abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    11.5. 18:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 0.2.0 v Rustu napsaného frameworku Pingora pro vytváření rychlých, spolehlivých a programovatelných síťových systémů. Společnost Cloudflare jej letos v únoru uvolnila pod licencí Apache 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    10.5. 19:11 | Nová verze

    Open source RDP (Remote Desktop Protocol) server xrdp (Wikipedie) byl vydán ve verzi 0.10.0. Z novinek je vypíchnuta podpora GFX (Graphic Pipeline Extension). Nová větev řeší také několik bezpečnostních chyb.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    10.5. 04:11 | Nová verze

    Rocky Linux byl vydán v nové stabilní verzi 9.4. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    9.5. 22:22 | Bezpečnostní upozornění

    Dellu byla odcizena databáze zákazníků (jméno, adresa, seznam zakoupených produktů) [Customer Care, Bleeping Computer].

    Ladislav Hagara | Komentářů: 22
    9.5. 21:11 | Zajímavý článek

    V lednu byl otevřen editor kódů Zed od autorů editoru Atom a Tree-sitter. Tenkrát běžel pouze na macOS. Byl napevno svázán s Metalem. Situace se ale postupně mění. V aktuálním příspěvku Kdy Zed na Linuxu? na blogu Zedu vývojáři popisují aktuální stav. Blíží se alfa verze.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 53
    9.5. 14:33 | Pozvánky

    O víkendu 11. a 12. května lze navštívit Maker Faire Prague, festival plný workshopů, interaktivních činností a především nadšených a zvídavých lidí.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 20
    8.5. 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    8.5. 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (68%)
     (7%)
     (12%)
     (13%)
    Celkem 186 hlasů
     Komentářů: 11, poslední 10.5. 18:00
    Rozcestník

    Jak AbcLinuxu.cz k serveru přišlo

    7. 8. 2002 | Michal Semler | Novinky | 3370×

    CIJOMLova pohádka na dobrou noc pro naše věrné čtenáře.

    Jak už to tak chodí, některé servery rostou a rozvíjejí se, jiné zanikají. AbcLinuxu naštěstí patří do té první kategorie a tak bych vám chtěl vyprávět pohádku, jak k novému serveru přišlo. Doufám, že tato malá oddechová četba vás minimálně pobaví :-)

    Když mi domu jako balík přišla RACKová skříň typu 4U, bylo mi jasné, že se něco chystá. Ale snad abych začal od začátku malým představením. Jsem student vysoké školy toho času na prázdninách vstávající prakticky každý den v 11 hodin - tento údaj bude mít pro náš příběh naprosto klíčovým. I přes velikou nudu jsem se rozhodl, že zase malinko podpořím celý projekt a postavím nový server pro AbcLinuxu i s jeho plnou instalací.

    Jednou takhle se mne Leoš ptá, kde že to bydlím. Dal jsem mu svojí adresu a už jen čekám, co se bude dít. Představte si kluka, který krásně spí v posteli a najednou v nekřesťanskou 10. hodinu jej probudí strašné CRRRRRRRRRRRR!!!! Vykouknu z okna a vidím očividně poštovní dodávku a před ní stojí chlap a křičí na mne něco o podpisu a krabici. Kalným zrakem slepených očí nechápu, zamrmlám něco ve smyslu: "Počkejte, jdu...", nahmatám poslepu něco přes sebe a vyrazím. Ten člověk se mi alespoň omluvil, že mne probudil, já podepsal papír a najednou ještě polospícího mne v náručí tíží odhadem 10 kilo těžká krabice skoro zpoloviny veliká jako já....

    STŘIH o zhruba týden později... (přepis hovoru odhadem a zkrácen...)

    LEOŠ: Kdy bys měl zítra čas?
    JÁ: až se vzbudím
    LEOŠ: takže ve 2?
    JÁ: To už to nedostaneme...sklad bude zavřený
    LEOŠ: já můžu buď ráno nebo odpoledne - kvůli práci
    JÁ: Hmmm...tak v 9 na zastávce?
    LEOŠ: Dobře v 9 na Opatově na nástupišti

    STŘIH druhý den ráno...

    CRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
    Umři!!!
    CRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR
    "Kruci kolik je hodin?" ... minuta hledání budíku po poličce... "Kruci!!! 8:10"
    KLAP!!!

    STŘIH na 8:45 ... volá Leoš..

    LEOŠ: "Ahoj, tak kde jsi?"
    JÁ: chvíle přemýšlení "Budu tam o 15 minut později, nespěchej"
    LEOŠ: "Tak já nebudu spěchat..."
    JÁ: "Rozumný člověk :-)" (uspokojení v mé duši nabralo obrovských rozměrů :-) )

    STŘIH 9:05 - jsem lepší než bych předpokládal.
    Hlas v metru povídá "OPATOV". Vidím Leoše. Sedí na nástupišti a má nějaké tašky, následují pozdravy a připomínky k mému polospánku, ve kterém se nacházím. Vyrážíme. Po příchodu na nástupiště Leoš ohlašuje, že to jede za 30 minut. Přijíždí autobus a já do něj nastupuji. Leoš mi nevěří. Po upozornění, že "To TAM fakt jede", nastupuje také. Řidič se ozývá, kdy budeme kupovat lístky. Odpovídám, že až se bude měnit pásmo. Lehce drsně mi řidič sráží sebevědomí, že žádný pásma nemá, že jede rovnou a po dálnici a ať solím. Platíme a jedeme...

    STŘIH 9:45
    Výběr komponent proběhl vcelku nad očekávání dobře. Disky IDE 80 GB neměli skladem, ani 1* 512 mega pamětí...volíme 60 GB disky a jen 2* 256 mega pamětí. Následuje P4 na 1.6 GHz, deska, 300 Wattový zdroj a disketová mechanika. Leoš jde platit, potom návštěva skladu a přebrání zboží a vyrážíme domů.

    Na zpáteční autobus čekáme zhruba 30 minut, ale to nám až tolik nevadí, řešíme technické otázky. Cestou zpět ukazuji Leošovi zámky, které si postavili zbohatlíci s komentářem, že "Na tohle musíš několik let tvrdě tunelovat", ale to už zmizely z dohledu a jsme na metru. Tam Leoš kupuje druhou tašku na motherboard, málem ovšem zapomíná v krámu zbytek :-). Můj ostříží zrak ovšem celou situaci jako vždy zachraňují :-). Na Muzeu jsme se rozloučili a já spěchal domu vše uvést do chodu.

    STŘIH 13:00 - začínám stavět
    Vše pěkně pasuje, do bedny všechno umístím, zapnu ji a bedna píská. Jsem bezradný. Píšu e-mail Leošovi, aby se zeptal u výrobce, co s tím. Mezitím mne ovšem napadne se podívat do manuálu a hle - informace je na světě. Jiný počet větráků, než na který je najumperovaná bedna. S vítězným výrazem měním jumpery na bedně a pípání ustává. (perlička - týden po spuštění mi volá výrobce našeho case a má ten problém, že jeden z jeho zákazníků má bednu, která pípá a že nevědí, co s tím :-))) )

    STŘIH 15:00 - instalace, netuším, co mne čeká :-(
    Připojuju disky k mému stroji, parceluji na RAID 1, kopíruji systém, vytvářím RAID, boot přímo z RAID, swap na RAID, reboot - klasika, suchařina. Ufff něco je jinak...první disk hda je vždy linuxem špatně rozpoznán na geometrii v novém PC. Je jedno, který disk dám jako hda... V mém PC vše chodí korektně....hraní s BIOS a problém se řeší...LBA, když jej rozpozná BIOS sám v linuxu nechodí (škoda těch skoro 2 hodin, než to člověk vyřeší...). Napaluji lilo (má 26 řádek), reboot, pokus zapnout BIOS autodetect a světe div se, chodí to. Některé věci člověk nepochopí...mezitím sync pole 2* (pokaždé 10 hodin - přenos mezi disky rychlostí jen 1.5 megabajtu, load 2.5). Intele nesnáším tě! Z netu se dozvídám, že problém je v BIOS. Hledám jej, ale na stránkách Intel není. Řeším nějaký workaround. Mezitím Sync pole (zase 10 hodin....), kruci Intel stále nevydal nový BIOS...Druhý den s Vojtou Pavlíkem vyřešeno a vše chodí. Ufff, hotovo, vše chodí...znovu hledám na Intel BIOS - už tam je - TO BRZO :-( Reboot, nový BIOS a hle, přenos mezi disky 50 megabajtu za sekundu a load 0.1...ach jo...někdy má člověk smůlu...
    Celý víkend dostávají paměti na frak memtestem3.0. Výsledek - bez chyby. Testy CPU ani disků nedělám - při sync pole - 30 hodin - si užily oboje komponenta svoje. Vše je připraveno. Je neděle v noci....hřejivý pocit vítězství...

    STŘIH následující den
    Domluva s lidmi z Broadnetu, že jim tam mašinku doneseme. S Leošem máme sraz na Dejvické. Leoš má zpoždění. Vivat České dráhy :-). Jedeme do Broadnetu. Nesu svoje děcko s láskou z auta - svítí slunce. Dům se serverovnou Broadnetu vypadá zvenku opravdu ošklivě, ošuntěle. Jediné, co mi nebrání otočit a uchránit svoje děcko, jsou antény na střeše. Po chvíli se ukazuje, že jsme správně. Malá debata s techniky, zapisujeme se do notesu a jako vždy se ukazuje staré dobré přísloví: "Zvenku fuj, zevnitř huj". Serverovna je klimatizovaná, čistá. Dostáváme ve switchi port číslo 4, instalujeme miláčka do RACKu. Chvíli nás polilo horko, že se dovnitř nevejde. Naštěstí to byla jen naše chyba a počítač je osazený. Zapojujeme kabely, Leoš fotí a nastává magický okamžik. PRESS BUTTON. Vše proběhlo v pořádku. Změna IP adresy, apt-get update;apt-get dist-upgrade. Rozcházím další služby. V cca 18 hodin odjíždíme a loučím se s Leošem na Dejvické. Vypadá dost komicky, když tam stojí s papírovou bednou od RACKu. A v neděli poté měníme DNS a jedeme na nové IP adrese...ABicko je v provozu....Snad se vám líbí :-)

    CIJOML

           

    Hodnocení: 43 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    7.8.2002 17:20 beecher | skóre: 11 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Motherboard
    Muzu vedet jaky tam je?

    Diky.

    "Sex is like a software, is better when is free." Linus Torvalds
    CIJOML avatar 7.8.2002 19:47 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Motherboard
    Motherboard je od spolecnosti Intel, jelikoz poskytuji pro jejich procesory nejlepsi zaklad a nejvyssi vykon. Konkretne se jedna o typ: http://www.abclinuxu.cz/hardware/ViewRelation?relationId=7468
    7.8.2002 18:53 Solvina
    Rozbalit Rozbalit vše ehm...
    Grafomanova onanie, nebo jste se s Leosem vsadil: "Napisu takovou volovinu a tak prisernym slohem, ze to vyjde jenom na mem vlastnim serveru"?

    S pranim NEPOKRACUJTE!!! se loucim.

    CIJOML avatar 7.8.2002 19:52 CIJOML | skóre: 58 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše ehm...
    Jednou za cas je preci dobre, kdyz vydame oddechove cteni. Sloh je takovy, ze clanek ma za ukol co nejpresneji vystihnout naladu, ve ktere jsme se nachazeli (bez pouziti podpurnych prostredku :) )
    A nebojte, dalsi clanky uz budou zase korektni :) Jinak frajerina by byla, kdybych napsal "Takovou volovinu a tak prisernym slohem, ze to vyjde na vsech velkych serverech na ceskem netu" :)

    Doufam, ze jste se alespon pobavil a zustanete i nadale nasim ctenarem :)

    7.8.2002 22:02 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše ehm...
    Jo a to bud rad, ze jste u toho CASE nemuseli upgradovat BIOS, to uz jsem take videl.
    8.8.2002 06:17 GFEP-150
    Rozbalit Rozbalit vše ?
    ...a kdepa je ta fotka? Chceme kuki, kuki!
    Petr Krčmář avatar 8.8.2002 07:15 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Jo, presne, kde je fotka ???
    Kluci, ja to chci videt !!! :-))))

    Peter

    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    8.8.2002 09:07 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Jo, presne, kde je fotka ???
    jelikoz jsem pouzil obycejny fotak, tak si budete muset pockat, az dofotim film, necham jej vyvolat a najdu scanner :-)

    pro netrpelive, takhle asi to vypadalo:

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 8.8.2002 09:44 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    No, to je hezka legrace. Na kolik te to celkem vyslo? Se fsim fsudy. Prozradis ?

    Peter

    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    8.8.2002 10:48 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    odhadem neco pres tricet litru s dani. ale ja to beru jako dobrou investici a pulku zaplatily tricka.

    mimochodem: jaky mate pocit z rychlosti serveru? treba indexace dat je tady jen asi o 20% rychlejsi nez na athlonu 800, coz mi pripada malo na to, ze procesor ma 2x vetsi cache (512 KB) i frekvenci (1.6 GHz).

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 8.8.2002 11:44 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Dik za odpoved. Me to prijde docela svizny. Nevim jak v procentech, ale subjektivne mi to prijde o dost rychlejsi. Treba jenom to vyhledavani.

    Jo a ten novy CPU je taky AMD ??? Nebo co je to. No, kdyz uz jsme u toho, jaka je vlastne cela konfigurace (uz vime, ze to ma 2x 60Gb IDE disky).

    Peter

    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    Petr Krčmář avatar 8.8.2002 11:46 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    Pardon, ted jsem se docetl, ze tam je board od Intelu, takze to je intel. No, tak uz je to jasne s tim vykonem. Ja nechci rozdmychavat flame, ale precejenom je na tom AMD co se tyce pomeru kmitocet:vykon o dost lip.

    Peter

    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    8.8.2002 12:20 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    obsah masiny jsem popsal v clanku Presun serveru.

    pro nepozorne ctenare: :-)
    Počítač je postaven na základě Intel architektury P4. Přesněji se jedná o základní desku Intel 845GBV s integrovaným grafickým čipem i845, procesorem Pentium 4 1600 MHz s 512 KB cache, paměť 512 MB DDR 233 a dva disky Seagate 60 GB 7200 RPM, které jsou propojeny do RAID 1. Toto železo je ukotveno v rackové skříni 4U od společnosti Emko.

    a k memu subjektivnimu pohledu na vykon: na starem serveru jsou malokdy cekal na stranku, vetsinou to bylo hned. ted treba vkladam clanek a aspon deset sekund se nic nedeje. pritom top casto ani neukazuje javu, nebo ma kolem 2%. divne, ze by pomala linka?

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Petr Krčmář avatar 8.8.2002 12:29 Petr Krčmář | skóre: 60 | Liberec
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    No, tak to je divny, ale obcas se mi to u me na serveru stava teky. Zatez pul procenta a nic se nedeje. Ale nevim, ze by to ten ethernet nezvladal ??? :-))).

    Jo a nejsem nepozorny ctenar. Ja jsem byl 14 dni s detickama na tabore :-))). Tam jsme sice PC meli, ale ne linku ven :-))). Jinak bych samozrejme nevynechal jediny clanek :-)))).

    Peter

    Amatéři postavili Noemovu archu, profesionálové Titanic ...
    9.8.2002 14:39 Filip Korbel - unixshop.cz
    Rozbalit Rozbalit vše Pekne
    ...mno, Sun to tedy není a ten nárůst je také menší než bych čekal. 2MB cache u UltraSPARC IIi dělají svoje, ale cena je docela tržní, použitá netra by byla na podobné úrovni. Asi bych tam dal U160 a někam přivrtal 3. disk a RAID 5. Druhý hotswap zdroj by se tam taky mohl přidat. Přeci jen je to produkční mašina. Ten trafic/měsíc máte slušný a Veritas nad fs by to hezky ohlídal.

    Každopádně Vám držím palce ať to drží.

    Filip

    8.8.2002 20:55 Pavouk
    Rozbalit Rozbalit vše reverze
    Koukam, ze server abicko.abclinuxu.cz. na adrese 80.95.102.12 nema reverzi. Nechte si ji od providera nastavit. Je to minimalne slusnost mit odpovidajici reverzi. V RIPE je blok adres oddelegovany na DNS servery nsa1.broadnet.cz. a nsa2.broadnet.cz.
    9.8.2002 18:06 frank
    Rozbalit Rozbalit vše co to melo byt za clanek?
    Zdravim, podporil jsem projekt nakupem tricka, ale necekal jsem, ze se zde objevi takova debilovina jako tento clanek, priste sem takovy kravinky nepiste.

    Kdyz uz tak jste mohli jen strucne napsat o puvodnim a soucasnem hw a sw vybaveni a zhodnotit investice. Osobne si myslim, ze s takovym zelezem je provoz jednoho casopisu kanon na vrabce.

    Zadne zrychleni jsem nespozoroval, skoro bych rekl, ze se to krapet zpomalilo (testoval jsem to par dni jak z dialupu tak z tlustokabelu).

    Cus.

    10.8.2002 07:52 Petr Duchon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co to melo byt za clanek?
    Frank: Je to normalni clanek pro lidi, co si zachovali zbytky kontaktu s realitou. Zhodnoceni +,-/investic mam ze skoly plne zuby. Psychologove to nazyvaji "utlum emocionality", a vznikne to, pokud dlouho sedite u pocitace.

    Pouzivani adjektiv jako "debilovina" a podobne naprosto neni na miste. S tim jdete laskave na Zive.

    11.8.2002 15:41 David Olszyński
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co to melo byt za clanek?
    "debilovina" neni adjektivum ;-)
    Pavel Beníšek avatar 28.3.2003 09:44 Pavel Beníšek | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: co to melo byt za clanek?
    Me clanek pobavil :) Zavzpominal jsem si na sve stavenico-linuxo-serverove epizodky ;)
    checking for chicken... must have egg first
    10.8.2002 21:33 Snek
    Rozbalit Rozbalit vše co to melo byt za clanek?
    Puvodni hw nez "ABC Linux" odesel z serveru Penguin.cz byl CPU 2xIntel Celeron 533MHz, RAM 256MB,MB Abit BP6, SCIS Adaptec 2940, hardwarovy RAID 0/1/5/10 3Ware, HDD 4x30GB IBM, HW WatchDog, Case Texan OmniRack 4U, zdroj 300W, SCSI paska, OS Debian Linux. Viz http://www.penguin.cz/rack/
    10.8.2002 13:24 Jarda
    Rozbalit Rozbalit vše Swap na Raid
    Dobry den,

    domnivam se, ze davat swap na raid neni to nejlepsi reseni, ale je to vase vec ...

    Proc by nemel byt? Pokud je to mirror, tak to dokaze prezit problemy jednoho disku a server jede dal (odzkouseno). Nekde jsem cetl, ze problem muze nastat v okamziku synchronizace, ale pokud maji hw raid, tak je to myslim uplne bez problemu.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.