abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 20:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 2.45.0 distribuovaného systému správy verzí Git. Přispělo 96 vývojářů, z toho 38 nových. Přehled novinek v příspěvku na blogu GitHubu a v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze počáteční podporu repozitářů, ve kterých lze používat SHA-1 i SHA-256.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:33 | IT novinky

    Před 25 lety, ve čtvrtek 29. dubna 1999, byla spuštěna služba "Úschovna".

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 24.04.28 s kódovým názvem Time After Time svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) a nová verze 7.24.0 souvisejícího frameworku MLT Multimedia Framework. Nejnovější Shotcut je vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:33 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 03:22 | Zajímavý článek

    V aktuálním příspěvku na blogu počítačové hry Factorio (Wikipedie) se vývojář s přezývkou raiguard rozepsal o podpoře Linuxu. Rozebírá problémy a výzvy jako přechod linuxových distribucí z X11 na Wayland, dekorace oken na straně klienta a GNOME, změna velikosti okna ve správci oken Sway, …

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Rakudo (Wikipedie), tj. překladač programovacího jazyka Raku (Wikipedie), byl vydán ve verzi #171 (2024.04). Programovací jazyk Raku byl dříve znám pod názvem Perl 6.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    27.4. 17:44 | Nová verze

    Společnost Epic Games vydala verzi 5.4 svého proprietárního multiplatformního herního enginu Unreal Engine (Wikipedie). Podrobný přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    26.4. 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    26.4. 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    26.4. 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 49
    KDE Plasma 6
     (75%)
     (8%)
     (2%)
     (15%)
    Celkem 881 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Dotaz: Spuštění TCP serveru "on demand"

    28.1.2010 13:14 kyril77
    Spuštění TCP serveru "on demand"
    Přečteno: 285×

    Chtěl bych udělat následující věc: Na počítači běží určitá kritická aplikace, sekundární funkcí je nějaký TCP server. Mějme tedy TCP server, pro příklad WWW server na portu 80. Když přijde v historii běhu OS první požadavek na port 80, spustí se tento WWW server, obslouží požadavek a už zůstane běžet, další požadavky bude už obsluhovat přímo.

    Proč to chci: Potřebuji maximálně rychlý boot (vzhledem ke kritické aplikaci), nezdržovaný pouštěním sekundárních služeb (mám jich docela hodně, ale skoro nikdy nejsou potřeba a když už jsou, není zas maximální požadavek na odezvy kritické aplikace).

    Proč nevyhovuje inetd: pro všechny jeho nevýhody, t.j. pouští procesy pro každý request, navíc je to skrze stdin, stdout, obecně ne všechny servery (programy) takhle dokážou pracovat a často je to i nevhodné.

    Proč nepustit kritickou aplikaci jako první a neodložit start WWW serveru na později: Musím mít co možná nejvíce zaručeno, že kritická aplikace bude mít k dispozici po náběhu tolik procesorového či I/O času, kolik potřebuje. Realtimové priority a priority na I/O jsou jen berlička, nelze na to úplně spolehnout (na holé x86 jo, ale na různých ARMech či malých Powerpc s mnoha periferiemi prostě ne), naproti tomu když kritická aplikace běží na systému skoro sama s realtimovou prioritou, už se na to spolehnout dá (zjištěnou inženýrskou indukcí, t.j. dostatečně dlouhým zkoušením).

    Otázka: Napadá vás, jak toto spouštění "on demand" udělat? Nějaký helper v netfilteru, nebo tak něco? Případně je nějaká chyba v předchozích předpokladech (třeba o inetd)? Mně napadá jen napsat nějaký redirectinetd, který bude dělat nějakým způsobem redirect na jiný port a povede si evidenci, které daemony už spustil a které ne.

    Odpovědi

    28.1.2010 13:23 mozog | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spuštění TCP serveru "on demand"
    co spoustet tu "kritickou aplikaci" naprimo a pak spustit ostatni aplikace pres inetd ?
    28.1.2010 13:33 kyril77
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spuštění TCP serveru "on demand"
    Pokud vím, tak inetd dělá jedině to, že poslouchá na uvedených portech a když mu přijde požadavek, spustí k danému portu obslužný program, přesměruje mu stdin a stdout a to je vše. Navíc to dělá pro každou relaci, program obslouží spojení a končí. To plně nevyhovuje z více důvodů, např.:
    • spouštění pořád dokola při více nárazových požadavcích (můj případ) je pak pomalé
    • server (program) obecně nemusí být napsán tak, že umožňuje provoz skrze stdin a stdout

    25.2.2010 22:19 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spuštění TCP serveru "on demand"
    Možná by to chtělo konkretizovat, co je ten server, ale pokud bych jako příklad použil ten WWW server, mohl by to jít třeba takto:

    Na portu 80 by naslouchal tcpserver (nebo ten inetd, asi fungují podobně) a ten by při příchozím spojení spustil malý prográmek (pokud nevadí opakované spouštění malého programu). Prográmek by otestoval, jestli skutečný WWW server už běží. Pokud ne, spustil by ho a předal mu požadavek třeba tak, že by WWW server naslouchal na portu 8080 (síťovým spojením)

    Pokud je ta možnost, místo síťového spojení by šel použít unix socket nebo sdílená paměť atd. Záleží na tom, jak moc velké úpravy můžeš dělat v tom serveru

    A nebo to, co psal pht níže.
    Quando omni flunkus moritati
    25.2.2010 20:23 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spuštění TCP serveru "on demand"
    Netfilter umí poslat upozornění na paket do user space, ale to Vám nepomůže, protože nemůžete "honem" nahodit službu a paket do ní poslat.

    Pravděpodobně nejjednodušší bude spustit nějaký malý program, který se pověsí na port a až přijde doba tak execne ten Váš server, který jak obslouží stávající požadavek, tak se nahodí na daný port znova (to musí udělat pomocí SO_REUSEADDR). Kandidátem na ten malý program by mohl být netcat.

    Real time priority jsou berlička vždy pokud nemáte real time OS.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    25.2.2010 21:01 opq
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Spuštění TCP serveru "on demand"
    tcpsvd ?

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.