abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 9
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    17.4. 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 562 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem

    15.11.2004 18:11 pingwin | skóre: 2
    Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Přečteno: 2609×
    Nevi nekdo jak zprovoznit Pohodu pod linuxem (Slack 10) pres emulaci? jestli je to vubec proveditelne Diky za kazdou radu

    Odpovědi

    16.11.2004 10:06 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Periodicky se o to pokouším pod Wine nebo CrossOffice, protože mám účetní firmu, která jede na Pohodě.

    Pod wine (i CX) se Ti to podaří nainstalovat a spustit s formátem dat Access 97. Formát Access 2000, který používám, se mi nepodařilo. Okýnka budou trochu nehezká, tisk asi nepojede vůbec a siťová verze ti asi nepojede síťově.

    Já mám ve firmě na všech strojích Win4Lin na nich Win98SE a pak už je bez problému. Výhledově uvažuji o Win4Lin terminal serveru.

    Moje řešení je stabilní jenom občas dochází k poškození databáze, kterou si musím v Accessu opravit. Je to nejspíš tím, že mám špatně nastavené zamykání souborů v Samba serveru, ale nevím co s tím.

    Hledal jsem na tomto portálu někoho, kdo mi s tím za peníze pomůže.

    Pár lidí se ozvalo a když jsem popsal problém, tak už se znovu neozvali.

    Počítej s tím, že na téhle frontě asi budeš bojovat sám, stejně jako já :-( .

    Hodně zdaru

    Petr
    16.11.2004 11:42 Kamorek | skóre: 33 | blog: předvolební mazec | VB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Zdravim, kDoz mate pohodu, budte radi.

    Nase ucetni ma Stereo 2004 a vetsi SHIT jsem nevidel. V dobe, kdy byly sdilena data na stanici s WINXP, kazdy den dochazelo k Acces violation, read error on address, sypala se databaze, pokazde vysledovka vypadala jinak, ucetni tu brecela, ze to asi zabali. Delal i jsme s tim, co jsme mohli, cela firma se tu tyden pokousela starat pouze o vlastbni sit, kterou jsme 2x celou predelali. Koupily se nove stroje P4, protoze P3 600MHz pry NESTACI!!!!!.

    Panove z Prostejova se na nas normalne vys...... .Oni pry k zakaznikovi nejezdi a vsude jinde to funguje, takze je chyba u nas. Nas ucetni nema SQL verzi, protoze pry "neni treba, to jede i na firme, kde je 5 stanic.", znela slova pana Hájka, ktery pak sva slova poprel a tvrdil, ze max 3 stanice a to s obtizema.... Proste zakaznicky servis 0 BODU !!!!!! Normalne se na vas vybodnou!!!!!!!

    Pak prijel typek, ktery pro ne dela externe servis po 3 tydnech doprosovani se, se zastavil, kutil tu 2x cely den a kdyz odjel, byl 14 dni klid. Pak to zaclo zase.

    Ted sdilena data jedou na SAMBA serveru a neni problem. Nicmene toto reseni jsem nikde nenasel a zkousel jsem ho sam...

    Takze zasadou je: Nekupovat STEREO pana Kastnera. Kdybych Vam sem prekopiroval jeho rady, kdyz ho zadame o pomoc s nefunkcnim stereem, asi byste si sedli na zadek. Tak alibisticke reci jsem jeste nezazil.
    Taky si udělám nějakou studii.
    16.11.2004 12:32 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Působíš opravdu rozladěně. Ani se Ti nedivím.

    Nechci dělat reklamu ale Pohoda se používat dá a pokud trochu rozumíš Accessu, tak mezi systémy pro malé firmy podle mě, nemá u nás konkurenci.

    Podpora ze Stormwaru je asi podstatně lepší, pokud je to instalovené zcela na Woknech. Ale když jsem zkoušel technickou, tak se mi omluvili s tím, že ví, že Pohoda u některých klientů na Linuxové síti a desktopu pod nějakou emulací jede, ale že mi neporadí, protože s tím nemají zkušenosti. No aspoň to přiznali.

    Já mám nejslabší konfiguraci PIII 450, 384 MB RAM na MDK 9.1 + Win4Lin + Win98SE a na rychlosti je to už znát. Proces dosexec (win4lin) je dost rozežraný na takový slabý stroj. Win4Lin Terminál server s řekněme 10 klienty (tj 10 x win98 každý alokuje podle mé zkušenosti plných 128 MB RAM ) by měl jet jako víno na každém Pentiu IV HT s dostatkem paměti a pokud možno switchovanou sítí - 100 Mbit je minimum, lepší bude Gigabit. I když pokud použiješ nějaký lehký WM tak pod 100 Mbit to bude taky dobrý.

    Já jsem zatím udělal přípravu a mám na switchi gigabitový uplink, který strčím do serveru. Na ten aktuálně šetřím. WTS licence pro pět klientů je někde okolo 500 - 600 USD, to se k tomu železu musí přičíst.

    Na ladění samby jsem si ještě sám nenašel dost času.

    Snad už brzy :-) .

    Petr
    CIJOML avatar 17.11.2004 10:46 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Cau, zkus ucto od MRP, maj i serverovou cast volitelne pro linuxovy server :) www.mrp.cz
    17.11.2004 23:33 jk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    kdyz uz jsou tady ucetni, tak se zeptam. Nakoukl jsem si to doporucene ze Slusovic a zjistuji i u tohoto produktu (a to jich maji pry 100 000 kusu venku), ze nikdo nenabizi importy dat. Nemyslim tim jen zakladni data ale napr. ma nekdo z nejakeho systemu jiz predzpracovane vstupni faktury a chtel by to predat jako ascii-soubor tomu ucetnictvi - to by to zpracovalo jako davku a eventuelne vyplivlo chyby.

    Proc to nikdo nenabizi. Ucetnictvi od zapadnich firem to maji vsechny standartne vevnitr. Je to kvuli legislative?
    CIJOML avatar 18.11.2004 00:17 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    spis jim to zmensuje monopol
    18.11.2004 08:37 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Můžu mluvit jenom za Pohodu. Importy dokladových dávek jsou v zásadě možné.

    Je připraveno rozhraní pro několik agend (nepočítal jsem je). Například vydané, přijaté faktury, banku a pokladnu by zřejmě nebyl problém importovat, pokud si nachystáš data do struktury importovacího rozhraní.

    Zkoušel jsem importovat sklady (zásoby i pohyby) z Kalkulu do Pohody a podařilo se to.

    Samozřejmě nedá se vyloučit, že ty produkty, které možnosti importu a exportu neposkytují, tak je to proto, aby se utužila závislost na produktu.

    Petr
    18.11.2004 18:55 jk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    jeste maly dotaz - jedna se pri tom importu o to, ze zdrojem jsou soubory, ktere jsou ve formatu db-access a nebo jsou to nejake ascii soubory, jejichz format je nejak stanoven. Precetl jsem si ten manual a a dela to na me dojem, ze se ten import provadi tak, ze se do databaze prevezmou primo ty data - je tam rec napr. o tom, ze pri 'vymenovacim' importu se stavajici data vyhodi a predana nactou. To nema se zauctovanim 'na pozadi' nic spolecneho - nebo?
    18.11.2004 19:06 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Nechtěl jsem jít do detailu, ale když se ptáš, tak co vím, povím.... :-)

    Pro hrubý import musíš mít data připravená ve formátu Accessu nebo dbf ve struktuře vyžadované importním rozhraním. Tato data se načtou do agendy, kde tomu budeš dávat předkontaci a podle té se teprve provede zaúčtování. Při tomto způsobu importu se zaúčtování samo na pozadí (myslím) neprovádí.

    To co popisuješ se zřejmě týká tzv. pobočkového zpracování dat, kdy na pobočném pracovišti pracuje Pohoda "klient" a výměnou vět, kterou popisuješ, se mění data mezi pobočkou a centrálou - Pohoda "server". Pohoda "klient" a Pohoda "server" si mění data automatizovaně a nemusíš nic importovat ručně.

    Tohle budu asi zprovozňovat pro klienta na přelomu roku, takže to teprve budu studovat.

    Petr.
    Lukáš Benda avatar 3.12.2006 22:37 Lukáš Benda | skóre: 12 | blog: benBlog | Štítina
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Ale zcela nepouzitelne. Delame ctecky carovych kodu a soft pro ne. Museli jsme si prevodni mustky sprogramovat sami a sami zapisujeme do databaze.

    Napriklad import do Pohoda numoznuje nahravat doklady s navaznostmi: objednavka > vydejka > faktura > platba. Muzete vzdy importovat pouze jeden doklad a tak navaznosti ztratite. Je to dost nepouzitelne.

    Importy a Exporty vesmes vubec v ceskych ucetnich systemech nejsou. Pro kazde ucetnictvi musime delat extra. Nejlip je na tom asi Cezar, ale i tam je to dost omezene.
    Google bomba: benzin blog
    27.11.2004 18:02 Lukáš
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Zdravím pánové. Se zájmem jsem si přečet Vaši korespondenci. Dělám ve firmě (na obchodě), kde dlouze vybírali ES. Byla tam jak Pohoda, Money a snad i MRP. Nakonec vybrali LCS SIS. Na serveru je Linus (Smaba) a na stanících 98 a 2k. A je to bez problémů. Ze začátku to sicě ladili, ale služby byly ok a nyní bezva. Také jsme řešili převod dat (z DOSu). Z LCS nám řekli ( a následně realizovali) převody řady číselníků za směšný peníz. "uvnotř" to prý nemají pro to, že tady je tolid SW, že se nevyplatí .... pozn.: ta čísla neberte vážně, kdybychom sečetli co všechny ty firmy prezentují, tak budeme někde mimo.
    4.12.2006 08:56 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Nabízí import dat. Třeba taková daňová evidence umí importovat Z DBF a TXT faktury vydané/přijaté a adresy. Najdete to v Údržbě dat->Import/Export. Ale nevím jestli to bude fungovat v demoverzi.

    Petr
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    19.11.2004 08:55 Martin H.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Zdravim, kDoz mate pohodu, budte radi.

    Nase ucetni ma Stereo 2004 a vetsi SHIT jsem nevidel....
    No STEREO jsme sice neměli, ale UCTO2004 napsané ve Fandu ... to je lahůdka. Nejprve jeli se 3 PC a server byl NOVELL. Vše šlapalo, pak přidali další PCčka a NOVELL Upgrade by byl drahý. Nechali se "ukecat" na Wokenní řešení, jedna firma dodala WindowsXP Professional a to byl jako server ... hihi.

    ¨Na Woknech to bylo nepoužitelné, tak přijali moji nabídku na Samba 2.2.7 server. Nainstalováno, téměř bez ladění jede (sice se občas zpomalí, protože se zámky obnovují každých 0.5 vteřiny (server ¨je dostatečný), ale jede to.

    Teď od nového roku jedou do POHODA, kritériem pro výběr byla taktéž podpora dodavate - má zastoupení ve městě. Sitová instalace je na SAMBA serveru, klienti WIN XP Professional. A při simulovaném provozu zatím více než dobré. Uvidíme v ostrém provozu ...

    PS: Emulace přes WIN4LIN je docela nákladná. Když spočítám cenu licence WIN4LIN a ještě Windows, tak mi přijde rozumější nechat lidi dělat s Wokny a server si udělat Linuxovej (bez klávesnice a bez myši, pouze s cedulí pro uklízečku, že Tento počítač pracuje a proto jej nikdy nevypínejte!....hi).
    19.11.2004 09:24 Petr Habarta | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    PS: Emulace přes WIN4LIN je docela nákladná. Když spočítám cenu licence WIN4LIN a ještě Windows, tak mi přijde rozumější nechat lidi dělat s Wokny a server si udělat Linuxovej (bez klávesnice a bez myši, pouze s cedulí pro uklízečku, že Tento počítač pracuje a proto jej nikdy nevypínejte!....hi).
    Je to nákladnější pokud ty Wokna nemáš už z předcházející činnosti (ale jenom pokud se pořízení SW týče.. Ty Win98 jsem měl, ty co mi budou chybět koupím za pár stovek a nemusím investovat velké peníze do periodických upgradu hardwaru kvůli win2k neobo XP.

    Tahle výhoda se ještě znásobí (spolu s usnadněnou správou), když nasadíš Win4Lin na terminál serveru (to ještě nemám ale plánuji pro příští rok).

    Kromě toho mám síťovou vrstvu Win4Lin s Win98 odříznutou úplně od internetu, takže to ušetří takové množství starostí, že je to možná až těžké si to představit. Přitom uživatel používá Internet bez omezení ze svého KDE nebo IceWM (vše samozřejmě za FW).

    Když vezmeš tohle v úvahu, tak aspoň u mě to vychází tak, že vyšší počáteční investice do SW přináší v průběhu času mnohonásobné úspory na údržbě. Prostě klasika .... :-)

    Petr
    18.12.2004 23:19 Petr M.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Zkuste si stahnout toto

    http://download.microsoft.com/download/4/3/9/4393c9ac-e69e-458d-9f6d-2fe191c51469/jet40sp8_9xnt.exe

    a zaznamenate maly pokrok pri praci s MSJET4! Jeste jsem tam zkousel namastin nejaky DataAccessObjects, ale to nepomohlo.

    Akorat, co se Pohody tyce, tak tam mam maly problemy se stabilitou - ale ta database ma asi 100MB.

    Petr M.
    2.12.2006 10:39 Nitemare
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    cus

    musis v sambe uplne zakazat oplocky, to by melo vetsinu problemu vyresit...

    do smb.conf pridej:

    oplocks = False level2 oplocks = False

    a kdyby si mel jako klientskej pocitac winnt/2k/xp, mely by se oplocky zakazat i tam... dela se to tusim nekde v registru...
    17.1.2006 10:12 petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    Panove pohoda mi jela pod linuxem 7.2 a pouzil jsem emullator Wine 20050628.ma nevihodu vtom ze je anglicky.najdesho na cd COMPUTER 15/16 vydano v roce 2005.nebo skus jeste ten WineTools 2.1.2 tez je natom cd. at se dari a rozjedes to chvilku jsem stim dojoval zdar petr
    4.12.2006 08:39 ch-in-A | skóre: 13 | blog: Zapisky_silencovy | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Stormware Pohoda 2004 pod linuxem
    nejspis vmware neni to co chcete slyset ale myslim ze je to nejschudnejsi cesta pro provozovani vetsiny windos aplikaci bez rebootu.

    vmware player a server mate zdarma ale nevim jak je to presne s licencema.

    kazdopadne pokud firma chce usetrit na os treba pro 5 ucetnich, tak tudy legalni cesta nevede, je to spis pro linuxaka co potrebuje uctovat nez pro ucetni ktere je vetsinou fuk jestli ma dole listu win nebo kde :@)
    -- RTFRFC --

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.