abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 16:22 | Zajímavý článek

Argentinec, který byl náhodně zachycen Google Street View kamerou, jak se zcela nahý prochází po svém dvorku, vysoudil od internetového giganta odškodné. Soud uznal, že jeho soukromí bylo opravdu porušeno – Google mu má vyplatit v přepočtu asi 12 500 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 13:55 | IT novinky

Eben Upton, CEO Raspberry Pi Holdings, informuje o RP2350 A4, RP2354 a nové hackerské výzvě. Nový mikrokontrolér RP2350 A4 řeší chyby, i bezpečnostní, předchozího RP2350 A2. RP2354 je varianta RP2350 s 2 MB paměti. Vyhlášena byla nová hackerská výzva. Vyhrát lze 20 000 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:44 | IT novinky

Představen byl notebook TUXEDO InfinityBook Pro 15 Gen10 s procesorem AMD Ryzen AI 300, integrovanou grafikou AMD Radeon 800M, 15,3 palcovým displejem s rozlišením 2560x1600 pixelů. V konfiguraci si lze vybrat až 128 GB RAM. Koupit jej lze s nainstalovaným TUXEDO OS nebo Ubuntu 24.04 LTS.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    včera 13:44 | Nová verze

Po půl roce od vydání verze 2.41 byla vydána nová verze 2.42 knihovny glibc (GNU C Library). Přehled novinek v poznámkách k vydání a v souboru NEWS. Vypíchnout lze například podporu SFrame. Opraveny jsou zranitelnosti CVE-2025-0395, CVE-2025-5702, CVE-2025-5745 a CVE-2025-8058.

včera 06:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 9.15 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

28.7. 21:22 | Zajímavý software

Společnost CORSAIR podporuje svůj systém iCUE LINK pouze ve Windows a macOS. Jak jej ovládat v Linuxu? OpenLinkHub (GitHub) je open source linuxové rozhraní k iCUE LINK. Z webového rozhraní na adrese http://localhost:27003 lze ovládat RGB osvětlení, rychlost ventilátorů, nastavovat klávesnice, myši, headsety…

28.7. 15:11 | Zajímavý článek

Ve funkci koordinátora k bitcoinové kauze skončil bývalý ústavní soudce David Uhlíř. Informaci, kterou zveřejnil Deník N, potvrdila Radiožurnálu ministryně spravedlnosti Eva Decriox (ODS). Uvedla, že odchod byl po vzájemné dohodě. „Jeho mise je ukončená, auditní procesy se už povedlo nastavit,“ řekla. Teď má podle ministryně další kroky podniknout policie a státní zastupitelství. Koordinátorem jmenovala ministryně Uhlíře 19. června.

Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    28.7. 13:00 | Nová verze

Byla vydána nová verze 25.07.26 svobodného multiplatformního video editoru Shotcut (Wikipedie) postaveného nad multimediálním frameworkem MLT. Nejnovější Shotcut je již vedle zdrojových kódů k dispozici také ve formátech AppImage, Flatpak a Snap.

28.7. 00:11 | Nová verze

Po 9 týdnech vývoje od vydání Linuxu 6.15 oznámil Linus Torvalds vydání Linuxu 6.16. Přehled novinek a vylepšení na LWN.net: první a druhá polovina začleňovacího okna a Linux Kernel Newbies.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    25.7. 19:55 | IT novinky

Americký výrobce čipů Intel propustí 15 procent zaměstnanců (en), do konce roku by jich v podniku mělo pracovat zhruba 75.000. Firma se potýká s výrobními problémy a opouští také miliardový plán na výstavbu továrny v Německu a Polsku.

Ladislav Hagara | Komentářů: 39
    Kolik tabů máte standardně otevřeno ve web prohlížeči?
     (29%)
     (28%)
     (5%)
     (6%)
     (4%)
     (1%)
     (2%)
     (24%)
    Celkem 173 hlasů
     Komentářů: 20, poslední včera 23:13
    Rozcestník

Dotaz: wine, negunguje čeština

9.1.2007 10:43 Miro
    wine, negunguje čeština
    Přečteno: 245×
    Po spuštení libovolného programu mi pod wine nefunguje čeština. Při pokusu o napsáni českého znaku to vyhodí podobnou hlášku:
    err:keyboard:X11DRV_ToUnicodeEx Please report: no char for keysym 01B9 (scaron):
    err:keyboard:X11DRV_ToUnicodeEx (virtKey=33,scanCode=61,keycode=C,state=0)

a nenapíše se žádny znak. Pomocí
    WINEDEBUG=+key,+keyboard
    jsem zjistil, že rozložení kláves je rozpoznáno správně. Problém je pravděpodobně v locales. Protože podobné hlášky mi to házelo na jiném počítači když jsem měl špatně nastavené locales. Distribuce kterou používam je Ubuntu-6.10, 64-bitová verze a verze wine je wine-0.9.27. Poslední kterou jsme zkoušel je skompilovaná, ale zkoušel jsem i nejakou co už byla jako balíček, ale pořád ten stejný problém.

Odpovědi

9.1.2007 18:11 Miro
    Rozbalit Rozbalit vše Re: wine, negunguje čeština
    Ještě doplním, že locales jsme zkoušel ja cs_CZ, tak cs_CZ.UTF-8, tak jsem zkoušel doplnit /var/lib/locales/supported.d/cs cs_CZ.ISO-88295-2. Nič nezabralo. Inak že je problém v locales se projevuje po spuštění WINEDEBUG=+nls
    trace:nls:setup_unix_locales got lcid 0409 (4 matches) for LC_CTYPE="C"
    potom neexistují scancodes, pro české znaky a windowsí programy s nima neumí pracovat. Ale bohužel žádne řešení jsem ješte nenašel, za jakoukoliv pomoc budu vděčný.
    11.1.2007 02:20 Miro
    Tak jsem našel, že to je chyba ubuntu. Tak se to ještě pokusím vyřešit podle návodu (i když to asi nebude fungovat), ale asi rezignuji a zkusím to přes dchroot.
    11.1.2007 11:56 Miro
    Nakonec jsem našel řešení i když trochu krkolomné. Je potřeba doplnit 32 bitové locales do adresáře /usr/lib32/locale (já jsem je vzal z jiné distribuce) a pro wine nastavit proměnnou XLOCALELIBDIR=/usr/lib32/X11/locale (já jsem si na to udělal skript, ale má to nevýhodu, že místo wine, musím spuštět winecz). To je kvůli tomu, aby X11 správně rozpoznaly odkud se mají brát locale knihovny.

Jinak omlouvám se všem za tento monolog o této chybě, ale možná to někoho ještě bude zajímat.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.