ASUS má v nabídce komplexní řešení pro vývoj a nasazení AI: kompaktní stolní AI superpočítač ASUS Ascent GX10 poháněný superčipem NVIDIA GB10 Grace Blackwell a platformou NVIDIA DGX Spark. S operačním systémem NVIDIA DGX založeném na Ubuntu.
Desktopové prostredie Trinity Desktop vyšlo vo verzii R14.1.5. Je tu opravená chyba v tqt komponente spôsobujúca 100% vyťaženie cpu, dlaždice pre viac monitorov a nemenej dôležité su dizajnové zmeny v podobe ikon, pozadí atď. Pridaná bola podpora distribúcií Debian Trixie, Ubuntu Questing, RHEL 10 a OpenSUSE Leap 16.
Grafická aplikace Easy Effects (Flathub), původně PulseEffects, umožňující snadno povolovat a zakazovat různé audio efekty v aplikacích používajících multimediální server PipeWire, byla vydána ve verzi 8.0.0. Místo GTK 4 je nově postavená nad Qt, QML a Kirigami.
Na YouTube lze zhlédnout Godot Engine – 2025 Showreel s ukázkami toho nejlepšího letos vytvořeného v multiplatformním open source herním enginu Godot.
Blíží se konec roku a tím i všemožná vyhlášení slov roku 2025. Dle Collins English Dictionary je slovem roku vibe coding, dle Dictionary.com je to 6-7, …
Cloudflare Radar: podíl Linuxu na desktopu dosáhl v listopadu 6,2 %.
Chcete vědět, co se odehrálo ve světě techniky za poslední měsíc? Nebo si popovídat o tom, co zrovna bastlíte? Pak doražte na listopadovou Virtuální Bastlírnu s mikrofonem a kamerou, nalijte si něco k pití a ponořte se s strahovskými bastlíři do diskuze u virtuálního piva o technice i všem možném okolo. Mezi nejvýznamnější novinky patří Průšovo oznámení Core One L, zavedení RFID na filamentech, tisk silikonu nebo nový slicer. Dozvíte se ale i
… více »Vývojáři OpenMW (Wikipedie) oznámili vydání verze 0.50.0 této svobodné implementace enginu pro hru The Elder Scrolls III: Morrowind. Přehled novinek i s náhledy obrazovek v oznámení o vydání.
Komunita kolem Linux Containers po roce vývoje představila (YouTube) neměnný operační systém IncusOS speciálně navržený pro běh Incusu, tj. komunitního forku nástroje pro správu kontejnerů LXD. IncusOS poskytuje atomické aktualizace prostřednictvím mechanismu A/B aktualizací s využitím samostatných oddílů a vynucuje zabezpečení bootování pomocí UEFI Secure Bootu a modulu TPM 2.0. Postaven je na Debianu 13.
Mozilla začne od ledna poskytovat komerční podporu Firefoxu pro firmy. Jedná se o podporu nad rámec stávající podpory, která je k dispozici pro všechny zdarma.
Nedaří se mi najít ve filesystemu odpovídající zařízení pro externí DVD mechaniku Asus DRW-1608P2S-D připojenou na USB.
V zapojování hardware se moc nevyznám, asi je to tedy trošku začátečnický dotaz. lsusb po připojení mechaniky žádnou změnu nezaznamená - zařízení se v seznamu neobjeví.
Podobně dmesg po připojení nic neregistruje. Jak bych měl prosím postupovat? V čem může být problém? Prohledal jsem všechno v /dev/sda* /dev/sdb*, /dev/hdc* /dev/scd* a nic.
Děkuju, j.o.
Linux Slackware 10.0 Jádro 2.4.26
lsmod | grep hcd ehci-hcd 17580 0 (unused) usbcore 59308 1 [hid usbmouse wacom usb-storage scanner uhci ehci-hcd]
. Jinak pokud doopravdy nepotřebuješ jádro 2.4x, tak si upgradni na 2.6.x
. Stojí to za to
. Jinak já to píšu ze zkušeností z jádra 2.6.x, ale usb-storage nebo tak nějak musí být i v řadě 2.4.x 
usb-storage, načetl jsem ho pomocí insmod usb-storage, ale žádná změna. Používám myš od tabletu, a tablet je na USB, nicméně běží správně, zkoušel jsem ho odpojit, ale mechaniku to pořád nenašlo. Pokud tomu rozumím dobře, tak než začnu zkoušet různá zařízení v /dev/, musí se nejprve to zařízení objevit ve výpisu lsusb (nebo jinde?)
. Navíc kompilace jádra-2.4.x je sázka do loterie, buď to vyjde nebo ne. Jádro 2.6.x zkompiluješ snad vždycky, aspoň mě se nikdy žádný error nestal
. Že ti nešlo zkompilovat nějaký gtk, který určitě potřebuje nějaký další devel balíky apod., to opravdu nic neznamená
.dmesg sice něco registruje, ale zase jako šílené:
usb.c: USB device not accepting new address=26 (error=-71) hub.c: new USB device 00:10.3-4, assigned address 27 usb.c: USB device not accepting new address=27 (error=-71) hub.c: new USB device 00:10.3-4, assigned address 28 usb.c: USB device not accepting new address=28 (error=-71) hub.c: new USB device 00:10.3-4, assigned address 29 usb.c: USB device not accepting new address=29 (error=-71) hub.c: new USB device 00:10.3-4, assigned address 30 usb.c: USB device not accepting new address=30 (error=-71) hub.c: new USB device 00:10.3-4, assigned address 31 usb.c: USB device not accepting new address=31 (error=-71)... a takhle to cca po sekundě pokračuje až do adresy 127, a pak to zkouší zas od začátku. Čím to, že mechanika nechce přijmout adresu?
rmmod ehci-hcd a po zapnutí se mi objevila v /dev/sr0
Tiskni
Sdílej: