abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 5
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 32
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 805 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: tisk knihy

    11.8.2015 12:45 RM
    tisk knihy
    Přečteno: 1100×
    Neznáte někdo nějaké jednoduché udělátko (asi skript), které mi poskládá čísla stránek z pdf tak, abych mohl tisknout knihu (brožuru) o pěti listech v každém svazku? Složit už to dokážu pomocí pdfnup, stačí jen poskládat čísla stránek a vložit případně prázdné tam, kde to bude potřeba, asi na začátek a konec.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    11.8.2015 13:06 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Možná vyhoví a2ps, který k tomuto účelu používám.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    11.8.2015 16:24 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Díky za tip. a2ps není asi přesně to, co jsem hledal: Nějak se mi nepovedlo zjistit, jak bych tam vkládal prázdné listy. S pdfnup nemusím navíc nic převádět do ps, Tudíž jsem nakonec udělal v Perlu jednoduchý kalkulátor.
    11.8.2015 16:49 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    V PDF se obvykle nějaký ten prázdný list najde, ale přiznám se, že jsem nad tím nepřemýšlel. Na pořadí listů je parametr "-a".

    Nepřevádím nic do PS, prostě tím nástrojem tisknu.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    11.8.2015 17:44 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Příloha:
    Nějaký ... najde, ale jen v tom případě, že si to pdfko sám vytváříte. Zatím jsem to vyřešil přes pdfnup. Jen si musím vygenerovat seznam stránek, který dosadím za parametr. (Nevím jak by to fungovalo s větším počtem stran, možná by délka argumentu překročila max délku.) Pdfnup používám tedy takhle:

    pdfnup file.pdf `brochurer.pl {},{},186..257` --a4paper --nup 2x1 --offset '0cm 0cm' --delta '0.6cm 0.6cm' --outfile out.pdf

    a ono to vytvoří čtyři svazky o pěti listech od strany 186-257 s prázdnou první dvoustranou a prázdnými posledními listy. Možná to ale bude umět i pdfbook, což by se dalo podle názvu očekávat, jen nevím jak.
    12.8.2015 11:26 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Našel jsem v kalkulátoru hezkou chybu (njn, začátečník). Poku ho tedy někdo použijete, pak si řádek for (@a) { zaměňte za while ( @a > 0 ) {
    Ono iterovat pole a hned z něj ukusovat (splice) není zrovna nejlepší :).
    12.8.2015 14:49 Klára
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    12.8.2015 15:37 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Díky, vyzkouším to.
    11.8.2015 15:59 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Kdysi jsem něco takového taky potřeboval, hledal a našel. Ale co přesně to bylo mám poznamenané doma, teď to nedám. Mám trochu pocit, že to byl pdfbook. Je to příkaz do konsole a asi i balíček dostupný v repozitářích.

    Akorát tím seskupováním na těch pět listů, tedy dvacet stran, jestli to chápu správně, si nejsem úplně jistý.
    11.8.2015 17:19 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    jj, pdfbook to opravdu dělá a je to stejně jako pdfnup wrapper pdfjam. Takže super! Jenže se mi nepodařilo najít parametr, aby to vytvářelo svazky jen po pěti listech (pětilistové svazky tj. 20 stran se pak přehnou a svážou/slepí); tedy ne jediný svazek, jak to dělá pdfbook:

    pdfbook in.pdf 200-250 --a4paper --offset '0cm 0cm' --delta '0.6cm 0.6cm' --outfile out.pdf

    Také vkládání prázdných listů to dělá nějak divně.

    pdfbook in.pdf {},200-250 --a4paper --offset '0cm 0cm' --delta '0.6cm 0.6cm' --outfile out.pdf

    Pokud chci vložit jeden ({}), tak to vloží čtyři. Mám nějakou starší verzi a v té je nápověda dost strohá. Možná to tedy ve výsledku nějak půjde, jen vědět jak?.
    12.8.2015 09:06 kubik | skóre: 14 | blog: KubikuvBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Tak si na to udělej skript v bashi, kde budeš mít nějaký cyklus, který v tom příkazu bude měnit ty čísla stránek po těch dvaceti, z každé té dvacítky udělá jeden soubor s unikátním názvem a po skončení cyklu je všechny spojí do jednoho pdf souboru (abys to mohl tisknout naráz a ne třeba deset souborů/svazků).

    Nesouvisí ty čtyři prázdné listy s tím, že generuješ dvě strany na jednu a oboustranně? Poněvadž to vkládá prázdný list do tiskárny a ne v tom svazku (tedy polovinu vytištěného papíru)? Pak by se to možná dalo obejít, že tam dáš nejdřív ty prázdné listy a až pak z toho budeš dělat ty svazky. Akorát by to bylo asi nepříjemný počítání, kam je zařadit, prostě žádný automatický proces :-(

    Ještě jsem se díval do nějakých svých poznámek z dob, když jsem s tím zápasil. Tehdy jsem to zkoušel pomocí příkazu pstops, asi z balíku psutils. Ale asi to stálo za prd a ten pdfbook (příkaz pdfbook --booklet true -- soubor.pdf) jsem vyhodnotil jako lepší. Ale je fakt, že jsem nedělal svazky, ale jen brožuru.
    12.8.2015 09:55 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Tak si na to udělej skript v bashi
    To mne taky napadlo, ale ve výsledku mi přišlo jednodušší párovat ty stránky pro pdfnup.

    ...zkoušel pomocí příkazu pstops
    Haha, koukam že jsme kráčeli stejnou cestou. Pro A4 formát mi ten záhadnej program nějak fungoval, ale pro A3 formát ani náhodou (což jsem tehdy potřeboval). Takže jsem na něj zanevřel :) a začal jsem používat pdfnup. Nejspíš jsem tehdy zavadil i o pdfbook a potýkal jsem se stejnými problémy jako teď (to jsem ale tisknul jen pár listů); už je to dávno, tak jsem na to zapomněl a v paměti zůstal jen pdfnup, který jsem tenkrát nakonec použil. Mám tedy zatím pocit, že v linuxu není žádný jiný program (utilitka), který by tohle hravě zvládnul, což mne docela překvapuje. Protože BFU si prostě brožurky z pdfka nevytiskne.
    wamba avatar 12.8.2015 11:52 wamba | skóre: 38 | blog: wamba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Jenže se mi nepodařilo najít parametr, aby to vytvářelo svazky jen po pěti listech (pětilistové svazky tj. 20 stran)
    nedělá to --signature něco jako pdfjam --landscape --signature '20' -- pdfpages.pdf -
    This would have been so hard to fix when you don't know that there is in fact an easy fix.
    12.8.2015 12:06 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    To jsem zkoušel, ale --signature '20' použité za pdfbook (tedy pak za pdfjam) nic takového nedělá; vytvoří stále jen ten jeden balík -- tj, na prvním listě bude první a poslední stránka ze zadaného rozsahu 200-250.
    wamba avatar 12.8.2015 12:28 wamba | skóre: 38 | blog: wamba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    no mě to tak nedělá, já mám na první dvoustránce strany 1 a 20, na 11 strany 21 a 40 atd.
    This would have been so hard to fix when you don't know that there is in fact an easy fix.
    12.8.2015 12:46 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    pdfbook in.pdf 184-250 --signature '20' --a4paper --offset '0cm 0cm' --delta '0.6cm 0.6cm' --outfile out.pdf
    respektive
    pdfjam --booklet 'true' --landscape --suffix book --signature '20' --a4paper --offset '0cm 0cm' --delta '0.6cm 0.6cm' --outfile out.pdf -- in.pdf 184-250
    Co dělam tedy špatně?
    12.8.2015 13:00 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Příloha:
    nee, skutečně slepej nejsem. Teď jsem to vyzkoušel ještě s jiným souborem a takový je výsledek pro rozsah stran 1-40: viz out.pdf.
    12.8.2015 13:12 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    pdfjam version 2.08
    wamba avatar 12.8.2015 16:37 wamba | skóre: 38 | blog: wamba
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    zkuste vynechat --booklet 'true'
    This would have been so hard to fix when you don't know that there is in fact an easy fix.
    12.8.2015 17:14 RM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: tisk knihy
    Funguje to! A dokonce se nechají vložit prázdné stránky. Takže tohle jsem potřeboval. pdfbook by se mělo jmenovat pdfbooklet, protože nic jiného se s tím vytvořit nedá, takhle je to docela matoucí. No nic, alespoň jsem si zablbnul v Perlu :). A zjistil jsem, že těm svazkům se má říkat signatures. Díky.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.