The Document Foundation oznámila vydání nové major verze 25.8 svobodného kancelářského balíku LibreOffice. Podrobný přehled nových vlastností i s náhledy v poznámkách k vydání (cs) a také na Youtube a PeerTube.
Zeek (Wikipedie), původně Bro, byl vydán v nové major verzi 8.0.0. Jedná se o open source platformu pro analýzu síťového provozu. Vyzkoušet lze online.
Byl vydán Mozilla Firefox 142.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 142 je již k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Python Developers Survey 2024, výsledky průzkumu mezi vývojáři v Pythonu organizovaném Python Software Foundation ve spolupráci se společností JetBrains v říjnu a listopadu loňského roku. Zúčastnilo se 30 tisíc vývojářů z 200 zemí. Linux používá 59 % z nich.
Farid Abdelnour se v příspěvku na blogu rozepsal o novinkám v nejnovější verzi 25.08.0 editoru videa Kdenlive (Wikipedie). Ke stažení také na Flathubu.
Byla vydána nová verze 2.51.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 91 vývojářů, z toho 21 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání.
Po roce bylo vydáno nové číslo magazínu Phrack: Phrack 72.
OpenSSL Corporation zve na den otevřených dveří ve středu 20. srpna v Brně a konferenci OpenSSL od 7. do 9. října v Praze.
Konference LinuxDays 2025 proběhne o víkendu 4. a 5. října v Praze. Konference OpenAlt 2025 o víkendu 1. a 2. listopadu v Brně. Blíží se konec přihlašování přednášek. Přihlaste svou přednášku (LinuxDays do 31. srpna a OpenAlt do 3. října) nebo doporučte konference známým.
mam ManDrake 10.0 Community a nainstaloval sem to s jadrem 2.4.25-2mdk a Proxim Symphony PCI card. Stahl jsem si drivery z odkazu co tady uverejnujete. Podle README (ktery neni az tak pro amatera jako jsem ja)
1. make sure your kernel supports loadable modules (to nevim jak :(
2. install the kernel sources - header files, 'make dep' (taky nevim co to chce)
3. make config (provede se nejaka konfigurace ale chce to veci jako treba toto:
When you execute "make install", the driver modules will be copied here.
The default of "REDHAT" will use redhat default locations whereever possible.
Module location? [REDHAT]:
to mam zadat nejakou cestu? resp. jakou chci? No pak jsem zkusil make modules modules_install a to vypsalo silene moc erroru...
Nenapsal by prosim Vas nekdo presnej postup jak se postupuje v instalaci tohoto modulu v tomto jadre? Nebo nemate nekdo odkaz na takovej postup? (postupy co jsou na netu jsou na me moc slozity)
Pokusim se sehnat nekoho kdo linuxu rozumi, ale nevim, jestli nekoho najdu. Potrebuju tam rozjet internet, bez nej jsem ztracenej. Chci pomalu prestoupit z WinXP na linux. V literature pro zacatecniky toto vubec ale pospany neni. Je jen postup ./configure, make, make install apod...
Diky Slave
modprobe
?
Ja jsem to mel jako p2p spoj a pak i vetsi sit asi o 4 stanicich (a to byl hustej bordel
Tiskni
Sdílej: