Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.
Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.
Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).
Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.
Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.
D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.
Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.
Ze systému Slavia pojišťovny uniklo přibližně 150 gigabajtů citlivých dat. Jedná se například o pojistné dokumenty, lékařské záznamy nebo přímou komunikaci s klienty. Za únik může chyba dodavatelské společnosti.
Sněmovna propustila do dalšího kola projednávání vládní návrh zákona o digitální ekonomice, který má přinést bezpečnější on-line prostředí. Reaguje na evropské nařízení DSA o digitálních službách a upravuje třeba pravidla pro on-line tržiště nebo sociální sítě a má i víc chránit děti.
Meta převezme sociální síť pro umělou inteligenci (AI) Moltbook. Tvůrci Moltbooku – Matt Schlicht a Ben Parr – se díky dohodě stanou součástí Meta Superintelligence Labs (MSL). Meta MSL založila s cílem sjednotit své aktivity na poli AI a vyvinout takovou umělou inteligenci, která překoná lidské schopnosti v mnoha oblastech. Fungovat by měla ne jako centralizovaný nástroj, ale jako osobní asistent pro každého uživatele.
Zkuste použít jiné cdr/dvdtools ... dělo se mi to samý u Mandrivy na noťasu ... v k3b lze nastavit cesty k jednotlivým programům.
Ok, v tý Mandrivě jsem to nakonec rozchodil v xcdroastu ... měl jsem cdrtools (?) od Schillyho a nic. V k3b byl vidět volaný řádek, s jakými parametry bylo co spouštěno ... můžete uvést, víte?
Hm, tušim, co hledat, zatim zkuste ověřit, co vám řekne lshw (máte-li), já mam u vypalovačky následující ...
description: IDE Channel 1
physical id: 1
bus info: ide@1
logical name: ide1
clock: 66MHz
*-cdrom
description: DVD-RAM writer
product: MATSHITADVD-RAM UJ-830Sx
physical id: 0
bus info: ide@1.0
logical name: /dev/hdc
version: 1.00
capabilities: packet atapi cdrom removable nonmagnetic dma lba iordy audio cd-r cd-rw dvd dvd-r dvd-ram
configuration: mode=udma2 status=ready
*-disc
logical name: /dev/hdc
Ať nematu ... prošel jste i zdejší články? A ta hláška Write speed 2 of medium not sufficient for this writer je aktuální? Mně se podařilo rozchodit pálení 8-12x cdrw médií, jiná ne.
*-ide
description: IDE Channel 0
bus info: ide@0
logical name: ide0
clock: 33MHz
*-cdrom
product: TSSTcorpCD/DVDW TS-L632D
bus info: ide@0.0
logical name: /dev/hda
capacity: 2KB
capabilities: packet
*-storage
description: SATA controller
product: 82801GBM/GHM (ICH7 Family) Serial ATA Storage Controller A
No, měl jsem kdysi to samé, vyřešilo se to tak nějak samo, v xcdroastu to šlo, nemam teď jak porovnávat. Zkusil bych ještě zkusit z příkazového řádku ... viz článek Vypalování III, tedy cdrecord dev=/dev/hda -scanbus a pak z onoho jmenovaného článku bych se inspiroval konstrukcí cdrecord -v speed=4 dev=0,1,0 -data moj_subor.iso
Tiskni
Sdílej: