abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 748 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)

    16.2.2007 01:35 Lukas Budos
    Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    Přečteno: 227×
    Dobry den!

    Chcel by som prejst na linux, ale vyrobca mojho notebooku (asus) neposkytuje ovladace na linux. Je vobec mozne mat linux na notebooku? Dalej mam PCMCIA televiznu kartu od pinnacle (pinnacle pctv hybrid pro) na ktoru tiez nemozem najst ovladace. Uz som si skusil nainstalovat Kubuntu a som velmi milo prekvapeny. Robim internetove stranky a vsimol som si ze pod linuxom su akesi ine fonty, da sa dosiahnut aby boli strank zobrazovane rovnako pod win aj linux? Dakujem velmi pekne za odpoved, strucnejsie som to uz nevedel ale vmestil som sa do tych 15 riadkov. :)

    Odpovědi

    16.2.2007 02:14 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    Mám Asus A3FC a nemám problém: http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/asus/a3fc

    ostatní notebooky od Asuse na tom taky nejsou špatně: http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/asus

    Co se ovladačů týče, fungují úplně, ano úplně jinak, než ve windows. Zjednodušeně řečeno, pro Vás, jako uživatele je úplně jedno, kdo a kam ovladače dodává - to si řeší samotný systém. Pokud daný hardware nefunguje, může za to s největší pravděpodobností jeho výrobce, který neposkytl dostatečné specifikace ke svému hardwaru. Jakékoliv reklamace nefunkčnosti hardwaru pod Linuxem prosím směřovat výrobci HW, nikoliv vývojářům systému!

    Co se fontů týče, neměl by být problém doinstalovat Apple fonty, které používá Microsoft (Arial, Times new Roman. atd..). Technologie pro jejich zobrazování v Linuxu existuje.

    Jinak, co se týče fontů - pokud o sobě tvrdíte, že jste webdesignér, měl byste vědět, že existují různé systémy a každý uživatel může mít nainstalované jiné fonty (to je celkem běžné), tudíž právě při designování stránek by pro Vás konkrétní font neměl být podstatný - měl byste používat "univerzální" fonty (serif, sans-serif) jako fallback a vůbec se nespoléhat na to, že nějaký uživatel bude mít nainstalovaný stejný font, jako Vy.

    Ad TV karta - zkuste nám poskytnout lepší informace o hardwaru: nejlépe pošlete výstup příkazu:
    # lspci
    
    -miky
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    16.2.2007 02:30 Martin Tůma | skóre: 39 | blog: RTFM | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    Jakékoliv reklamace nefunkčnosti hardwaru pod Linuxem prosím směřovat výrobci HW, nikoliv vývojářům systému!

    Opravdu geniální myšlenka! Výrobce, kterej kašle už na samotnou tvorbu ovladačů jistě chybu odstraní... Ne že by nebylo potřeba dát výrobci HW najevo, že by mohl existenci linuxu taky brát na vědomí, ale dokuď bude linux v oblastech použití daného HW zcela okrajovou záležitostí, tak jediná reálná cesta jak dosáhnout odstranění problémů s HW je podpora vývojářů - alespoň hlášením bugů a testováním patchů.

    Každý má právo na můj názor!
    16.2.2007 02:43 mikky | skóre: 25 | blog: Ghlog | M. L. - Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    můžeme tu slovíčkařit, ale tím stejně nic nezmůžeme. Osobně si myslím, že stejně hw "reklamace" vývojářům posílá jen mizivé procento uživatelů (ačkoliv i já se o to snažím, ale zatím mam na funkční HW štěstí).

    Moje narážka směrovala na to, že každý, komu něco nefunguje, by si měl stěžovat u zdroje. Tím lze dosáhnou toho, aby "nás" ti oškliví výrobci přestali ignorovat (a spousta jich, zaplať Linus :) ), na tuhle poptávku slyší - viz třeba Intel, nebo i nVidia, realtek atd...

    Když budete posílat bugreporty vývojářům (jako "obyčejný" uživatel), tak si z něj stejně moc nevezmou, protože ve většině případů budou neužitečné (typu: "nefunguje mi moje nová myš od Logitechu, udělejte s tím něco").. Nic proti běžným uživatelům, ale tohle je prostě fakt. Ať se dobrovolní testeři zaměří na bugreporty a "běžní" uživatelé ať prudí výrobce - nakoce čí je to chyba? Výrobce!!

    -m.
    Je vám méně než 30 ? (jsme vrstevnící => budeme si tykat) : (jsem pro vás bažant => můžete mi tykat);
    16.2.2007 08:34 ext3fs
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    Jak bylo řečeno v předchozím. Nemá cenu něco reklamovat u výrobce, ten se na to vykašle. Pokud to není IBM/Lenovo, tak je mu Linux ukradený. (I když... nedávno jsem psal na lenovo.cz, kvůli jistým informacím o NB. Odpověď byla: "Nemáme přístup k takovým informacím. Omlouváme se.") Jediná možnost aby se něco rozjelo je poslat hlášení vývojářům Linuxu. Právě proto existují skupiny jako acpi-devel atp. Pár problémů s HW jsem už musel hlásti a vždy bylo správné řešení kontaktovat někoho kdo se stará a danou větev jádra, která se týkala nefunkčního HW.
    svido avatar 16.2.2007 07:57 svido | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Notebook AsusA3L (presnejsie A3500L)
    Proc by to nebylo mozne. Dokonce bude notebook stabilnejsi a konecne poznate, jake to je, pracovat pod kvalitnim OS. Pod Linuxem se da rozchodit vse, stejne jako pod M$ Widlemi, da to nekdy sice vice prace a nervu, ale jde to.

    Pisete, ze jste web-programator? No ta asi ne moc dobry, pokud nevite ze kazdy OS ma jine fonty. Proto existuje CSS a vlastnost font-family. Pouzivat definice fontu, ktere mate na svem PC je trochu vice hloupost. Vyladite si aplikaci na localhostu, date ji na web a 99% uzivatelu se zobrazi jinak. Muzete pouzivat pridane fonty, ktere nejsou defaulne instalovany a je problem. Jinak instalovat fonty take jde. Nehlede na to, ze i kazdy prohlizec muze zobrazit obsah trochu jinak. Krasnym :-( prikladem, je M$ Exploder...
    18.2.2007 22:33 Lukas Budos
    Rozbalit Rozbalit vše Re 2 "Re's"
    Zdravim!

    O tom aky webdesigner som a na akej urovni pracujem tu rozoberat nebudem. A nechcem tu o tom zakladat hadky, alebo prednasky o CSS, lebo to nema nic spolocne s pointov mojej otazky. Som proste LinuxPanna... :)

    Pravda je priznavam ze som sa linuxu dlhy cas otacal chrbtom, preto ma netrapilo ako sa moja praca asi moze zobrazit pod inym OS. Bol som hlupy, no cim mam viac rokov, rozumu a skusenosti a viac sa dozvedam o Linuxe a taktiez o Mrkvosofte tak prichadzam na to ze moj NTFS hned zajtra nahradi ext3...

    Dakujem za vsetky odpovede a prajem prijemny den!

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.