abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 14:00 | Zajímavý článek

Byl publikován aktuální přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie).

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    dnes 12:00 | Nová verze

V programovacím jazyce Go naprogramovaná webová aplikace pro spolupráci na zdrojových kódech pomocí gitu Forgejo byla vydána ve verzi 12.0 (Mastodon). Forgejo je fork Gitei.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 18:44 | Zajímavý článek

Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 155 (pdf) a Hello World 27 (pdf).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 16:11 | Nová verze

Hyprland, tj. kompozitor pro Wayland zaměřený na dláždění okny a zároveň grafické efekty, byl vydán ve verzi 0.50.0. Podrobný přehled novinek na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:55 | Komunita

Patrick Volkerding oznámil před dvaatřiceti lety vydání Slackware Linuxu 1.00. Slackware Linux byl tenkrát k dispozici na 3,5 palcových disketách. Základní systém byl na 13 disketách. Kdo chtěl grafiku, potřeboval dalších 11 disket. Slackware Linux 1.00 byl postaven na Linuxu .99pl11 Alpha, libc 4.4.1, g++ 2.4.5 a XFree86 1.3.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    16.7. 21:22 | IT novinky

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) jako první orgán státní správy v Česku spustilo takzvaný „bug bounty“ program pro odhalování bezpečnostních rizik a zranitelných míst ve svých informačních systémech. Za nalezení kritické zranitelnosti nabízí veřejnosti odměnu 1000 eur, v případě vysoké závažnosti je to 500 eur. Program se inspiruje přístupy běžnými v komerčním sektoru nebo ve veřejné sféře v zahraničí.

Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    16.7. 16:22 | IT novinky

Vláda dne 16. července 2025 schválila návrh nového jednotného vizuálního stylu státní správy. Vytvořilo jej na základě veřejné soutěže studio Najbrt. Náklady na přípravu návrhu a metodiky činily tři miliony korun. Modernizovaný dvouocasý lev vychází z malého státního znaku. Vizuální styl doprovází originální písmo Czechia Sans.

Ladislav Hagara | Komentářů: 26
    16.7. 15:33 | Upozornění

Vyhledávač DuckDuckGo je podle webu DownDetector od 2:15 SELČ nedostupný. Opět fungovat začal na několik minut zhruba v 15:15. Další služby nesouvisející přímo s vyhledáváním, jako mapyAI asistent jsou dostupné. Pro některé dotazy během výpadku stále funguje zobrazování například textu z Wikipedie.

bindiff | Komentářů: 8
    16.7. 13:33 | Bezpečnostní upozornění

Více než 600 aplikací postavených na PHP frameworku Laravel je zranitelných vůči vzdálenému spuštění libovolného kódu. Útočníci mohou zneužít veřejně uniklé konfigurační klíče APP_KEY (např. z GitHubu). Z více než 260 000 APP_KEY získaných z GitHubu bylo ověřeno, že přes 600 aplikací je zranitelných. Zhruba 63 % úniků pochází z .env souborů, které často obsahují i další citlivé údaje (např. přístupové údaje k databázím nebo cloudovým službám).

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    16.7. 00:11 | Nová verze

Open source modální textový editor Helix, inspirovaný editory Vim, Neovim či Kakoune, byl vydán ve verzi 25.07. Přehled novinek se záznamy terminálových sezení v asciinema v oznámení na webu. Detailně v CHANGELOGu na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Jaký je váš oblíbený skriptovací jazyk?
     (59%)
     (27%)
     (7%)
     (3%)
     (0%)
     (1%)
     (4%)
    Celkem 410 hlasů
     Komentářů: 16, poslední 8.6. 21:05
    Rozcestník

Dotaz: gentoo: podivně pomalý Openoffice

nooneanymore avatar 20.6.2007 10:08 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    gentoo: podivně pomalý Openoffice
    Přečteno: 204×
    Zdravím,

zrovna jsem upgradoval na openoffice 2.2.1 a zjistil jsem, že jeho spouštění trvá hodně pomalu. Zadám příkaz, pak je chviličku zatížen procesor, objeví se splash, pak dlouho nic, nemaká ani procesor, ani RAM, ani swap, pak najednou se to ticho prolomí, harddisk zahlučí, jako by se probíral ze spánku, a openoffice naběhne v mžiku.

Divné je, že to dělá jen na notebooku, na desktopu se spouští normálně. Kvůli rychlosti jsem vypnul javu a zvýšil grafickou vyrovnávací paměť. Parametr --quickstart, jestli takový nějaký vůbec existuje, nic nezlepšuje, Díval jsem se na výpis programu top a odráží v podstatě to, co jsem psal v předešlém odstavci.

Hledám chybu v nastavení programu, ale možná je jinde: může mít na OO vliv třeba acpi nebo laptop-mode? Notebook je Fujitsu-Siemens AmiloPro v2010, nesmějte se mi, není to můj notebook, tenhle kšunt bych si nikdy nekoupil.

Nenašel jsem žádný log, který by mi řekl něco podrobnějšího.

OOO quickstart se mi kompilovat nechce, musel bych zkompilovat i kdelibs a qt.

Odpovědi

nooneanymore avatar 20.6.2007 10:09 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Rozbalit Rozbalit vše Re: gentoo: podivně pomalý Openoffice
    Jo, ještě dodatek: instaloval jsem binární balíček, tzn. OO jsem si vlastní rukou nekompiloval.
    20.6.2007 18:52 lev | skóre: 12 | blog: Lev
    Zdar, no já upgradoval taky na verzi 2.2.1, ale mám opačnou reakci.Zdá se mi po tom systém pružnější.Je fakt, že jsem to celý zkompiloval.Bylo to u mně tak na 8 hod. ale vyplatilo se to.;-) Být tebou tak to pustím pres noc.
    ..Zítra je taky den, ale nebylo by špatné už dnes něco řešit ....
    20.6.2007 10:27 PetrC
    Zkuste příkaz:

strace -f openoffice.org2.2 -writer (nebo jak se spouští 2.2.1)

a sledujte ve výpisech, kde se to zastaví. Vždy když jsem měl problémy s pomalým startem OO, bylo způsobeno nastavením sítě, přesněji DNS serverů, což by mohl být případ NB, pokud se pohybujete mezi více sítěmi...
    nooneanymore avatar 20.6.2007 10:58 nooneanymore | skóre: 14 | blog: Smazano
    Teď ten notebook u sebe nemám, ale budete mít pravdu, že to bude nastavením DNS,respektive dostupností sítě, protože jsem to zkoušel při špatném nastavení sítě. Jak to mám ale vyřešit? To mám pokaždé při nedostupné síti službu net.eth0 vypnout? To je dost nepraktické. Nejde se nějak zbavit závislosti OO na síti?
    Josef Kufner avatar 20.6.2007 11:20 Josef Kufner | skóre: 70
    Nastav /etc/hosts tak, aby všecko lokální bylo opravdu lokální. Tj. localhost, jméno tvého stroje a další aliasy ukazovaly na 127.0.0.1.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    20.6.2007 14:30 laco
    Díky, že se konečně tomuto problému někdo pořádně věnuje. Dotazů ne tento problém bylo na netu už několik bez pořádné odpovědi.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.