Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.
Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.
Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.
Byla vydána nová verze 5.4.0 programu na úpravu digitálních fotografií darktable (Wikipedie). Z novinek lze vypíchnout vylepšenou podporu Waylandu. Nejnovější darktable by měl na Waylandu fungovat stejně dobře jako na X11.
Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.3 s kódovým jménem Zena. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze, že nástroj Systémová hlášení (System Reports) získal mnoho nových funkcí a byl přejmenován na Informace o systému (System Information). Linux Mint 22.3 bude podporován do roku 2029.
GNU Project Debugger aneb GDB byl vydán ve verzi 17.1. Podrobný přehled novinek v souboru NEWS.
Josef Průša oznámil zveřejnění kompletních CAD souborů rámů tiskáren Prusa CORE One a CORE One L. Nejsou vydány pod obecnou veřejnou licenci GNU ani Creative Commons ale pod novou licencí OCL neboli Open Community License. Ta nepovoluje prodávat kompletní tiskárny či remixy založené na těchto zdrojích.
Nový CEO Mozilla Corporation Anthony Enzor-DeMeo tento týden prohlásil, že by se Firefox měl vyvinout v moderní AI prohlížeč. Po bouřlivých diskusích na redditu ujistil, že v nastavení Firefoxu bude existovat volba pro zakázání všech AI funkcí.
tak ten úžasný editor, ani žádný jiný (nainstaloval jsem i Emacs a to normálně nedělám, a ani v něm ta čeština nejde nastavit) nepiše hačky.
Ve Firefoxu bezproblémové v editoru ani náhodou. Hledám pátrám a nic nenacházim. Ani nevím proč se tak děje. Sice když budu chtít psát do blogu diakritikou nebude v tom problém, leč už to ispellem ani aspellem neopravim. Poradí mi někdo co dal a jak dal? Přeci jen sem tam česky chci psát a i když mám ještě jiné OS jako je Slackware, tak jde tak trochu o prestiž jestli se mi to zdaří aspoň trochu počeštit. V konzoli by to chtělo českou klávesnici, ale ta není a napsat si ji neumím. Díky.
wscons, viz zde. Nemam to ale vyzkousene v praxi.
no co takhle nastavit spravny font pro terminal? :) me vim funguje spravne.myslim, ze tazateli se nejedna o terminal v grafickem prostredi, ale o ciste textovou konsoli.
wscons, pripadne definici klavesnice. Pripadne nastaveni fontu pro konsoli (tusim ze to je v NetBSD nekde v jednom konfiguracnim souboru, nemam to ted u sebe).
Pokud se jedna o terminal v grafickem prostredi (xterm apod.), a ceska klavesnice jakoby funguje, ale pouze se nezobrazuji ty spravne znaky, tak bude mozna reseni nastaveni fontu v konfiguracnim souboru toho prislusneho programu, bud terminalu, nebo pripadne dokonce VIM samotneho.
Co jsem pouzival NetBSD, tak protoze nejsem zrovna fanatik prikazove radky, vedome jsem se o cestinu v konsoli (i v Konsoli) nesnazil, proto ted radim pouze teoreticky. V prostredi KDE mi cestina diky vyse zminenemu doplneni LC_CTYPE fungovala bez problemu.
takže zkusím tedy až dorazím domů doinstalovat KDE, i dyž to není moje oblíbená značka čaje.Myslim, ze to nezalezi az tak na KDE, kazde graficke prostredi je asi mozne nastavit na cestinu (pouze ja zkousel v NetBSD jen KDE, protoze je to moje oblibene;). Nejake diskuse o problemech jsem zaregistroval jen co se tyce jazykoveho prostredi ciste konsole (tj. bez grafickeho prostredi). Zajimave, clovek by rekl, ze to ve Slackware bude podobna zalezitost jako v NetBSD...
Tiskni
Sdílej: