abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    24.4. 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 779 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, nebo?

    15.3.2008 22:22 Mandarinka
    OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, nebo?
    Přečteno: 478×
    Zdar všem!

    Mým problémem je audio čip Crystal 4237B v postarším notebooku Dell Latitude CPi D300XT (mimochodem před týdnem víko přežilo 'nekontrolované' šlápnutí 75kg člověka).

    Jde o ISA kartu, která zřejmě neumí plug and play a jednu dobu (2004?) přestala fungovat s ovladačem ALSA... Na openSUSE 10.2 jsem nakonec zjistil, že si kernel natáhne OSS modul a bez problémů hraje, když ALSU vypnu. Bohužel někdy v kernelu 2.6.21 nebo 2.6.22 došlo k vyhození tohoto modulu, protože v ALSE to funguje (na jiných strojích, hmm...) a tudíž je po ptákách. Pochybuju, že by se někdo obtěžoval ten ovladač spravovat kvůli jedné staré, byť i populární řadě notebooků (i když to možná nefunguje i na jiných).

    Co s tím?

    Můžu zkusit používat na nových verzích distra starší kernel? (Stable řada 2.6.16 by měla fungovat; lze to do SUSE nějak vrazit?) Nebo musím zůstat u staršího distra (pozn. openSUSE mi vyhovuje)? Nebo lze do zdrojáků ten vyhozený ovladač nějak vrátit? Nebo je nějaká jiná možnost?

    Podotýkám, že jsem vyzkoušel různé návody na netu. Ten ovladač (už) fakt nefunguje (a nebo mě někdo vyvede z omylu? Že to šlo před třemi lety je k ničemu.)

    Páně laptopova specifikace je pro zvědavé k dispozici zde.

    Odpovědi

    15.3.2008 23:55 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    Zdravím,
    pokud jste zkoušel všemožné návody "na netu", pak předpokládám, že jste zkusil i vypnout ACPI - je tak?
    Ohledně starší distribuce - proč? Pokud se nepletu, klidně může být distribuce aktuální, jen kernel si (zřejmě) musíte zkompilovat starší (možná mi něco uniká, ale jakou souvislost má distribuce jako taková (programy, user-space) s kernelem?)
    Možná se vám povede přenést starý driver do zdrojáků nového kernelu, možná se vám to podaří rozjet... ale já sám to nepotřeboval, takže snad poradí někdo jiný..
    16.3.2008 01:20 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    ACPI jsem zkoušel vypnout jako první, myslím. Rozhodně vím, že to v těch návodech bylo. NO,nepomohlo. Jedině že by záleželo na tom, jestli je to zapnuté/vypnuté při instalci, to bylo zapnuté. (Když jsem isntaloval 10.2,bylo ACPI vypnuté. Ale fungoval jenom OSS.)

    Co se týče nutnost downgradu distribuce, to právě nevím. Nemám s tím zkušenost, takže netuším, jestli novější distro nemůže obsahovat nějaké nemilé závislosti proti novému kernelu. Jestli někdo ví, rád si to poslechnu, samozřejmě, o to mi šlo. Jinak je tu minimálně ten problém, že je distro testované a podporované s novějším kernelem, takže v případě problému smůla, ale čekám, že problémy, které by se objevily jen v openSUSE a nikde jinde jsou nepravděpodobné...
    16.3.2008 00:03 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, nebo?
    CS4237B je napriklad na karte Turtle Beach Malibu a ten ALSA driver chodi perfektne. Co znamena, ze to "nefunguje"? Co to robi/nerobi?
    16.3.2008 01:29 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    Modul se načte, ale při bootu/resume to vyhazuje hlášky o něčem s autokalibrací (sorry, nemám po ruce). Nezahraje ani notu - aplay křachne nebo skončí s chybovou hláškou (IO error) + ony zprávy o autokalibraci v logu. Chybí některé kanály v mixéru - teď nevím, jo, master :)

    Jinak tady ten ovldač samotný nevyřešíme (pravděpodobně, i když, naděje umírá poslední), jde mi už spíš o ty možné workaroundy.

    Hlášené to je (třeba tady), ale jak říkám. Většině kompů to funguje, tenhle je 8 let starý a lidi ho už asi moc nepoužívají, i když je kvalitní a asi jich je mnoho v použitelné kondici, pokud je lidi přímo nevyhazovali an skládky.

    Co já vím, tak to fungovalo skoro samo (alsaconf) s live S.u.S.E. 8.0, na té 10.2 mi jel jen ten OSS.
    16.3.2008 01:34 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    Tady je ta bugreporta:
    After some vain efforts, alsaconf got the snd-cs4232 module loaded for me. I can't play anything though. No sound ever happens. I've read a lot of threads on this matter, but it seams that people were unable to get working sound with this machine for some time now (about 3 years). Personally I got ALSA working with S.u.S.E. 8.0 livecd I borrowed. No success with both 10.2 and 10.1. versions of SUSE.

    Some additional information about my system: It is Dell Latitude CPi D300XT - soundcard is Crystal 4237b. specs are at: http://support.dell.com/support/edocs/systems/pmojav/specs.htm [^] I loaded Opensuse 10.3 - kernel 2.6.22.9-0.4. Installation was run with acpi enabled.

    I use the cs4232 driver - that was what alsaconf set up. I was only able to get alsaconf detect the chip with acpi off, however after alsaconf configured it, it "works" the same way (which is to say SNAFU) with acpi enabled as well.

    The module loads at boot (a click can be heard), and I finaly got alsamixer working (loads and I can adjust controlls), but playback doesn't work.

    This is what I get when trying "aplay /opt/kde3/share/sounds/KDE_Startup.wav -t wav -f cd -r 44100":

    aplay: pcm_write:1266: write error: Chyba vstupu/výstupu /well, the last part stands for I/O error in czech/

    Sometimes aplay terminates and displays this error, the other day it just hangs (ctrl-c needed) and the message appears in dmesg... (I put part of the dmesg below/

    Another odd thing: I only have PCM, Line, Mic, Mic boost, Aux, Aux1, Mono, Mono Out, Mono Out, Capture, Mix, Loopback controls in alsamixer - no midi, but more importantly no Master!

    I also keep getting a couple of messages about auto calibration time out at boot as well as while resuming from S3 (RAM) and S4 (disk) sleep. See dmesg output bellow.
    A co nechá aplay v logu, když zamrzne (pokud samo neskončí s IO chybou):
    ALSA sound/core/pcm_lib.c:1717: playback write error (DMA or IRQ trouble?) ALSA sound/isa/cs423x/cs4231_lib.c:187: out: auto calibration time out - reg = 0x9, value = 0x8 ALSA sound/isa/cs423x/cs4231_lib.c:187: out: auto calibration time out - reg = 0x18, value = 0x0 ALSA sound/isa/cs423x/cs4231_lib.c:187: out: auto calibration time out - reg = 0xa, value = 0x0 ALSA sound/isa/cs423x/cs4231_lib.c:187: out: auto calibration time out - reg = 0x18, value = 0x0
    jejej, to sem zabral místa. Sorry! Jinak díky za tipy.
    16.3.2008 11:28 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    Ta chyba "auto calibration time out" je v kode skoro vsade, ale vseobecne znamena chybu komunikacie s kartou.

    1) snd-cs4232 je iba pre CS4232. Na CS4235-4239 je modul snd-cs4236!

    2) vystupy z:

    cat /proc/interrupts

    cat /proc/dma

    cat /proc/ioports
    16.3.2008 12:46 Mandarinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: OSS ovladač skončil, ALSA nefunguje. Downgrade distra, kernelu, ne
    Však on nefunguje ani cs4236. Jinak cs4232 tam je protože ho alsaconf nastavil. A dřívější návody pracovaly taky i s cs4232... Až budu připojený s tím strojem, tak vám ty výpisy zkusím obstarat; ale jak říkám, tady to opravdu asi nepůjde... Myslím, že to nedokáže zapnout nějaký resource té karty. (OSS se choval jinak, asi si to dokázal udělat.) Je trošku škoda, že to přestalo fungovat i když se vypne ACPI; na druhou stranu, notebook bez ACPI, to je tragédie.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.