Byla vydána nová verze 9.20 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Vypíchnout lze například nový balíček RustDesk Server pro vzdálený přístup.
Jonathan Thomas oznámil vydání nové verze 3.4.0 video editoru OpenShot (Wikipedie). Představení novinek také na YouTube. Zdrojové kódy OpenShotu jsou k dispozici na GitHubu. Ke stažení je i balíček ve formátu AppImage. Stačí jej stáhnout, nastavit právo na spouštění a spustit.
Byla vydána nová verze 1.6 otevřeného, licenčními poplatky nezatíženého, univerzálního ztrátového formátu komprese zvuku Opus (Wikipedie) a jeho referenční implementace libopus. Podrobnosti na demo stránce.
Vojtěch Polášek představil Vojtux, tj. linuxovou distribuci pro zrakově postižené uživatele. Vychází ze spinu Fedory 43 s desktopovým prostředím MATE. Konečným cílem je, aby žádný Vojtux nebyl potřeba a požadovaná vylepšení se dostala do upstreamu.
Byla vydána (Mastodon, 𝕏) druhá RC verze GIMPu 3.2. Přehled novinek v oznámení o vydání. Podrobně v souboru NEWS na GitLabu.
Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 160 (pdf).
Izrael od února zakáže dětem používat v prostorách základních škol mobilní telefony. Podle agentury AFP to uvedlo izraelské ministerstvo školství, které zdůraznilo negativní dopady, které na žactvo používání telefonů má. Izrael se tímto krokem přidává k rostoucímu počtu zemí, které dětem ve vzdělávacích zařízeních přístup k telefonům omezují.
Internetová společnost Google ze skupiny Alphabet pravděpodobně dostane příští rok pokutu od Evropské komise za nedostatečné dodržování pravidel proti upřednostňování vlastních služeb a produktů ve výsledcích vyhledávání. V březnu EK obvinila Google, že ve výsledcích vyhledávání upřednostňuje na úkor konkurence vlastní služby, například Google Shopping, Google Hotels a Google Flights. Případ staví Google proti specializovaným
… více »Byl oznámen program a spuštěna registrace na konferenci Prague PostgreSQL Developer Day 2026. Konference se koná 27. a 28. ledna a bude mít tři tracky s 18 přednáškami a jeden den workshopů.
Na webu československého síťařského setkání CSNOG 2026 je vyvěšený program, registrace a další informace k akci. CSNOG 2026 se uskuteční 21. a 22. ledna příštího roku a bude se i tentokrát konat ve Zlíně. Přednášky, kterých bude více než 30, budou opět rozdělené do tří bloků - správa sítí, legislativa a regulace a akademické projekty. Počet míst je omezený, proto kdo má zájem, měl by se registrovat co nejdříve.
Zdravím
Nainstaloval jsem si do ArchLinuxu XFCE4. Dokud jsem nijak nenastavoval Xorg, šlo všechno dobře, akorát nefungovalo nastavení klávesnic...proto jsem vytvořil xorg.conf.
Problém je, že když teď spustím v Xkách terminál, nezobrazují se mi barvy, takže třeba MidnightCommander je naprosto nepoužitelný, protože ho prakticky nevidím.Po ukončení Xserveru vidím hlášky jako
xterm: Cannot allocate color black
a podobné, jen s jinýma barvama. Zkoušel jsem tu hlášku hodit do googlu, ale k ničemu použitelnému jsem se nedostal. Na XTERM FAQ psali o nějakém souboru .Xdefaults, kde se prý takové věci nastavují,ale já ho v PC nemám. Navíc si myslím, že bych měl spíš něco doplnit do Xorg.confu, protože když ten svůj smažu a nechám Xka naskočit v defaultní, přednastavené konfiguraci, všechno jde normálně...
Z.H.
Ide o súbor ~/.Xdefaults, ale na to zabudni, je to asi príliš zložité riešenie.
Pošli starý, aj nový xorg.conf.
Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Card0"
Monitor "Monitor0"
DefaultDepth 24 <---- toto je podstatne
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 1
EndSubSection
nebo stratuj X s jinou barevnou hloubkou, treba:
startx -depth 24
DefaulthDeph 24 v Xorg.xonfu mám.
Mužu sem dát můj současný Xorg.conf. Pokud ho smažu z adresáře /etc/X11, tak Xorg přo startu napíše, že nemůže najít konfigurační soubor, a že tedy použije "built-in configuration". S tím pak funguje Xterm normálně, ale zase nejde přepínat rozvržení kláves...
Tady je můj Xorg.conf:
konfiguracni soubor Xka
#vytvoren 7.4.2004 v 22:26
#predelan 31.7.2005 pro X.org verze 6.8.2
#predelan 27.12.2005 pro ArchLinux
Section "Files"
RgbPath "/usr/lib/X11/rgb"
ModulePath "/usr/X11R6/lib/modules"
FontPath "/usr/share/fonts/local"
FontPath "/usr/share/fonts/misc"
FontPath "/usr/share/fonts/75dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/100dpi:unscaled"
FontPath "/usr/share/fonts/Type1"
FontPath "/usr/share/fonts/CID"
FontPath "/usr/share/fonts/Speedo"
FontPath "/usr/local/share/fonts"
FontPath "/usr/share/fonts"
FontPath "/usr/local/share/fonts/truetype"
FontPath "/usr/share/fonts"
EndSection
Section "Module"
Load "dbe"
SubSection "extmod"
Option "omit xfree86-dga"
EndSubSection
Load "type1"
Load "freetype"
Load "glx"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "us,cz"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ImPS/2"
Option "Device" "/dev/psaux"
Option "ZaXisMapping" "4 5"
Option "SendCoreEvents"
EndSection
Section "Device"
Identifier "NeoMagic"
Driver "neomagic"
# VideoRam 32000
# BusId "PCI:1:0:0"
Screen 0
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "LCD"
HorizSync 10-85
VertRefresh 60-85
Option "DPMS"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "LCDcko"
Device "NeoMagic"
Monitor "LCD"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 1
Modes "1280x960" "1152x864" "1024x768""800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 4
Modes "1280x960" "1152x864" "1024x768" "800x600" "640x480"
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 8
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 15
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 16
EndSubSection
SubSection "Display"
Depth 24
EndSubSection
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "LCDcko"
InputDevice "Generic Keyboard" "CoreKeyboard"
InputDevice "Configured Mouse" "CorePointer"
EndSection
SUPER! DÍKY! Je to tím, už sem to v tom i našel. Zkopíroval jsem ten soubor rgb.txt z adresáře /usr/X11r6/lib/x11 do /usr/lib/x11 a jede to. Asi bych si měl nadělat ty simlinky, jak tam píšou...
Z.H.
Tiskni
Sdílej: