Byla vydána nová verze 2.4.68 svobodného multiplatformního webového serveru Apache (httpd). Řešeno je mimo jiné 13 zranitelností.
Apple na své vývojářské konferenci WWDC26 (Worldwide Developers Conference, keynote) představil řadu novinek. Vypíchnout lze novou generaci Apple Intelligence a zbrusu novou Siri, která dostala název Siri AI. Kvůli Aktu o digitálních trzích (DMA) však funkce Siri AI nebudou v systémech iOS 27 a iPadOS 27 k dispozici uživatelům v Evropské unii.
Byla vydána nová verze 1.18.0 distribučního frameworku Flatpak (Wikipedie), tj. technologie umožňující distribuovat aplikace v podobě jednoho instalačního souboru na různé linuxové distribuce a jejich různá vydání. Přehled novinek na GitHubu. Vypíchnout lze podporu rozhraní /dev/kfd pro výpočty na kartách AMD (AMDKFD).
aMule (Wikipedie), tj. multiplatformní klient pro peer-to-peer sdílení souborů pro sítě eD2k and Kademlia, byl po více než pěti letech od vydání poslední verze 2.3.3, vydán v nové major verzi 3.0.0 (GitHub). S novou webovou stránkou a dokumentací.
Byly vyhlášeni vítězové a zveřejněny vítězné zdrojové kódy (YouTube, GitHub) již 29. ročníku soutěže International Obfuscated C Code Contest (IOCCC), tj. soutěže o nejnepřehlednější (nejobfuskovanější) zdrojový kód v jazyce C.
Evropská komise předložila evropský balíček pro technologickou suverenitu, tedy soubor opatření, která mají posílit kapacity EU v oblasti polovodičů, umělé inteligence, cloudu a open source. To Evropě pomůže stát se lídrem v oblasti umělé inteligence, posílit její digitální autonomii a vytvářet podmínky pro udržitelnější digitální budoucnost.
OpenCV (Open Source Computer Vision, Wikipedie), tj. open source multiplatformní knihovna pro zpracování obrazu a počítačové vidění, byla vydána v nové major verzi 5.
Byla vydána nová verze 9.7 multiplatformní digitální pracovní stanice pro práci s audiem (DAW) Ardour. Přehled novinek, vylepšení a oprav v poznámkách k vydání.
Vývojáři webového prohlížeče Ladybird dnes oznámili, že mění způsob vývoje. S blížícím se vydáním alfa verze přestávají přijímat veřejné pull requesty. Všechny otevřené veřejné pull requesty budou uzavřeny. Tým nedokáže garantovat bezpečnost AI generovaných pull requestů.
OpenLogi (GitHub) je open source náhrada aplikace Logi Options+ pro přizpůsobení myší od společnosti Logitech. Zatím běží pouze na macOS.
.
Chystám se instalovat server pro menší síť, založený na Ubuntu 6.06 (starou verzi distra jsem zvolil z více důvodů: je to LTS, mám instalačku při ruce a nemusím ji stahovat a navíc je i na serveru, který hodlám nahradit).
Instalaci chci provést přímo z disku (mj. proto, že tu nemám k dispozici funkční CD mechaniku), takže jsem provedl přípravu: disk pro server jsem rozdělil v jiném PC, do vyhrazené partišny jsem zkopíroval obsah ISO obrazu instalačního CD a nainstaloval jsem na ten disk GRUB.
Server z takhle připraveného disku v pohodě najede do instalátoru, ale nevím, jak mu teď říct, že se nemá pokoušet připojovat CD-ROM.
Při automatické detekci žádnou nenajde a nabídne mi ruční volbu ovladače a cesty k zařízení. Jako ovladač volím none (dál jsou v nabídce jen drivery pro nějaké nestandardní mechaniky, hledal jsem taky loop, ale ten tam není) a jako zařízení jsem zkusil /dev/hda6 (tam je kopie instalačního CD) i /dev/hda - v obou případech mi to sdělí, že CD-ROM nelze najít a vrátí mě to na začátek.
Při přípravě HDD only instalace jsem se přidržoval článku na Softpedii, konkrétně jeho druhé části, ten je ale pro poslední Ubuntu - Gutsyho. Aby to fungovalo u Dappera tak, jak mi to momentálně funguje, musel jsem tyto dva řádky z článku:
kernel /casper/vmlinuz boot=casper root=/dev/ram ramdisk_size=1048576 rw initrd /casper/initrd.gzupravit takhle:
kernel /install/vmlinuz boot=casper root=/dev/ram ramdisk_size=1048576 rw initrd /install/initrd.gzExistuje nějaký způsob, jak tenhle problém obejít a přesvědčit instalátor, že CD-ROM nepotřebuje? Nebo je to tak, že se bez CD obejde až novější verze instalátoru, tzn. že budu muset stáhnout Gutsyho? Druhé variantě se snažím vyhnout, protože s připojením, které mám momentálně k dispozici, je to do zítra, a na zítřek jsem plánoval lyže a pak návrat do města
.
Resp. ještě takhle - co je to ten casper? Google mi vrátil hromadu článků, kde se ta volba vyskytuje v nějakém výpisu kódu, ale žádně rozumné vysvětlení se mi najít nepovedlo - chápu správně, že je to nějaká speciální instalační metoda?
mount /dev/hda6 /cdroma dostal jsem odpověď:
mount: Mounting /dev/hda6/ on /cdrom failed: Invalid argument
V syslogu se objevilo:
cramfs: wrong magic
Unable to identify CD-ROM format.
Tak jsem zkusil ještě toto:
mount -t ext3 /dev/hda6 /cdromna což jsem dostal odpověď:
mount: Mounting /dev/hda6/ on /cdrom failed: No such device
Do syslogu nepřibylo v tomhle případě nic.
ls /dev/hd* mluví jasně
BusyBox v1.01 (Debian 1:1.02-4ubuntu3) Built-in shell (ash)
mount s parametrem -V vrací:
mount: invalid option -- V
takže nevím, co je to zač
Tiskni
Sdílej: