Od soboty do úterý probíhá v Hamburku konference 39C3 (Chaos Communication Congress) věnovaná také počítačové bezpečnosti nebo hardwaru. Program (jiná verze) slibuje řadu zajímavých přednášek. Streamy a záznamy budou k dispozici na media.ccc.de.
Byl představen nový Xserver Phoenix, kompletně od nuly vyvíjený v programovacím jazyce Zig. Projekt Phoenix si klade za cíl být moderní alternativou k X.Org serveru.
XLibre Xserver byl 21. prosince vydán ve verzi 25.1.0, 'winter solstice release'. Od založení tohoto forku X.Org serveru se jedná o vůbec první novou minor verzi (inkrementovalo se to druhé číslo v číselném kódu verze).
Wayback byl vydán ve verzi 0.3. Wayback je "tak akorát Waylandu, aby fungoval Xwayland". Jedná se o kompatibilní vrstvu umožňující běh plnohodnotných X11 desktopových prostředí s využitím komponent z Waylandu. Cílem je nakonec nahradit klasický server X.Org, a tím snížit zátěž údržby aplikací X11.
Byla vydána verze 4.0.0 programovacího jazyka Ruby (Wikipedie). S Ruby Box a ZJIT. Ruby lze vyzkoušet na webové stránce TryRuby. U příležitosti 30. narozenin, první veřejná verze Ruby 0.95 byla oznámena 21. prosince 1995, proběhl redesign webových stránek.
Všem čtenářkám a čtenářům AbcLinuxu krásné Vánoce.
Byla vydána nová verze 7.0 linuxové distribuce Parrot OS (Wikipedie). S kódovým názvem Echo. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Debianu a zaměřenou na penetrační testování, digitální forenzní analýzu, reverzní inženýrství, hacking, anonymitu nebo kryptografii. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Vývojáři postmarketOS vydali verzi 25.12 tohoto před osmi lety představeného operačního systému pro chytré telefony vycházejícího z optimalizovaného a nakonfigurovaného Alpine Linuxu s vlastními balíčky. Přehled novinek v příspěvku na blogu. Na výběr jsou 4 uživatelská rozhraní: GNOME Shell on Mobile, KDE Plasma Mobile, Phosh a Sxmo.
Byla vydána nová verze 0.41.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 6.1 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.
Byla vydána nová verze 5.5 (novinky) skriptovacího jazyka Lua (Wikipedie). Po pěti a půl letech od vydání verze 5.4.
uz takhle jsem se celkem rozepsal
za prvy se mi zda nejaky divny lilo na debianu, ale je to mozny, jenom se mi to zda divny :)
za druhe, zkuste posunout nacitaci partition, delalo mi to taky, nevim proc, instalace probehla v poradku, ale spatne si to ocisloval a misto z hd(0,6) nacital z hd(0,7) , mrknout, vyzkouset, treba placam blbost...
(to lilo jsem tam dal kvuli tomu, ze na LILO jsem cetl navod, ze pomoci dd if=/dev/hda1 of=boot.lnx bs=512 count=1 to pak jde dat na XP partion a pak bootovat pres win, ale nevim jestli to same jde i s grub)
no s tou nacitaci partions si nejsem moc jisty jestli to zvladnu zmenit..v praci mam debian s grub a tam v ty uvodni nabidce vim, ze to jde zmenit
ale u me doma se pusti "lilo linux loader" snad je ten nazvem spravne..a nic uz s tim neudelam..proste to hned nabiha
a pak kdyz tam mam ten "initramfs" tak uz toho moc neumim zmenit...jsem zacatecnik
jsem to po Windowsovsku preinstalil
a dal tam grub a pak jsem jen prejmenoval jmeno disku, z ktereho to bootuje
ale narazil jsem jeste na jiny problem
jsem si vyhradil misto na root, pak na swap a pak jsem chtel udelat oddil FAT32,abych mohl sdilet data i ve WIN.
takze jsem si udelat partions, dal ji ze je primary, FAT32, boot flag OFF, ale pak je tam moutig point s nabidkou \windows, \dos, manual a not mounting a tady nevim co mam dat, neco jsem zkousel, ale pak mi to psalo, ze to nemuze primountovat
Co bych tady mel nastavit, aby to fungovalo?
Tiskni
Sdílej: