abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: teorie fungovani proxy serveru

    5.3.2012 19:57 amater
    teorie fungovani proxy serveru
    Přečteno: 546×
    Dobry den panove,

    rad bych se zeptal na takovou prihlouplou vec. Rad bych zjistil, jakym zpusobem funguje nastaveni proxy serveru v prohlizeci.... abych to upresnil:

    priklad: Mam sit, kde mam klasicky branu do netu s DHCP (treba 10.0.0.10) + proxyserver (na stejnem subnetu - 10.0.0.250). kdyz nastavim v prohlizeci (abych vas pozlobil, tak treba Internet Exploreru :D ) IP adresu onoho proxyserveru (10.0.0.250), tak jede HTTP provoz pres onen proxy.

    rad bych se tedy zeptal, CO se stane s HTTP requesty, pakety (ja nevim cim vsim), kdyz se tato proxy nastavi do prohlizece? Lze udelat to, ze bych donutil prohlizec "jit pres tuto proxy" i kdyby nebyla nastavena adresa 10.0.0.250 v prohlizeci (treba nejakym parametrem v url?)...

    ano vim, muzu pouzit autokonfiguraci z DHCP, transparentni proxy atd atd.... jde tu jen a jen ciste o teorii, zajimalo by me co se tam vlastne deje?

    predem diky za jakykoliv nazor / odpoved :)

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    5.3.2012 20:10 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teorie fungovani proxy serveru
    Na hraničním "routofirewallu" můžeš nastavit ať přepsílá HTTP traffic na ten proxy server, googli "transparentní proxy", například pomocí IP tables. Pozor na cyklické přesměrování na "routofirewallu", pokud jsou proxy klienti i proxy server ve stejném subnetu.
    5.3.2012 20:27 amater
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teorie fungovani proxy serveru
    me by prave zajimalo, jestli tohoto "preposilani" lze docilit i pouze nejakym "parametrem" v URL, pripadne prametrem primo v HTTP hlavicce... abych do toho nemusel zapojovat zadny router apod... :)
    cynic_asshole avatar 5.3.2012 22:43 cynic_asshole | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teorie fungovani proxy serveru
    Prohlížeč v případě s nenastavenou proxy přenechá výběr vhodné cesty k cíli operační systému, který HTTP provoz pošle zpravidla přes defaultní bránu (nastavenou třeba autokonfigurací, nebo ručně), pokud nemá klient nastavené jiné směrování.

    Prohlížeč s nastaveným proxy serverem naopak ví, že má s veškerým provozem kontaktovat prostředníka na zadané adrese a zadaném portu (manuálně nebo PAC souborem atd.), který klientovy požadavky vyřeší za něj.

    Přeposílání vynucené parametrem by nejspíš šlo udělat, ale musel by se ten prostředník specifikovat jiným způsobem (například speciálním formátem URI).

    HTTP hlavička se dekóduje až na cílovém serveru (pokud se o to nepostará jiná proxyna nebo loadbalancer), takže v ní by taky nešlo specifikovat proxy server. A v případě, že by to šlo, muselo by to "něco" být nastavené v prohlížeči, takže proč si komplikovat život složitou manipulací s HTTP hlavičkami, když můžu nastavit přímo proxy server?

    Naopak u transparentní proxy o její existenci nikdo vesměs netuší, neboť vše se děje skryto před zraky uživatelů a systému.
    Neznáš nějakou linuxovou distribuci pro Windows?
    5.3.2012 23:01 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teorie fungovani proxy serveru
    Přeposílání "parametrem" v url by šlo udělat jen tak že by se používaly adresy typu
    http://proxyserver.cz/skript?http%34%2f%2fwww.cilovy.server.com%2fjeho-stranka
    a na proxyserver.cz byl skript který to přechroupe.

    Jinak prohlížeč se chová jednoduše. Pokud má nastaveno proxy udělá na něj spojení a pošle mu požadavek s URL, pokud ne analyzuje URL a zjistí doménové jméno serveru, pak kontaktuje DNS, zjistí IP adresu a provede spojení na zjištěnou IP a zašle dotaz. Transparentní proxy dělá zásah do probíhajících paketů podobně jako NAT, pakety jsou zachyceny, přesměrovány na proxy a tam proxy provede konexi místo původního systému.
    5.3.2012 23:30 Filip Jirsák | skóre: 68 | blog: Fa & Bi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: teorie fungovani proxy serveru
    Parametrem v URL či v hlavičce to udělat nelze. Je ale možné použít autokonfiguraci prohlížeče (ale ten na tento způsob musí být nastaven). Různé prohlížeče podporují různé způsoby autokonfigurace, univerzální je pokud vím jen WPAD -- tam potřebujete správný DNS záznam a webový server.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.