abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole

    4.4.2012 15:37 selsky rozum | skóre: 4 | blog: Sedlakuv_blog | Praha
    Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Přečteno: 427×
    Věděl by někdo jak změnit rozlišení určité virtuální konzole? Jde o systém s jádrem s podporou framebufferu v jádře (kernel mode setting - KMS). Nástroje jako fbset jsou údajně zastaralé a nespolupracují s rozhraním kernelu, pomocí vbetool se mi to také nepodařilo. Všechna doporučení, která jsem dosud našel popisují jen statické nastavení grafického režimu konzole během spouštění systému. Vzhledem k vlastnostem KMS by přeci mělo být možné mít pro každou konzoli zvláštní framebuffer a nevidím ani důvod, proč by změna rozlišení neměla být možná dynamicky, t.j. z příkazového řádku na již spuštěném systému.

    Odpovědi

    Prcek avatar 5.4.2012 10:24 Prcek | skóre: 43 | Jindřichův Hradec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    No podle toho co píšou třeba na ArchWiki - "Kernel Mode Setting (KMS) is a method for setting display resolution and depth in the kernel space rather than user space." - si myslím, že to asi pomocí userspace nástrojů jít nemůže. Alespoň ty návody popisují nastavení rozlišení jen při bootu jako parametry jádra (další třeba na Gentoo Wiki). Ale to jsou jen moje domněnky, co jsem našel na netu, třeba to někdo umí a poradí jak ;-).
    Člověk je takový, jak vypadá... A já vypadám jako pravá, nefalšovaná děvka!!!
    5.4.2012 15:16 selsky rozum | skóre: 4 | blog: Sedlakuv_blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Jestliže správně chápu výraz "user space" jako část paměti, do které mohou uživatelské aplikace přistupovat přímo, pak to neznamená, že by nemělo být možné měnit grafický režim za běhu systému. Znamená to jen, že to musím udělat prostřednictvím rozhraní kernelu (voláním funkcí jádra) a to je hlavní účel KMS. T.j. dodržet zásadu, že přístup k hardwaru se uskutečňuje prostřednictvím kernelu. Pokud jsem to dobře pochopil, tak před zavedením KMS přistupoval Xserver ke grafickému výstupnímu zařízení přímo voláním funkcí jeho ovladače, obcházel tak kernel, musel mít práva roota a to je pochopitelně nežádoucí. Jestliže je i při použití KMS možné v Xwindow systému měnit rozlišení displeje dynamicky, nevidím žádný důvod, proč by to nemělo být možné pro kterýkoliv jiný software, třeba jako virtuální konzole. Dříve tomuto účelu sloužila utilita fbset ale ta momentálně končí chybou

    ioctl FBIOPUT_VSCREENINFO: Invalid argument.

    Což je zřejmě chybové hlášení kernelu, nejspíš způsobené změnou jeho rozhraní, které nástroj fbset nebyl dosud přizpůsoben. Takhle tomu zatím rozumím z toho, co jsem dosud kde vyčetl. Ptám se proto, zda někdo neví, zda již byl nebo bude vytvořena náhrada za fbset nebo jeho přizpůsobení aktuálnímu rozhraní jádra. Je ovšem taky možné, že to chápu úplně blbě a pak prosím o vysvětlení. Děkuji.
    8.4.2012 18:50 selsky rozum | skóre: 4 | blog: Sedlakuv_blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Co to co to? Nikdo nic? Přinejmenším jsem čekal, že se dozvím, jak to vlastně funguje. Tak to jsem asi v háji :-)
    8.4.2012 19:29 Lazar
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole

    Vypadá to, že s odpovědností (volba rozlišení kernelem) přišel i strach (z dopadů při umožnění změny).

    Kernel mode-setting (KMS) shifts responsibility for selecting and setting up the graphics mode from X.org to the kernel. When X.org is started, it then detects and uses the mode without any further mode changes. This promises to make booting faster, more graphical, and less flickery. https://wiki.ubuntu.com/X/KernelModeSetting
    9.4.2012 12:08 selsky rozum | skóre: 4 | blog: Sedlakuv_blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Potíž je v tom, xserver X.org nemá se změnou rozlišení žádný problém. V nástrojích pro nastavení displeje ho můžu libovolně měnit. To znamená, že implementace rozhraní kernelu je funkční a X.org s ním umí pracovat. Ale nepodařilo se mi najít funkční nástroj, který by toto dokázal s virtuální konzolí :-(
    9.4.2012 21:12 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Když jsem se v tom před rokem hrabal, tak jsem došel k závěru, že na rozjeté virtuální konzoly nelze rozlišení měnit. Nejprve je nutné dealokovat všechny virtuální konzole navázané na daný frame buffer (případně je přepnout do VGA režimu), pak odpojit frame buffer, a pak vytvořit nový s jiným rozlišením. Tyto operace by se měly dát provést přes sysfs. Nicméně když jsem si s tím hrál, tak mi to nefungovalo. Ale mohlo to být tím, že jsem měl grafickou kartu v nedefinovaném stavu a měl to být poslední pokus, jak ji oživit bez rebootu. Podívejte se do jaderné dokumentace console/console.txt a fb/fbcon.txt.
    10.4.2012 03:12 Ondrej 'SanTiago' Zajicek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Dynamická změna rozlišení virtuální konzole
    Zajimave, u klasickych fbdev zarizeni (nikoliv KMS) slo rozliseni za behu konzoli menit bez potizi (pres fbset a prislusne ioctl).

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.