abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 00:33 | Nová verze

    Webový prohlížeč Dillo (Wikipedie) byl vydán ve verzi 3.1.0. Po devíti letech od vydání předchozí verze 3.0.5. Doména dillo.org již nepatří vývojářům Dilla.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:00 | Komunita

    O víkendu probíhá v Bostonu, a také virtuálně, konference LibrePlanet 2024 organizovaná nadací Free Software Foundation (FSF).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:22 | Nová verze

    Nová vývojová verze Wine 9.8 řeší mimo jiné chybu #3689 při instalaci Microsoft Office 97 nahlášenou v roce 2005.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    3.5. 13:11 | Nová verze

    Coppwr, tj. GUI nástroj pro nízkoúrovňové ovládání PipeWire, byl vydán v nové verzi 1.6.0. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu. Instalovat lze také z Flathubu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    2.5. 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    2.5. 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    2.5. 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    2.5. 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (52%)
     (11%)
     (22%)
     (15%)
    Celkem 65 hlasů
     Komentářů: 8, poslední včera 08:25
    Rozcestník

    Dotaz: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)

    25.3.2014 20:25 Peter
    Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    Přečteno: 606×
    Dobry den vam prajem.

    Na jednej pobocke menime ISP. Do teraz sme mali server (CentOS) pripojeny klasicky cez ethernet a teraz budeme mat optiku. Teda nejaky Huawei opticky modem pricom na zariadeni za nim pripojene cez ethernet musim vytocit PPPoE spojenie - znali vedia co myslim.

    A to je pre mna kamen urazu, kedze s PPPoE som este nikdy nerobil a bud som blby, alebo ma Google nema rad a hadze mi len odkazy na bud ako nastavit PPPoE server alebo ako sa pripojit cez nejake klikatko co je pre mna ale nepouzitelne, kedze na serveri nemam X-ka.

    Najde sa tu nejaka dobra dusa, ktora mi napise navod, alebo posle odkaz na nejaky ako to nastavit? Samozrejme, ze potrebujem neustale spojenie a ked nastane nejaky problem so spojenim, tak nech sa to automaticky neustale snazi vytocit spojenie znova - teda ziadny ondemand s timeout. OS je CentOS instalovany formou minimal a nasledne doinstalovane vylucne len potrebne balicky, teda predpokladam, ze potrebne balicky pre PPPoE mat nebudem.

    Vopred patri kazdej dobrej dusi moja neskonala vdaka.

    Odpovědi

    25.3.2014 20:47 victor8 | skóre: 24 | blog: blog | Košice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    Nie som sice RedHatak takze presny navod ti nedam, ale na tvojom mieste by som sa skusil pozriet napr. sem.
    27.3.2014 16:56 Peter
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    To fakt nikto nepouziva PPPoE na redhat?
    27.3.2014 19:11 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    Ahoj,

    Uz je to delsi doba, co jsem si hral s ppp, takze si na to az tak moc nevzpominam, ale zkusil bych zacit s pppoe-discovery, zda-li vidis na lince nejake koncentratory ...
    27.3.2014 22:34 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)

    ppp - point-to-point protokol. Obe strany sú si prakticky rovnocenné a pri nadväzovaní spojenia sa na rôznych drobnostiach (auth protokol, IP, DNS, default GW, ...) dohadujú. Na tvojom stroji by si mal nainštalovať rp-pppoe. Po jeho nainštalovaní ho treba nejakým spôsobom spustiť - spustí sa PPP démon pppd, ktorý vyrobí nový sieťový interface, priradí mu IP adresu (podľa dohody s druhou stranou), nastaví naň routovanie, ... Na aktivovanie toho sieťového rozhrania môže byť zavesený nejaký skript, ktorý upraví /etc/resolv.conf a podobne.

    Commandline bežiaceho pppd je u mňa

    /usr/sbin/pppd unit 0 user ${USERNAME} remotename ppp0 linkname ppp0 defaultroute debug maxfail 0 persist connect true plugin rp-pppoe.so eth0

    kde eth0 je interface ktorý je spojený s ISP.

    Hlavný konfigurák je /etc/ppp/pppoe.conf

    PPP môže používať autentifikáciu PAP alebo CHAP (Challenge Handshake Authentication Protocol). Dúfam, že bežnejšie je to druhé, pretože tam je heslo prenášané šifrované. Opäť závisí od toho, čo vyžaduje druhá strana. Ak je to CHAP, tak prihlasovacie meno a heslo je zapísané v súbore /etc/ppp/chap-secrets.

    Problémy sa dajú často riešiť na základe hlášok v syslogu ak je zapnutý nejaký debug level.

    Mám to niekde na nejakom Gentoo, kde sa to nastavilo pred desaťročím (preto píšem len útržkovite, doba kedy som to vedel odzadu je preč) a odvtedy to šlape. Čím sa to bude líšiť na inom distre, netuším. Ale moc asi nie.

    28.3.2014 00:42 Petr Šobáň | skóre: 80 | blog: soban | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    Se divím že tam máš PPPoE, většinou na konci optiky je nějaká gateway a nedá se ta nastavit aby se starala sama o PPPoE a ty do eth portu píchneš kabel na druhé straně s nastavenou IP?

    Předně ti co ti to zapojují by ti měly říct co je na konci optiky za zařízení a jak to nastavit u PPPoE různé parametry či zda tam je normální eth port s IP x.y, bránou a.b atd... a zda dostaneš IP od nich z dhcp či si máš nastavit statickou ručně.....

    Já například tam mám gateway která má 4 eth porty (+2 telefonní) a do dvou můžu připojit PC kde dostane IP z DHCP a do dvou druhých se zapojují setoboxy pro IPTV a do telefonního se připojí normální telefon. :-)
    pavlix avatar 28.3.2014 11:38 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Pripojenie na internet pomocou PPPoE (optika)
    Kdysi jsem to nastavoval kvůli ADSL přímo pomocí pppd, což bylo děsivé, mnohem pohodlnější byl wvdial, kde to byla konfigurace na pár řádků ini fajlu, a pokud vím, tak nějak ADSL (ve skutečnosti PPPoE) podporuje i NetworkManager, ale nikdy jsem to nezkoušel. Konfigurace je na distribuci v podstatě nezávislá a všechno by mělo jít vygooglovat, problém může být trochu se specifiky toho konkrétního modemu, to by chtělo alespoň nějaký návod na jakýkoli operační systém nebo síťové zařízení zajišťující PPPoE a ty informace z něj vytahat.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.