abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 732 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník


    Vložit další komentář
    1.5.2003 08:28 plysacek
    Rozbalit Rozbalit vše Sitovy kabel max. 50m
    No ja nevim... Jestli se dobre pamatuju, UTP CAT5 kabelaz muze mit 100 m. Jedine co by opravdu mohlo vadit, je silne elektromagneticke ruseni, ale to je myslim si hodne specificka vec dane lokality. Ted si nejsem jist jak je to s delkou pri metalickem gigabitu, ale ten urcite nebudete provozovat na sitovkach za max. 200,- KC ;-)
    1.5.2003 09:24 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše pochvala
    moc hezke :-)
    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    1.5.2003 09:30 kokot
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Taky bych mel pripominku ke kabelazi. My doma mame vice nez 2 pocitace a pak uz nelze pouzit jedoduchy krizeny twist, ale je potreba bud nejaky vhodny hub nebo koax. Mame koax, protoze se nam nechce investovat dalsi penize, ale uznavam neni to nijak dobry reseni. Nicmene na domaci sit bohate postacuje. Hodi se mit pak kombo sitovky (jak s konektorem na twist tak na koax) na pripadny upgrade kabelaze, ktery umoznuji oboje, cena je stejna. Nevyhodou je, ze kombo maji jen 10Mbit/s na obou konektorech.
    1.5.2003 10:00 Glottis
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    5portovy 10/100 switch zase tolik netoji. nez pomali koax tak snad radsi pripaltit ale to je vec nazoru
    1.5.2003 10:56 Ondra 'Kepi' Kudlík | skóre: 29 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Nedavno jsem take stavel doma sit a nez pouzivat koax, je opravdu lepsi poridit si switch (5 portovy dnes stoji kolem 1500,- coz uz neni moc)...
    1.5.2003 16:34 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Chapu, ze kazdy ma sve zkusenosti a jsem rad, ze jste se ozvali. Ale ja nejsem odbornik, takze nedokazu posoudit, co je lepsi. Opravdu vychazim z toho, co jsem sam vyzkousel. A o delce kabelu jsem byl nekolikrat "poucen" v nekolika prodejnach. Coz neznamena, ze jsou takove nazory uplne pravdive. Takze shrnme to: moznosti je vice. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    2.5.2003 22:34 Noxius
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    no moje skusenosti, TPckovy kabel funguje na 150 metrov, mam to odskusane, aj teraz idem cez neho na net, dokonca ked su velmi kvaliten sietovky 3com napr, tak sa da zevraj (to uz nemam z vlastnej skusenosti, ale od jedneho chalana, co to zevraj dokazal)dosiahnut aj 300 m, takze tych 50 metrov je spodna hranica vziadelnosti a co sa tyka switchu, tak minuly tyzden som kupil benq 8portovy 10/100 za 1000.-, takze to uz vazne nie je taka suma :D
    5.5.2003 08:30 nonsense@volny.cz
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Tyhle cisla byly stanoveny na zaklade fyzikalnich charakteristik prenosovych kabelu (viz telegrafni rovnice), vlastnosti elektronickych prvku (HUBu, SWITCHu) a principem ethernetu (kolize signalu na sdilenem mediu). Jsou takove proto, aby se prave informace op kolizi spolehlive dostaly ke vsem zucastnenym stanicim a ty tak "poznaly", ze medium je odsazene (nemusi uz tak bezezbytku platit na prepinanych sitich). Jako "vedlejsi" efekt lze tohoto faktu vyuzit pri propojovani jen dvou kusu pocitaci. Nastavime-li na sitovkach (UTP) FD, a propojime-li je krizenym kabelem, z principu na teto siti zadna kolize nenastane. Takze lze rici, ze POUZE PRO TENTO SPECIALNI PRIPAD lze pouzit UPT kabel (teoreticky) libovolne delky. Delka je samozrejme omezena vykonem vysilacu a citlivosti prijimacu v UTP sitovkach... :-)
    5.5.2003 08:34 nonsense@volny.cz
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Jen doplneni. Ty delky kabelu, casy (apod) jsou samozrejme stanoveny s urcitou rezervou, protoze dle vypoctu vyjdou delsi (vetsi,...). Jak jinak ze?? :-)
    7.5.2003 09:42 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše typ site - switch? a co rovnou router!
    DD,
    mno, ja jsem tento problem s domaci siti resil nekolik let. na w98/95 pak na w98/Wxp pak na mdk8.2/mdk8.2/w98 ...ano pribyl dalsi, tj tedy server... tady jen podotknu byl suverenne nejslabsi z mych stroju (K5160/48MBRAM) a fungoval k me naproste spokojenosti (ale co el. proud a hluk a neustala pece!)
    Dnes ma uz jen dva nam MDK90/MDK91, nemam server ALE:
    !ROUTER! pro male domaci site je naprosto neprekonatelny. stal pod 3000,- (jen switch stoji 1500) je malicky bezhlucny (nema ani jeden ventilator), napajeni pres trafo - pomerne minimalni spotreba, bez udrzby - proste jednou to nastavim (pres webovy prohlizec) a mam klid.

    A kde to roste? :: www.stobit.com a budete mit po problemech s pripojenim i se spojenim vice nez 2 PC (4lan porty+1wan/dale to lze skalovat pres switche) navic mate na nem i print server.
    mrknete na ty stranky, a podumejte, jestli se vam to nevyplati.
    PetrJ
    Pavel Čejka avatar 8.5.2003 13:23 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše typ site - switch? a co rovnou router!

    Petře, router je hezká věc, ale jen do té doby, pokud Vám stačí pouhé připojení k netu. Nelze na něm provozovat poštovní služby, databáze, xserver a podobně.

    Já kupříkladu serveru, který běží na nejvyšší polici ve spíži, často využívám k připojení skrze ssh a třeba čtení pošty a nebo i rychlé údržbě na serverech zákazníků, pokud se mi nechce na krátkou dobu zapínat můj hlavní a mnohonásobně výkonější počítač s velkým monitorem, mnohem větší spotřebou atd... U serveru mám jen 12" černobílý monitor, ale má krásně ostrý obraz.

    BTW: Co se spotřeby týče, myslím, že už jsme o tom diskutovali na rootu a taky doporučuju krátký článeček na mcu.cz, dozvíte se konkrétní čísla. První pravidlo je vybavit router kvalitními zpomalenými ventilátoru = déle vydrží v provozu a budou mnohem tišší při zachování rozumné účinnosti, budou taky pomaleji a méně nasávat prach. Druhé pravidlo, mírně podtaktovat FSB, CPU i RAM, možná i VGA, snížit napájecí napětí (nutno experimentovat a testovat), vypnout externí cache (interní jsou větší žrout, ale bez nich se CPU zpomalí příliš mnoho), nastavit power management a pod. prostě to co BIOS umí - opět je dobré volit kompromis. Třetí pravidlo, nepoužívat nejvýkonnější hardware z té konkrétní vývojové řady, např. Intel Pentium 166MMX je lepší volba než 233MMX, ale 200MMX je nejlepší, protože se dá podtaktovat na 166MHz a má ještě nižší spotřebu a bude stabilnější než 166MMX. pak se dostanete třeba i na poloviční spotřebu proti obvyklému stavu. Obecně platí, že CPU AMD (a nedejbože Cyrix) se zahřívají více. Je dobré volit grafické karty typu PCI (na serveru máte stejnak jen textovou konzoli, ne?), protože mají pomalejší sběrnice a při stejné technologii i nižší spotřebu. HDD do serveru? Raději pomalé, pokud nebude fungovat jako hodně zatížený fileserver, ale i tak by mohlo těch 5 - 10MB/s (obvyklé u 5400ot/min) na domácí použití stačit, pomalejší disky se taky míň hřejou, hlučné bývají bohužel stejně, nebo víc. Zdroje mám raději ATX PFC, je dobré zdroj lehce předimenzovat, jednak bude mírně odolnější proti rušení a jednak se bude míň zahřívat a zvláště to je v uzavřených prostorách důležité, taky bude mít delší životnost.

    Fakt si s tím lze vyhrát, zkoušel jsem v praxi.

    A cena? Nepříliš zajímavé, zvláště když router postavím z vlastního dávno nepoužívaného PC.

    28.6.2003 02:24 dejv
    Rozbalit Rozbalit vše typ site - switch? a co rovnou router!
    co je to atx pfc? jinak co se taky nastaveni biosu - linux jej zcela ignoruje, takze jakekoli nastavovani v biosu je zbytecne imho
    Koupil sem si switch Edimax 10/100 5 port za 805 CZK v www.czechcomputer.cz a hlásí se mi to jako databridge s 400Mbps :)
    3.5.2003 16:43 k3^^y
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    tak na koax jsem mnel pripojeny 3 pocaky no a kned letel takovy shit uz do baraku nepustim vecne to nejelo jsou s tim akorat problemy zlaty TPcka ;)
    4.5.2003 12:10 Vít Heřman | skóre: 13
    Rozbalit Rozbalit vše typ site
    Nevim co všichni máte proti koaxu. Me doma funguje bez problemu, mam tady takovou malou síť (5 počítačů), 3xNetBSD 1xLinux a 1xDOS, používám to pro sdílení připojení k netu a taky abych si nemuslel pořád přetahovat práci z jednoho počáku na druhej. Sitovky se daj v bazaru poridit i za 20 kč, příkladem je stará dobrá osmibitová WD8003 - snad nejlepší síťovka co znám (mimo 3c509), kabel je často za hubičku, já např. získal asi 150m kvalitiniho koaxu zadarmo když ve firmě kde mam brigádu rozšiřovali síť. Pro malou domácí síť je koax IMHO naprosto dostačující.
    1.5.2003 21:56 bln
    Rozbalit Rozbalit vše 127.0.0.1
    "...Je také nevhodné pojmenovávat loopback adresu jménem počítače. (Tento pomyslný klient slouží k testování funkčnosti sítě; počítač vlastně komunikuje sám se sebou, ale přes síťovou kartu.)..." to je ponekud spatne receno, 127.0.0.1 komunikuje sam se sebou ale vynechava pritom linkovou vrstvu, to znamena ze nekomunikuje vubec pres sitovou kartu. muzete si to vyzkouset kdyz ji vytahnete, tak 127.0.0.1 bude porad aktivni... "...Adresní prostor pro soukromé sítě nepřipojené do Internetu začíná právě na hodnotě 192.168.1.0...." presneji je to 10.0.0.0 - 10.255.255.255 a 172.16.0.0. - 172.31.255.255 a 192.168.0.0 - 192.168.255.255 ===bln===
    2.5.2003 08:03 Jar-Jar Blinks | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše delka kabelu & kombo karty
    delka kabelu koax 50 Ohmu (Ethernet) je 250 metru od terminatoru k terminatoru a prodava se i venkovni provedeni (teda prodaavalo), 90 Ohmu (arcnet) je jeste viic, ale jsou to 2 Mb misto 10 a jina sitovka, navic arcnet uz je asi mrtev, 10 i 100 Twisted Pair... 100 m neni tak odolnej proti ruseni, ale kdo bydli nad zeleznicnim depem -))).Metalickej Gigabit ... 100 m, ale je potreba kabel 5e, je hustejc zatwistovanej (no tak dobre lepe rict zakroucenej) po 5ce to taky bude behat, ale ... -))) Jinak domu doporucuju UTP, ven koax. Jo k tem kombo kartam -) 3Com dela i 10/100/koax/AUI, jmeno je Fast EtherLink XL PCI (a jedna se o 3c905B), ale je draha, na 10-base2 a 10-base5 jede 10 Mb nesnasi 66Mhz sbernici (takze jenom klasicka PCI) -(... A k tomu switchi ... pokud mate moznost si pujcit nejakej lepsi switch (s managementem a Rmonem atd...) az budete resit problemy, tak si kupte ten nejlevnejsi kram 10/100, protoze dokud se nezacnou dit zahady (a oni se vetsinou nezacnou) tak bohate staci, HUB nebrat ja vim ... ale lidi uvazujte cena je asi o 500K vetsi a mate duplexni 100ku temer bez kolizii, takze pokud nechcete ocuchavat drat (sniffovat), tak proc si ten switch nekoupit... .....sem se nejak rozkecal ... -)))
    2.5.2003 10:01 Miroslav Kriho | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Pár praktických rad
    Mám s kamarády na paneláku asi něco přes 200 koaxu a spolehlivě to funguje od r.1998. Stalo se nám jednou,že jak přišla velká bouřka, tak nám odešly všechny sítovky(naštěstí). Špatně je, že to vedeme po střeše. No a pak jsem si udělal privátní síť ješte doma na 100Mb.Udělal jsem jeden servřík na RH7.3 se 3 sitovkama. 1xwi-fi do inetu, 1x10Mb a 1x=100Mb. Použil jsem nějaky 8portový switch od Xnet za 1200,- s DPH a sitovky nějake Realtek 8139 za 210,- s DPH. Rychlostně to je nesrovnatelné. Hlavně když se hrají třeba hry a nebo kopírují velké soubory *.avi apd. Příklad já jsem měl puštěný film v DivXu a dcera se koukala na jiný film ,který byl na mém počítači a přehrávala ho bez problémů po síti. Doporučuji koupit nějaký kvalitní UTP kabel. Já jsem chtěl ušetřit a koupil jsem nějaký levný a pak to bylo krmení hada s barvičkama :o) Označení bylo tak mizerné,že jsem místy musel použít ohmetr.
    fict10n avatar 2.5.2003 10:38 fict10n | skóre: 2 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše kabeláž tahaná venkem po zdi
    Domácí (sousedskou) síť máme taženu venkem po zdi domu. Jak moc je to nebezpečné ? Je možné počítače nějak chránit proti přepětí apod. ? V jaké vzdálenosti od hromosvodu je popř. bezpečné vést kabel ? Díky
    2.5.2003 17:02 b3tL
    Rozbalit Rozbalit vše kabeláž tahaná venkem po zdi
    doporucuju projit konference na www.czfree.net byla tam celkem rozsahla diskuze o tahani dratu venkem i to jak se se to da osetrit proti bourkam teda resp. bleskum ;)
    3.5.2003 12:28 Glottis
    Rozbalit Rozbalit vše kabeláž tahaná venkem po zdi
    mato taky tak tahane a jest enic neshorelo. jen jednou umrel jeden starickej hub ale hub vi co tam snim dotycny delal :) jinak kdyz do toho baci blesk nezachranej to ani bleskojistky :)
    2.5.2003 12:09 bhole
    Rozbalit Rozbalit vše kabel vonku
    my mame taku mensiu sietku, 2 kompy spojene od domu do domu, ponad cestu a elektricke vedenie :))). siet fici bez mensich problemov, akurat pri jednej burke nam obidvom zhorili sietovky :)))
    4.5.2003 19:01 kaaja | skóre: 22 | Plzen!
    Rozbalit Rozbalit vše kabel vonku
    Jak to vypada, kdyz shori sitovka? Prestane jen fungovat, nebo se z toho zacne normalne coudit?? :-)
    5.5.2003 08:18 nonsense@volny.cz
    Rozbalit Rozbalit vše kabel vonku
    No, to zalezi NATOm, co se konkretne v tom stroji odehraje. Muzu vam ukazat asi 25 kusu znicenych (=spalenych) sitovek, jak vypadaji, kdyz primo do baraku uhodi blesk. Nektere pocitace vypadaly podobne..... Pojistovny tyhle udalosti milujou..... :-)
    5.5.2003 23:39 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše spolehlivost síťového spojení
    Koax versus kabel: chodí obojí, jenže obojí to musí být dobře udělané. Pominu-li to, že normální koax (musí být 50 ohm!! ne televizní) chodí "jen" 10 M/s, tak musí být zakončen BNC konektory - a kdo má vybavení na to, aby je dobře připojil? A na síti s více počítači jeden vadný bod na koaxiálním rozvodu zmrzačí celou síť. A Šmudo hledej!. Začnete lomcovat konektory a nikdy nepoznáte jestli jste si nepřipravili další chybu. Podobně ostrý ohyb na koaxu během času zdeformuje vnitřek koaxu - materiál pozvolna teče - a nemusí to být zrovna zkrat co způsobí zvýšení chybovosti trasy. A když jste ten koax dostali zadarmo - jak víte v jakém je stavu? Ne, koax nemohu doporučit pro bezpečné propojení i když je mi jasné, že zrovna Vám, nebo Vám pane optimisto, to bezchybně chodí, nebo i Vy to určitě rozchodíte. I mě to kdysi chodilo. A taky jsem se na tom pěkně vyblbnul než jsem dozrál k tomu to vyměnit. Hlavně nazrály nízké ceny. Taky proto se dne dělají HUBy, tam vidíte na ledkách kdo komunikuje nebo kdo má chybu na vedení. Zkrátka je to podstatně lépe a jednodušeji kontrolovatelné, tak nač si přidělávát problémy. Co se síťových karet týče, já jsem pro nové karty. I ty nejlevnější jsou chodivé, jinak by je nikdo nekupoval a tedy ani neprodával. Musí ale mít odpovídající konektor ke sběrnici počítače. Nové typy karet nepůjdou do starého počítače. Není také pravda, že když síťovka chodí, tak je bezchybná. A jsme tam jako s koaxem. No a než bych si jako začátečník hrál se správným překřížením kabelu a napojením na RJ konektory, tak to si raději zajdu do Alzasoftu (www.alzasoft.cz), kde mi překřížený nebo nepřekřížený kabel s koncovkama udějají v požadované délce a to za cenu materiálu. Jistě jste si všimli, že ke kartě potřebujte nastavovací software! Což k nové kartě dostanete, ale nespokojil bych se s radou typu "Někde to určitě seženeš". Bývá v těch programech i testovací mod, kde si na jednom počítači spustím test v modu SLAVE a na druhém v modu MASTER a hned se dozvím jaká je chybovost sítě. A nepleťe si adresu karty a IP adresou sítě! Každá karta má totiž v sobě zapsanou unikátni fyzickou adresu, se kterou se pracuje na nejnižší úrovni síťového spojení, ale o to se obvykle vyšší softwareové vrstvy starají samy. Teď určitě vidíte, jaké je to štěstí, když to zapnu a ono se to samo rozběhne. To ale je u nových systémů běžné - prostě pustím generaci systému, na správném místě uvedu moji IP adresu a název počítače a je to! Žádné nastavování adres, IRQ, nebo řešěení konfliktů. Tzv. "adresní prostor" pro lokální IP adresy je samozřejmě určen normami. Ne, že by síť nechodila na jiných adresách, jenom při připojení na jiné sítě (např. k internetu) by mohlo dojít ke kolizi adres. Ano, uvedená adresa je z jedné skupiny lokálních adres. (adresní prostor 192.168.0.0 až 192.168.255.255). Je třeba vědět, že adresa s koncovkou x.x.0.0 je adresa sítě a adresy x.x.255.254 a x.x.255.255 se používají pro tzv. "všesměrová volání", takže je taky nemůžeme použít. Takže např. serveru dám adresu 192.168.0.1, dalšímu počítači 192.168.0.2, nebo taky jak autor uvedl 192.168.1.0, atd. To jenom tak na okraj tohoto článku. Ukázka malé části toho, co autor diskrétně zamlčel. Kdysi bych taky byl býval potřeboval nějakou takovou kuchařku, ale dneska mám pocit, že to vše je jednoduché, když už jsem se něco naučil. Obecně bych to však popsat nedovedl. Takže autore - snaž se! Je to dílo bohulibé!
    6.5.2003 11:51 Pavel Tomala
    Rozbalit Rozbalit vše spolehlivost síťového spojení
    Nemohu prosazovat nějakou ověřenou délku či jiné fajnovosti podle typu kabelu či výrobce. Pokud se ale budete držet matematiky a fyziky, tak vypočtete přesné délky jak UTP, tak koaxu. Nejde tolik o útlumy, ale spíše o odrazy na vedení. Doporučuji vycházet z parametrů používaných kmitočtů nosné. Daleko dříve narazíte na odrazy a to zejména na kolizi odrazu a nověvysílaného paketu než na útlum. Pokud jde o přenos na vhodném drátě, pak vyniknou přednosti přepínačů. Přepínání je totiž, pro nováčky, poněkud šetrnější k zamořování síťového segmentu nepotřebnými pakety (doporučuji přečíst si o tom). Nakonec ještě ke konfiguraci IP adres: Je opravdu lépe užívat adresy, které primárně nejsou vyhrazeny pro speciální funkce. Nikdy nevíte, který soft se na ně odkáže a pak se nestačíte divit.
    6.5.2003 14:24 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše spolehlivost síťového spojení
    "To jenom tak na okraj tohoto článku. Ukázka malé části toho, co autor diskrétně zamlčel. Kdysi bych taky byl býval potřeboval nějakou takovou kuchařku, ale dneska mám pocit, že to vše je jednoduché, když už jsem se něco naučil. Obecně bych to však popsat nedovedl. Takže autore - snaž se! Je to dílo bohulibé!" Ano, něco jsem zamlčel. Možná z diskrétnosti, ale spíše z prostorových důvodů. Proto je vhodné prostudovat minimálně HOWTOs, kde je erudovaně popsáno mnoho jiných věcí, které se sítěmi souvisejí, a které jsem nezmínil/ zmínit nemohl. Taky mám pocit, že je to jednoduché, ale 1) před půlrokem jsem nic z toho nevěděl 2) naučil jsem se to sám čtením manuálů, dokumentace nebo HOWTOs; bohužel nemám technické vzdělání čili žádná skripta, žádný chytrý kamarád. A byla to cesta trnitá..! Díky za pochvalu, druhý díl je v přípravě, měl by vyjít ještě tento týden. Doufám, že bude stejně přínosný jako ten první. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    6.5.2003 16:00 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše A co je nutnost - minimalni SW pozadavky
    zdravim, zajimalo by me, co je nutne k navazani sitoveho spojeni v Linuxu po softwarove strance (aspon funkcni ping). Mel jsem za to, ze staci priradit sitov.karte IP adresu a masku site a to je vsechno. Teprve v tomto clanku se autor zminuje o portmapperu. tedy nestaci na jednom PC napsat "ifconfig 192.168.0.1 netmask 255.255.255.0" a na druhem "ifconfig 192.168.0.2 netmask 255.255.255.0" ale k tomu aby bezel aspon ping z jednoho na druhy musi byt spustena jeste sluzba rpc.portmap? a co znamena broadcast, to musi byt take nutne nastaveno? Gateway predpokladam, ze ne.

    Co je tedy opravdove minimum k tomu aby mi mezi dvemi PC fungoval alespon ping - vse, co autor clanku zminuje nebo mene?

    diky
    Michal
    P.S. pekny clanek
    6.5.2003 20:29 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše A co je nutnost - minimalni SW pozadavky
    Názvy balíčkú se pochopitelně liší. Vám jde asi o služby, že? Na běžících systémech jsou to ovladače síťových karet a portmapper. Potom program ping, případně ifconfig a route. Poslední dva jsou částečně informační, dají se jimi potřebné údaje i nastavit, ale jde to i ručně v souborech. Ping tedy vykonává tu "diagnostickou" činnost -- vysílá a přijímá testovací pakety. Portmapper zajišťuje přenos prostřednictvím protokolu (název mi vypadl, ale NENÍ to tcp nebo ip). Broadcast je "všesměrové vysílání", definici poskytne odborník. Já to chápu jako adresní segment, ve kterém se pakety pohybují. Kdyby nenašly adresáta, vrátí se jako nedoručitelné. Není to přesné vysvětlení. V této malé síti má broadcast minimální význam, ale být tam musí. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    7.5.2003 09:57 PJ
    Rozbalit Rozbalit vše A co je nutnost - minimalni SW pozadavky
    broadcast je opravdu neco jako oznaceni IP segmentu, slouzici k volani predem neznamych pc. Neco jako Hej, hola! kdo tam! :) a ostatni co jsou s vami v siti se ozvou ja jsem ten a ten a mam tu a tu IP. Pouziva se to napriklad v sambe (SMB protokol pro sdileni prostredku a sluzeb, hojne pouzivany ve W. ale i v Linuxu) PJ
    7.5.2003 10:05 pj
    Rozbalit Rozbalit vše A co je nutnost - minimalni SW pozadavky
    doplnim/opravim sam sebe :) "...slouzici k volani predem neznamych pc." obecne to muze byt treba mikrovlnka, pokud ma prislusnost na siti.
    Pavel Čejka avatar 8.5.2003 13:26 Pavel Čejka | skóre: 28 | blog: tosinezaslouzijmeno
    Rozbalit Rozbalit vše A co je nutnost - minimalni SW pozadavky

    Srandovní je, že pomocí broadcastu lze odlišit stroje s Windows od Linuxových, tedy - většinou.

    V práci mám na síti dva počítače s Windows, tři s Linuxem a síťovou tiskárnu. Pingnu li na x.x.x.255 -b, tedy na všechny, ozývá se vše, kromě PC s Linuxem a CPU 486 (ten se ozývá jen někdy a se spožděním) a strojů s Windows. Jejich odezvy jsou prostě příliš pomalé. Zkoušel jsem to i jinde a opravdu to tak často funguje.

    10.5.2003 12:40 Petr Slansky | skóre: 30 | blog: slansky
    Rozbalit Rozbalit vše 192.168.1.1 x 192.168.0.1
    Nevim jak k tomu omylu dochazi, ale docela dost lidi hlasa, ze nejnizssi adresa pro soukrome site je 192.168.1.1. Pritom i 192.168.0.1 je OK. Nebo je zde snad problem kompatibility s nekterym hw?? Je to vlastne fuk, funguje oboji... :-)
    12.5.2003 08:32 Jan Martinek
    Rozbalit Rozbalit vše UTP kabel
    V článku byla zmíněna obtížná dostupnost UTP kabelu ucvaknutého na míru. Pokud by se někomu ta informace hodila, tak v Brně, v prodejně KARS na Ponávce prodávají kabeláž za 10 Kč/metr. Konektory RJ45 se dají koupit ledaskde a připojit je na konec kablu je v nouzi možné i pomocí šroubováku a kladiva. Je to HROZNY HUMUS a piplačka, ale jde to. Každý ten pozlacený plíšek se musí pečlivě vtlačit dovnitř.
    12.5.2003 19:14 Jiří Jánský
    Rozbalit Rozbalit vše Komunikace po rozvodné síti
    Tak mně napadá, co takhle nějaký ten síťový interface připojit přes kondenzátor na 220V vo zásuvky. S koaxem bi to asi vůbec nefungovalo (proč by zde jinak bylo impendační přispůsobení vedení, že) a tak jediná věc, která mně napadla je sériový port. Ten se dá udělat na tři dráty, a pomocí nějakejch tranzistoů duplexní přenos na 2 (viděl jsemto někdy na netu). Zkoušel to někdo? Zásuvka je v každém bytě a tak z pokoje do pokoje by to mohlo fungovat. Jedinej problém by byli filtrační kondenzátory, který jsou připojeny paralelně (nevim pro jakou frekvenci představujou skrat, ale to je asi největší problém, kterej mně napad).
    12.5.2003 19:15 Jiří Jánský
    Rozbalit Rozbalit vše Komunikace po rozvodné síti
    OK, zase jsem si to po sobě nepřečet (hrubky). Ale příště už to udělám, slibuju.
    11.8.2004 23:33 XSimi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Komunikace po rozvodné síti
    Tuto uy sem nekde videl.. stalo to asi 500 a slo to ze zasuvky do sítovky. myslim ze to melo rychlost 10 mega.
    13.5.2003 07:41 Jarecek
    Rozbalit Rozbalit vše K UTP
    Asi jste v zivote nevidel krizeny UTP kabel,protoze kdyby jo,tak byste vedel,ze nekrizi jeden kablik ale dva a uz vubec v UTP kabelu neni nejaky bily kablik.Na druhou stranu dle normy je delka UTP segmentu 94m.A take jsem zvedav,jak dlouho vam pojednou sitovky za 200,- Kc.
    15.5.2003 22:14 Vlastimil Ott | skóre: 66 | blog: Plastique | Opava
    Rozbalit Rozbalit vše K UTP
    Jeste mate neco konstruktivniho? 8-( Ja mam kabel, ve kterem je bily vodic, ktery krizi ostatni vodice. A jestli jsou dva... Nedelam v prodejne, abych videl, jak to vypada vevnitr. A zvenku to nejde poznat. :-p Sitovky staly cca a 60 Kc. --vo
    Práce: Liberix, o.p.s. | Blog: OpensourceBlog.cz | Online kurz Zlatý WordPress
    16.5.2003 22:59 M Divis
    Rozbalit Rozbalit vše K UTP
    nenechte se vytocit, vzdycky se najde nekdo, kdo ma jen blby kecy...

    ja bych vam chtel podekovat za clanek na velmi zajimave tema - sam mam pomerne vykony pocitac na koleji a dalsi slabsi doma, k tomu mozna pribyde jeste jeden, takze tenhle serial mi prisel velmi vhod...

    lide, kteri se zajimaji o ty delky kabelu, jejich znaceni a dalsi podrobnosti bych rad odkazal na www.svetsiti.cz zejmena v sekci tutorialy jsou zajimave clanky
    19.6.2009 22:49 Michalek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - I

    Mno sice je super jak je to tu vše popsané a možná se projevim jakou natvrdlo, ale než tohle všechno nebylo by lepší koupit za 1000,- router a domácí síť je prakticky hotovka ;-)

    12.1.2022 11:13 먹튀검증사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Domácí síť - I
    You delivered such an impressive piece to read, giving every subject enlightenment for us to gain information. Thanks for sharing such information with us due to which my several concepts have been cleared. 먹튀검증사이트

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.