Byl vydán Debian 13 s kódovým názvem Trixie. Přehled novinek v poznámkách k vydání.
WLED je open-source firmware pro ESP8266/ESP32, který umožňuje Wi-Fi ovládání adresovatelných LED pásků se stovkami efektů, synchronizací, audioreaktivním módem a Home-Assistant integrací. Je založen na Arduino frameworku.
Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Mandrakemove nenabízí nějaké možnosti při startu? Mně taky standartní konfigurace jednoho live distra padá, když si vyberu "zapnout DMA" a "lang=cs", tak mi vše najede.
Mandrake neukazuje vždy, co natahuje do paměti, čím prochází, po ESC už jo - umíte lépe specifikovat chybu?
To cd jste pálil sám nebo je vylisované?
Hm, tak to si ho asi taky stáhnu z netu a zkusim ... jelikož to zní nějak divně, zkoušel jste ho ještě v jiné mechanice? A jiné live distro? Tj. jestli se něco změní.
Poslední Mandriva z 1. dvd taky (dost často) nebootuje, jedná se o lisované médium, zatim nikdo nepřišel na to, čim to je, dělá to na více různých strojích. Čili nepopírám, že to může být skutečně nějaká chyba.
Mohlo by tohle být ono, co máte vy? Ať zkouším tu samou verzi.
Mandrake jsem měl, teď mam MDV2006, zkusil jsem Danixe, AbcLive, Knoppixe, Quantian, ale Vaši hlášku a stav po bootu jsem ještě neviděl. Ale u Quantianu 0.7.9.1 mi defaultní konfig padá na jednom kompu taky.
CD stazeno z toho odkazu, vypaleno, pisu z nej, KDE 3.2.0, jadro: Linux dhcppc0 2.6.3-10mdk #1 Mon Apr 19 20:51:52 CEST 2004 i686 unknown unknown GNU/Linux, pri bootu F1/F2/Enter moznosti, pak nejaka konfigurace.
Doporucuju ty cd zkusit v jinym kompu a opacne neco jineho zkusit ve Vasi sestave. Osobne bych sel do neceho lepsiho = novejsiho distra.
Tak to bych to tipoval na něco ve Vašem železe nebo v nastavení? Ale nenapadá mne, co by šlo nastavit, aby to blbě četlo média. Ta mechanika je v záruce? Zkusil bych ji vyměnit nebo aspoň kabely. Jiné problémy na Vaší sestavě nepozorujete?
Tiskni
Sdílej: