abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 688 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Sdílený server

    3.12.2019 10:30 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Sdílený server
    Přečteno: 544×
    Ahoj,

    tento můj dotaz je spíše teoretický, bude v něm spousta nedomyšlených bodů, to říkám rovnou. Takže, no flame a prosím nekamenovat.

    V současné době používám jako desktop RPI 4. Na to co dělám, tedy youtube, občas něco v LO, to stačí. Jenže někdy mám i choutky na výkon náročnější.

    Třeba zrovna teď si pročítám LFS, je to docela zajímavé čtení, ale kdybych si to chtěl zkusit, potřeboval bych více výkonu. Nejsnadnější cesta k výkonu navíc, je koupit výkonnější stroj. Jenže takový stroj by mi doma asi většinou stál ladem.

    Proto už delší dobu přemýšlím o vytvoření něčeho jako je VpsFree.cz, zaměřené na pronájem výkonu. Z pohledu uživatele si to představuju tak, že bych nejdříve kontaktoval administrátora a tomu bych popsal co chci sestavit a jaké knihovny, případně nástroje k tomu potřebuju.

    Pokud by všechno klaplo, dostal bych účet s přístupem přes ssh. Výsledný binární soubor, či knihovnu bych si stáhl na lokální testovací stroj.

    Přiznávám, že o tom, co by se mělo dít na serverové straně, nemám moc představu. Proto se ptám.

    Děkuji

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/

    Odpovědi

    3.12.2019 11:24 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Pokud jsem to pochopil je to neco jako online builder pro NodeMCU, ale pochybuji, ze existuje online sluzba, ktera zkompiluje kernel podle predstav a vyplivne to jako soubor. Teda navim o tom.. Bude jednodusi si pronajmout virtual s dostatecnym vykonem a kompilovat si to sam..
    3.12.2019 11:32 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Dobrý den,

    aby nedošlo k nedorozumění. Nehledám aplikaci, která by něco takového řešila. Přemýšlím, zatím spíš fantazíruju o tom, že bych vytvořil něco jako VPSFree.cz. Ale se zaměřením na poskytování výkonu.
    http://www.jackhokus.cz/
    3.12.2019 13:00 NN
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    VPSFree, je ale neco jineho. Jak z nazvu vyplyva nabizi "privatni virtualni servery". Takovych to firem je jiz na trhu nekolik. Vykon poskytuje napriklad Amazon EC2 AWS.
    3.12.2019 12:55 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Ono, prakticky skoncis na poskytovani VPS servera/Docker/Chroot alebo Amazon a pod., ktory to robia vo velkom. Mas aj VPS platene od pouzivania.

    Ciel Amazon - kvoli skalovatelonsti vykon a mnozstve paralelizme. VPS - sice programovane vybanie je stejne, ale kvoli bezpecnosti budes generovat kazdemu uzivatelovi novy Docker alebo VPS.

    Kto Ty to bude kupovat. VPS nestoji vela s dostacnym vykom.

    Kto realne potrebuje taku sluzbu: skor velke firmy - tj. by si mal specialnu zakazku. A bezny IT clovek vie, co si ma zvolit - resp. vyratat co si mu viac oplati.

    Ono, este je tu, ze na 2 druhej strane mozem dat vypocetit cez noc na slabsi hardver.
    3.12.2019 13:18 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Podle typu dotazu je naopak lepší takový server doma nemít a pronajímat si ho za pár desetikorun měsíčně. VPSfree je sice trochu dražší, ale takový výkon bys asi nechtěl doma krmit energií.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    3.12.2019 13:30 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Ohledně LFS zastávám názor, že není vhodný pro desktop, ale zato je skvělou volbou pro nějaké speciální (jednoúčelové) řešení. Pokud chceš vlastní desktop, mohu poradit třeba Gentoo. Pokud nechceš kompilovat, tak Slax. Ovšem i čistokrevný Debian nabízí spoustu možností, jak si udělat OS na míru.

    Ostatně touto cestou se vydali i autoři Raspbianu. Pokud ti na něm něco nesedí tak to klidně vyházej a nainstaluj komponenty, které skutečně potřebuješ.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.
    3.12.2019 14:31 OldFrog {Ondra Nemecek} | skóre: 36 | blog: Žabákův notes | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Popisujete něco jako build server. Co to obnáší asi na lusknutí prstu nepoberete, je toho dost. Pokud potřebujete přeložit např. LFS, tak si jednoduše pronajměte VPS a překlad proveďte tam. Výsledek si pak stáhněte na RPI. I tak s tím budete mít s překladem dost práce.

    Některá VPS se platí podle propáleného výkonu, jiná paušálem. Pro opakované kompilace se vám vyplatí spíš paušál. Osobně bych šel do VPSFree.
    -- OldFrog
    3.12.2019 16:32 debian+
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    No nemusis mat pracu. Tusim SUSE sa tomu venuje vo velkom - prekladu. Pre rozdne distribucie. Robi to velkom. Videl som to raz stranku.

    Forpsi ma napr. bud pausalne mesacne, alebo podla behu, ako dlho bezi VPS.
    3.12.2019 15:54 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Na RPi 3 jsem měl Gentoo (také kompilované od začátku, ale Portage vše obstará sám). Není problém na něm kompilovat většinu softwaru, jenom to déle trvá (a také se hodí lepší chlazení, ale není nutné). Potíže byly s kompilací LO nebo Chromium/Electron, protože kompilace si vezme hodně RAM, takže 1 GB nestačí.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    3.12.2019 16:05 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Bolo to kompilované na SDHC karte, USB disku, alebo eMMC či po sieti?

    PS: Pamätám Gentoo aj s prekladom LO či Firefox alebo WebKit na cca 1G s CPU IBM PowerPC, vyžadovalo to swap. Na PATA disku to bolo mierne pomalé.
    4.12.2019 17:43 jiwopene | skóre: 31 | blog: Od každého trochu…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Na SDHC. Electron jsem tam měl jako binárku (swapovat na SD kartu není nic moc). Firefox jsem zkompiloval, ale trvalo to docela dlouho. Procesor jsem měl nastavený na 1.2 GHz (maximum). S malým pasivním chladičem (o velikosti CPU) už teplota leze k 70 °C, což se mi nelíbilo. Připojil jsem mětráček ze nějakého starého počítače a umístil jsem ho tak, aby ofukoval desku shora. Pak teplota byla docela v pohodě.

    Moc si nepamatuji (FF byl potřeba párkrát, takže je neaktualizovaný), ale Firefox možná chtěl swapovat. Pokud ano, tak jsem swapoval do zram (komprimoval RAM) nebo po NFS na pevný disk.
    .sig virus 3.2_cz: Prosím, okopírujte tento text do vaší patičky.
    4.12.2019 09:00 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Dobrý den,

    zní to zajímavě, prosím, zkuste napsat víc.

    Děkuju

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/
    4.12.2019 11:37 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    A nechceš to dělat ve dvou? Taky mě baví kompilovat Linux a pořídil jsem si pro to obyč dedikáč od Forpsiny? A mám tu nahozené přes KVM nějaké virtuálky.
    4.12.2019 21:32 Jack Hokus | skóre: 34 | blog: LostHeaven
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Ahoj,

    rád bych, ale obávám se, že bych byl docela brzda. Pokud jde o znalosti jsem na nule. Zatím. Procházím ten LFS, abych se naučil základy.

    Ale i tak děkuju. Přidal bych se rád, kdybych měl s čím

    Petr
    http://www.jackhokus.cz/
    Josef Kufner avatar 4.12.2019 12:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Pokud budeš kompilovat na VPS, tak počítej s tím, že na VPS musíš nahrát zdrojáky a výsledek pak přesnést zpět k sobě. Není to zrovna málo dat. Zdrojáky sice nemusíš nahrávat po své lince, můžeš je tahat na VPS rovnou od zdroje, ale stejně je to kopec zbytečných přenosů sem a tam a propálené elektřiny. Lepší je prostě postahovat už zkompilované věci.

    Druhá, jednodušší možnost, je nechat to běžet doma přes noc.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    4.12.2019 14:56 Kit | skóre: 45 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Sdílený server
    Přesně tak to dělám na VPS, abych šetřil mobilní data. Stáhnu si až výsledek, tedy pokud ho nehodlám provozovat přímo na té VPS nebo ho nechci poslat jinam. Jeho elektřinu neplatím, vše je v paušálu.
    Komentáře označují místa, kde programátor udělal chybu nebo něco nedodělal.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.