abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    dnes 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 3.5 svobodného multiplatformního softwaru pro editování a nahrávání zvukových souborů Audacity (Wikipedie). Přehled novinek také na YouTube. Nově lze využívat cloud (audio.com). Ke stažení je oficiální AppImage. Zatím starší verze Audacity lze instalovat také z Flathubu a Snapcraftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 16:44 | Zajímavý článek

    50 let operačního systému CP/M, článek na webu Computer History Museum věnovaný operačnímu systému CP/M. Gary Kildall z Digital Research jej vytvořil v roce 1974.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:22 | Pozvánky

    Byl zveřejněn program a spuštěna registrace na letošní konferenci Prague PostgreSQL Developer Day, která se koná 4. a 5. června. Na programu jsou 4 workshopy a 8 přednášek na různá témata o PostgreSQL, od konfigurace a zálohování po využití pro AI a vector search. Stejně jako v předchozích letech se konference koná v prostorách FIT ČVUT v Praze.

    TomasVondra | Komentářů: 0
    včera 03:00 | IT novinky

    Po 48 letech Zilog končí s výrobou 8bitového mikroprocesoru Zilog Z80 (Z84C00 Z80). Mikroprocesor byl uveden na trh v červenci 1976. Poslední objednávky jsou přijímány do 14. června [pdf].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    včera 02:00 | IT novinky

    Ještě letos vyjde Kingdom Come: Deliverance II (YouTube), pokračování počítačové hry Kingdom Come: Deliverance (Wikipedie, ProtonDB Gold).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    KDE Plasma 6
     (71%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 692 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Jak se IBM Watson probojoval k vítězství

    6. 12. 2011 | Luboš Doležel | Reklama | 2922×

    Minule jsme se podívali na starší projekty, ze kterých nakonec vznikla technologie DeepQA, základní stavební kámen IBM Watson. Tentokrát se blíže podíváme na samotnou soutěž a vnitřní postupy, díky kterým Watson zvítězil v televizní soutěži nad člověkem.

    Těžce vybojované vítězství

    YouTube je plný videí, která předvádějí Watsona v akci. Vypadá to jako technologie z budoucnosti a je pravdou, že i výzkumníkům z IBM zpočátku připadalo nemožné něco takového vyvinout. Pouze díky píli a odhodlanosti se podařilo vyvinout lepšího hráče, než je člověk. Přesto však přiznávají, že forma soutěže Watsonovi nahrávala, zejména pak důraz na rychlost a skutečnost, že odpovědí je maximálně několik slov. Kdyby šlo o písemnou vědomostní soutěž, kde by bylo smyslem rozepsat co nejkvalitnější odpověď na zadanou otázku, pak by výsledné skóre vypadalo trochu jinak.

    Dalším velkým milníkem v budoucnosti bude schopnost počítače vést dialog s člověkem – myšlen je plnohodnotný dialog, nikoliv jen jednoduché reakce různých programů „na pokec“. IBM to vidí tak, že za deset let by se mohlo podařit udělat průlom tímto směrem. Neméně lákavá by pak byla schopnost systému se dále samostatně rozvíjet a hledat doposud neznámé souvislosti mezi nabytými znalostmi.

    Mnoho lidí zajímalo, zda by Watson dokázal pracovat i v jiném jazyce, pokud by se mu místo World Book Encyclopedia, anglické Wikipedie a dalších anglických zdrojů (jako například knihy ze svobodného Project Gutenberg) „podstrčily“ zdroje kupříkladu v němčině. Ano i ne. Algoritmy jako takové by fungovaly, nicméně by bylo nutné doplnit logiku pro daný jazyk. Watson totiž nehledá jen určitou relevanci jako vyhledávače, ale snaží se najít pomůcky, které mu poodhalí význam vět.

    Analýza jazyka

    Obecným základem pro analýzu významu vět je identifikace podmětu, přísudku a předmětu. Software se tak naučí základní poznatky jako „Voda je kapalina“. Neméně důležité jsou i další části vět – v soutěži Jeopardy! jde často o příslovečné určení času, program si tak může najít souvislost mezi letopočtem a informací o tom, kdo byl v danou dobu prezidentem.

    Jak je vidět na následujícím obrázku, výzkumníci své algoritmy postupně zlepšovali. Výsledky porovnávali s výkonem hráčů soutěže – světle modré tečky jsou výsledky vítězů, červené jsou výsledky těch nejlepších. Při soutěži jde také o taktiku – software musí vyjádřit svou jistotu danou odpovědí a pokud je příliš nízká, vyplatí se neodpovídat než riskovat ztrátu bodů. Perličkou je, že výzkumníkům přišel při testování vhod i fanouškovský web, kde byly zveřejněny otázky a správné odpovědi v historii této televizní soutěže.

    Watson - úspěšnost

    Zapeklitost otázek (a lidské řeči vůbec) si můžeme snadno předvést. Například věta „Při premiéře filmu 60 minut byl tento člověk prezidentem“ obsahuje dva oddělené problémy. Watson musí větu rozdělit na dva oddělené problémy:

    • Při premiéře filmu 60 minut
    • byl tento člověk prezidentem

    Dalším krokem je odhalit povahu otázky (Kdo byl prezidentem?) a určení, v jakém období se má hledat odpověď (premiéra filmu 60 minut). Jiným zajímavým příkladem, jak musí software hledat spojitosti jsou tyto dvě věty:

    • V květnu 1898 oslavilo Portugalsko čtyřsté výročí připlutí tohoto objevitele do Indie.
    • 27. května 1498 dorazil Vasco da Gama k pláži Kappad.

    Software musí najít souvislost mezi oběma letopočty, musí vědět, že Kappad se nachází v Indii, musí si být vědom příbuznosti slov „dorazil“ a „připlutí“ a pak teprve získá (i když nejistou) představu o tom, že Vasco da Gama byl objevitelem.

    Zrada se ovšem může nacházet v podobě této věty:

    • V květnu dorazil Gary do Indie, poté co oslavil své výročí v Portugalsku.

    Čistě na základě výskytu podobných slov proto nejde dělat kvalitní závěry.

    POWER7 přístupnějším

    V říjnu 2011 byla řada systémů POWER7, na kterých Watson běžel při soutěži, rozšířena o modely Express. Ty zpřístupňují tento hardware i menším firmám. Nejobyčejnější variantou je „710 Express“ s frekvencí 3,7 GHz při 6 jádrech nebo 3,55 GHz při 8 jádrech. Nejnadupanějším modelem je 795 s až 256 jádry o frekvenci přesahující 4 GHz.

    Dostupné jsou také blade servery s o něco slabší konfigurací než mají plnohodnotní sourozenci. Prvním komerčním nasazením technologie DeepQA na serverech POWER7 by měla být americká zdravotní pojišťovna WellPoint, kde bude software hledat souvislost nikoliv mezi letopočty a mořeplavci, nýbrž mezi příznaky u pacientů a diagnózou. Tato pojišťovna má 34 milionů pojištěnců. Mezi zásadní přednosti POWER7 patří:

    • Virtualizace bez omezení: Vestavěná virtualizace s větší flexibilitou, neomezená velikost virtuálního serveru a žádné omezení výkonu.
    • Optimalizace vytížení: Vyváženě a inteligentně zkonstruovaný systém, který automaticky optimalizuje pracovní výkon a kapacitu na úrovni systému nebo jednotlivého virtuálního serveru.
    • Dynamická optimalizace spotřeby energie: Systém POWER7 dodává trojnásobný výkon při 20% snížení spotřeby energie. Pokročilé možnosti v oblasti konsolidace zajišťují vyšší využití systému a další úspory energie.
    • Odolnost bez odstávek systému: Pomocí PowerVM Live Partition Mobility můžete plánovat strategie pro odstávky systému bez nutnosti vypnutí aplikací. Automatizovaná správa systému: Správa serverů a virtualizace je integrována do správy sítě

    Ani servery POWER7, ani technologie DeepQA nejsou pro běžné firmy něčím nedosažitelným. Díky modularitě je možné hardware i software přizpůsobit na míru konkrétním potřebám. Je tedy pravděpodobné, že doba, kdy Watson bude pomáhat řešit každodenní problémy i ve vaší firmě není vůbec daleko.

           

    Hodnocení: 83 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.12.2011 08:06 tdvorak
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Díky za článek. Jen se mi nezobrazuje obrázek, protože ho adblock vyhodnotí jako reklamu. V cestě k obrázku je i ../reklama/..
    Bedňa avatar 7.12.2011 09:59 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Jen se mi nezobrazuje obrázek, protože ho adblock vyhodnotí jako reklamu. V cestě k obrázku je i ../reklama/..
    Chyba je vo vašom príjmači.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    7.12.2011 12:08 CET
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Vlastne je to v poradku:-) On tohle totiz neni clanek, ale reklama:-) Spis se divim, ze ti adblock nezablokoval celou reklamu:-) V dalsi casti reklamy se uz dostaneme k "...a muzete to koupit ..." ;-)
    7.12.2011 12:42 stn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Kez by bylo vic takovych reklam, jako je tahle! :-)

    Kazdopadne POWER7 je moc povedeny kousek hardwaru.
    Bedňa avatar 7.12.2011 13:24 Bedňa | skóre: 34 | blog: Žumpa | Horňany
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Predchádzajúci reklamný článok o DeepQA.
    A protože na Watsonových serverech běžel Linux, můžeme tak říci, že základem pro úspěch Watsona byl právě open source.
    Myslím si že tieto reklamné články majú bližšie k Linuxu, ako tunajšie blogové zápisky.
    KERNEL ULTRAS video channel >>>
    tomboytom-deviant avatar 8.12.2011 04:08 tomboytom-deviant | skóre: 7 | blog: lojdovo | .com
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství

    Jo, je to reklama. My jsme tady všichni typická cílovka, kde kdo tady naustále řeší koupi novýho železa ;-)

    7.12.2011 17:35 Mathe | skóre: 10 | blog: mathe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Dobrý článek, zajímavá technologie. Akorát jestli jsem to dobře pochopil, tak je tam chyba v jednom z letopočtů objevu Portugalska.
    7.12.2011 17:42 Dochy
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Objev Portugalska bude asi teckou za Gerym co cestoval do Indie, ze? ;-)
    7.12.2011 19:53 Mathe | skóre: 10 | blog: mathe
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    Jasně, nevím nad čím jsem přemýšlel. Je tam přece čtřsté výročí. Stydím se...
    7.12.2011 23:22 petko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Jak se IBM Watson probojoval k vítězství
    No a ako technologii deepqa pomaha power7? Virtualizacia ktora je v clanku spomenuta asi klucovu ulohu nezohrala. Na reklamu dobre, ale mohli nam viac prezradit teda..

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.