MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.
Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
${WORKDIR}, takže jej zkuste promazat.
emergnul jsem si openoffice-bin. Jak jsem pročítal fóra a viděl, jak dlouho to trvá, tak jsem si řekl, že na to nemám nervy.
/usr/portage/distfilesvsechny stahnute soubory pro portage jsou tam !
LINGUAS="cs" emerge app-office/openoffice-bin
TAk jsem stahl binarky a v pohode. Nemuzu ale najit lokalizacni balik - existuje v gentoo, nebo se da nejak pouzit rpm ci debiani, ktere jsem jedine nasel na jejich openoffice.cz?Pokud máte v
/etc/make.conf řádku:
LINGUAS="cs"
měl by si emerge openoffice-bin stáhnout lokalizační balíček sám. České rozhraní, pokud není automaticky, nastavíte pak v menu OpenOffice, tuším Nástroje > Volby... nebo tak nějak. Źádné extra balíčky nejsou třeba hledat ;)
Ještě Gentoo Linux Localization Guide. A rada: Když něco tak běžného vypadá příliš složitě, je to zpravidla proto, že nejdete tou správnou cestou ;)
A rada: Když něco tak běžného vypadá příliš složitě, je to zpravidla proto, že nejdete tou správnou cestou ;)Do kamene tesat. Je opravdu s podivem, kolik lidí řeší triviální věci na jeden emerge (apt-get, rpm...) tím nejpřekomplikovanějším možným způsobem.
openoffice-bin znas?
Znam, z toho jsem to instaloval. LINGUAS jsem ale v make.conf nemel pri instalaci, rozhrani mam anglicke a neni jina volba. Takze jeste jednou instalovat, balicek pro lokalizaci proste neexistuje? Omlouvam se, ale kdyz existuji balicky pro debian a rpm, tak jsem chtel zjistit, jestli neexistuje neco i pro gentoo a jestli, jak se to jmenuje, abych to nasel.Buď si dejte LINGUAS do make.conf (i pro ostatní programy) anebo napište výše uvedený povel
LINGUAS="cs" emerge openoffice (ovšem pak pozor při aktualizacích) - lokalizace se stáhne automaticky a nemusíte nic řešit.
Tiskni
Sdílej: