abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 6
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 33
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 808 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Net monitor

    14.11.2010 20:32 fifi
    Net monitor
    Přečteno: 1147×
    Existuje v linuxu nějaký net monitor? Tzn. abych viděl seznam procesů a po kliku na ně se objevilo okno, kde by byly vypsané aktuální TCP spojení (i jiné protokoly) + v další záložce log - tzn. co process poslal ven nebo příjmul. Tzn. abych se moh podívat na jaké adresy se proces připojuje a co posílá - jde to?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    15.11.2010 07:42 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    iptraf ?
    15.11.2010 08:03 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Spojení můžete vypsat programem netstat, sledovat komunikaci můžete třeba pomocí tcpdump nebo Wireshark.
    15.11.2010 11:52 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Tcpdump je dost zajímavý, ale neřekne mi který process paket poslal nebo příjmul. Taky bych preferoval nějakou grafickou nádstavbu.
    15.11.2010 12:14 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    To byste musel spojit s informacemi třeba z netstatu. Záleží na tom, na co to chcete používat.
    15.11.2010 12:47 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor

    1. Třeba mám aplikaci, kterou chci spustit a sledovat jeji komunikaci (logovat zároveň). Buď tak, že ji nechám povoleno komunikovat s internetem nějaký čas a loguju a nebo ji internet zakážu a loguju pokusy o spojení. Pak prohlídnu logy a případně pro ni nastavím nějaké omezené portů nebo ip adres.

    2. Nebo další přídad, který si představuju. Otevřu okno, kde bude seznam připojení. Uvidím, že se aplikace připojuje na ip, které se mi nelíbí, nebo komunikuje hodně (velký dowload nebo upload), tak prostě kliknu na "Zakázat veškeré spojení" a aplikace (proces) nebude moci komunikovat. S tím, že bych mohl povolit logování pokusů o připojení pro danou apliakci a nebo bych ani nelogoval.

    3. Nebo mě budou zajímat hlavičky HTTP protokolu. Takže bych si zobrazil spuštěné procesy, rozklikl proces, který mě zajímá, klikl na logovat. V aplikaci bych klikl např. na download (apliakce by něco stáhla). Aplikaci bych zavřel a podíval se na log - na hlavičky HTTP protokolu, příp. na jiná data apod.

    15.11.2010 13:29 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    To všechno si můžete třeba pomocí iptables, netstat a tcpdump udělat. Podle toho třeba ve vaší odpovědi předpokládám, že si jen tak chcete hrát a zkoušet to, pak je tohle podle mne mnohem lepší, než shánět něco, co vám to schová za nějaká okýnka. Navíc to nejspíš neseženete, protože na hraní každý používá ty výše uvedené nástroje, a k ničemu jinému to dobré není.
    15.11.2010 14:21 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Mě by spíše zajímalo JAK. Jaká je běžná praxe a jak to dělají jiní. GUI dávám přednost, protože je to intuitivnější a rychlejší. Ale když to žádný program neumí, tak asi skončím u toho skriptování. Jak to mám tedy udělat?
    15.11.2010 14:48 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    netstat umožňuje vypsat aktivní spojení včetně procesu, iptables umožňuje filtrovat pakety podle procesu a logovat je v uživatelském prostoru, tcpdump umožňuje zachytávat pakety. Poskládat si to z toho musíte sám, nic hotového asi neexistuje, protože nikdo nic takového nepotřebuje.
    15.11.2010 11:53 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    zatížení sítě jednotlivými aplikacemi jde taky hezky vidět pomocí programu nethogs který zobrazuje v reálném čase upload i download. Jinak přiřazení aplikací jednotlivým spojením zjistí i obyčejný netstat -ap případně je možné přidat filtr na jednotlivé aplikace, např netstat -ap|grep ssh mi zobrazí otevřená ssh spojení na mašině... jde to i naskriptovat například abych ten program shodil nebo automaticky zablokoval jeho spojení... balada oproti windows :-)
    15.11.2010 12:32 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    nestat -ap funguje ;-) ukazuje i pid, ale i nejaký bordel:
    unix  3      [ ]         STREAM     CONNECTED     9272     -                   /var/run/dbus/system_bus_socket
    unix  3      [ ]         STREAM     CONNECTED     9271     -                   
    unix  3      [ ]         STREAM     CONNECTED     9161     -                   /var/run/dbus/system_bus_socket
    unix  3      [ ]         STREAM     CONNECTED     9160     -                   
    unix  3      [ ]         STREAM     CONNECTED     9156     -                   /var/run/dbus/system_bus_socket
    

    musel jsem to napsat takto netstat -ap --ip aby ukazoval jen internet

    jde to i naskriptovat například abych ten program shodil nebo automaticky zablokoval jeho spojení

    tohle me dost zajimá, můžu poprosit jak se to dělá? Jak můžu spojení pro určitý program shodit a úplně zablokovat (třeba jen určitý protokol, nebo podle ip adresy). Lidi mě tu radili iptables a pro podrobnější konfiguraci SELinux, ale podle mě to iptables neumí nastavit pro určitý proces a SELinux neznám.

    15.11.2010 15:09 qazasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    reseni je match extension owner napr.:

    iptables -A OUTPUT -o eth0 -m owner --uid-owner 1000 -j DROP

    zablokuje odchozi pakety od procesu uzivatele s uid 1000 nebo napr.

    iptables -A OUTPUT -o eth0 -m owner --pid-owner 1000 -j DROP

    ... vybere primo pid procesu. vsechno tohle a mnohem vic viz. "man iptables"
    15.11.2010 17:42 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    To je jen přidání pravidla? Co když ho budu chtít zrušit. Budu muset hledat nějaký konfigurační soubor a ručně umazávat? Není na to nějaká použitelná GUI aplikace?
    15.11.2010 19:56 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    pravidla jsou něco co jede online na stroji - jsou v paměti a iptables upravují přímo tuto paměť nikoli nějaký soubor. Je možné samozřejmě ukládat pravidla do souboru pomocí iptables-save, já například ale preferuju mít všechny pravidla pěkně pohromadě v jednom textovém souboru a nahodit je do paměti jedním příkazem (skriptem).

    ten "bordel" co to vypisovalo jsou UNIXové sockety, jakási síťová spojení mezi aplikacemi přímo na jednom stroji. Bez nich by spousta věcí nefungovala (například ten vypsaný dbus).

    GUI aplikace na to není, i když by zabralo tak hodinku dvě ji pomocí například PyQT napsat. Nikdo takovou aplikaci nenapíše, protože nikdo není taková lama aby tohle potřeboval nastavovat v GUI - buďto sítím rozumí a tím pádem rozumí systému (iptables,skriptování), a nebo sítím nerozumí. Jen na Windows je plno lidí co si myslí že rozumí sítím protože umí obsluhovat nějaké pětitlačítkové gumové omalovánky, co se ptají 10x "opravdu to chcete udělat?" a hýří pestrobarevnými výstražnými trojúhelníky a grafy. Pro opravdového síťaře je taková aplikace nejen overkill protože žere hromadu RAM a všechna komunikace přes ni leze a zatěžuje tím CPU, ale navíc ještě noční můra protože v takovém složitém bastlu spojujícím hromadu funkcí je zákonitě někde chyba která to celé s radostí pošle do kytek.
    15.11.2010 20:36 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    a ještě přileju trochu benzínu do ohně L/W flamu - rád bych totiž dodal že "na všechno je GUI aplikace" platí pouze pro Windows. Tam je speciální GUI aplikace i na konvertování MP3 na WAV a speciální GUI aplikace na konvertování WAV na MP3. Na Windows je díky rozšířenosti mnohem více "takyprogramátorů" kteří neřeší (nemusí řešit) skutečné problémy a netvoří skutečně účelné aplikace - spousta těch aplikací taky za nic nestojí, ovšem v té záplavě (opravdu záplavě oproti světu GNU/Linuxu) se občas nějaká ta perla najde. Jinak ovšem platí, že většina těchto aplikací jsou obludy, s exe instalátorem dělajícím bordel v registrech (inb4 mám regcleaner apod :-D) tahajícím tuny knihoven a (ve velmi blbém případě) přenastavujících základní nastavení systému kvůli zobrazení jednoho blbého okénka "sem vložte 3GP já vám z toho udělám AVI".

    Ovšem uvědomte si, že spousta těchto věcí by šla na GNU/Linuxu udělat snáz - GNU/Linux má oproti Windows velkou výhodu odladěných univerzálních frameworků pro převádění audio/video, pro převádění různých typů dokumentů mezi sebou, pro sledování a nastavování sítě ;-) ale například i pro zjišťování/nastavování parametrů hardware. Před pár dny si tu nějaká slečna stěžovala, že na GNU/Linuxu nenašla program podobný Windowsovskému "BatMon" což je defuckto program který vezme üdaje z baterky (volně dostupné na /proc fs na Linuxu, na windows to bude obdobné i když kdo ví jestli se tam nemusí hardcodovat komunikace po i2c) a zobrazí je s pěkným grafem. Sorry, ale napsat takovou aplikaci asi dlouho netrvalo. Přesto lidem chybí... chce to víc uživatelů, víc hobbyprogramátorů. Pak budou lamy spokojené. Dnes se vývojáři GNU/Linuxu budou soustředit na skutečné problémy, ne na klikátka.

    Domluvil jsem, Howghno.
    15.11.2010 22:41 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor

    Přesně tak. Na Linux chybí aplikace. Linux je fajn na servery, ale na desktopu je s ním hodně komplikací. Protože když lidí zjistí, že se s tím musí srát týdny, radši si nainstalujou Windows a nemusí nic řešit, protože to za ně vyřešil Microsoft. Filosofie je taková, že radši budu dělat 2 týdny na Windows a pak budu mít 4 roky pokoj. Než každý týden řešit základní věci v Linuxu.

    Tomu o čem mluvíš se říká reporting. Ano Linux dodá data, ale nedodá to podstatné - vizualizaci. A to dneska všichni na desktopu chtějí. Nechtějí čumět do příkazové řádky a něco psát. Je to sice fajn, vytvořit si vlastní řešení skriptama. Ale to je jen pro programátory, ne pro normální lidi. Oni nejsou Lamy, jen o to nestojí, protože mají ve svém životě důležitější věci. Takže Linuxáci si můžou myslet jací jsou profíci, ale když si spočtou kolik času tomu věnovali...narozdíl od člověka, který zapne počítač na 1 hodinu večer, aby se podíval na internet...vlastně nespočtou protože pro ně je život počítač a terminál, takže absolutně nemůžou pochopit proč lidi chtějí ten odporný Windows, který je na 98% desktopů, na který existujou takové zbytečné aplikace jako převod WAV na MP3 a MP3 na WAV nebo dokonce a to už není normální - zobrazení dat baterie v pěkné tabulce!

    Opět musím napsat - Linuxáci nechápou co je to Desktop, a proto je pořád Linux minorita.

    16.11.2010 07:59 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Linuxu aplikace nechybí. Vám chybí aplikace na hraní. Nikdo jiný si s takovou aplikací hrát nechce, a vy jste ji ještě nenaprogramoval, takže takové aplikace logicky neexistuje. Nikdo na desktopu žádnou vizualizaci síťové komunikace jednotlivých aplikací nepotřebuje – vizualizace vámi popsaná neřekne nikomu nic, a můžete ji efektivně nahradit libovolným náhodným obrázkem – vypovídací hodnota je pořád stejná. Pokud naopak někdo potřebuje síťovou komunikaci skutečně sledovat a analyzovat, je mu nějaká vizualizace k ničemu a potřebuje hlavně možnost získávat nejrůznější data – a takové možnosti linux poskytuje.
    16.11.2010 10:08 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    ale když si spočtou kolik času tomu věnovali...narozdíl od člověka, který zapne počítač na 1 hodinu večer, aby se podíval na internet...vlastně nespočtou protože pro ně je život počítač a terminál..

    Myslím že jsi milý fifi moc nepochopil o čem jsem mluvil. Člověk který zapne počítač na jednu hodinu večer aby se podíval na internet nepotřebuje ani graf stavu baterie (pokud je vadná, nebude se tím zabývat a odnese ji do servisu) ani grafy sledování sítě (protože ho zajímá jenom jak rychle se mu načte youtube video).

    Lama není člověk který chce počítač jen používat. Lama je člověk který si myslí že mu rozumí, protože spousta lidí před ním udělala hromadu klikátek, které dávají zdání moci nad systémem - pěkný příklad jsou ty zde řešené aplikační firewally. To že ve skutečnosti uživatel má kontrolu o mnoho menší a že systém si posílá kdeco aniž by nějaký ten Comodo nesmysl křičel, to není důležité. Důležité je že sem tam zakřičí a to lamu zahřeje na srdci (aaa zabránil jsem aby někdo kradl moje data :-D). Obyčejný uživatel tohle neřeší.

    Problém s GUI aplikacemi je začarovaný kruh - tyhle jednoduchá klikátka na platformě Windows tvoří lidé kteří Windows rozumí a chtějí ostatním pomoct - a mají na to čas. GNU/Linux je málo rozšířený, tudíž má málo domácích "kutilů" uživatelé se pořád zatím dělí na BFU kteří stroje jen používají (sám jich mám kolem sebe několik) a pokud jim něco nejde zavolají, a na pokročilé uživatele, kteří už příkazovou řádku ovládli a k psaní GUI aplikací nemají důvod, ostatně na to často nemají čas. Až bude širší uživatelská základna, pak bude GUI frontend pro kdeco, a pak bude i ve světě GNU/Linuxu existovat sorta lidí, kteří si myslí že systém ovládají a přitom mu vlastně nerozumí a práci za ně udělali jiní lidé - když pak klikátko selže jsou ztraceni. A taková je dnešní situace na Windows...
    16.11.2010 14:48 qazasd
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Wireshark http://www.wireshark.org/

    16.11.2010 15:20 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    jo ten občas používám. Je celkem obsáhlý - napsat pro něj filtr je ale pododbně složité jako si vyfiltrovat výstup tcpdumpu... faktem je že na hraní úplně stačí - snadno se s ním odposlouchává SIP i AIM, stejně jako kradou sessions facebooku a podobně...
    16.11.2010 15:21 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor

    Bohužel s Vámi nesouhlasím ;-)

    Jsou 2 standardní cesty jak ovládat počítač. Textová forma - terminál. Vizuální forma - GUI. Nejprve byla na světě textová forma z hw důvodů a pak přišla přirozenější forma - vizuální, když už to počítače zvládly. První je velice pomalá a neintuitivní forma. Uživatel své myšlenky musí transformovat do textových příkazů, které musí dopředu znát. Tzn. pokud příjde uživatel k systému, u kterého nezná příkazy neudělá nic a trvá dlouho než se je naučí. Zatímco druhá forma ovládání pc je více intuitivní bez nutnosti si pamatovat jména příkazů. Systém dokáže ovládat i člověk, který o něm nic neví, který nezná žádné jeho příkazy. Řídí se jen tím co vidí. Je to podobné jako ve skutečném světě. Pak pomocí vlastních rukou anebo myši ukazuje co chce. Výhoda je interaktivita a přirozenost a rychlost. Systém dokáže ovládat i člověk, který není technicky zaměřený.

    Windows má prioritu v té první. Linux má prioritu v té druhé. Skvělý operační systém není ani jeden z nich - ten by měl totiž umožnit obě varianty. Linux naprosto selhává v GUI. Windows naprosto selhává v příkazové řádce. Proto se taky Windows více používá na desktopech ikdyž to Linuxáci nedokáží pochopit. Lidi prostě nechtějí znát příkazy. A 98% lidí nebudou admini, power useři, programátoři jen protože Linux. Už to chápete? Proto se Linux nikdy nerožšíří.

    Ad aplikační firewally - nebavil jsem se o systému ale o aplikacích. Systém (jádro) pošle vždy co chce a žádný program ho nezastaví, protože je to systém. Zastáví ho až jedině další počítač v síti, na který je napojen. Já se bavím o normálních aplikacích komunikujících regulérně. Pokud mám aplikaci na přehrávání hudby a ona kontaktuje server, aby stáhla obal cd a nemá v nastavení možnost vypnutí a jsem připojený s notebookem přes mobil, tak klidně i v comodu i prostě na tu dobu co jsem připojený přes mobil jednoduše zakážu, během 3 sekund. Jak v Linuxu? Mám studovat týden příkazy, vytvářet si skripty a posílat je normálním uživatelům? Nechápu proč Linuxáci nechápou, že je GUI důležité. Celou dobu se bavím o Linuxu na desktop ne na server. Na serveru mě nějaký síťový monitorig v GUI vůbec nezajímá, ale na desktopu ano. A výsledek je, že to prý prostě nikdo nepotřebuje. Jestli je to pravda, pak je Linux na desktopu ztracený a jestli si to myslí všichni Linuxáci, tak nadosmrti ztracený.

    16.11.2010 16:16 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Ano ta první forma (textová) je neintuitivní a pomalá. Ovšem, výuka matematiky je taky neintuitivní a pomalá. Pokud se ji ale naučíš, dokážeš s těmi znalostmi mnohem víc, než když například používáš simulační program (který má tu matematiku v sobě integrovanou). Pokud se naučíš kteroukoli distribuci GNU/Linuxu obsluhovat na úrovni příkazové řádky, máš k dispozici mnohem větší moc než uživatel kterékoli grafické nadstavby (už jenom proto že příkazy jde spojovat neomezeně). Pořád je tu dost lidí, které systém nezajímá, pro ty je tu třeba Ubuntu. Jeden člověk, který umí s příkazovou řádkou, se může starat o stovky strojů s Ubuntu, ve kterých uživatelé nenastavují nic. Když nic nezmění on, systémy pořád pojedou a spolehlivě. Ráj pro podnikové nasazení.. Pokud si uživatel chce hrát s nastavením, má to na platformě GNU/Linuxu těžší, protože tu není plno zjednodušujících frontendů (i když i to nemusí být úplně pravda viz Yast) což je mimo jiné právě dané že na této platformě nejsou žádní Sysinternals apod.. co by dělali business na psaní těchto věcí.. a ani nikdy nebudou. Přesto je tu velká šance, že se GNU/Linux rozšíří, jednoduše proto že lidi nechtějí nastavovat nic, chtějí počítač jen používat. Kupují si služby, ne krabice. A to jim například to Ubuntu splní už teď (problémy jsou pouze se specifickým HW/SW ovšem to je opětovně problém uživatelské základny, která se rozšiřuje natolik že už i někteří výrobci HW nabízí své ovladače speciálně pro Ubuntu). S tím nesouhlasíš?

    "Linuxáci" chápou že GUI je důležité - musíš si uvědomit, že to že na GNU/Linuxové platformě nejsou GUI aplikace není problém Linuxu (jádra) jako takového. Prostě není tady tolik sil, tolik uživatelů aby se na každou pitomost vytvářela GUI aplikace... Proto mluvím o začarovaném kruhu. S tím nesouhlasíš?

    "Linuxáci" chápou proč je Windows víc rozšířený - je to proto že Microsoft má v první řadě geniální marketing. Když vyšly Windows 95, nejen že skoro na nic nebyla GUI aplikace, ale ani ta příkazová řádka k dispozici nebyla - jen dokumentace API - a světe div se, za těch 15 let vytvořila komunita kolem Windows spoustu aplikací (placených/free), jen s pomocí tohoto (jednotného) API, i když to zabralo spoustu času a práce - a proč? No protože komunita okolo Windows je 100x větší než okolo GNU/Linuxu. Jde na tom dělat business. Microsoft sám vytvořil jen malý zlomek toho co se ve Windows používá... S tím taky nesouhlasíš?

    Jak v GNU/Linuxu zakážeš aplikaci aby stahovala obal CD? Mno, není nasnadě podívat se do nastavení té aplikace? Na rozdíl od platformy Windows zde nehrozí, že by ta aplikace například hledala něco i když má spojení zakázané. Aktualizace jsou řešeny centrálně. Na GNU/Linuxu se neřeší problémy s prasácky napsanými aplikacemi, protože kód je otevřený a úprava je otázkou chvilky. A to nemluvím právě o Windows (systému) které jsou samy o sobě schopné začít tahat 0.5G aktualizací přes ten mobil a nejde je zastavit (jedině vypnout laptop násilně, což může taky znamenat že Windows nenabootují..). Všechny tyto věci jde v GNU/Linuxu snadno nastavit a v GUI.

    Pokud si myslíš, že GNU/Linux nahradí Windows i s tím ekosystémem okolo Windows plným jednoduchých exe omalovánek, a pokud si myslíš že počítačům rozumíš protože umíš ovládat Windows, tak jsi naprosto mimo. "Linuxáci" jsou lidi co Windows z nějakého důvodu zavrhli, ovšem rozumí jim mnohem víc. A mnohem víc rozumí počítačům obecně. GNU/Linux není pro každého. Vyber si - buď budeš stroj jen používat, nebo se v něm hrabat a tím pádem se učit, a nebo... si kup Windows. A nebo Mac. Ten "prostě funguje" :-)
    16.11.2010 20:29 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    1. Plně souhlasím. Problém je, že na Linuxu je toto nutnost ne možnost. Proč bych nemohl používat simulační program, který za mě vše vypočítá a vizualizuje mi to? A to Ubuntu je přesný příklad. Ubuntu řeší GUI, dokonce mají stránky, kde uživatelé posílají náměty jak Ubuntu po grafické stránce vylepšit. Proto je teď Ubuntu tak oblíbené. GUI je prostě pro desktop nutnost. A skvělý příkazový řádek to nezachrání.
    2. Souhlasím, to že není hodně sil je právě důsledek toho, že tady není tolik matematiků. Některé programy používané na příkazové řádce, přece taky nejsou část jádra.
    3. Souhlasím. Hlavní problém byl zase GUI v Linuxu. Zatímco W95 už měl docela fajn GUI na tu dobu a normální lidi ho mohli vpohodě ovládat. Linux byl černá obrazovka s blikajícím kurzorem nebo nějaká rozsypaná demo grafika programátorů. Matematika, učení, nulový zážitek? Barvičky, hry, jednoduchost, žádné učení? Je jasné co si normální lidi vybrali. Microsoft hlavně oslovoval masy, protože pro ně měl řešení (sice na nic, ale bylo), zatímco na Linuxu žádné řešení pro masy nebylo.
    4. Nesouhlasím. Když to v nastavení není? Když člověk neumí programovat? Když spouští programy, které nejsou v repository? Když spouští programy v emulaci (wine)? Když má jiný virtuální systém? Když mu programy spouští jiný uživatel? Když jich má stovky? Nebuď přece tak naivní. GNU svět není žádný ráj a open source není spása. Argument proč nepoužít firewall, že na Linuxu jsou aplikace bezpečné, a nebo, že prostě něco nepotřebuješ, protože aplikace, nebo že programy mají uživatelé upravovat je jen teorie v knížkách těch co rozsévají Linuxovou víru. Praxe je úplně někde jinde. Už jsem četl hodně diskuzí o tom jaké Windows jsou a stahování 0,5GB kdy to nemůžeš zastavit a po restartu nenabootují je jen bezduchý výkřik. Praxe je někde.
    5. Nesouhlasím. Co je tedy cíl GNU/Linuxu? Když jsou lidi v Ubuntu nebo v RedHatu, kteří ho chtěji nebo komerčně využívají úplně mimo. Linuxáci Windows nerozumí, protože ho nepoužívají. Většinou o něm mají zastaralé názory právě z doby win 3.11/95. Většina argumentů proč použít Linux je právě spojena s použitím na serveru, v embedded řešeních a nebo výkonnostních, kde GUI nemá co dělat. Ale na desktopu prostě ztrácí. To je můj názor. Doufám, že se to za dalších 10 let posune někam dopředu.
    16.11.2010 22:48 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    ad 1] když se nechceš učit matematiku, nediv se že se simulační program občas chová jinak než realita ;-) ostatně, nikdo nikoho nenutí aby používal GNU/Linux. Nebo snad ano?

    ad 2] kde "tady" ? Na Windows? Nenech se vysmát. Určitě je mezi uživateli GNU/Linuxu a OSS procentuelně více programátorů, a obecně techničtěji zaměřených lidí. Ale na Windows je v absolutních hodnotách vývojářů mnohem mnohem mnohem více. Spočítej si,jenom kolik komerčních firem dělá na platformě Windows..

    ad 3] GUI v Linuxu v roce 1995 nebylo, protože vyvinout fungující GUI stálo v té době hodně času, know-how a hlavně a především peníze. GNU/Linux není komerční platforma ani dnes - jakkoliv se o to třeba Canonical snaží ( a možná se to změní). Barvičky a pitomosti ve Windows byly aby si je lidé koupili. O to Linusovi rozhodně nešlo ;-)

    ad 4] přístup programů na síť pod různými uživateli se dá blokovat selektivně, stejně jako spouštění určitých aplikací (včetně těch co končí na EXE, čili běžících "pod" WINE). Ovšem problém je jinde.

    Já například svému systému věřím a opensource pro mě spása je. Nestahuju věci jen tak na potkání, sleduju co se kolem mě děje. Pokud program něco posílá a nemá, a já si toho všimnu na gkrellm, proklepnu spojení a případně zdroják - stalo se mi to jednou, u hry ve wine, a stačilo zablokovat příslušné spojení (hra byla kradená, zkoušel jsem ji). Otázka pěti sekund. Praxe je ovšem taková, že pokud nekradeš a nechováš se obecně jako na Windows, aplikační firewall nepotřebuješ na GNU/Linuxu vůbec. Pokud se budeš starat o hromadu uživatelů, nemůže se ti narozdíl od Windows stát, že někdo "něco" jen tak spustí. Stačí dát domovskému adresáři popř. výměnným zařízením noexec. Nemůže se ti stát, že neposlušní pracovníci nainstalujou do počítače ICQ prostě tak že se proklikají "někam". Systém uživatelských práv je mnohem striktnější a konzistentnější. Kde jinde je praxe (lidi kradou a stahují a spouštějí kdeco)? Na Windows jsi chtěl říct? ;-)

    ad 5] Co je cíl GNU/Linuxu? Rozšiřovat se, zlepšovat se. Možná i na desktop, Ubuntu jde dobrým směrem a víte proč? Nemá mnoho nastavení a klade na uživatele ještě menší nároky než Windows, blíží se Macu. Uživatelé nemusí prakticky nic - a díky repozitářům a vůbec celé architektuře jsou spolehlivě chráněni proti virům a malwaru. Ale desktop nemusí být cíl GNU/Linuxu, je to jen účel pro který Canonical GNU/Linux používá. Jiné firmy používají GNU/Linux třeba do telefonů nebo set top boxů. Nic jako "cíl" neexistuje, v celku v GNU nejde ani o obchod, maxiálně o prestiž. Prostě jen vývoj a život, dostat se kamkoli je to možné ;-) a pokud to není zrovna tvůj stůl, třeba to bude tvůj telefon nebo router..
    Jendа avatar 16.11.2010 23:51 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Stačí dát domovskému adresáři popř. výměnným zařízením noexec.
    A ten trik s ld.so znáte? ;-) (ano, vím, SELinux)
    Jendа avatar 16.11.2010 16:17 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Výhoda je … rychlost.
    Problém s rychlostí nastane v okamžiku, kdy už nechci jenom „zakódovat soubor do mp3“ nebo „odstranit EXIF data z JPG a zmenšit ho na polovinu“, ale chci automaticky kódovat všechny nahrávky z mikrofonu nebo odstranit EXIF z obrázků *_thumb.jpg. Potom se klikači pokouší vyhledat jiné klikátko, které umí dávky, což se ne vždy povede, případně si s ním zatáhnou do počítače sajrajt, nebo to klikají po jednom. A příznivce příkazové řádky si napíše for f in `ls *_thumb.jpg`; do mogrify -strip $f; done, dá entr, počítač chvíli chroustá a za minutu má zpracováno třeba sto souborů.

    PS. man lame a zjištění, jak se to používá, trvalo ani ne půlminutu. A echo 127.0.0.1 cddb.org >> /etc/hosts snad dáš z hlavy :-).
    16.11.2010 20:41 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Nepokouší už ho má dávno připravené, stejně jako Linuxáci mají připravené skripty.
    for f in `ls *_thumb.jpg`; do mogrify -strip $f; done, dá entr, počítač chvíli chroustá a za minutu má zpracováno třeba sto souborů

    A nebo to samé s klikátkem stisk "+", napsání "jpg" drag&drop do aplikace. Jen to nechce používat Windows Explorer. A za minutu je to taky protože ImageMagick je taky pro Windows. A ti co si to touží napsat v řádku můžou taky. Stejně tak funguje konverze videa nebo MP3. V options si nastavím kvalitu a detaily formátu (nemusím číst žádné manuály odshora dolů). A pak zase jen drag and drop do okna a už to jede.

    echo 127.0.0.1 cddb.org >> /etc/hosts

    U mě je to alt+a "etc" F4 a píšu 127.0.0.1 cddb.org kam chci, navíc vidím co v tom souboru mám dalšího.

    Tím chci říct, že příkazová řádka není určitě rychlejší.
    16.11.2010 22:58 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    A nebo to samé s klikátkem stisk "+", napsání "jpg" drag&drop do aplikace.

    jo a jde to takhle i se složitou strukturou adresářů, ve kterých se někde hluboko občas nějaký ten soubor vyskytne? A jde to s aplikací co neumí hromadný drag&drop, případněš ho neumí vůbec? Je to třeba se 100 tisíci soubory? Jde to třeba se soubory určité velikosti, o určitém rozlišení, určitého typu (podle mime, nikoli přípony), určitého stáří, obsahující určitá slova...? Možnosti příkazové řádky jsou v tomto neomezené. A jako bonus to můžete velice snadno zautomatizovat aby to stroj prováděl automaticky (při připojení foťáku například, nebo v určitý čas každý den).

    U mě je to alt+a "etc" F4 a píšu 127.0.0.1 cddb.org kam chci, navíc vidím co v tom souboru mám dalšího.

    no u mě alt+s vim /e<tab>hosts a psát můžu rovnou a vidím všechno. Navíc, můžu si udělat skript co to udělá třeba na stisk jediné klávesy, a ten skript napíšu za dvacet sekund... :-)
    16.11.2010 16:45 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Ad aplikační firewally - nebavil jsem se o systému ale o aplikacích. Systém (jádro) pošle vždy co chce a žádný program ho nezastaví, protože je to systém. Zastáví ho až jedině další počítač v síti, na který je napojen. Já se bavím o normálních aplikacích komunikujících regulérně. Pokud mám aplikaci na přehrávání hudby a ona kontaktuje server, aby stáhla obal cd a nemá v nastavení možnost vypnutí a jsem připojený s notebookem přes mobil, tak klidně i v comodu i prostě na tu dobu co jsem připojený přes mobil jednoduše zakážu, během 3 sekund. Jak v Linuxu? Mám studovat týden příkazy, vytvářet si skripty a posílat je normálním uživatelům? Nechápu proč Linuxáci nechápou, že je GUI důležité. Celou dobu se bavím o Linuxu na desktop ne na server.
    Ten, kdo nechápe, jste tady vy. Snažíte se neustále napasovat postupy z Windows, kde se obchází nějaké problémy a nedokonalosti, do Linuxu. Jenže v Linuxu ten problém, který se snažíte obejít ve Windows, ani nemáte – a vám vadí, že vám nefunguje váš postup na obcházení takového problému.

    V linuxu se tenhle problém řeší tak, že se do té aplikace to nastavení přidá. Případně si to můžete nastavit rovnou tak, aby to povolení bylo závislé na tom, jakým způsobem jste připojen. Vy tvrdíte, že naklikání v GUI je rychlé řešení – ovšem řešení, kdy to jednou nastavím a pak už se o to nemusím starat, je ještě rychlejší.
    Celou dobu se bavím o Linuxu na desktop ne na server. Na serveru mě nějaký síťový monitorig v GUI vůbec nezajímá, ale na desktopu ano. A výsledek je, že to prý prostě nikdo nepotřebuje.
    Zatím je taková zkušenost, že to nikdo nepotřebuje. Ani vy jste nepřišel s žádným důvod, proč byste to potřeboval – uvádíte jen samé možnosti, že by to někdy někdo možná takhle mohl chtít používat. Ale v tom se mýlíte – jsou dva způsoby, jak to používat. Buď tak, že se o to nestaráte, neotravuje vás nějaké GUI a vy to prostě používáte. Nebo nad tím chcete mít plnou kontrolu, a pak to samozřejmě potřebujete podrobně konfigurovat, skriptovat atd. – takže by vám GUI zase jen překáželo. A pak je jeden způsob „použití“, spíše hraní si – někdo chce mít pocit, že to všechno ovládá, ale ve skutečnosti s tím nic moc dělat nemůže. A na to se právě hodí GUI – tam uživatel nemusí nic znát, prostě mu jen program předloží nějaké bezpečné alternativy, a nechá uživatele, ať má dobrý pocit z toho, že si vybral. Určitě se i k linuxu začnou dostávat lidé, kteří nechtějí počítač používat, ale důležitý je pro ně právě ten pocit moci (a taky to, že ve skutečnosti žádnou pořádnou moc nad počítačem nemají, protože k tomu by museli něco znát, a to se jim nechce). Ale to je jejich problém, ať si dělají, co chtějí, ale ať nečekají, že pro ně někdo bude něco dělat – nikdo o takové uživatele nestojí.
    16.11.2010 19:50 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    V linuxu se tenhle problém řeší tak, že se do té aplikace to nastavení přidá. Případně si to můžete nastavit rovnou tak, aby to povolení bylo závislé na tom, jakým způsobem jste připojen. Vy tvrdíte, že naklikání v GUI je rychlé řešení – ovšem řešení, kdy to jednou nastavím a pak už se o to nemusím starat, je ještě rychlejší.

    Pravda, například v tomhle konkrétním případě (připojení přes telefon a neposlušná aplikace) by stačilo přidat pravidlo iptables -I OUTPUT -o ppp0 -p all -d www.cddb.com -j DROP čímž by se zajistilo že žádná aplikace nebude informace o CD stahovat, a to pouze pokud se snaží je stáhnout přes ppp0 čili přes vytáčené spojení. Jakmile by si uživatel připojil wifi nebo kabel automaticky by to šlo a nic se nemusí nastavovat ;-) Nikdy jsem to ale nepotřeboval, aplikace co používám jsou slušné a nechají se nastavit individuálně.

    ...nikdo o takové uživatele nestojí.

    Myslím že stojí. Akorát uživatelská základna GNU/Linuxu ještě není tak rozsáhlá aby se našlo dost lidí nudících se a rozumějících problematice natolik, aby byli schopni podobné aplikace napsat. Pokud bude uživatelská základna růst, dřív nebo později se začnou takové aplikace množit. Doufejme že budou alespoň oproti Windows zkontrolované a podepsané v repozitářích...
    16.11.2010 21:05 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor

    A to jako myslíte vážně? Myslíte, že vám uživatele budou aplikace měnit podle jejich potřeb? Na to nemají vědomosti, a když ano tak ne čas a když mají čas tak nemají náladu.

    GUI je rychlé řešení, protože plno věcí se naskriptovat nedá. A 3x kliknout, proto abych killnul aplikaci a zároveň se podíval, která aplikace nejvíce žere cpu a paměti. To nedokáže během 2s napsat v příkazové řádce nikdo. Navíc když je člověk líný něco psát nebo má tablet.

    Ve Vašem profilu máte jako poslední větu "na desktopu už jsem si na něj snad také zvykl". Možná proto máte takový názor. Člověk si zvykne na všechno, když musí nebo když chce. Není to žádná narážka, jen reakce na neustálé obhajování Linuxu. Proč prostě nenapíšete, že by to byla pěkná věc, ale o žádném takovém programu nevíte? Někdy si stopněte - opravdu to udělejte - jak dlouho Vám trvá napsat nějaký příkaz s parametry, které neznáte a musíte je hledat v manuálu. Je rozdíl, když chce někdo pomocí GUI nahradit příkazovou řádku v Linuxu a je rozdíl když někdo chce používat obojí.

    16.11.2010 23:39 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    GUI je rychlé řešení, protože plno věcí se naskriptovat nedá. A 3x kliknout, proto abych killnul aplikaci a zároveň se podíval, která aplikace nejvíce žere cpu a paměti. To nedokáže během 2s napsat v příkazové řádce nikdo. Navíc když je člověk líný něco psát nebo má tablet.

    Tady už si děláš srandu :-) Naskriptovat se dá v příkazové řádce všechno, opravdu všechno. Například mám skriptík co shodí na jednu klávesu všechna ssh/sftp spojení s určitým strojem. Nebo takový skript co stáhne videa určitého názvu z youtube a převedou ho na mp3...
    Co nejde nakskriptovat? Tvůrčí činnost a vůbec činnost vyžadující jaksi uživatelovu přítomnost - stříhání videa, vizuální kontrola nafoceného materiálu (chci si to povyházet sám, ne aby to za mě dělal stroj, i kdyby to nakrásně poznal :-)), skládání hudby, 3d modelování a podobné věci. I když třeba renderování už se dá naskriptovat ;-)

    Jo a když mám na alt+f htop tak kliknu na program, F9- je mrtvej a ještě se podívám na zabranou paměť... mno tak ty dvě sekundy no možná naštěstí jsem si nevybral důležitej program..
    Jendа avatar 16.11.2010 23:56 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Například mám skriptík co shodí na jednu klávesu všechna ssh/sftp spojení s určitým strojem.
    Buch, buch, policie, máme povolení k domovní prohlídce?

    Také je dobré pověsit si na zkratku skript, který nepozorovaně udělá image připojeného flashdisku :-).
    17.11.2010 11:54 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Myslíte, že vám uživatele budou aplikace měnit podle jejich potřeb?
    Tady se ale nebavíme o potřebách. Bavíme se o tom, že si chce uživatel hrát. Tak když si che hrát, ať si hraje, proč by to za něj měl dělat někdo jiný?
    GUI je rychlé řešení, protože plno věcí se naskriptovat nedá.
    Ve skutečnosti je to právě naopak – GUI máte jen k něčemu, naprogramovat můžete cokoli, co je na počítači technicky řešitelné.
    A 3x kliknout, proto abych killnul aplikaci a zároveň se podíval, která aplikace nejvíce žere cpu a paměti. To nedokáže během 2s napsat v příkazové řádce nikdo. Navíc když je člověk líný něco psát nebo má tablet.
    On to ale nikdo nepotřebuje. Pokud je to nějaký problém, pak je potřeba to řešit systémově a například aplikaci omezit prostředky předem. Náhodné odstřelování programů, které se vám nelíbí, ničemu nepomůže. Jinak lidé normálně používají počítač na práci, ne na to, aby počítač neustále sledovali a vybírali si programy na odstřelování.
    Ve Vašem profilu máte jako poslední větu "na desktopu už jsem si na něj snad také zvykl". Možná proto máte takový názor. Člověk si zvykne na všechno, když musí nebo když chce.
    Berete to příliš doslova. Já jsem na linux na desktopu přešel proto, že se jeho používání (aspoň pro mne) stalo na desktopu jednodušší, než používání Windows, musím s ním řešit méně problémů, než s Windows, a můžu se víc věnovat skutečné práci a méně opečovávání systému.
    Někdy si stopněte - opravdu to udělejte - jak dlouho Vám trvá napsat nějaký příkaz s parametry, které neznáte a musíte je hledat v manuálu. Je rozdíl, když chce někdo pomocí GUI nahradit příkazovou řádku v Linuxu a je rozdíl když někdo chce používat obojí.
    Tady ale vůbec není problém v GUI nebo příkazovém řádku. Je spousta věcí, které se dělají lépe z GUI. Ale náhodné odstřelování programů nebo náhodné pokusy sledovat jeden dílčí způsob, jak může aplikace komunikovat přes internet, není dobré vůbec k ničemu – ať to chcete ovládat z GUI nebo z příkazové řádky. Zatím jste nepopsal žádný typ problému, který by měl řešení, které popisujete – a ani takový typ problému nepopíšete, protože neexistuje.

    18.11.2010 15:22 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Tady se ale nebavíme o potřebách. Bavíme se o tom, že si chce uživatel hrát. Tak když si che hrát, ať si hraje, proč by to za něj měl dělat někdo jiný?
    Asi Vás už chápu. Máte pravdu. Když se v Linuxu řeší latence io operací. Zatuhávání desktopu při kopírování souborů. Ono to potřeba není - někdo si chce hrát s desktopem. Proč by to měl někdo řešit? Ať si to ty tisícovky lidí co bombardujou diskuze to naprogramujou sami. Linux je open source. Jsem zvědav pane Filipe Jirsáku jestli jste k tomu patchi co teď tento problém opravil za ty 3 roky taky něco přispěl, když máte takové názory! Ono jedna věc je teorie a druhá praxe.
    Ve skutečnosti je to právě naopak – GUI máte jen k něčemu, naprogramovat můžete cokoli, co je na počítači technicky řešitelné.
    Bože můj. Už jsem řekl, že se bavím o desktopu. O normálním použití počítače. K čemu bude normálním uživatelům kompilace jádra, nastavování parametrů disku, cache, paměti apod. Nepolemizuju tu o tom, že něco nejde naprogramovat. Naprogramovat jde vše a to i pod Windows - to byste se divil. A znám plno uživatelů, kteří chtějí mít na počítači network monitor, který jim ukáže, které aplikace komunikují, jak moc a s možnosti jednoho kliknutí komunikaci zastavit. To, že vy jste programátor nebo spíše admin linuxových systémů a nepotřebujete GUI neznamená, že ho nepotřebují ostatní. Navíc netvrdím, že příkazová řádka je na nic, jen tvrdím, že gui v Linuxu je nedodělek, a že uživatelé budou raději používat Windows než mít super moc v příkazové řádce, která Vás tak okouzlila.
    Berete to příliš doslova. Já jsem na linux na desktopu přešel proto, že se jeho používání (aspoň pro mne) stalo na desktopu jednodušší, než používání Windows, musím s ním řešit méně problémů, než s Windows, a můžu se víc věnovat skutečné práci a méně opečovávání systému.
    Teď si šáhněte do svědomí a zeptejte se ho, kolikrát jste řešil problém s hw, nefunkčním zvukem, nefunkční wifi, nefunkční kamerou, s tím, že update něco způsobil atd. Že s Linuxem na desktopu musíte řešit méně problémů? To jste měl teda hodně velké štěstí, a nebo jste jen nezkušený. Jinak takovým názorům nerozumím.
    náhodné odstřelování programů nebo náhodné pokusy sledovat jeden dílčí způsob, jak může aplikace komunikovat přes internet, není dobré vůbec k ničemu
    Proč tedy existuje process monitor? Zvláštní, že by chtěl někdo sledovat aplikace - jak spotřebovávají paměť, jak zatěžují procesor? Hmm, to bude asi nějaký omyl vývojářů.
    18.11.2010 15:49 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Když se v Linuxu řeší latence io operací. Zatuhávání desktopu při kopírování souborů. Ono to potřeba není - někdo si chce hrát s desktopem.
    Toto byly problémy, které bylo potřeba vyřešit. Některé už se vyřešit podařilo, některé se řeší – a vámi požadované GUI k tomu nikdo nepotřeboval a ani by mu nijak nepomohlo. Nesmíte zaměňovat skutečné problémy a vaše pseudoproblémy, které ani nedokážete popsat.
    Bože můj. Už jsem řekl, že se bavím o desktopu. O normálním použití počítače. K čemu bude normálním uživatelům kompilace jádra, nastavování parametrů disku, cache, paměti apod.
    Normální uživatel se o tohle nestará, stejně jako se nestará o síťovou komunikaci jednotlivých procesů.
    A znám plno uživatelů, kteří chtějí mít na počítači network monitor, který jim ukáže, které aplikace komunikují, jak moc a s možnosti jednoho kliknutí komunikaci zastavit.
    Když to chtějí, tak ať si to naprogramují. K ničemu to dobré není, takže když to někdo chce jen tak z rozmaru, protože neví, co by si ještě vymyslel za nesmysl, je to jeho problém.
    To, že vy jste programátor nebo spíše admin linuxových systémů a nepotřebujete GUI neznamená, že ho nepotřebují ostatní. Navíc netvrdím, že příkazová řádka je na nic, jen tvrdím, že gui v Linuxu je nedodělek, a že uživatelé budou raději používat Windows než mít super moc v příkazové řádce, která Vás tak okouzlila.
    Já jsem nikde netvrdil, že GUI je na nic. Celý problém spočívá v tom, že vy pořád požadujete aplikaci, která je úplně k ničemu, nikdo jí nepotřebuje – jenom ji pár lidí chce, protože chtít je nic nestojí. Někdo chce hodinky s vodotryskem, někdo pozemek na Marsu, někdo nepravidelně vyskakující okýnka s dotazy na povolení komunikace.
    Teď si šáhněte do svědomí a zeptejte se ho, kolikrát jste řešil problém s hw, nefunkčním zvukem, nefunkční wifi, nefunkční kamerou, s tím, že update něco způsobil atd. Že s Linuxem na desktopu musíte řešit méně problémů? To jste měl teda hodně velké štěstí, a nebo jste jen nezkušený. Jinak takovým názorům nerozumím.
    Ty problémy myslíte s DOSem na PX XT, s Windows 3.1, s Novellem, s Windows řady 95, s Windows řady NT nebo s Linuxem? V současné době je to tak, že s Linuxem musím takových problémů řešit mnohem méně, než s Windows.
    Zvláštní, že by chtěl někdo sledovat aplikace - jak spotřebovávají paměť, jak zatěžují procesor?
    Vy znáte nějakého uživatele desktopu, který tohle chce sledovat? Já bych mu tedy místo aplikace doporučil návštěvu psychiatra… Neznervózňuje takové uživatele, že nemají na lednici budíky, které by jim ukazovaly tlak chladicího média a napětí, že v autě nemají budíky, které by jim ukazovaly koncentraci vstřikovaného paliva, obsah kyslíku ve vzduchu, nemohou jedním knoflíkem vyřadit z provozu kterýkoli válec motoru atd.?

    18.11.2010 19:48 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor

    Už bych ten flame teda rád zhasil :-) ale ještě si přisadím - vůbec nechápete o čem je řeč. Jste rozmazlený hromadou nesourodých aplikací na Windows? Zůstaňte tam! Už jsem několikrát(!) upozornil na to, že trh Windows je 100x větší, že aplikací na Windows je 100x víc, že je mnohem víc programátorů na Windows. Proto taky svět Windows vypadá tak jak vypadá (není to jen systémová chyba že Windows nemají free aplikace z většiny podepsané, že aplikace jsou každý pes jiná ves, že instalátory dělají bordel v systému). Probuďte se. GNU/Linux tu není od toho aby nahradil Microsoft Windows. Používat desktopový OS neznamená používat Windows. Už jste někdy seděl u Macu? ;-) Pokud chcete používat GNU/Linux tak jako se používá Windows, se stejnými návyky, tak jak jste se s Windows naučil.. tak na to zapomeňte, a kupte si Windows. GNU/Linux je jiný svět.

    Teď si šáhněte do svědomí a zeptejte se ho, kolikrát jste řešil problém s hw, nefunkčním zvukem, nefunkční wifi, nefunkční kamerou, s tím, že update něco způsobil atd. Že s Linuxem na desktopu musíte řešit méně problémů? To jste měl teda hodně velké štěstí, a nebo jste jen nezkušený. Jinak takovým názorům nerozumím.

    Já osobně jsem za ta léta nainstaloval GNU/Linux na desítky desktopových strojů. Ano, často nefungovala levná webkamera - výrobce canyon například (logitech, genius,microsoft bez problémů). Občas zvukovka nechtěla vypnout reproduktory po zapojení jacku sluchátek - pomohl parametr při zavádění modulu,pak to bylo ok (pro zajímavost - ve Windows se o tohle starala složitá, nenažraná aplikace od výrobce které to vypnutí reproduktorů trvalo 2 sekundy, hlavně že zobrazila hezkou bublinku v rohu obrazovky).... Ale jinak všechno fungovalo. V době, kdy se na Windows XP musel instalovat i ethernetový adaptér z dodaného CD od výrobce základní desky, GNU/Linux vyžadoval pouze ovladače grafické karty pro zprovoznění akcelerace na kartách ATI/nVidia. Dnes, když Windows 7 vyžadují po instalaci pouze stáhnout ovladač grafické karty, v GNU/Linuxu nemusíte dělat ani tohle. Prostě se to nainstaluje automaticky vše. Jasně že jsou výjimky, jasně že občas se nějaký výrobce biosu utne a vytvoří něco co funguje se špinavými workaroundy jen na Windows. Nevím, asi jsem málo zkušený, ale na takový stroj jsem nenarazil.

    Proč tedy existuje process monitor? Zvláštní, že by chtěl někdo sledovat aplikace - jak spotřebovávají paměť, jak zatěžují procesor? Hmm, to bude asi nějaký omyl vývojářů.

    Proč taková aplikace na každou blbost na Windows existuje? Protože někdo měl nápad ji napsat. Někdo, kdo byl normálním uživatelem, a získal nějaké zkušenosti, případně ukradl Visual studio. Nebo měl dokonce pocit, že mu to vydělá peníze. Proč by někdo něco takového dělal na GNU/Linuxu? Aby napsal jeden jednoúčelový program, který nebude skoro nikdo používat protože marketshare linuxu je moc malý než aby to dost lidí zaujalo? Aby ten program doporučoval známým, kteří buďto GNU/Linux nepoužívají, nebo takovou blbost nepotřebují - jen by je to rušilo, a nebo se jeho okýnkům vysmějí protože oni používají commandline? Jak říkám a říkám to posté, svět Linuxu != svět Windows. Nadšeným klikáním ve Visual Basicu a následně Borlandu jsem taky prošel, vytvořil jsem spoustu nepotřebných pitomostí, i nějaké složitější věci. Windows rozumím, a nejsem mezi "linuxáky" sám. Světe div se, dokonce Windows používám, i když raději jen ve virtuálním stroji bez přístupu k internetu. Používám poměrně často i Mac. A nějaký pan fifi mi bude podsouvat jak se má počítač používat? Někdo kdo je rád že rozumí jediné platformě? :-D k tomu můžu dodat jen omfg rofl.
    18.11.2010 22:59 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Borland, Visual Basic a dokonce i Mac? No tak to mě úplně dostalo.

    Pro vaši informaci, mluvil jsem o process monitoru, který je v Ubuntu a ne na Windows, takže Vaše reakce nechápu. Je vidět, že lidem stačí pocit "být jiní". Přimixujme i trochu náboženství a budou se i prát.

    18.11.2010 23:09 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    A nezapomeňte si po instalaci nastavit v terminálu připojení k WPA2 wifi síti :-)))
    19.11.2010 02:24 Matlák
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Process monitor je i pro terminál. Já jsem mluvil o network monitorech, battery monitorech a obecně pitomostech na každou věc co si rozmarný hračička vymyslí. A vůbec jsem netvrdil že jsou to věci špatné - jen že se obecně dnes nevyplácí takové aplikace pro GNU/Linux psát (a taky jsem to nejméně jednou zopakoval) kvůli malému podílu na desktopech ;-) Já jsem člověk co takové pitomosti i ocení.Nebráním se tomu, pokud to splní svůj účel, a nebude mi to překážet, přidávat ikonku do panelu a žrát zbytečně moc RAM - ovšem psát to nebudu (pochybuju že vy jo :-)). Terminál mi bohatě stačí.

    Nestačí mi ovšem pouze být jiný, i když to považuju za plus, že nikdo můj customizovaný systém neumí ovládat :-) Jsem rád že vím jak systém funguje. Rozumím mu mnohem líp než bych kdy mohl rozumět Windows. Unix-like systém je mnohem přehlednější,pokud pochopíte jeho jazyk. Proč myslíte že jsem od Windows utekl? Protože jsem už měl dost osobních firewallů, antivirů, upravených ovladačů, virtuálních mechanik.. které vždycky jen hezky vypadaly ale jejich účelnost byla mizerná a plýtvání systémovými prostředky neskutečné... Měl jsem dost hraní si s hexa editory. Jsem rád že můj systém po nabootování zabírá +-80M RAM, nežere CPU a sám od sebe se nikam nepřipojuje ani nehrabe po disku (jako Windows..).

    Připojit se k WPA2 pomocí wpa_supplicantu je snadné a průměrný člověk to udělá za okamžik (narozdíl od připojení k WPA2 ve WinXP například). Já terminálu rozumím a napsat pár řádků do souboru, aby mi to pak fungovalo už napořád samo pro mě není problém. Ale samozřejmě mi nevadí když nějaká distribuce pro obyčejného člověka (Ubuntu) má v sobě networkmanager. Na svůj stroj bych ale NM nepustil :-)
    15.11.2010 15:41 skunerq | skóre: 19 | blog: skunerovo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    a co treba NTOP

    preview
    18.11.2010 14:44 fifi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Net monitor
    Objevil jsem AppArmor znáte to? Je to prý něco jako SELinux. Jdu to prozkoumat.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.