abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    včera 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (8%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 146 hlasů
     Komentářů: 10, poslední 8.5. 17:35
    Rozcestník

    Dotaz: Čtečka PDF

    Bystroushaak avatar 4.1.2017 18:39 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Čtečka PDF
    Přečteno: 1018×
    Už se to tu dlouho neřešilo, tak by mě zajímalo, na čem čtete PDF. Co se mě týče:

    Historicky jsem četl prostě na CRT monitorech. Pálily mě z toho oči, ale přečetl jsem takhle pár desítek knížek. Pak jsem četl na Asus EEE 1000h, což bylo taky docela nepříjemné na dlouhé čtení, ale stejně jsem jich přečetl několik.

    Pak přišla éra ebook čteček, které jsou skvělé na epuby a podobné formáty, ale nabízejí i omezenou podporu PDF. Takže jsem zkoušel 6" čtečky (bookeen, pocketbook), ale na všech co se mi dostaly do ruky saje software i velikost a v podstatě je to naprosto nepoužité, i když mám zrovna PDF, na kterém funguje reflow. Což většinou nemám.

    Veden snahou to nějak rozchodit jsem zkoušel různé vylomeniny ala k2pdfopt, které teoreticky dokáží udělat reflow ve formě nového PDF, ale je to nepoužitelné na cokoliv, co má v sobě kód, nebo obrázky a i na triviální knihy je děsný pain to nastavit tak, aby z toho lezlo něco použitelného.

    Potom jsem si říkal, že třeba tablet bude lepší, takže jsem si koupil nějaký levný goclever android tablet, jen abych měl na čem číst Passages from the Life of a Philosopher, což se teda nakonec povedlo, ale ten software, ten mě málem stál všechny nervy. Hardware docela ušel, ale i když jsem vyzkoušel asi 10 různých programů, od androidího, přes Adobe po Foxit, tak všechno stálo tak mocně za hovno, že jsem ho nedávno někomu daroval, protože prostě neplnil účel.

    Před asi půl rokem jsem se naštval a koupil jsem si Onyx Boox M96, což je 9.7" ebook reader. Bohužel se ukázalo, že je to úplně stejný krám po softwarové stránce jako 6" čtečky a i když zrovna nebojuji se softwarem, tak je to stejně uživatelsky velmi nepříjemný zážitek. Například žádná čtečka neumí plynulý pohyb skrz PDF, takže tlačítko pro přechod přejde na další stránku, místo aby zobrazilo další, dosud nezobrazenou polovinu stránky. Podobných retardací tam byla spousta, takže ještě vyzkoušel jiné aplikace (je tam android) a pak jsem ho zklamaně prodal.

    Zklamán neschopností tabletů i čteček, rozhodl jsem se jeden den, že si prostě začnu věci tisknout. Takže jsem si koupil levnou tiskárnu a začal si tisknout různé akademické papery, které jsem si chtěl přečíst. To docela dobře fungovalo u menších obsahů do 40 stránek, ale pak to docela rychle začne být opruz.

    Teď tu mám zase strašnou spoustu PDF knížek, které bych chtěl / potřeboval přečíst a tak přemýšlím, co s tím. Brácha mi hodně doporučoval Apple iPad mini a co jsem tak lehce zkoušel ten software tam, tak to bylo docela použitelné, přemýšlím ale, jestli se mi do toho chce investovat 5 tisíc (starší verze z druhé ruky, fakt od toho chci jen čtení PDF a jestli to má podporu 3G a rychlý procesor a spoustu místa je mi fakt ukradené).

    Říkal jsem si, že si třeba budu číst na počítači, ale pendluji mezi domácím, pracovním a notebookem a žádný software na linux, který jsem zkoušel neumí synchronizaci místa, kde jste přestali číst na jiném PC (to je pořád cloud sem, cloud tam, ale na takovouhle praktickou věc nikdo nemyslí).

    Jak řešíte čtení PDF vy? Mám si koupit ten iPad mini?

    Řešení dotazu:


    Odpovědi

    Heron avatar 4.1.2017 19:12 Heron | skóre: 53 | blog: root_at_heron | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Mám iPad 3, takže elektronické knížky čtu na tom (zejména na cestách). Něco si i tisknu, pokud potřebuju mít otevřeno víc stránek současně nebo často listovat, případně si dělat poznámky.

    Takže jestli ti ipad mini vyhovuje velikostně, tak jdi do něj. Mě by to přišlo malé, klasický ipad je velikostí displaye stejně velký jako papír A5, což je pro mě na čtení tak akorát.
    5.1.2017 16:16 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Například žádná čtečka neumí plynulý pohyb skrz PDF, takže tlačítko pro přechod přejde na další stránku, místo aby zobrazilo další, dosud nezobrazenou polovinu stránky.

    Zrovna todle muj pocketbook dela, ale vetsinou si PDFka orezu tak, aby se stranka vesla na displej.
    Bystroushaak avatar 5.1.2017 18:17 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Pocketbook to dělá, ale dělá to blbě. Provede skok na druhou půlku a ten skok proběhne podle výšky stránky (pokud se třeba zobrazí napoprvé 2/3 stránky a pak se jde dál, tak zobrazí zbývající 1/3 zarovnanou dolu + kus z již zobrazených 2/3, místo aby zobrazil prázdné místo a jen nepřečtený text), což je brutálně matoucí a chvíli pak vždycky hledám, kde jsem to vlastně skončil. Kdyby k tomu dali nějakou vizuální záložku, nebo zobrazovali prázdné místo kolem, tak by se to asi i dalo.
    9.1.2017 18:39 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Tak si to opatchujte, ten PDF viewer je opensource. Nakreslit si tam vodorovnou caru by nemel byt problem.
    9.1.2017 18:53 tom
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Doporucuju googlovat, na mobileread.com je aktualizovan fbreader a i prekompilovanej coolreader, mozna to nekterej z nich dela defaultne.
    5.1.2017 19:32 lertimir | skóre: 64 | blog: Par_slov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    No moje zkušenost je taková, že na monitorech mi dostačuje výška 1200, abych mohl rozumně číst PDF, včetně matematických a nevadilo mne to. Na fullHD s výškou 1080 je to nepoužitelné. v ručním podání jsem četl na 6" čtečce s 1024x758 v poloze "na šířku" s tím, že jsem listoval po půl stránkách, žádné reflow, vždy reflow stránku zmršil. Softwarově souhlasím, že to bylo dost strašné. V současnosti tablet 10" s rozlišením 2048 a více, je pro mne na jakékoli PDF komfortní čtení, žádné zvětšování nebo posouvání, přímá stránka. Software také dost mizerný, protože dělá debilně velké okraje, ale při vysokém rozlišení je to čitelné i když je 20% lineární vzdálanosti bez informací (což je více než 40% plochy)
    5.1.2017 21:54 Png
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Ipad :) Je od tebe slechetne, ze si android tablet venoval do rozvojove zeme.
    Fluttershy, yay! avatar 8.1.2017 00:44 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Pořád mám Asus Eee Note.

    Jinak čtu na něčem buď prťavém, nebo výrazně větším.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    10.1.2017 11:47 Honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Ahoj, bohuzel jsem nakonec skoncil u ipad mini. Neni to spatna vol a to vubec ale ten eink komfort to proste nema. Mel jsem jednu dobu pujcenej Kindle 3 DX 9 palcu coz bylo relativne super ale:

    1) Mam pocit ze uz se snad ani nedela

    2) Relativne pomale odezvy a prece jen kdyz neco studuju casto preskakuju mezi vice pdfky paac jsou informace rostrousene mezi vice zdroji. Coz tady tak uplne nejde

    3) Uz je to pomerne velka krava
    Bystroushaak avatar 14.1.2017 19:08 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Naskytla se mi možnost vyzkoušet si na týden a případně koupit starší iPad 3 za 2k5, tak jsem po tom sáhl. Teď do něj uploaduji top 20 knih, co si chci přečíst a nedají se číst na ebook readeru, tak uvidíme, jak moc to bude použitelné, či nepoužitelné.

    Zatím jsou dojmy docela pozitivní, font je na retině dobře čitelný, i když je malý a aplikace na čtení ve mě neprobouzí pocit, že bych se chtěl zabít. Foxit dokonce umí zoom a zámek na ten zoom. Na druhou stranu už je to starší tablet a místama se trochu seká, což mě ale při čtení moc nevadí, protože sice 60MB PDF trvá chvilku, než se načte, ale pak už to jede plynule.

    Až to otestuji, tak sem ještě napíšu, jaké z toho mám pocity a jestli to půjde, nebo ne.
    Bystroushaak avatar 1.2.2017 18:10 Bystroushaak | skóre: 36 | blog: Bystroushaakův blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Čtečka PDF
    Až to otestuji, tak sem ještě napíšu, jaké z toho mám pocity a jestli to půjde, nebo ne.
    Tak jsem na tom přečetl jednu knihu v obrázkovém PDF (~270 stran) a jeden akademický paper o asi 40 strankách. Paradoxní je, že stejná aplikace (Foxit reader) funguje na iOSu jinak, než na androidu a je skvěle použitelný. Bavil jsem se o tom s několika lidmi a všichni s tím mají stejnou zkušenost, že levné androidí tablety do 10k jsou na čtení fakt špatné.

    Výsledek tedy je: Na čtení PDF doporučuji starý iPad 3, který se dá koupit doslova za pár tisíc (můj stál dva a půl). Ze všech zařízení, které jsem zkusil je nejpoužitelnější.

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.