abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 8
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 823 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linxový notebook

    7.1. 13:56 Jlhl
    Linxový notebook
    Přečteno: 792×
    Zdá se, že již nevyhntelně nastal čas, kdy budu muset upgradovat ze svých oblíbených T430/T530. Ty mám v aktální konfigraci:

    - 4C procesory jako 3840QM, 16GB ram, Coreboot... obecně je to nacpané vším, co šlo.

    Že už nepůjde HW dock jsem asi nerad smířený (mám třímonitorové dokovačky předělané na vesa držák, to mi bude chybět)

    Požadavky asi následující:

    - 6-8C, 32GB DDR5 s možností upgradu alespoň na 64. Upgrade zkousnu i výměnou pájených čipů (umím to, viděl jsem to dělat u MBP)

    - fyzický ethernet - min. 4 USB-C - Thunderbold. Viděl jsem už je i na AMD, zkoušel to někdo (mám TB3 na PCIe, s tím si vyřeším slušný dock)Zkoušel to někdo v Linxu? - bude Linux only. Pokud se na tom někdo alespoň experimentálně zabývá Corebootem, je to velká pls - alespoň jeden NVME, lépe 2. Pájený storage je no-go. - podpora DP v multistream - mechachicky něco jako 13-14", celokov - mám jeden MBP A1706 což je až na klávesnici ideál (s tím se smířím). Co nechci, je čínský kov - plast potažený alobalem. Všem, co jsem viděl se po 3 letech vylomily panty.

    Díval jsem se na Razer blade, ale nemá ethernet.

    -cena tak do 60k bez dph.

    Odpovědi

    7.1. 14:17 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Uplne to neni plug'n'play.
    Max avatar 7.1. 20:05 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Asi bych se vyvaroval Intelu, kromě toho, že je hodně pozadu oproti AMD, tak byl ještě donedávna problém s web kamerou, bo má nějaké přímé napojení na CPU (IPU6) a drivery byly problém. Nyní už to nějak lze rozjet, údajně, ale těžko říci, jak moc je to stable.

    Jinak tebou uvedené specifikace spíše odpovídají přenosné pracovní stanice, než-li notebooku jako takovému. Pokud jde o 64GB ram, tak to bývá problém, myslím tedy ty seriově vyráběné modely.
    Kupovat ntb s tím, že se tam pak přepájí paměťový modul, do toho bych nešel. Rozvnou bych tedy pořizoval něco, co má třeba 32GB na PCB a jeden volný slot pro případný další modul.

    Jinak ten požadavek na 4x Thunderbolt porty, to mi přijde už jako síla (většinou je 1 Thunderbolt ver 4 a pak zbytek už jen usb). To jsi vážně tak mobilní, že ti nestačí jeden, nebo dvě dokovací stanice v jedné / dvou lokalitách?
    Jinak třeba Thinkpad P14 má RJ45 a koukám, že je skladovka s 64GB ram: 21K5000DCK.
    Požadavek na druhý NVMe moc nechápu, ale má to jednu PCIe pro případný WWAN modul. Možná by tam šlo osadit kratší NVMe. Nebo se podívat na Thinkpad P16, větší ntb mají větší možnosti + navíc full klávesnici.

    Jinak Thinkpad P řada je vybavenější, než Thinkpad T řada. Péčko je víc jako pracovní stanice.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Max avatar 7.1. 20:10 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Ještě dodám, že Thinkpady X i T i P mají pájené paměti, ale NVMe mají ve slotu, vyměnitelné. Některé varianty mohou mít i jeden paměťový slot na rozšíření ram, ale to měly hlavně Intel varianty. AMD varianty to nemívají a možná už ani ty aktuální Intel.
    Každopádně 14" notebook, který bude mít 4x Thunderbolt a hafec usb portů včetně RJ45, to by mě pak vážně zajímalo, co nakonec vybereš.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.1. 12:39 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Linxový notebook Jlhl: TB stačí jeden, spíš jde o to, aby tam nějaké porty byli a byli plnoprávné alespoň z hlediska napájení. Jinak ta A1706 má 4 USB-C/TB, takže nejdo o nic nevídaného. Co se týče té paměti, tak zapozřejmě běžná upgradovatelnost je jednoznačně lepší, ale ntb s 64GB nejsou nebo jsou nesmyslně drahé, takže jsem ochotný přistoupit na to, že ty čipy časem přehážu. Teď mám 16GB a je to málo. A s rozvojem shitparád typu elektron bude málo i těch 32 brzy.

    Nový thinkpad nechci. Je to kroutící se plastový shit. Na platformě CPU mi nezáleží, hlavně nevím, jak dobře funguje u AMD ten TB, resp. jak dobře funguje obecně v linuxu. Budu chtít připojovat síťovku pres PCIe a patrně vícevýstupovou grafiku (protože pochybuju, že dostanu 3 FHD monitory přímo z portu s TB).
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 8.1. 13:13 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Jako dlouholetému uživateli Lenova se mi jejich cesta nezamlouvá, takže pokukuji po Fujitsu. Ale DDR5 je zatím značně omezující ve výběru notebooku celkově. No a co se týče toho AMD, tak se musím kysele pousmát. Po dvou a půl dekádách jsem postavil stroj s intel procesorem. U notebooku to nehodlám rozhodně riskovat. AMD je určitě napřed papírově, ale něco tak zabroukovaného jsem neviděl ani nevím jak dlouho. Vlastně vím, dvě a půl dekády. AMD momentálně jen při skvělé konstelaci hvězd.
    8.1. 13:40 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Já jsem nedávno koupil Ryzen 9 7900X3D. Je docela dobrý, ale je fakt, že jeden konkrétní bug tam mám - umím ho opakovateně z user space dostat do stavu, že se polorozbije jádro, jako kdyby se seknul core, počítač pak funguje divně a nejde restartovat (zasekne se pro rebootu)...

    Já tam hlavně vidím ten problém s TB, což je pro mě, když přestali dělat klasické dokovačky, must have.

    Ještě bych možná oželel ten ethernet (protože bych šel přes TB). V podstatě mi asi nejlépe pak vychází ten Razer.
    Max avatar 8.1. 14:55 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    My jsme na Lenovo přešli z HP. Ano, Lenovo šlo kvalitou dolu, ale to i cenou, dalo by se říci. Důležitý je sw i hw support a servis. My pak ještě děláme to, že si naklikáme vlastní konfiguraci a pak objednáme ve větším počtu ks a vyjde to cenově velmi dobře.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.1. 15:04 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Jsem spíš ochotný zaplatit, než mít shit. vadí mi to jak principiálně, tak v tom, že to pak vůbec musím řešit. Svůj současný nejvytíženější notebook jsem koupil v roce 2011 (T520)...
    Max avatar 8.1. 14:52 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Není mi úplně jasný tvůj záměr. To jako nechceš dokovací stanici a chceš všechno píchat napřímo do notebooku a všechno napájet přímo z notebooku? Nebo jak si mám vysvětlit to, že se bojíš 3FHD monitorů z jednoho TB4? TB4 má ve specifikaci připojení čtyřech 10k monitorů za použití DP 2.0. V případě DP1.2 je možné jedním kabelem připojit 3x FHD (viz příklad dokumentace Dell)
    My v práci používáme DP s MST. Jedním kabelem 3x QHD monitor. Ano, není to z TB4, ale z DP portu na integrované GPU. Někomu to zlobilo (je to už delší doba a měl nějakou první verzi Win11). Bereme monitory Dell a je pravda, že u monitorů jsem podporu MST viděl až u QHD variant. U FHD jsem jí neviděl, ale možná některé monitory tu podporu mají, netuším.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.1. 15:01 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Ono se těžko hledá, co a jakprakticky funguje, specifikace u těch produktů jsou často tragické.

    Use case mám dva: - První primární v kanceláři, kdy je ntb ideálně v dokovačce. - Druhý je v "poli", kdy potřebuju připojit pytel věcí, a chci minimalizovat tahání nutných krámů (proto preferuji spíš menší notebook), a USB-C věci + ethernet port.

    Další možností je mít v kanclu desktop a řešit nějaký automatický sync s připraveným notebookem. Problém je, že je docela těžké mít vše (včetně v mezičase vzniklých toolů, knihoven k nim, správných verzí toolchainů etc...) takže se ukázalo jako nejlepší prostě vzít ten pracovní ntb a neřešit nic.
    Max avatar 8.1. 15:38 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    No, ale proč v poli potřebuješ 4xTB? To mi není jasné. Přes jeden TB připojíš dokovací stanici a k ní klidně 3x 4k monitor. Tím je kancelář vyřešená a stačí ti v ní jeden TB, ale v tom poli? Jen se ptám, bo mně to zajímá.
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    8.1. 16:53 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Nepotrebuju 4 TB. Psal jsem 4x USB-C idealne, ne nutne vsechny s TB (spis dva, hotplug PCIe karty by se mohl obcas hodit, takovy use case mam), protoze nechci tahat HUB.

    Samozrejmne ekvivalentni porty jsou lepsi, ale asi staci, kdyz to bude C s plnym PD.

    Ta A1706 normalne ma 4 ekvivalentni vc. TB.
    10.1. 09:22 PetebLazar | skóre: 33 | blog: l_eonardovo_odhodlani
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Vy znáte nějaký počítač/ntb s USB4 porty, který PCIe tunneling implementuje? Jde o volitelnou nikoli povinnou feature standardu USB4. Obávám se, že pro zaručenou TB funkcionalitu bude nejspíš zapotřebí vhodného Intel-based řešení. Situace u AMD řešení mi dnes přijde horší než v minulosti, s nástupem USB4 prakticky vymizely dříve zřídka se vyskytujíci řešení využívající osazení TB chipsety Intelu.
    12.1. 22:11 Jlhl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linxový notebook
    Proto se ptam na zkuzenosti. AMD je tedy ze hry...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.