abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 2
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 796 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Samba v sitich Microsoft

    24.9.2010 10:29 dobrak | skóre: 1
    Samba v sitich Microsoft
    Přečteno: 563×
    Mate nekdo zkusenosti se sambou v sitich microsoft, kdyz zavedu "ucet 120 PC, uzivatelum" zda-li na 100mbit siti budou vsechna PC nabihat relativne rychle. Jde o to ze bych chtel profil uzivatele ponechavat na serveru. Dekuji za kazdej nazor a typ jak to co nejlepe vyresit.

    Odpovědi

    24.9.2010 10:34 arno3t
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Napiste vic podrobnosti. Ono totiz neni jasne, co myslite sitemi MS. Je tam domenovy server, nebo to bude linux atd.?
    H0ax avatar 24.9.2010 10:54 H0ax | skóre: 36 | blog: Odnikud_nikam
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Nebude to problém, pokud si uživatelé nezaprasí plochu a nebudou si na ní ukládat videa, muziku atd. Čím menší plocha, tím líp.
    uid=0(root) gid=0(root) skupiny=0(root)
    24.9.2010 12:22 dobrak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    No aktualne je to sit se 120 PC, ktera nema zadny server. Coz nechapu jak to ten spravce mohl delat. Navrhl jsem zakoupeni serveru a premyslim jak nejlepe to vyresit. Navic se jedna o skolu, kde je prece jen trochu vice deti, ucitelu.

    Napadlo me resit to tak, ze kazdy uzivatel (nebo spise skupina uzivatelu trida) bude mit profil (nejake vlastni uloziste, lespi nez jejich aktualni zalohovani dokumentu na jakysi FTP server) na server a sambu bych vyuzil jako primarni radic domeny. Profily a nastaveni by se tahalo pro jednotlive skupiny, uzivatele zvlast. Mozna kecam nesmysly.....

    Pokud by byl server Windows, jako ze nechci, tak bych reseni znal. Bohuzel nechci win ani videt. Mam radeji linux, ale se sambou tak velke zkusenosti nemam, abych si dovolil tento pripad resit bez predchozich rad.

    Dekuji
    24.9.2010 12:27 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Profily a nastaveni by se tahalo pro jednotlive skupiny, uzivatele zvlast. Tak to narazis, profily ano(i kdyz nejde jenom o plochu, ale i o postu a dokumenty, takze start je potom na hooodne dlouho) ale nastaveni pro skupiny, jesli myslis GP, tak na to zapomen, nic takoveho na sambe 3 nerozebehnes.
    24.9.2010 13:15 dobrak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Nene dokumenty nepotrrebuji. Jde mi jen ciste o to zda-li se uzivatel do stanice muze prihlasit nebo ne. Dokumenty nepotrebuji, sitovy disk nahradi dokumenty. Kazda trida, nebo uzivatel bude mit svuj sitovy disk, ktery bude slozku s dokumenty nahrazovat. Lokalni slozku dokumenty nebudu potrebovat. Tu budu mazat nejakou davkou, aby zustavala cista. Stejne tak bych mazal plochu, apod.
    24.9.2010 13:51 bigBRAMBOR | skóre: 37
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    jenze o ni se nahravaji pro profilu na disk i kdyz nechces, stejne tak posta. VYpnout to jde v GP, ktere ale na sambe nejdou. Musel by jsi vse pri odhlaseni vymazat, ale cert vo co projde prvni, jestli smazani nebo synchro na server.
    24.9.2010 14:04 dobrak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    No minimalne to muzu vyzkouset a uvidim.
    24.9.2010 12:23 dobrak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Ohledne te plochy to nebude problem, tu jim muzu cistit. Proste tam budou mit to co urcim...
    24.9.2010 20:23 Flegmosmoke | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Dobrý večer, nechci zakládat nové téma. Řeším několik problému v jedné škole, kde je Samba jako PDC. Jeden z nich je: Lze nějak zajistit to, aby se se jeden uživatel nemohl přihlásit několikrát současně? Třeba root na jedné stanici a hned vedle na další také?
    25.9.2010 03:32 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Jednoduše nějakou volbou v konfiguraci ne (třeba NetWare měl volbu na max. počet současně otevřených session). Lze pomocí skriptu sledovat kdo je kde přihlášen (tohle mám třeba hotové), a na základě toho zakazovat přihlášení jinde.

    Problém je, že jsem zatím nepřišel, jak přihlášení omezit podle PC+loginu (třeba jen určité skupině zakázat přihlášení na konkrétním PC) - teoreticky by to šlo omezení přístupu na netlogon share, jenže v tom okamžiku ještě Samba login uživatele nezná.

    Jinak bych se zamyslel, jestli je to opravsu třeba. Mě nakonec stačí log, kdo byl kde a jak dlouho přihlášen, a z toho si případné vícenásobné přihlášení vytáhnu.
    25.9.2010 01:14 Jan Mikuš | skóre: 20 | Kladno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Zdravim, mam skolu s cca 30 PC, cca 200 uzivatelu a 1 server se Sambou 3. Vsichni uzivatele pouzivaji cestovni profily, ktere jsou umisteny na serveru. Pres politiky mam nasmerovane slozky Plocha, Dokument, Application Data na sitovou jednotku. Na klienty se stahuje jen cca 10 - 50 MB dat. PC jsou do pripojeny 100 MBps a server 1 GBps. Server ma jeden dualcore Xeon a 4 GB pameti a zvlada bez problemu.
    25.9.2010 03:26 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    K otázce + co bylo doplněno v diskusi výše:

    asi nejlepší řešení v popsané situaci je Samba jako Domain Controller, každý uživatel vlastní účet a tzv. cestovní profil (to je výchozí chování). Pak má každý k dispozici svoje nastavení a domovský disk z kteréhokoliv počítače v síti. Dokumenty a Plochu z cestovního profilu přesměrovat na domovský disk (přesměrovávat "Data Aplikací" bych nedoporučil, i když mohou zabírat dost místa - některé programy mají tendenci se pak rozbíjet častěji než jindy).

    Toto mám v provozu pro cca 150 PC a 700 uživatelských účtů, a bez problémů. U serveru je v tomto případě nejkritičtější diskový systém, jinak stačí obyčejný moderní HW. Mám SCSI 15k RAID10, a bylo by třeba něco lepšího - při přihlašování z hodně PC naráz je znát zpomalení. Pro 120 PC je třeba i rozumný návrh sítě - aspoň 1 Gb/s do serveru a 100 Mb/s linky sdílené tak max. pro 20 PC.
    25.9.2010 09:13 dobrak | skóre: 1
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Bohuzel ja si moc vybirat nemohu. Sit uz je natazena. Jen tam chci umistit server a vyresit to lepe, nez to je.

    Jen me desi predstava, kdy 3 tridy se najednou zacnou prihlasovat a server to proste nebude stihat.
    25.9.2010 09:20 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Pokud ty profily nebudou zbytečně velké (budou mít maximálně desítky mega), server to stíhat bude.
    25.9.2010 10:07 VSi | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Samba v sitich Microsoft
    Bohuzel ja si moc vybirat nemohu. Sit uz je natazena. Jen tam chci umistit server a vyresit to lepe, nez to je.
    Stejně si tu síť budete muset fyzicky zmapovat pro řešení případných problémů. Pokud by měly všechny PC viset na jednom 100M/b rozhraní, není to ideální, ale zas tak hrozné to taky nebude. Třeba zjistíte, že je možné přidání 1 switche s Gb portem k serveru a natažení 2 kabelů, a celé se to zrychlí. Pamatujte na to, že když přidáte server, nebo uděláte jakoukoliv změnu, uživatelé nesmí cítit nějak zásadní zhoršení nějaké vlastnosti - třeba rychlosti přihlašování. Jinak budete mít pravděpodobně problém.
    Jen me desi predstava, kdy 3 tridy se najednou zacnou prihlasovat a server to proste nebude stihat.
    Že by server "nestíhal" se říct nedá. Podle velikosti profilů (za rozumné lze považovat max. 50MB) a počtu současně se přihlašujících počítačů bude prostě takové přihlášení trvat všem déle. Pokud tam dáte aspoň 4 SATA disky do SW RAID10, tak si myslím, že to bude snesitelné - přihlášení nebude trvat déle než cca 2-3 minuty, záleží i na rychlosti PC. Taky může pomoct hodně RAM v serveru na diskovou cache. Jestli má škola 120PC, tak by investice nějakých alespoň 30k do serverového HW neměl být problém.

    Je dobré kontrolovat (nějlépe nějakým skriptem) velikost profilů, případně zjistit jaký bordel se tam tvoří, a automaticky ho mazat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.