Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.8.
Herní studio Hangar 13 vydalo novou Mafii. Mafia: Domovina je zasazena do krutého sicilského podsvětí na začátku 20. století. Na ProtonDB je zatím bez záznamu.
Operátor O2 má opět problémy. Jako omluvu za pondělní zhoršenou dostupnost služeb dal všem zákazníkům poukaz v hodnotě 300 Kč na nákup telefonu nebo příslušenství.
Společnost OpenAI představila GPT-5 (YouTube).
Byla vydána (𝕏) červencová aktualizace aneb nová verze 1.103 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.103 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.
Americký prezident Donald Trump vyzval nového generálního ředitele firmy na výrobu čipů Intel, aby odstoupil. Prezident to zdůvodnil vazbami nového šéfa Lip-Bu Tana na čínské firmy.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.3 LTS, tj. třetí opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na Discourse.
Byla vydána verze 1.89.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.
Americká technologická společnost Apple uskuteční v USA další investice ve výši sta miliard dolarů (2,1 bilionu korun). Oznámil to ve středu šéf firmy Tim Cook při setkání v Bílém domě s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Trump zároveň oznámil záměr zavést stoprocentní clo na polovodiče z dovozu.
Zálohovací server Proxmox Backup Server byl vydán v nové stabilní verzi 4.0. Založen je na Debianu 13 Trixie.
Dobrý den,
napadla mě taková věc. Budu předpokládat, že můj Bios umí bootovat z USB zařízení. Vysvětlím to příkazy:
## Budu předpokládat, že mám externí disk /dev/sdb, # který je rozdělen na jednu primární oblast (/dev/sdb1), # na které je systém souborů ext3 ## Připojíme externí disk do /mnt/sdb1 mount -t ext3 /dev/sdb1 /mnt/sdb1 ## Zkopírujeme '/' na externí pevný disk cp --archive --verbose --one-file-system / /mnt/sdb1
Co tedy chci? Chtěl bych z toho externího pevného disku bootovat GNU/Linux. Jenže nevím, jakým obsahem bych měl naplnit hlavně sobor /mnt/sdb1/etc/fstab
a hlavně nevím, jak bych měl na ten externí pevný disk nainstalovat Grub, resp. nevím, co by mělo být obsahem souboru /mnt/sdb1/boot/grub/menu.lst
. Předpokládám, že bych Grub nainstaloval pomocí chroot
.
Problém je totiž ten, že zařízení /dev/sdb1
by se při startu z toho externího disku prý mohlo změnit na /dev/sda1
(někde jsem to četl). A dále asi usb-storage
musí být přímo v jádře, že jo?
Předem děkuju za všechny reakce.
grub-install
. Co se týče /boot/grub/menu.lst
, pokud si v biosu explicitně nastavíte bootování z usb disku, tak pro grub bude tento usb disk identifikován jako (hd0)
.
Mockrát vám děkuju za odpověď. Takže můžu Grub nainstalovat třeba takhle?:
chroot /mnt/sdb1 grub-install /dev/sdb exit
Miluju svobodný software (Free Software).... to te casem prejde, najdes si zenskou a budes jako ostatni :)
Takže obsah konfiguračního souboru /mnt/sdb1/etc/fstab
by mohl být třeba takovýhle?:
/dev/sda1 / ext3 errors=remount-ro 0 1
Vím, že jsem vynechal swap, ale myslím, že to není podstatné.
fdisk -l
fdisk -l
nic nevypsal. Zkusil jsem tedy less /proc/partitions
. Což "vydalo" toto:
major minor #blocks name 8 0 488386584 sda 8 1 244139773 sda1 8 2 234372285 sda2 8 3 9871942 sda3 8 16 156290904 sdb 8 17 156288321 sdb1
Z toho usuzuju, že v fstab
musí být /dev/sdb1
, nikoli /dev/sda1
.
Našel jsem, že distribuční jádro bylo zkompilováno s CONFIG_USB_STORAGE=m
.
Budu muset tedy zkompilovat vlastní jádro s CONFIG_USB_STORAGE=y
?
Tak jsem zkusil nainstalovat Grub:
darkstar:~# grub-install --root-directory=/mnt/sdb1 /dev/sdb /dev/sdb does not have any corresponding BIOS drive.
Poradí prosím někdo?
grub-install --root-directory=/mnt/sdb1 --recheck /dev/sdb Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time. Installation finished. No error reported. This is the contents of the device map /mnt/sdb1/boot/grub/device.map. Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect, fix it and re-run the script `grub-install'. (fd0) /dev/fd0 (hd0) /dev/sda (hd1) /dev/sdb
Vyřešeno!
Přidávám výpisy:
## /mnt/sdb1/etc/fstab: proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sdb1 / ext3 errors=remount-ro 0 1 # ## /mnt/sdb1/boot/grub/menu.lst title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.22-3-amd64 root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-3-amd64 root=/dev/sdb1 ro quiet initrd /boot/initrd.img-2.6.22-3-amd64 savedefault title Debian GNU/Linux, kernel 2.6.22-3-amd64 (single-user mode) root (hd1,0) kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-3-amd64 root=/dev/sdb1 ro quiet single initrd /boot/initrd.img-2.6.22-3-amd64 savedefault
Zatím není vyřešeno swapování. Nejspíš budu swapovat do souboru. Protože mám hodně paměti (2 GB), tak mě swapování zatím tolik netrápí.
Tiskni
Sdílej: