abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 17:11 | Nová verze

    Byl vydán Nextcloud Hub 8. Představení novinek tohoto open source cloudového řešení také na YouTube. Vypíchnout lze Nextcloud AI Assistant 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 9
    včera 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 36
    25.4. 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    25.4. 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    25.4. 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.4. 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (74%)
     (8%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 824 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník
    Štítky: není přiřazen žádný štítek

    Týden na ScienceMag.cz: V magických číslech pro počty protonů a neutronů v atomových jádrech začíná být zmatek

    10.3. | Redakce | Různé | 5045×

    Kompozit z různých forem nitridu boru má mít unikátní vlastnosti. Prozkoumali dosud nejhmotnější pár černých děr (28 miliard Sluncí). Okna budoucnosti. Kuiperův pás by se mohl táhnout mnohem dál. Kovová jizva na kanibalské hvězdě.

    Kompozit z různých forem nitridu boru má mít unikátní vlastnosti

    Vědci smíchali šesterečný (hexagonální) nitrid bóru – měkkou odrůdu, „bílý grafit“ – s krychlovou (kubickou) formou – tedy materiálem, který se svou tvrdostí téměř vyrovná diamantu. Ukázalo se, že výsledný nanokompozit interaguje se světlem a teplem nečekaným způsobem, který by mohl být užitečný v mikročipech nové generace, kvantových zařízeních a dalších pokročilých technologických aplikacích.

    Prozkoumali dosud nejhmotnější pár černých děr (28 miliard Sluncí)

    Astronomové na základě archivních dat z dalekohledu Gemini North proměřili nejtěžší dvojici obřích černých děr, jaká kdy byla nalezena. Splynutí dvou supermasivních černých děr je jev, který byl dlouho předpovídán, ale reálně nikdy pozorován. Nově prozkoumaný masivní pár ukazuje, proč je fúze těchto objektů podle všeho tak výjimečná/nepravděpodobná.

    Astronomové odhalili novou souvislost mezi vodou a vznikem planet

    Vědci objevili vodní páru v disku kolem mladé hvězdy přesně v místě, kde se mohou formovat planety. Voda je klíčovou složkou života na Zemi a předpokládá se, že hraje významnou roli i při vzniku planet. Dosud se nám však nikdy nepodařilo zmapovat, jak je voda rozložena ve stabilním chladném disku – tedy v takovém typu disku, který nabízí nejpříznivější podmínky pro vznik planet kolem hvězd.

    Krátce

    Tichomořská deska je trhána velkými podmořskými zlomy. Současný model deskové tektoniky předpokládá, že desky pokrývající dna oceánů jsou při pohybu po zemském plášti pevné, kompaktní. Nyní však vědci zjistili, že pacifická deska je naříznuta.

    Magická čísla: Syntetizovali 2 nové izotopy, osmium-160 a wolfram-156. V magických číslech pro počty protonů a neutronů v atomových jádrech začíná být poněkud zmatek. Výsledky naznačují, že olovo-164 by mohlo být dvojnásobně magickým jádrem se zvýšenou stabilitou.

    Pestře zbarvení primáti nemají lepší barevné vidění. Jak víme v případě ptáků, výrazné barvy na těle slouží především jako signalizace v pohlavním výběru.

    Okna budoucnosti mohou mít více než dva režimy. Nová technologie navíc umožňuje nastavit okna tak, aby propouštěla viditelné světlo, ale přitom blokovala infračervené vlnové délky („teplo“) a budova díky tomu ani v létě nevyžadovala klimatizaci.

    Struktura mozku předpovídá odpověď na léčbu antidepresivy. Podle výsledků může odpověď na léčbu tradičními antidepresivy (SSRI) nebo i placebem předpovědět množství šedé a bílé mozkové hmoty.

    New Horizons prozkoumává Kuiperův pás. Nová pozorování pořízená sondou New Horizons naznačují, že by Kuiperův pás by se mohl táhnout mnohem dál, než se experti doposud domnívali.

    Sebevražda ve starověkém Egyptě a Núbii. Se sebevraždou se lidstvo setkávalo od nepaměti. Lidé měli vždy možnost se zabít a tuto možnost si uvědomovali, nicméně různá etnika a národy k ní přistupovaly odlišně. (úryvek z knihy Miroslav Šafr, Alena Lochmannová: Ti, kteří se rozhodli)

    Češi zkoumají geny, kvůli kterým vážně onemocní tisíce dětí ročně. Existuje skupina onemocnění, v 95 % zatím neléčitelných, jimiž celosvětově trpí více lidí, než je pacientů s rakovinou a AIDS dohromady.

    Torako-aortální bypass, unikátní cévní operace. Přemostění z hrudní aorty na břišní aortu u pacientky s těžkým aterosklerotickým postižením.

    Na oblohe môžeme pozorovať dve jasné kométy. Kométa C/2021 S3 (PanSTARRS) je vo svojej najväčšej jasnosti a kométa 12P/Pons-Brooks stále zvyšuje svoju jasnosť s približovaním k Slnku a Zemi.

    Fasciotens: unikátní operace kýly. Systém vyvinutý v Německu umožňuje operovat velké centrální kýly bez změny anatomie břišní stěny.

    Unikátní nález dosud neznámého druhu pravěké šelmy. Šelma z Valče představuje spolu s francouzským rodem Anictis první zástupce kočkotvárných šelem v Evropě. Ty se zde objevily před zhruba 34 miliony let po výrazném globálním ochlazení.

    Kovová jizva na kanibalské hvězdě. Když hvězda podobná našemu Slunci dosáhne konce svého života, může pohltit okolní planety a planetky, které se spolu s ní zrodily.

    Vědci hledají metodu pro odhalování zakázaných steroidů v mase. Cílem projektu je najít účinný způsob, jak odhalit záměrně maskované zneužívání stimulátorů při výkrmu hospodářských zvířat.

    Světlem spouštěná chemie v jediné molekule. Ovládat světlem chemickou strukturu látky v atomárním měřítku se zdálo dosud nemožné. Nyní vědci vyvinuli techniku vhodnou k řízení fotochemických reakcí na úrovni jednotlivých molekul.

    Ústup ledovců způsobuje „zelenou proměnu“. Díky ústupu ledovců rozkvétá v horských řekách mikrobiální život.

           

    Hodnocení: -

    zatím nehodnoceno
            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.