abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 689 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: síťování-bridge

    7.6.2016 13:01 Jirka
    síťování-bridge
    Přečteno: 636×
    Ahoj, mám jeden počítač s openSUSE (10.0.0.11) a druhý s Debianem (10.0.0.10). Oba jsou připojeni do internetu přes ADSL modem (10.0.0.138). Chci si na Debianu vyzkoušet Xen, dokonce už to pracuje, jen mám potíže se zasíťováním. Jednotlivé virtualní mašiny jsem chtěl připojit přes bridge, vše mělo být na segmentu 10.0.0.0/24. Ale nějak se to nedaří, chvilku to jde, ale pak už ne. Uvedu příklad, síť je normálně nastavená, zatím bez bridge. Odevšad si na cokoliv mohu 'pingnout'. Teď na Debianu zadám v řádce toto:
    brctl addbr xenbr0
    ip a add 10.0.0.100 dev xenbr0
    ip link set xenbr0 up
    
    Teď si ještě z openSUSE mohu pingnout na Debian. Jakmile však zadám poslední krok:
    brctl addif xenbr0 eth0
    
    ještě několik (i 30) 'pingnutí' projde, ale pak to skončí. Počítače si už mezi sebou 'nepingají', na internet se ale stále dostanou. Po zrušení posledního příkazu se zase vše rozeběhne. Nevím, zda-li jsem na něco zapomněl nebo je celá úvaha špatná a nejde to na jednom segmentu, můžete poradit? Děkuji za pomoc.

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    7.6.2016 13:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Z toho popisu není moc jasné, jestli jste na eth0 nechal tu adresu 10.0.0.10/24 nebo jestli ji ta 10.0.0.100 má nahrazovat. První varianta nejspíš dobře fungovat nebude, u druhé byste měl k té adrese dát i rozsah. Ten popis "chvíli to funguje, pak přestane" vypadá na problémy s ARP (přestane to fungovat, jakmile vyprží položka ARP cache).
    7.6.2016 14:02 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Původně jsem nechal na eth0 adresu 10.0.0.10 a xenbr0 měl 10.0.0.100. Dobrý postřeh je ARP tabulka, jakmile to nefunguje, píše toto:
    # arp -n
    Address                  HWtype  HWaddress           Flags Mask            Iface
    10.0.0.138               ether   50:67:f0:fb:ad:af   C                     eth0
    10.0.0.11                        (nekompletní)                            eth0
    
    Přesně nerozumím Vámi zmiňované druhé variantě, eth0 a xenbr0 by měli mít stejné IP adresy? (ale ani to mi nepracuje).
    7.6.2016 14:19 alkoholik | skóre: 40 | blog: Alkoholik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Ne, eth0 by nemela mit zadnou adresu.
    Řešení 2× (mimi.vx, trekker.dk)
    7.6.2016 14:19 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Ne, 10.0.0.10/24 dejte na bridge místo na eth0, na eth0 nenastavujte nic (a nezapomeňte znovu vytvořit default routu).
    7.6.2016 14:20 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Aha, asi to bylo myšleno takto: eth0 žádná adresa a xenbr0 10.0.0.10. To mi pracuje dle očekávání.
    7.6.2016 14:21 Jirka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Nakonec mi to došlo, děkuji za pomoc!
    10.6.2016 01:23 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge

    Jo, tohle je v Linuxu taková ošklivá nejasnost, že není jasné definované, co přesně se má stát, když je například bridge s IP adresami a nějaká jeho „členská“ rozhraní mají taky svoje adresy — jiné než bridge, aby se to vzájemně nesežralo, ale prostě adresy. Zkrátka, párkrát jsem něco takového zkoušel z různých důvodů, třeba aby některé programy poslouchaly jenom na jednom z rozhraní a ne na celém bridge, tedy aby se jim nedalo dovolat jen tak odkudkoliv z bridge, atd. atp. Ale nic naplat, nikdy to pořádně nefungovalo, pokaždé se na tom něco rozesralo napadrť, ne nutně tak vážně jako problém s ARP, ale třeba o dvě patra abstrakce výš už ano, například address selection, s čímž (mimo jiné) souvisí kromě odchozích spojení taky pořadí výsledků, které vrací getaddrinfo(), a tak dále a tak podobně. Pokaždé mě to nakonec nakrklo takovou měrou, že adresy samostatných rozhraní přišly zrušit (ip -6 addr flush atd.) a adresy má nakonec jenom bridge.

    Cílem tohoto^^^ žvástu je naznačit, že by se mi víc líbilo, kdyby Linux automaticky zrušil samostatné adresy zařízení, jakmile se zařízení přidá do bridge, a neumožnil přidání žádných samostatných adres, dokud zařízení z bridge nevypadne. Sémantika těchto samostatných adres na rozhraní v bridge je totálně rozbitá.

    11.6.2016 12:15 Rats
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge
    Rozbiteho na tom neni vubec nic, timto konstatovanim pouze zakryvate fakt, ze o bridges, a vytvareni bridges obecne ani v Linuxu ve skutecnosti vubec nic nevite, pouze vam to proste nedela presne to co byste chtel bez ohledu na realnost vasich pozadavku (skutecne chovani bridges v Linuxu). Pritom si staci neco malo precist o tom, co vlastne ethernet bridge obecne je, jak se chova jeho SW varianta v Linuxu, a jaka jsou pravidla pro MAC adresaci a IP adresaci bridge a jeho podrizenych rozhrani. V dobe "virtualizovane" se tenhle typ informaci muze velmi hodit.
    13.6.2016 23:46 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: síťování-bridge

    Vážený anonyme, já mám zase dojem, že právě vy o bridgích a o chování jejich softwarových variant na různých operačních systémech víte naprosté kulové a snažíte se všeho všudy dělat haura, jako ostatně každý klasický anonym na ABCLinuxu. A ten dojem pramení z toho, že váš příspěvek má nulovou informační hodnotu, nesnaží se nijak obhájit nějaký konkrérní argument, ale zabývá se úvahami, co asi tak já vím o bridgích. Zákaz anonymů by ABCLinuxu prospěl, protože drtivá většina „perel“ tohoto typu je právě od nich.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.