abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 29
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (14%)
     (16%)
    Celkem 155 hlasů
     Komentářů: 11, poslední včera 18:00
    Rozcestník

    Dotaz: Cinnamon havaroval

    26.9.2017 01:08 steel rock | skóre: 18
    Cinnamon havaroval
    Přečteno: 908×
    Zdravím, chtěl jsem v Cinnamonu vytvořit spouštěč v menu, tak jsem ho vytvořil v editoru. Po vytvoření spouštěče mi Cinnamon spadl a jako záloha naběhl openbox a zobrazilo se mi, že Cinnamon havaroval a nedaří se mi ho znovu spustit. Nevíte, jak obnovit Cinnamon do bodu, kdy fungoval?
    ...a zkusili jste to vypnout a zapnout?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    k3dAR avatar 26.9.2017 02:05 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    je divne ze by z pridanej spoustec (pokud to nebylo to "po spustni") zhavaroval (a nesel pustit) Cinnamon, ale nepouzivam ho tak nevim :) kazdopadne to fungujiciho bodu bych zacal tim ze odstranis ten pridanej spoustec ;) pokud to ma na normalnim miste, tak hledej v ~/.local/share/applications pripadne pokud slo o "po spusteni" tak v ~/.config/autostart
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    Řešení 1× (steel rock (tazatel))
    26.9.2017 03:04 steel rock | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Opravdu mi to připadalo divné. Bohužel to, co jsi napsal problém nevyřešilo a nakonec jsem musel použít poněkud exaktní přístup. Podle času a data poslední úpravy konfiguračních souborů jsem našel, co se kde změnilo. Problém byl, že konfigurační soubor ~/.config/menus/cinnamon-applications.menu byl prázdný, takže když jsem ho smazal, Cinnamon začal fungovat.
    ...a zkusili jste to vypnout a zapnout?
    k3dAR avatar 26.9.2017 16:25 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    no vidis, to mi vypadlo :) ~/.config/menus/neco.menu je generovane z /usr/share/applications/*.desktop + ~/.local/share/applications/*.desktop, takze pri pregenerovani po tve uprave doslo k havarce a menu soubor zustal prazdny, jde koukam o bug co mel Cinnamon uz pred lety a ocividne ma stale, teda pokud nemas historickou verzi ;) btw: s Xfce se mi tohle nikdy nestalo a to ani s puvodnim editorem menu v Xfce Alacarte, ani od 14.04(?) s editorem MenuLibre...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    26.9.2017 23:57 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Omlouvám se za vstup mezi vás oba, ale i pro takovou situaci je řešení, dokonce triviální. Příklad: Portable FreeFilesync: vytvořím spouštěč na ploše, vyplním údaje a dám uložit, spouštěč mě před uložení vyzve, zda chci vytvořit zástupce v "Menu" a hotovo, dám ano nebo ne, žádnej problém. Zkoušel jsem i pár jinejch a žádný mizení se nekonalo, ne při tvorbě z plochy. Normálně žádné spouštěče v "Menu Editoru" netvořím, tak mi to nedalo a zkusil jsem to z plochy a pohoda. Pro ověření jsem to udělal 3x po sobě, jestli to třeba nebyla náhoda, funguje to. Cinnamon mám přímo v LM 18.2 x64, ne naroubovaný v jiném distru...
    k3dAR avatar 28.9.2017 02:08 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    at uz vytvoris polozku (*.desktop) do menu jakkoliv, tak si na 99% stejne menu applet pregeneruje svuj menu soubor, to ze se ti to 3x povedlo ok nic neznamena, ta chyba se muze projevit klidne jen pri nejake konstalaci :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    28.9.2017 09:24 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    To ovšem řešení není. Problém byl v tom, že nějakým způsobem se rozbil základní konfigurační soubor prostředí. To že tvým postupem se nerozbije neříká, jaký postup použil tazatel a ani co dělat v sitauci porušeného konfiguráku. Ta tvrdá závislost na konzistenci konfiguračních souborech je asi ve všech prostředích. Alespoň občas se tu objeví podobné dotazy na KDE i Gnome, kdy odpovědí bývá smazat/přejmenovat jejich konfigurace, nechat je vygenerovat konfigurace znovu a následně případně doupravit něco z předchozí.
    28.9.2017 20:24 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Fajn, "řešení" jako takové to z tvého pohledu není. Nazvu tedy moje uvedené kroky "postupem od lesa". Výraz "nějakým způsobem", jak jsi napsal, už sám o sobě naznačuje, že to prostředí nepoužíváš a srovnáváš to asi se zkušenostmi z jiných prostředích a to by bylo samozřejmě špatně. Kde je napsáno, že to třeba není autorský úmysl v daném prostředí (jenom čistě hypoteticky, protože to je asi nesmysl, nevím). Pokud jsou pravdou tvé argumenty, tak je to ve výsledku stejně jedno. Když stejnou situaci "řeším" jinými kroky a zabrání se tak "nějakému rozbití konfiguračního souboru prostředí", tak v ten moment to pro mě jako pro uživatele "řešením" je...
    k3dAR avatar 29.9.2017 01:34 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    asi ti to zopakuju:) a pro jistotu jeste jinak :)
    ty jsi (v tuto chvili je prave jedno jak) vytvoril uzivatelsky spoustec, tedy soubor neco.desktop ve svem $HOME/.neco/neco...
    a applet co zobrzuje menu (nebo nejaky spolupracujici demon) sleduje zmenu tohoto adresare, kdyz nastane tak PREGENERUJE ~/.config/menus/cinnamon-applications.menu, v kterem ma "prednachroustane vsechny *.desktop polozky a pokud existuje, pouziva se primarne)...
    pokud pri generovani dojde k problemu a soubor zustane 0 delka = to je prvotni problem (coz se nemusi stat VZDY ale jen za urcitejch okolnost a to okolnost NEMUSI VUBEC byt to cim vytvoris *.desktop), nebo nejspis i jakkoliv jinak poskozenej, tak se ho system stejne snazi pouzit = to je druhotnej problem, samozrejme by bylo idealni aby nebyl "prvni problem", ale cim vic je to zavisle na ruznejch okolnostech a cim vic nikdo nenahlasi chybu (+ dodane patricke informace/logy/atd) tim muze byt horsi pro autory to opravit... druhotny error ma ale snadnejsi reseni, proste by menu applet/demon pred nacitanim ~/.config/menus/cinnamon-applications.menu automaticky zjistoval jestli neni 0 delky, pokud ano smazal by se a pregeneroval znovu, to same pri pregenerovavani po pridanem spousteci, pokud by pregenerovani zkoncilo s 0 delkou souboru menu, tak by se pregenerovalo znovu, pokud by znovu byla delka 0, byl by uzivatel informovan o problemu aby mohl vratit spatky posledni/predchozi krok...
    jinak samozrejnme ze jako uzivatelskej workaround by slo do "Desktop Startup" dat script co to provede kontrolu a pri 0 delce smaze:
    [[ ! -s ~/.config/menus/cinnamon-applications.menu ]] || rm ~/.config/menus/cinnamon-applications.menu
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    29.9.2017 09:54 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Díky za "popis" a samozřejmě jsem tomu rád, že to umíš technicky popsat. Výsledek je ten, že popisujete s kolegou lertimirem celé to chování v dané situaci "jak by to mělo či nemělo být", ale kroky, které by následně eliminovaly ty "chyby", zatím nikde nevidím (možná to de, možná ne). Přepsat nebo nastavit to v Cinnamonu asi taky nejde, aby se "chyby" netvořily, takže stejně zůstanu u svého poznatku a tazatel ať si to "pořeší" po svém. Já sem něco navrhl (a je úplně jedno, jestli je to z vašeho pohledu blbost) a vy jste zas něco systémově osvětlili (za to vám za sebe děkuji) a dál už je na tazateli, jak s danou "informační hodnotou" naloží. Na konec jen dodám, že to celé musím bohužel chápat jako váš zbytečně vynaložený čas, jelikož: "osvětlovaní budiž pochváleno... efekt z něj už bohužel ne", protože v dané situaci (tazatelův dotaz) to neřeší.
    k3dAR avatar 29.9.2017 18:12 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    ze efekt neni to vidim :-D tak znovu, tvuj postup neni resenim protoze:
    1. menis jen zpusob vytvareni *.desktop souboru, nikoliv to problemove generovani *.menu souboru
    2. to ze ti to neudelalo 3x (nebo 99x) error nic neznamena

    ja ted zkusil v Cinnamon pridat 6x spoustec stejnym zpusobem jako tazatel, a zadnej problem nemam, udelas z toho zaver ze je tento postup bezproblemovej? nebo pochopis i co znamena "souvisi to s okolnostma, dle konstalace" atd ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    29.9.2017 23:36 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Nezlob se, ale proč se mě pořád snažíš poučovat, nežádal jsem tebe ani nikoho jinýho. Vystačím si sám, jako se vším v životě. To slůvko "řešení"... Byl bych rád, kdyby ses na to už přestal nějak vázat. Samozřejmě to nelze ode mne brát doslovně, proto jsem to následovně označil jako "postup od lesa" v domění, že budu líp pochopen, nehledě na to, že z toho nedělám žádnej závěr, proč taky. Najdi si jinýho, kdo má zájem poznávat, já už su na to dost starej, abych se dohadoval o --čovinách. Měj se fajn
    k3dAR avatar 30.9.2017 01:37 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    jasne, takze nez priznat (nemusis psat, staci v duchu), ze to reseni neni, protoze byt nemuze z principu ktere sem popsal, tak fnukas ze te nekdo pouzuje :-D tvuj postup proste neni reseni, ani to ze se ti chyba neprojevila nic neznamena, klidne dal fnukej nebo si tukej na rameno jak si to od lesa "vyresil" :)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    30.9.2017 18:18 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Tak to zkusím ještě jinak: a - nefňukám b - reagoval jsem tazateli pouze na to, že jemu to nešlo, proto jsem náhodně zkusil spouštěč z plochy (mě to v Menu taky de) c - neumíš číst a převracíš fráze d - podsouváš mi pitomosti, na který jsem se tebe ani nikoho jinýho neptal e - na rameno, nebo radši do hlavy si ťukej ty, protože neumíš komunikovat a tyhle arogantní výjevy si nech pro mladšího brášku f - nechovej se jako provokatér Pokud nevíš, o čem píši, je to jen tvůj problém. Předpokládám, že ten "výlevníček" tímto skončí (začíná to vypadat jako trapnej seriál, trapnej... ale pro tebe). Pokud chceš nadále poučovat jiné, aniž by o to stáli, měl ses dat na učitele v nějaký škole. Tam děcka taky musej poslouchat, aniž by chtěli. Čínsky ti to psat nebudu, protoře neumím :D
    k3dAR avatar 1.10.2017 02:38 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    ad a - a proto celej tento tvuj koment je snuska fnukani? ;)
    reagoval jsem tazateli pouze na to, že jemu to nešlo
    ne ze jemu to neslo, ale ze jemu se projevil nejaky bug, pri funkci ktery ten tvuj postup neobchazel...
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    4.10.2017 18:14 theseuszn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    Komiku... neřeš to... Seš zamindrákovanej až po uši. Teď už chápu, proč tě někteří tady posílaj do zadele :D :D :D
    k3dAR avatar 5.10.2017 05:06 k3dAR | skóre: 62
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Cinnamon havaroval
    tak zamindrakovanej z nas dvou ses jedine ty :-D bud si trollil od zacatku, nebo mas problem pochopit/priznat ze ses spletl, ja to chtel uvest na pravou miru, kdyz uz tobe to bylo jedno, tak aby pripadnej budouci nastevnik nemel pocit ze tvoje "rada" mu pomuze... at si me kdo chce posila do zadele, to je kazdeho vec, sem si vedom par lidi kde to bylo oboustrane ;)
    porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.