abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 01:00 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:55 | IT novinky

    Intel na veletrhu Computex 2024 představil (YouTube) mimo jiné procesory Lunar Lake a Xeon 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Na blogu Raspberry Pi byl představen Raspberry Pi AI Kit určený vlastníkům Raspberry Pi 5, kteří na něm chtějí experimentovat se světem neuronových sítí, umělé inteligence a strojového učení. Jedná se o spolupráci se společností Hailo. Cena AI Kitu je 70 dolarů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14.1 svobodného unixového operačního systému FreeBSD. Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:55 | Zajímavý software

    Společnost Kaspersky vydala svůj bezplatný Virus Removal Tool (KVRT) také pro Linux.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 12:33 | Nová verze

    Grafický editor dokumentů LyX, založený na TeXu, byl vydán ve verzi 2.4.0 shrnující změny za šest let vývoje. Novinky zahrnují podporu Unicode jako výchozí, export do ePub či DocBook 5 a velké množství vylepšení uživatelského rozhraní a prvků editoru samotného (např. rovnic, tabulek, citací).

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 1
    včera 12:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 7.0 LTS open source monitorovacího systému Zabbix (Wikipedie). Přehled novinek v oznámení na webu, v poznámkách k vydání a v aktualizované dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Pondělní rozhodnutí Evropské komise, které zrušilo

    Pondělní rozhodnutí Evropské komise, které zrušilo původní žádost o přepsání návrhu patentní směrnice, může vážně ohrozit vývoj svobodného software.

    2.3.2005 09:12 | Petr Krčmář | IT novinky


    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    2.3.2005 09:31 CyberDragon | skóre: 4
    Rozbalit Rozbalit vše Bitka mezi EP a EC?
    EP by to mohl chapat jako urazku. EC jim timto rika: "Kasleme na to co si myslite, udelame si to vsechno po svem!" Ze by prvni velky test fungovani demokratickych principu v EU?
    2.3.2005 10:14 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    dokud budou rozhodovat nazory jednotlivych vlad (kdo dosadil Spidlu?), je EP akorat pro kocku. tzv. "euroskeptici" chteji presne to, aby EP nemel radeji zadny pravomoce.

    pritom by to mohla bejt dobra instituce, protoze nadnarodni, ktera se nemusi obavat lobbystickeho tlaku na slabou (protoze narodni) vladu.

    myslim, ze tohle je presne ten test, ktery ukazuje, ze neco jako evropska ustava + pokrok k federalismu bude jen vyhra.

    nadava se na komisisi, ale zapomina se, ze to neni az tak evropska instituce jako prodlouzena ruka narodnich vlad (v nasem pripade Velkeho Srandy).
    2.3.2005 10:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    pritom by to mohla bejt dobra instituce, protoze nadnarodni, ktera se nemusi obavat lobbystickeho tlaku na slabou (protoze narodni) vladu.
    Tak to je IMHO nesmysl. Lobbying funguje velmi účinně i na půdě EP. Jen lobují subjekty, které na to mají dech (nadnárodní korporace, samotné státy, resp. různé resorty). V důsledku jsou pak dopady ještě horší - protože nadnárodní.
    2.3.2005 11:21 Pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    Tak to je IMHO nesmysl. Lobbying funguje velmi účinně i na půdě EP. Jen lobují subjekty, které na to mají dech (nadnárodní korporace, samotné státy, resp. různé resorty). V důsledku jsou pak dopady ještě horší - protože nadnárodní.
    Nejak jsem nechytil tu logiku - v narodnich vladach nadnarodni spolecnosti nelobuji? Lobuji jen v EP?

    btw:V nasem parlamentu by softpatenty byly uz daaavno odhlasovane...
    2.3.2005 11:21 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    Nedelam si iluze, ze by se lobbysticke skupiny vytratily do nevidim... Ale co se deje ted?

    Voleny organ (EP) nema zadne pravomoce, presne proto, ze se respektuje vule narodnich vlad, ktere jsou volene az narodnimi parlamenty.

    Vidim, ze nasi vladu specialne a nase poslance (kteri nemaji ani prilis moznosti, jak v takto jednotlivych zalezitostech nazor vlady ovlivnit) problem patentu vubec nezajima.

    Voleni europoslanci nemaji pravomoce, neexistuje ani "vlada EU", u ktere by si bylo mozno stezovat. Komu vlastne byla urcena ta demonstrace v Bruselu? Komise je organ jmenovanych uredniku.

    Jedina cesta,jak neco prosadit, je lobbovat u jednotlivych vlad cele EU. Myslim, ze nez zkorumpovat jednu silnou instituci, je daleko snadnejsi pro nadnarodni firmu tlacit na "male" vlady, viz pripad komisare pro vnitrni trh, McCreevy, ktery je pry irskym "emisarem" Microsoftu...

    Osobne si preju co nejdriv "federalni" vladu EU, ktera resi tyto globalni problemy, odpovednou Evropskemu parlamentu a tak volicum.
    2.3.2005 13:19 qou
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    Cetl jsem jedne mozna zajimavy nazor, proc integrovat v EU. Kazda vlada je pozerak na penize. Protoze nad ni nic neni a nemuze ji kontrolovat.

    Pokud by se podarilo nahradit 20 narodnich vlad v EU jednou evropskou vladou, tak pri trose stesti bude mnozstvi defraudovanych penez mensi a dojde tim k vyznamnym usporam verejnych rozpoctu.

    Tato teorie ma ale za prepoklad, ze narodni vlady budou bez nahrady zniceny. Ne jako kdyz se zakladaly kraje, kdy vznikly krajsti urednici, nicmen vladni urednici, jejichz pravomece byly prvedeny na kraje, na svych mystech zustali. Pisi navody a metodiky pro kraje, provadeji kontrolni cinnost a pod. Neslysel jsem o jedinem pripadu, kdy by nekoho pro nadbytecnost propustili. Naopak napr. ministersvo skolstvi nabralo nove lidi.
    2.3.2005 14:33 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    myslim, ze penize sezrane na provoz vlad jsou jeste to nejmensi. horsi je, kdyz si takova vlada, resp. jeji clenove hrabou do vlastnich kapes na ukor obcanu, jimz jsou vlastne jako ministri sluzebniky.

    zvlast kdyz se podivam na nasi vladu dnesni, tak netusim, kde se bere ten pesimismus, ze k reseni globalnich (tj. celoevropskych) otazek by byla evropska vlada nejake riziko pro obyvatele CR.

    ano, byl bych pro zruseni nasi narodni vlady a ponechal jen neco jako kraje jako tvurce spravnich celku nadnarodnich regionu, protoze nemam iluze, ze nejake vlade jde vyhradne o "dobro nasi vlasti", i kdyz to navenek mysli "uprimne a nejkristalovitejc". Vlada co nejblize obcanum, kterym vladne, s kontrolnim organem tak hodne vysoko, kam nesahaji prsty mistnich mafianu.

    v Nemecku napr. skvele funguji takove regiony dopravnich siti napric hranicemi jednotlivych spolkovych zemi.

    Cela kauza softwarovych patentu ukazuje, ze nynejsi byrokracie, kdy nikdo neodpovida za nic, neni vhodny model do budoucna. Napr. ted opravdu netusim, kdo by mel silu a pravomoc jeste neco zvratit.
    2.3.2005 16:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    Vztahovat na to soft. patenty nemá smysl. Z pohledu mnoha lidí je to sice důležitý precedens, ale naprostá většina obyvatel nemá vůbec tušení, oč se jedná. Ať se nám to tedy líbí, nebo ne, pro politiky a politiku jde o okrajovou záležitost.

    Řekl bych, že je přinejmenším nadměrně optimistické si myslet, že jedna nadnárodní vláda bude méně zkorumpovaná než desítky národních vlád. Naopak si myslím, že čím je vláda "vzdálenější" (globálnější), tím je náchylnější k podobným nešvarům, protože není pod drobnohledem. Sice ji sleduje více lidí, ale o to laxněji, protože není jen "jejich" vládou. Navíc se uplatní rivalita jednotlivých států -- tzn. když taková vláda provede něco špatně, jedni ji to klidně odpustí, protože to nebude něco, co by se týkalo přímo jich. A ještě budou mnohdy rádi, protože se budou cítit zvýhodněni (na úkor jiných).

    Myšlenka federalizování se mi příčí prostě proto, že čím větší správní a územní celek má daný orgán na starosti, tím volnější má ruce, protože k uspokojení všech je nutné dělat příliš velké kompromisy. A ne vždy je kompromis tím nejlepším řešením. Mnohdy způsobí pokles úrovně i tam, kde tomu není třeba.

    Integrace by (IMO) neměla být založena na sjednocování legislativních a exekutivních prvků jednotlivých států, ale naopak na podpoře co největší diverzifikace (ten dělá to a ten zas tohle...).
    7.3.2005 17:16 xkesh | skóre: 46 | blog: eXtempore
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Bitka mezi EP a EC?
    Ať se nám to tedy líbí, nebo ne, pro politiky a politiku jde o okrajovou záležitost.
    Zvlaste v kontextu jejich narodniho prostredi. Volice pripadny hrdinny postoj neprida, nanejvys problemy s giganty jako je Microsoft. V ramci Evropy existuje ale dostatecne velka komunita, ktere na tomhle zalezi a jeji hlas muze byt slyset - ovsem v EVROPE, nikoliv v jednotlivych statech.
    Řekl bych, že je přinejmenším nadměrně optimistické si myslet, že jedna nadnárodní vláda bude méně zkorumpovaná než desítky národních vlád. Naopak si myslím, že čím je vláda "vzdálenější" (globálnější), tím je náchylnější k podobným nešvarům, protože není pod drobnohledem.
    Jiste, napr. nase vlada je jiste pod drobnohledem... Ono taky byva taky tak vysoke postaveni, ze zisk z drobnych zlodejen jaksi nevyvazi ztratu toho postaveni.

    Nynejsi situace je takova, ze prakticky rozhoduji narodni vlady o tom, co je v narodnim kontextu podruzny problem a tudiz naprosto bezpecny teren vzhledem k obcanum vlastni zeme: vlada si muze delat co chce a verejnost JEDNE zeme ma velmi malou silu tohle zmenit, protoze se jedna vetsinou o pomerne malou cast verejnosti jedne zeme, kterou takova globalni zmena primo postihne; a i kdyby, JEDNA vlada prilis maly hlas mezi 25.

    Sice ji sleduje více lidí, ale o to laxněji, protože není jen "jejich" vládou. Navíc se uplatní rivalita jednotlivých států -- tzn. když taková vláda provede něco špatně, jedni ji to klidně odpustí, protože to nebude něco, co by se týkalo přímo jich. A ještě budou mnohdy rádi, protože se budou cítit zvýhodněni (na úkor jiných).
    Naopak, prave dnes sleduji lidi pocinani nasi narodni vlady v evropskych institucich velmi laxne, nemluve o vladach jinych statu. Paradoxne pak hazeji "vinu" na celoevropske instituce, protoze jim kdosi nakukava, ze rozhoduji eurokrati...
    Myšlenka federalizování se mi příčí prostě proto, že čím větší správní a územní celek má daný orgán na starosti, tím volnější má ruce, protože k uspokojení všech je nutné dělat příliš velké kompromisy. A ne vždy je kompromis tím nejlepším řešením. Mnohdy způsobí pokles úrovně i tam, kde tomu není třeba.
    Logicky je to presne naopak: vzajemna dohoda 25 suverennich statu mezi sebou si primo vynucuje takovy kompromis, co se tyka globalnich problemu.
    Integrace by (IMO) neměla být založena na sjednocování legislativních a exekutivních prvků jednotlivých států, ale naopak na podpoře co největší diverzifikace (ten dělá to a ten zas tohle...).
    Ano, proto at rozhoduje federalni evropsky parlament o celoevropskych zalezitostech a poveruje federalni evropskou vladu jejich spravou a at si jednotlive regiony rozhoduji o svych vecech co nejnize. Tzv. "narodni vlada" je v podstate hluchy meziclanek (ktery z tradicne nacionalistickych duvodu ovsem jen tak nezmizi).
    7.3.2005 17:33 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Hm...
    Naděje zmírá předposlední. V mém případě už se tak ale stalo před dlouhou dobou. Mají-li rozhodovat lidé, které si tam dosadily jednotlivé vlády podle bůhvíjakých klíčů (instalace Vladimíra Iljiče Špidly na post komisaře budiž dobrou ukázkou jak to asi probíhá), tak mohu naši situaci shrnout pouhými třemi slovy. Jsme v prdeli.
    Copak toho není dost?

    Založit nové vláknoNahoru


    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.