abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 22:33 | Nová verze

    Byla vydána dubnová aktualizace aneb nová verze 1.89 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že v terminálu lze nově povolit vkládání kopírovaného textu stisknutím středního tlačítka myši. Ve verzi 1.89 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 21:22 | Nová verze

    Proton, tj. fork Wine integrovaný v Steam Play a umožňující v Linuxu přímo ze Steamu hrát hry určené pouze pro Windows, byl vydán ve verzi 9.0-1 (𝕏). Přehled novinek se seznamem nově podporovaných her na GitHubu. Aktuální přehled her pro Windows běžících díky Protonu také na Linuxu na stránkách ProtonDB.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 19:33 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.78.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání na GitHubu. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 11:22 | Bezpečnostní upozornění

    Služba Dropbox Sign (původně HelloSign) pro elektronické podepisování smluv byla hacknuta.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 11:00 | Nová verze

    Byla vydána nová major verze 8.0 textového editoru GNU nano (Wikipedie). Podrobný přehled novinek a oprav v oznámení v diskusním listu info-nano nebo v souboru ChangeLog na Savannah. Volbou --modernbindings (-/) lze povolit "moderní" klávesové zkratky: ^C kopírování, ^V vložení, ^Z vrácení zpět, … Tato volba je aktivována také pokud binárka s nano nebo link na ni začíná písmenem "e".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    1.5. 23:22 | IT novinky

    Před 60 lety, 1. května 1964, byl představen programovací jazyk BASIC (Beginners' All-purpose Symbolic Instruction Code).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    1.5. 22:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 12.0 minimalistické linuxové distribuce (JeOS, Just enough Operating System) pro Kodi (dříve XBMC) a multimediálního centra LibreELEC (Libre Embedded Linux Entertainment Center). Jedná se o fork linuxové distribuce OpenELEC (Open Embedded Linux Entertainment Center). LibreELEC 12.0 přichází s Kodi 21.0 "Omega".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 12:55 | Nová verze

    Microsoft vydal novou velkou aktualizaci 2404.23 v září 2019 pod licencí SIL Open Font License (OFL) zveřejněné rodiny písma Cascadia Code pro zobrazování textu v emulátorech terminálu a vývojových prostředích.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    1.5. 05:33 | Nová verze

    OpenTofu, tj. svobodný a otevřený fork Terraformu vzniknuvší jako reakce na přelicencování Terraformu z MPL na BSL (Business Source License) společností HashiCorp, bylo vydáno ve verzi 1.7.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci. Vypíchnout lze State encryption.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    30.4. 23:55 | Humor

    Spouštět webový prohlížeč jenom kvůli nákupu kávy? Nestačí ssh? Stačí: ssh terminal.shop (𝕏).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 21
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (13%)
     (31%)
     (38%)
     (19%)
    Celkem 16 hlasů
     Komentářů: 3, poslední včera 19:48
    Rozcestník

    Dotaz: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?

    28.10.2022 21:29 Kolemjdouci
    Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Přečteno: 1039×
    TL;DR: existuje nějaký hotový nástroj, který z několika zdrojových souborů sestaví více HTML stránek, v nichž se určité části opakují?

    Ahoj všem, po dlouhých letech jsem se dostal k potřebě vytvořit nějaký web - má jít o statické HTML (jakože nebude dynamicky generované na serveru - každý návštěvník dostane ta samá data, ve kterých bude i nějaký ten client-side JavaScript), dohromady několik různých stránek se společným layoutem.

    Rád bych to měl udělané tak, aby layout byl v jednom zdrojovém souboru a obsah jednotlivých stránek v dalších samostatných zdrojových souborech, přičemž výsledné HTML pro umístění na webserver se z těchto souborů na můj povel vygeneruje. Tzn. na konci mám třeba pět HTML souborů, které se od sebe liší jen relativně malou částí obsahu, ale když chci společnou část změnit, sahám jen do jednoho zdrojového souboru.

    V dobách, kdy bylo běžné všechno řešit dynamickým backendem, bych to v PHP napsal v principu takhle:
      <?php
        include 'header.php';
        include $pozadovanaStranka.'.php';
        include 'footer.php';
      ?>
    
    V aktuálním projektu ale server-side funkcionalitu nechci, stránky se budou servírovat furt ty samé a mně jde jen o usnadnění správy obsahu. Určitě nejsem v době client-side aplikací komunikujících s hromadou API jediný, kdo něco takového řeší, ale nenašel jsem žádný vhodný hotový nástroj, i když to principielně jde udělat i šikovným bash skriptem.

    Hledal jsem pojmy jako "html preprocessor", "html compiler", "html generator", "html templating" ale našel jsem jen věci, které nechci (kromě "free" online služeb, které jsou úplně mimo, jsem našel jen věci jako Pug, Slim a Haml, případně HTML tag <template> které ale míří na zjednodušení zápisu HTML v rámci jedné HTML stránky). Mohl bych si na to napsat shell skript, což ale při ošetření všech detailů není práce na pět minut, případně by šlo použít i to PHP, ale opět by bylo potřeba napsat nějaký wrapper, což se mi zdá, že by nutně muselo být vynalézání kola.

    Jak to řešíte vy?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    28.10.2022 21:42 X
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Pouzivam jekyll a to co hledas je "static site generator". Je jich fakt hodne.
    29.10.2022 11:04 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Dik! Tohle jsem hledal. Teda nevim, jestli konkretne Jekyll je to, co jsem hledal, ale aspon uz je to nastroj, kterej se blizi, a vim, co hledat dal.
    Ruža Becelin avatar 31.10.2022 15:48 Ruža Becelin | skóre: 40 | blog: RuzaBecelinBlog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Jeste bych X doplnil: https://jamstack.org/generators/

    Da se to filtrovat podle chuti a preferovaneho jazyka/sablony.
    1.11.2022 08:19 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Paradni odkaz, k tomu se jeste budu hodne vracet, diky!
    lukve avatar 30.10.2022 18:59 lukve | skóre: 28 | blog: Lukove | Prešov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?

    Ešte by sa dalo použiť jedna velka index.html kde by mal viacej odsekov kazda vlastne ID a potom uz sa len pohrat z CSS ze klikne na prikladn a About a zobrazi sa obsah DIV s about. je to dost elegantne riesenie aj ked zalezi od toho kolko toho chce tam mat textu ci to nebude az moc objemna stranka takze za mna HTML+CSS bez JS ale ak uz javascript tak uz by som ukladal data do JSON a mas uplne staticku webku bez PHP

    linux user more than 20y
    1.11.2022 08:36 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Diky za odpoved. Tehle ceste jsem se prave chtel vyhnout - sice jsem se zbavil server-side generovani, ale porad musim udrzovat naprosto custom kod, aby to fungovalo.

    Resim to pro stranky, ktere se jednou vytvori a pak se tisickrat zobrazi kazdemu stejne, nez tam nekdo jednou mozna upravi jeden odstavecek, ktery se zase zobrazi tisickrat a kazdemu stejne. Neni duvod takovou vec tisickrat generovat (i kdyz u klienta) - z mnoha duvodu je lepsi to udelat jednou a pak servirovat vysledek. A predevsim to nechci resit vlastnim bastlenim, ale chci pouzit existujici odladenej nastroj, kterej se bude chovat stejne i u dalsich projektu.
    29.10.2022 12:43 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    V časoch keď sme sa pripájali na internet cez pevnú linku sa na takéto niečo používali elementy FRAME a IFRAME. Občas to ešte vídavam na niektorých stránkach.

    Nebude jednoduchšie dať statickú časť stránky do jedného súboru, a v ňom použiť Inline Frame ktorá má byť odlišná? Cel by to vyzeralo podobne ako ten príklad s PHP.
    29.10.2022 20:25 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Uznavam, ze tohle by bylo superjednoduche a hodne oldschool reseni, ale zase cilem je, aby to trosku odpovidalo letopoctu. Iframe si sam o sobe neporadi uz s takovou malickosti, jako zmena <title> stranky, navic to HTML bude relativne moderni (nejakej Bootstrap, JS komunikace s API apod.), takze s Iframe by bylo spis vic problemu.

    Ale rozhodne to beru jako zajimavou myslenku - kdyz si clovek udela odstup, tak naskakuji i dost neotrele moznosti reseni. Diky za to.
    30.10.2022 07:46 Peter Golis | skóre: 64 | blog: Bežné záležitosti | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    A v tom JS čo bude bežať na strane klientovho prehliadača sa nedá zbúchať ten výstup? Myslím že v ňom existovali kadejaké funkcie ako document.write() alebo document.title. Uznávam že komplikovať to pomocou ďalšieho nástroja je dobrý spôsob obfuskácie.

    Ale prezraď mi čo je podľa teba statického na dynamickom webe.
    1.11.2022 08:15 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Ono se to zbastlit samozřejmě dá mnoha způsoby a client-side JS kód je určitě jeden z nich, šlo mi ale o to, abych nebastlil na koleni něco, na co ve dvacátých letech jistě existujou hotové standardizované nástroje. Z NIHS už jsem se před lety vyléčil :-)

    A pokud jde o statický vs. dynamický web, hned na začátku původního dotazu jsem psal, že "HTML nebude dynamicky generované na serveru - každý návštěvník dostane ta samá data, ve kterých bude i nějaký ten client-side JavaScript", tzn. celou dobu mluvím o statickém provedení na serveru. Client side neřeším, naopak tam nechci vnášet dopředu žádná omezení.
    29.10.2022 21:41 gggg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Pelican?
    1.11.2022 08:49 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Diky za tip, taky by slo. Nakonec jsem zvolil Hugo, ale tohle vypada jako pouzitelna alternativa.
    31.10.2022 21:47 [Jooky]
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Jak to řešíte vy?
    mkdocs. Zdrojove subory su napisane v markdown. Index (a teda layout stranky) v subore podobnom yaml.

    Ja to pouzivam hlavne na dokumentaciu a wiki. Thema "material" s farebou schemou "slate" mi na to uplne vyhovuje. Cez themy sa to da celkom customizovat, takze sa tak da spravit aj pekna zakaznicka stranka.

    Mne sa na tom hlavne paci, ze si viem pozriet zmeny lokalne (ma to v sebe web server). Ked som spokojny, tak dam vygenerovat html subory, ktore len nakopirujem (rsync) na web server a vybavene.
    1.11.2022 08:38 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Ted aktualne je pro me markdown prilis velka limitace, ale napada me, kde mkdocs s vyhodou vyuziju. Diky za tip!
    1.11.2022 08:43 Kolemjdouci
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se v roce 2022 dá "zkompilovat" statický web?
    Dik yza podnetnou diskusi! Nakonec jsem vybral Hugo, trochu jsem se celkem zorientoval a uz mi to nepripada jako kanon na vrabce.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.