abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 21:55 | Nová verze

    Byl vydán Fedora Asahi Remix 40, tj. linuxová distribuce pro Apple Silicon vycházející z Fedora Linuxu 40.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 20:22 | IT novinky

    Představena byla služba Raspberry Pi Connect usnadňující vzdálený grafický přístup k vašim Raspberry Pi z webového prohlížeče. Odkudkoli. Zdarma. Zatím v beta verzi. Detaily v dokumentaci.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 12:55 | Nová verze

    Byla vydána verze R14.1.2 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

    JZD | Komentářů: 0
    7.5. 18:55 | IT novinky

    Dnešním dnem lze již také v Česku nakupovat na Google Store (telefony a sluchátka Google Pixel).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    7.5. 18:33 | IT novinky

    Apple představil (keynote) iPad Pro s čipem Apple M4, předělaný iPad Air ve dvou velikostech a nový Apple Pencil Pro.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    7.5. 17:11 | Nová verze

    Richard Biener oznámil vydání verze 14.1 (14.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 14. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    7.5. 13:44 | Komunita

    Free Software Foundation zveřejnila ocenění Free Software Awards za rok 2023. Vybráni byli Bruno Haible za dlouhodobé příspěvky a správu knihovny Gnulib, nováček Nick Logozzo za front-end Parabolic pro yt-dlp a tým Mission logiciels libres francouzského státu za nasazování svobodného softwaru do praxe.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 0
    7.5. 13:11 | IT novinky

    Před 10 lety Microsoft dokončil akvizici divize mobilních telefonů společnosti Nokia a pod značkou Microsoft Mobile ji zanedlouho pohřbil.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 21:33 | Komunita

    Fedora 40 release party v Praze proběhne v pátek 17. května od 18:30 v prostorách společnosti Etnetera Core na adrese Jankovcova 1037/49, Praha 7. Součástí bude program kratších přednášek o novinkách ve Fedoře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    6.5. 21:11 | IT novinky

    Stack Overflow se dohodl s OpenAI o zpřístupnění obsahu Stack Overflow pro vylepšení OpenAI AI modelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    Podle hypotézy Mrtvý Internet mj. tvoří většinu online interakcí boti.
     (63%)
     (7%)
     (13%)
     (16%)
    Celkem 142 hlasů
     Komentářů: 10, poslední včera 17:35
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy

    13. 11. 2022 | Redakce | Různé | 2356×

    Proč nepotkáváme mimozemšťany? MOND vs. temná hmota. Superkondenzátory z grafenu obohaceného dusíkem. Letokruhy stromů zachytily záhadné radiační bouře. Zlato se sráží na grafenu.

    Letokruhy stromů zachytily záhadné radiační bouře

    Japonská fyzička Fusa Mijake v roce 2012 objevila velký pík: množství radioaktivního uhlíku výrazně vzrostlo v roce 774 n. l. Intenzita kosmického záření tedy odpovídala několikanásobku běžné roční hodnoty. Jaké jsou příčiny těchto mimořádných událostí a mohly by se opakovat? Příslušný pulz mohou podle různých prací způsobovat supernovy, gama záblesky, exploze zmagnetizovaných neutronových hvězd a dokonce i komety. Nejrozšířenějším vysvětlením však je, že události tyto jsou důsledkem supererupcí na Slunci…

    Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy

    Fermiho paradox, Drakeova rovnice… Nepřítomnost inteligentních mimozemšťanů na Zemi lze vysvětlovat různě. Nová studie tvrdí, že pro vyspělé civilizace mohou být neatraktivní hvězdy typu Slunce, a to pro jejich krátkou životnost.

    Jak otevřené hvězdokupy přicházejí o hvězdy. Výsledky podpořily teorii MOND oproti temné hmotě

    Mezinárodní tým astrofyziků učinil při analýze vybraných hvězdokup další objev, který rozporuje Newtonův gravitační zákon a je naopak v souladu s alternativní méně uznávanou teorií. Teorie MOND je v odborných kruzích považována za spornou. Za určitých podmínek by podle ní totiž neplatil Newtonův gravitační zákon, ale musel by se upravit, což by mělo dalekosáhlé důsledky i pro další oblasti fyziky. Na druhou stranu řeší řadu problémů, se kterými se potýká současná kosmologie…

    Krátce

    Na výbuch supernovy se astronomové budou moci připravit. Nová metoda by měla umožnit přesněji odhalit, že se hvězda chystá k explozi v podobě supernovy; alespoň tedy v případ hvězd určitého typu.

    Nižší teplota potlačuje růst rakovinných buněk. Při nižší teplotě probíhají chemické reakce obecně pomaleji, takže déle by mělo trvat všechno. U nádorů ale do hry vstupuje navíc speciální mechanismus, který je připraví o glukózu.

    Larvy hvězdic mohou vytvářet podivné živé krystaly. Vědci z MIT pozorovali, že když se několik larev hvězdice dostane na vodní hladinu, přitahují se k sobě a spontánně se spojují do překvapivě organizované struktury podobné krystalu.

    Zlato se sráží na grafenu. Grafen umožňuje extrakci zlata z odpadu obsahujícího pouze stopové množství tohoto drahého kovu (do miliardtin procenta). Stačí nasypat grafen do roztoku obsahujícího stopy zlata...

    Malá meteostanice pro Venuši. Mezi mnoho záhad husté atmosféry Venuše, patří její interakce se sopkami. Vědce zajímá, co nám tato vzájemná interakce může prozradit o budoucnosti Země…

    Jak vznikla Haumea, podivné těleso na okraji Sluneční soustavy. V Kuiperově pásu za oběžnou dráhou Neptunu se nachází řada zajímavých objektů, o nichž toho prozatím moc nevíme. Jedním z nich je i trpasličí planetka Haumea.

    Chytří psi jsou hravější. Obecně se dá říct, že pracovní psi, šlechtění na spolupráci s člověkem, budou asi i ochotnější si hrát.

    Počátky evropské kryptografie. V době, kdy al-Kindí po­pisoval vynález kryptoanalýzy, Evropané se dosud potýkali se zákla­dy samotné kryptografie. Jedinými evropskými institucemi, kde se pracovalo na tajných písmech, byly kláštery… (úryvek z knihy Simon Singh: Kniha kódů a šifer)

    Jak se pohybují imunitní buňky. Rakovinné buňky využívají neobvyklý mechanismus k migraci do nové tkáně a vytváření metastáz. Stejný proces pravděpodobně udržuje ve střehu i některé imunitní buňky.

    UV otisk má bránit falšování vína. Pančování vína stejně jako uvádění nesprávného místa geografického původu přináší vinařům mnohamilionové ztráty. V současnosti přitom neexistuje jasná metoda, jak tyto problémy rychle a účinně odhalovat.

    Superkondenzátory z grafenu obohaceného dusíkem. Superkondenzátory, které slouží pro ukládání elektrické energie, nabízejí velmi zajímavou alternativu k aktuálně nejvíce využívaným lithiovým bateriím.

    Iontový kanál TRPC5 a neuropatická bolest. Diabetickou neuropatii a neuropatii vyvolanou chemoterapií doprovází bolestivé stavy, jejichž možnosti léčby jsou, navzdory velkému pokroku v medicíně, nedostatečné.

    Za klimatické extrémy nemůže CO2, ale ztráta lesů. Potřeby výživy lidí a energetická krize vyžadují okamžité zrušení obchodování s emisemi CO2, které neopodstatněně zvyšuje ceny energií na zkolabovaném unijním trhu.

    Dalekohled ESO/VST zkoumá pozůstatky obří hvězdy. Pestrobarevný snímek zachycuje zbytky obří hvězdy v podobě proplétajících se plynných filamentů připomínajících potrhanou pavučinu – jedná se o pozůstatky po explozi supernovy v souhvězdí Plachet.

    Astrofoto: NGC 6883. Na snímku nalezneme kromě hvězdokupy i rozsáhlé závoje mlhoviny LBN 182. Celý tento konglomerát emisních, temných a reflexních mlhovin se nachází v odhadované vzdálenosti 7500 světelných let.

    Věstonickou venuši si domů odnést… Sci-fi nebo krádež století? Od 1. listopadu 2022 reálná možnost. Moravské zemské muzeum totiž dává do prodeje emisi prvních 50 kusů naprosto věrných kopií originálu. Další budou následovat.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    JiK avatar 14.11.2022 00:16 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    Pojdme si popovidat o grafenu. I v tomto vytahu je zase 2x zminovan, jednou, ze pomuze vytezit zlato z odpadu i v ukrutne nizkych koncentracich, podruhe, jake z nej budou bajecne superkapacitory. Priznam se, ze jsem tim hypem take trochu vinen, kdyz jsem o tom pred lety meril a publikoval...ale?

    Je to nadejny material nebo spis hypoteticky kamen mudrcu? Je to nesmysl? hype? tunel na prachy a profesorske pozice? Poradne byl objeven pred temer 2 dekadama, v roce 2004. Od te doby se stedre a mohutne sypou penize do stovek grantu, to ruznych siti excelence, do flagshipu, a schwerpunkutu, na obou stranach atlantiku. S prakticky neomezenymi rozpocty se roztocily publikacni mlynky, a rocne vychazi stovky, mozna tisice obcas i dobrych peer review clanku o grafenu. grafen v hlavni roli, grafen to, grafen tamto,...a furt nic. ticho.

    Po 2 dekadach chybi jedina aplikace. jediny komercni vyrobek, ktery byl umoznem grafenem. Jedine funkcni zarizeni...proc? Treba je to fakt hovadina. Ale kdo by rikal, ze cisar je nahy, kdyz penize tecou?

    byl by trebas tranzistor bran jako prelomovy objev, kdyby se 20 let po jeho objeveni, nekdy kolem roku 1970 nevyskytoval v milionech veci na milionech mist a neumoznil treba pristani na mesici? byly by jako prulom brany polovodice, nebo tekute krystaly, nebo tenke vrstvy? kdyby po 20 letech byly uplne k prdu, krom delani karier v kruhovem usporadani akademicke onanie, kdy jedni publikuji a ostatni je cituji a publikuji a tim se to toci dookola a stejne to furt k nicemu neni?

    Je mozne, ze jsme diky tomu alokovani omezenych penez na vedu prisli o jine, ambicioznejsi objevy, protoze se to propalilo na grafen? mozna jsme mohli mit lepsi solarni panely, membrany na odsolovani vody, antibiotika, nebo lepsi jadernou energetiku...a misto toho mame 10 000 publikaci o grafenu a bezpocet profesoru a docentu...zkoumajicich, zda v roce 19 od objevu grafenu vyfukovanim tabakoveho dymu do vody zlato nevznikne, stejne jako nevzniklo v letech 1 az 18.

    xxxs avatar 14.11.2022 15:10 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    potencial je slusny a zaroven sa tym rozvija cele odvetvie nano, taky uzsi zakladny vyzkum. ak by si plakal kvoli gender studies, tak by som nedivil, ale realne tvrde vedomosti? co ti usli nejake granty, alebo co?
    JiK avatar 14.11.2022 15:48 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    Zaiimalo by mne z čeho soudíš, ze “potenciál je slušný”. Protože po takřka 20 letech není jediná aplikace. Není jediny produkt. A kdyby se třeba polovina těch peněz dala na jiné projekty, možná by nám (lidstvu) neunikl nějaký průlomový objev.

    Co se týká grantu, tak už jsem teď na druhé straně, na straně těch, co je hodnotí, pro ty, kdo rozdávají peníze.
    xxxs avatar 14.11.2022 17:06 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    ked si o nom pisal vedecke prace, tak vies, ake ma vlastnosti. "Není jediny produkt" - komercne vyhodny produkt, lebo nie je zmaknuta masova produkcia. fakt nechapem, o co ti ide. kopa penazi sa vyhodi na uplne sracky a tu mas pekny prienik medzi zakladnym a aplikovanym vyskumom.
    15.11.2022 00:23 pavel houser
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    to je slovo do pranice, jsem rad, ze nekdo z praxe take vyjadri trochu skepse. a nebude to treba v baterkach tesly uz co nevidet? nebo v nejakych displejich to uz neni? (tam mi to neprijde nijak futuristicke). ostatne uz hodne davno jsem v Rezi videl na plote plakat inzerujici prodej oxidu grafenu, tak mi taky prislo, ze to musi byt i pro nejakou komercni aplikaci :-). ale kdyz rikate, ze v praxi proste nikde neni, tak verim.
    JiK avatar 15.11.2022 05:33 JiK | skóre: 13 | blog: Jirkoviny | Virginia
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    Říkal jsem si, ze bych to sepsal trochu kultivovaneji, s citacemi, ale česky. Jako takovou glosu. Byl by zájem pro Váš web? Rad ho občas čtu.
    xxxs avatar 15.11.2022 07:51 xxxs | skóre: 25 | blog: vetvicky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Týden na ScienceMag.cz: Galaktické civilizace mají preferovat dlouhověké hvězdy
    hod sem potom link, pls.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.