abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 142 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník

    Dotaz: root bez dalsich uzivatelu (Tak mi tedy řeknětééé, co to je?)

    21.8.2006 23:23 Arduan
    root bez dalsich uzivatelu (Tak mi tedy řeknětééé, co to je?)
    Přečteno: 128×
    Dobrý den! Při instalaci mandriva 10.1 jsem zadal root heslo, nabídku vytvoření dalšího uživatele jsem přeskočil bez vyplňování. Při restartu se spouštěný program zastaví na obrázku s tabulkou kde mám vypnit heslo zvolit si typ relace a pokračovat dále. Při vyplnění hesla a odentrování se celá tabulka otřese heslo zmizí a já se nemohu dostat dál. Kde jsem udělal chybu? Děkuji.

    Odpovědi

    21.8.2006 23:24 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak mi tedy řeknětééé, co to je?
    Distribuce nejsou dělány pro idioty, kteří chtějí pořád pracovat pod rootem. :-)
    21.8.2006 23:28 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Tak mi tedy řeknětééé, co to je?
    A možná by neškodilo naučit se ptát a volit vhodný titulek. ;-)
    1) Promin ze nejsem takový expert jako Ty. A odvážil jsem se zeptat.(Znáš fyziologické hodnoty všech položek biochemického vyšetření krve? Já ano.)Diskusní fóra jsou od toho aby si lidé vyměňovali informace. 2) Zdá se mi zbytečné zakládat dalšího uživatele když jiný než já není. 3) Domníval jsem se, že komunita kolem linuxu je komunita inteligentních lidí, ale jak tak koukám byl to omyl. Dávám prosté otázky a chci prosté odpovědi. A vy umíte jen kritizovat. Takhle mnoho příznivců linux nezíská. A věřte, že je mi to líto protože Microsoft taky moc nemusim.
    21.8.2006 23:51 VícNežNic | skóre: 42 | blog: Spáleniště | Ne dost daleko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    Ten nadpis je úchylný, o tom snad žádná, podívej se na ostatní, tam to nikdo nekritizuje…

    Problém může být v tom, že píšeš špatné heslo nebo není povoleno přihlásit se jako root přes gdm (nebo kdm?). Od toho bylo nabízeno vytvořit dalšího uživatele krom roota. To je potřeba udělat, nebudu radit jak povolit roota v gdm, poradím jak dodatečně vytvořit uživatele.

    Stiskni Ctrl+Alt+F1, tam se přihlaš jako root, napiš adduser xyz (kde xyz je žádané jméno), pak napiš passwd xyz, změň heslo, odhlaš se (logout), stiskni Alt+F7 a přihlaš se na nově vytvořeného uživatele.

    A povídání o tom kdo je zlý a hodný si prosím nech…
    Copak toho není dost?
    21.8.2006 23:54 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory

    Nevím, čím to je, ale poslední dobou mám pocit, že se tu čím dál častěji objevují provokatéři, kteří mají perverzní zálibu v tom, že pokládají dotazy, na které se nedá rozumně odpovědět, navíc s naprosto stupidními titulky, a když se dočkají jediné možné reakce, začnou nadávat na ty namyšlené linuxáky, kteří chudákovi začátečníkovi neporadí a jen se do něj navážejí. Je mi z toho trochu smutno…

    P.S. Tento příspěvek jsem chtěl napsat ještě předtím, než jsem viděl vaši reakci, na niž právě odpovídám. Neudělal jsem to - protože jsem si nebyl jistý, zda by to vůči vám nebylo nespravedlivé. Inu, spletl jsem se…

    21.8.2006 23:59 jarda | skóre: 22 | blog: nadoraz | Chomutov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    jednoduché odpovědi

    1. Krev nejraději v jelitu.

    2. Druhý uživatel je dost důležitá věc, protože "linux" dělá co se mu řekne ihned a bez ptaní a jako Root smažeš cokoli než zívneš a bez upozornění.

    3. Marek možná vyjel trochu zhurta ale to díky tomu, že není problém tady najít kde ses ještě projevil a jsou tam i rady jak se ptát tak je to jasné.

    4. Pokud jsi z M&P líhně škoda slov.
    Připíjím na krásu našich koní a rychlost našich žen.
    s3rvac avatar 22.8.2006 00:02 s3rvac | skóre: 6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    Dobry den, stezi Vam bude chtit nekdo pomoct, pokud si nedate ani trochu zalezet na tvorbe vhodneho titulku a formulace otazky. Verte mi, ze podle toho jak se kdo zepta, tak podle toho se mu dostane patricne odpovedi.

    add 2.

    google http://www.abclinuxu.cz/faq/bezpecnost/proc-nepracovat-pod-rootem

    add 3.

    http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
    22.8.2006 00:11 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    Znáš fyziologické hodnoty všech položek biochemického vyšetření krve? Já ano.
    Tak to se máš... :-D
    Diskusní fóra jsou od toho aby si lidé vyměňovali informace.

    Diskusní fóra jsou od toho, aby si slušní lidé konstruktivně vyměňovali informace, nejlépe podle následujícího návodu: http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html
    2) Zdá se mi zbytečné zakládat dalšího uživatele když jiný než já není.
    Jistě, Ty jsi neomylný, když budeš pracovat jako root, jistě nikdy omylem neodklepneš nějakou systémově destruktivní akci, které bys litoval... ;-)
    3) Domníval jsem se, že komunita kolem linuxu je komunita inteligentních lidí, ale jak tak koukám byl to omyl. Dávám prosté otázky a chci prosté odpovědi. A vy umíte jen kritizovat. Takhle mnoho příznivců linux nezíská. A věřte, že je mi to líto protože Microsoft taky moc nemusim.
    Myslím, že zde přítomným absence některých lidí vadit nebude. :-D Stačí si jen přečíst uvedený odkaz a vzít si z něj ponaučení. ;-)
    22.8.2006 00:43 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    1) Ale on nepotrebuje znat "fyziologické hodnoty všech položek biochemického vyšetření krve". Kdo potrebuje pomoc jsi ty, tak se podle toho chovej. Ty si myslis, ze kdyz prijdu do nemocnice a zacnu rvat na doktora ze jsem vypil flasku sava a co to jako ma znamenat, ze ted bliju vnitrnosti, tak me poplaca po ramene a zacne mi vysvetlovat co jsem udelal spatne? No, nejdriv si asi pomysli, ze jsem pekny kreten. Co myslis ty?

    2) Uzivatel root, stejne jako uzivatel Administrator ve windows (pochybuju, ze ve windows pracujete prave pod kontem s nazvem administrator, protoze jste si patrne pri instalaci zvolil svuj vlastni nazev konta) neni pro beznou praci. A to z duvodu, ktere ted primo biji do oci! Pro jistotu bych tedy zkusil textove prihlaseni. Tj. Ctrl+Alt+F1 (treba), tim se dostanes do textove konzole.Zde zadej jmeno "root", heslo to, ktere si zadal. Pokud se neprihlasis, tak jsi mozna dvakrat napsal to stejne - spatne - heslo. V tom pripade konzultuj, se zdejsi funkci vyhledavani, slovni spojeni "single user mode", nebo podobne. Pokud se prihlasis, vytvor si noveho uzivatele. V unixovych systemech jsou na to vhodne univerzalni utility adduser, nebo useradd (konzultuj s man, mozna existuje i nejaka specialni utilita primo od mandrake). Jakmile vytvoris noveho uzivatele, zkus se znova prihlasit. Pro pozdejsi vyuziti superuzivatelskych prav se podivej po programech su nebo sudo.

    3) Kazde forum ma sve pravidla. Pokud se chces chovat jako hovado, dostanes podle toho odpoved. Pro zacatek ti jako inteligentnimu cloveku dam radu, jak se tomuto pro priste vyhnout. http://stare.cz/otazky/index.html

    4) Neber to osobne.
    22.8.2006 00:47 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    A ted se pustim do sebe! Hned rano napisu stokrat: "Precti nejdriv cele vlakno, nez napises uplne stejnou odpoved, jako uz nekdo pred tebou."

    :-/ Moje chyba, za redundandnost se omlouvam.
    22.8.2006 19:33 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sory
    Znáš fyziologické hodnoty všech položek biochemického vyšetření krve?
    Neznám, až budu chtít znát nebude mi narozdíl od tebe líno si něco přečíst a vygooglit. (Odpověď na tvou otázku.) Tvé mimounixové znalosti jsou v tomto případě naprosto irelevantní. :-) A ANO dáváš prosté otázky na které se dá prostě najít odpověď pomocí hledání :-) A už mě unavují lidi, kteří kladou nesmyslné otázky s ještě nesmyslnějšími nadpisy. ;-)
    22.8.2006 00:52 Arduan
    Rozbalit Rozbalit vše Promiňte.
    Přečtl jsem si návod http://www.catb.org/~esr/faqs/smart-questions.html Uznávám ten titulek je hloupost. Prominte mi tuto stupidní otázku. V mé odpovědi jsem se nechal emotivně unést.
    kozzi avatar 22.8.2006 01:02 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Promiňte.
    Proč sis vybral zrovna tak starou distribuci. Vyber si radeji Ubuntu,opensuse, ci Aurox ... Vyhoda novjejsich distribuci je vetsi podpora hardware a lehci instalace(vetsinou). A urcite si vytvor normalniho usera pod rootem nepracuj ja to tak delal skoro rok a az za pomoci prikazu sudo jsem se to odnaucil.
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.8.2006 01:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Promiňte.
    Ubuntu problém práce pod rootem řeší po svém, a asi by se tazatelovi i mohlo zamlouvat. ;-)
    kozzi avatar 22.8.2006 01:10 kozzi | skóre: 55 | blog: vse_o_vsem | Pacman (Bratrušov)
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Promiňte.
    no ono nejen ubuntu ja pouzivam sudo i v Archu
    Linux je jako mušketýři "jeden za všechny, všichni za jednoho"
    22.8.2006 01:13 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Promiňte.
    Jsem si nějak nevšiml, že by mi Arch po instalaci zakázal lognout se jako root... ;-)
    Pinhead avatar 22.8.2006 10:34 Pinhead | skóre: 20
    Rozbalit Rozbalit vše Re: root bez dalsich uzivatelu (Tak mi tedy řeknětééé, co to je?)
    Ta tabulka se oklepe odporem, že se chce někdo přihlásit jako root do X.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.