abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 03:00 | Komunita

Na stránkách Evropské komise, na portálu Podělte se o svůj názor, se lze do 3. února podělit o názor k iniciativě Evropské otevřené digitální ekosystémy řešící přístup EU k otevřenému softwaru.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 19:44 | Zajímavý software

Společnost Kagi stojící za stejnojmenným placeným vyhledávačem vydala (𝕏) alfa verzi linuxové verze (flatpak) svého proprietárního webového prohlížeče Orion.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 19:11 | IT novinky

Firma Bose se po tlaku uživatelů rozhodla, že otevře API svých chytrých reproduktorů SoundTouch, což umožní pokračovat v jejich používání i po plánovaném ukončení podpory v letošním roce. Pro ovládání také bude stále možné využívat oficiální aplikaci, ale už pouze lokálně bez cloudových služeb. Dokumentace API dostupná zde (soubor PDF).

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 0
    včera 14:22 | Zajímavý článek

Jiří Eischmann se v příspěvku na svém blogu rozepsal o open source AdGuard Home jako domácí ochraně nejen před reklamou. Adguard Home není plnohodnotným DNS resolverem, funguje jako DNS forwarder s možností filtrování. To znamená, že když přijme DNS dotaz, sám na něj neodpoví, ale přepošle ho na vybraný DNS server a odpovědi zpracovává a filtruje dle nastavených pravidel a následně posílá zpět klientům. Dá se tedy používat k blokování reklamy a škodlivých stránek a k rodičovské kontrole na úrovni DNS.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 03:33 | Zajímavý software

AI Claude Code od Anthropicu lépe rozumí frameworku Nette, tj. open source frameworku pro tvorbu webových aplikací v PHP. David Grudl napsal plugin Nette pro Claude Code.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 00:11 | Nová verze

Byla vydána prosincová aktualizace aneb nová verze 1.108 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.108 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.1. 20:44 | IT novinky

Na lasvegaském veletrhu elektroniky CES byl předveden prototyp notebooku chlazeného pomocí plazmových aktuátorů (DBD). Ačkoliv se nejedná o první nápad svého druhu, nepochybně to je první ukázka praktického použití tohoto způsobu chlazení v běžné elektronice. Co činí plazmové chladící akční členy technologickou výzvou je především vysoká produkce jedovatého ozonu, tu se prý podařilo firmě YPlasma zredukovat dielektrickou

… více »
    NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 12
    8.1. 16:33 | Zajímavý projekt

Patchouli je open source implementace EMR grafického tabletu (polohovací zařízení). Projekt je hostován na GitLabu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.1. 14:11 | IT novinky

Český Nejvyšší soud potvrdil, že česká právní úprava plošného uchování dat o elektronické komunikaci porušuje právo Evropské unie. Pravomocným rozsudkem zamítl dovolání ministerstva průmyslu a obchodu. To se teď musí omluvit novináři Českého rozhlasu Janu Cibulkovi za zásah do práv na ochranu soukromí a osobních údajů. Ve sporu jde o povinnost provozovatelů sítí uchovávat údaje, ze kterých lze odvodit, kdo, s kým a odkud komunikoval.

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    8.1. 02:11 | Komunita

Google bude vydávat zdrojové kódy Androidu pouze dvakrát ročně. Ve 2. a 4. čtvrtletí.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (5%)
     (5%)
     (0%)
     (10%)
     (20%)
     (4%)
     (5%)
     (3%)
     (10%)
     (51%)
    Celkem 346 hlasů
     Komentářů: 7, poslední 8.1. 15:35
    Rozcestník

Vložit další komentář
    13.1.2005 08:44 b0dYn
    Rozbalit Rozbalit vše bodyn@kve.cz
    K tem licencim nase zakony take nedovoluji zvdat se dusevniho vlastnictvi a dokonce jej nemuze vlastnit ani firma ale pouze clovek ktery to vytvoril ;o)

b0
    13.1.2005 09:38 Pavel Francirek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: bodyn@kve.cz
    Mam pocit, ze firma ma copyright na praci sveho zamestnance. Ale uz je to dyl, co jsem to resil :-)
    13.1.2005 15:52 lubos
    Uplne plny myslim nema.
    13.1.2005 21:19 Jetty
    Copyright naše právo nezná :-) Ale autorem podle zákona je vždy autor :-), autorství se nelzve vzdát, a firma vykonává některá práva za vyplývající z autorského práva za své zaměstnance - např. licencování autorského díle (tj. prodej).
    13.1.2005 21:22 dawyd
    Autor-zamestnanec, pokud si pamatuju dobre, je stale drzitelem "copyrightu" (nic takoveho zakon nedefinuje :-)), ale vykon prav pripada zamestnavateli... totez plati pro autorske dilo vytvorene na zakazku, napr. smlouvou o dilo.
    13.1.2005 23:24 Petr Adamek
    Náš autorský zákon momentálně rozeznává jednak osobnostní autorská práva a jednak majetková autorská práva. Nositelem osobnostních autorských práv je vždy fyzická osoba která dílo vytvořila a tato práva nelze převést ani zcizit. Prakticky to znamená, že mám jako autor právo být označen za autora díla a kdykoliv mohu požádat soud, aby mé autorství potvrdil. Zároveň se za autora mého díla nemůže označit někdo jiný, a to ani tehdy, pokud bych mu to povolil. A samozřejmě se nemohu svého autorství vzdát.

Naopak majetková práva reprezentují všechna ostatní práva k dílu, tj. naříklad právo s dílem nakládat, licencovat jej, prodávat jej apod.

Pokud jsem dílo vytvořil jako soukromá osoba, držím majektová i osobnostní práva, ale pokud jsem jej vytvořil jako zaměstanec, jde o tzv. zaměstnanecké dílo a já držím pouze osobnostní práva, zatímco majetková práva drží můj zaměstnavatel. V této souvislosti je zajímavý také fakt, že pokud vytvořím dílo na zakázku, má toto dílo také charakter zaměstneckého díla a držitelem majetkových práv je ten, kdo si dané dílo objednal.

BTW, nejsem právník, ale takto jsem to pochopil při čtení zákona a několika souvisejících článků, takže snad nešířím bludy :-).
    14.1.2005 10:53 jm
    Rozbalit Rozbalit vše AZ
    Ano, takhle presne to je...
    13.1.2005 08:46 rastos | skóre: 63 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Toto ma dostalo
    Till Harbaum připojil akcelerometr do svého Palm Pilota a napsal hru, ve které kutálíš kuličkou pomocí naklánění dlaně, v níž Palm držíš. http://www. harbaum.org/till/palm/adxl202/index.html
    13.1.2005 13:23 ivdo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Toto ma dostalo
    a ještě jedno hodně zajímavé využití pro akcelerometry (ADXL202-EB) interface pro autopilota a Foto z testování Omlouvám se za trochu oftopic, ale nedalo mi to.

Takže někteří už čidlo už v notebooku mají :-)
    13.1.2005 15:53 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše akcelerometry
    Podle uvedeneho pdfka od ibm to neni cidlo v HDD ale v notebooku ovsem HDD je asi nejak spec. upraven (zrejme firmware). Ta prvni veta z konference je matouci .. "Moderní ThinkPady mají v pevných discích akcelerometry"
    13.1.2005 16:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    No jo, v další zprávě už je to uvedeno na pravou míru. To už však v KT nebylo a mě nenapadlo to kontrolovat...
    14.1.2005 10:15 lubos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: akcelerometry
    To je v pohode. Chvili jsem si myslel, ze bych mohl snad koupit disk ibm(hitachi) a mit cidlo i v ne ibm notase :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.