abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 557 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Linux pro řízení přístoje/stroje?

    23.2.2019 11:23 Viktor
    Linux pro řízení přístoje/stroje?
    Přečteno: 284×
    Hraju si s myšlenkou zda už dozrála doba na použití nějaké té univerzální desky s ARM (malina, banan Pi atp.) jako frontend pro řízení přístoje. Pod pojmem přístroj myslím třeba laboratorní pec nebo měřák ne přehrávač v obýváku. A pod pojmem řízení primárně starání se o obsluhu ovládacího dotykového LCD 5" - 7" a komunikaci tj. vestavěný web server , LAN, BT atd.

    1.Rychlost nabíhání takové věci a odolnsot proti pruchám. Není problém pokud od zapnutí napájení bude taková věc nabíhat řádově 20s ,ale 60s bych už jako uživatl vnimal jako problém. Kličová je v této otázce spolehlivot musí to přežít ztrátu napájení v jakékoliv fázi činnsoti a návod na recoveny systému nesmí byt nejoblibenější část manuálu každého uživatele. Máte s tímto někdo u výše uvedených desek zkušenosti?

    2.Obsluha LCD. Nejde o výkon. Zobrazovat se má nějaká základní grafika, číselná a graficky podaná data, grafy atd. Jde spiše o to, že by si uživatel neměl uvědomit, že "kouka" do počítače s linuxem. Tedy naběhne ta naše aplikace a uživatel na první pohled nevidi "běžné" okno aplikace. Tady je otázka jakou grafickou "knihovnu" použít? Pro Linux sem tam něco píši v C,C++ perlu atd, ale vše konzolové aplikace a tohler zatím šlo zcela mimo mě a nemám přehled,. Potřeboval bych nakopnout správným směrem.

    Dik

    Odpovědi

    Josef Kufner avatar 23.2.2019 11:53 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux pro řízení přístoje/stroje?
    Taková doba na jednu stranu nastala už dávno, na druhou stranu nenastane nikdy.

    U takovýchto aplikací je potřeba počítat s tím, že velký operační systém obsahuje spoustu věcí, které se mohou podělat. Proto je potřeba, aby kritické věci byly nezávislé na operačním systému a byly bezpečné už svým návrhem. V případě té pece tam asi budeš chtít tepelnou pojistku, která ji vypne, když se bude přehřívat (ta tam asi už bude vestavěná). Také je rozumné uzpůsobit způsob řízení tak, aby se to nedopadlo opravdu špatně, pokud počítač vytuhne. Například pokud bys softwarově generoval PWM na řízení výkonu pece, tak v případě vytuhnutí máš cca 50% šanci, že nadále pojede na plný výkon.

    Další problém velkých operačních systémů jsou latence. Pokud se sejde nějaké nešťastné IO a trocha swapování, tvoje řídící aplikace se může dostat ke slovu až celkem za dlouho. Ve většině distribucí jsou k dispozici RT (real-time) jádra, která dokáží zaručit, že se aplikace s real-time prioritou dostane ke slovu v nějakém definovaném časovém horizontu, byť za cenu trochu nižšího výkonu systému.

    Osobně doporučuju oddělit nízkoúrovňovou část na samostatný řadič bez operačního systému a z počítače mu dávat relativně high-level instrukce. To také umožní implementovat bezpečné vypnutí, pokud nepřijde další instrukce v daném intervalu (watchdog). V případě laboratorní pece můžeš k Raspbery Pi připojit Arduino, na to napojit veškerou elektroniku pece a implementovat řízení výkonu a časovač. Počítač si pak může po sériové lince či USB číst teplotu a nastavovat casovač, výkon, požadovanou teplotu, či parametry PID regulátoru obecně. Sofistikovanější řízení můžeš nechat na počítači (teplotní průběhy v čase), ale když se počítač odmlčí, tak ten jednoduchý program v Arduinu bude vědět jak pec bezpečně řídit další minutu než se počítač zas chytne (a když ne, tak ji bezpečně vypne či ztlumí).

    Co se týče grafiky, tak na konzoli se vykašli. Nejjednodušší je udělat grafickou aplikaci v Qt – má to i podporu pro embeded zařízení. Nemusíš ke svému GUI spouštět žádný desktop ani window manager, jen nahodíš Xorg a aplikaci necháš zobrazit ve fullscreenu, případně můžeš použít QtWayland. Aby se ti to dobře testovalo, tak si ten fullscreen dej na přepínač, který při vývoji nezapneš.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Pavel 'TIGER' Růžička avatar 23.2.2019 12:02 Pavel 'TIGER' Růžička | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux pro řízení přístoje/stroje?
    Nevidím problém, proč by to ty malé destičky neměli zvládnout. Jen to chce vybrat tu správnou. Dostatek RAM, konektorů atd.

    1. Rychlost nabíhání záleží nejen na výběru desky, ale i na tom, z jakého média bude nabíhat. Máme různě rychlé karty, máme ssd. To je, co se týče hardware. Nemalý vliv má i OS, který na tom poběží. Alpine Linux se k tomu přímo nabízí.

    2. Kombinace Perlu a Qt nemusí být vůbec špatná.
    23.2.2019 18:15 Want
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Linux pro řízení přístoje/stroje?
    Nejsi sice za opicema sto let, ale pár let to bude, protože linux se na tohle už dávno používá.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.