Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
v záchraném systému totéž.... no asi jsem něco zvrzal .... z woken jsem odstranil linuxový disky a znovu nainstaloval celý distro... nejsem přeci takový nemehlo.... znovu prolezl diskuze vše jsem si vytiskl a ... v Yastu jsem nastavil instalační cestu , vybral update , předtím jsem nainstaloval gcc a make a skončilo to úplně stejně - jediné co fungovalo byl init 3 a přihlášení jako root... sax2 - není, etc/x11 není.....
deska MSI K8 NEO4 , AMD 64 Dual Core a grafika 7300 do PCI-E ..... co vržu ?
Tak jsem si zahrál znovu ... odstranil disky a znovu vše nainstaloval.. ale tu 3D podporu bych móóóc chtěl. V /tmp teď mám NVIDIA-Linux-x86-1.0-9746-pkg1.run, ale bojím se spustit sh.... může být chyba ve slotu (agp vs PCI-E ?)
isdavid
Takže nevím jak mám přehodit ovladač na Vesa ( v Yastu ? )ani jak odinstalovat nvidii z distra....Prohlížím faq a diskuze a sbírám rozumy abych kór nevypadal jako...
Tohle jsem našel ,
tak to chci zkusit
1) kernel-source a gcc naistalujes pomoci YASTu
2) stahni si ovladac na nvidii z jejich stranek.
3) odhlasis se a spustis si konzoli a napises init 3 a od das enter, kdy se vypis zastavi, abys pak mohl dal psat prikazy.
4)pak napises sh NVIDIA-LINUX-x86-1.0-8756-pkg1.run -q a odklikas instalaci ovladace. Pokud nenainstalujes kernel-source a gcc tak te to dal nepusti.
5)napises sax2 -r -m 0=nvidia
6) init 5 - ten te vrati do grafickeho rezimu a hotovo.
Ještě jsem našel návod na instalaci pomocí " tiny-nvidia-installer " ale ten nemohu jej nikde najít.
man lna pak
ln -s /usr/src/linux/linux-sources-verze /usr/src/linux(konkretne cesta muze byt trosku jina, zalezi na distribuci, jak je to konkretne v suse nevim), pak stahnout aktualni ovladace z www nvidia, a spustit instalator. cele by to melo probehnout korektne. nakonec se te instalator zepta zdali ti ma instalator upravit soubor s zakladnim nastaveni grafickeho prostredi (sou tam veci jako driver na grafiku, rozliseni a tak...), tobe, jako zacatecnikovi bych doporucoval odpovedet kladne. po instalaci bych zkusil prikaz man modprobe a pak modprobe nvidia. pokud ti to nevyhodi nejakou hlasku, melo by pak vse chodit tak jak ma. takze init 5 a hura...
Ve woknech je TC můj oblíbený ....
No a právě proto mě štve, že jsem takový nemehlo a neumím spustit 3D podporu.... už jsem 3x instaloval Suse , protože dvakrát se to kouslo a nikam mě to nepustilo ani v textáku ani v záchraném systému , teda zareagovalo to na init3 a přihlášení roota a tam jsem skončil..... na všechno psal no such file or directory...
co si komplikujes zivot?staci nainstalovat dva balicky z ftp://download.nvidia.com/opensuse/10.2/i586/ a po restarte ti ide 3D podpora tu mas navod v cestine http://suseportal.cz/nvidia_a_ovladace_snad_uz_naposled
)
Asi som trošku odbočil od témy ale skus tam dať mandrivu64bit prípadne otestuj hardvér, keď sa ti tak nepodarilo ani raz správne nainštalovať distribúciu.
Pamätaj linux je viac náchylný na pokazený prípadne veľmi pretaktovný hardvér.
) spíše si myslím že problém bude v PCI-E ....
Tiskni
Sdílej: