Homebrew (Wikipedie), správce balíčků pro macOS a od verze 2.0.0 také pro Linux, byl vydán ve verzi 7.0.0. Pro sandboxing se na Linuxu nově používá Landlock místo Bubblewrap. Na stránce Homebrew Formulae lze procházet seznamem balíčků. K dispozici jsou také různé statistiky.
Správce fotografií Shotwell byl vydán ve verzi 33.0 (GitLab). Hlavní novinkou v tomto vydání po dvou letech je přechod na GTK4.
Na YouTube byly publikovány videozáznamy přednášek a na Flickru fotografie z konference EuroPython 2026.
Byl vydán Debian 13.7, tj. sedmá opravná verze Debianu 13 s kódovým názvem Trixie. Řešeny jsou především bezpečnostní problémy, ale také několik vážných chyb. Instalační média Debianu 13 lze samozřejmě nadále k instalaci používat. Po instalaci stačí systém aktualizovat.
Jiří Eischmann se v příspěvku Fiasko jménem W Social na svém blogu věnuje evropské sociální síti W: "W Social je příkladem toho, že se problémy sociální sítí nedají řešit od exekutivního stolu. Když na začátku tohoto roku v Davosu oznámili vznik nové sociální sítě W Social, politici se mohli přetrhnout ve chvalozpěvech. Konečně evropská sociální síť a ještě s ověřením identity. … Jak se ukázalo, když v Davosu W Social oznamovali, neměli kromě
… více »Výrobce hardwarových kryptoměnových peněženek Trezor upozorňuje na bezpečnostní incident u společnosti Brevo, kterou využívá k odesílání newsletterů. Útočník na e-mailové adresy odeslal phishingový e-mail.
Clement "Clem" Lefebvre publikoval souhrn dění v Linux Mintu za srpen 2026. Aplikace XApp mají vlastní webovou stránku xapp-project.org. Představena byl čtečka EPUB s názvem Xepub a kalendář Clockenstein.
Byla vydána nová verze 3.2.6 svobodné aplikace pro úpravu a vytváření rastrové grafiky GIMP (GNU Image Manipulation Program). Přehled novinek v oznámení o vydání a v souboru NEWS na GitLabu. Nový GIMP je již k dispozici také na Flathubu.
Bylo vydáno Ubuntu 24.04.5 LTS, tj. páté opravné vydání Ubuntu 24.04 LTS s kódovým názvem Noble Numbat. Přehled novinek a oprav na poznámkách k vydání.
Švýcarsko testuje přechod z Microsoft 365 na FOSS, konkrétně balík openDesk (Wikipedie) od německé státní společnosti ZenDiS (Wikipedie), s cílem posílit digitální suverenitu.
situace je asi následující, na jedné straně HW router s možností IPSEC (NetGear FSV124G), který je přímo připojen na ethernet od providera a mám pevnou veřejnou IP, druhá strana (pobočka), tatáž situace, stejný router s tím rozdílem že připojen jsem přes WiFi, takže pevnou IP má vlastně rádio, nikoliv router.
A teď přemýšlím jak vlastně na to ... původní myšlenka byla že získám další IP od providera a bude po problému, prostě jedna veřejná IP rádio, druhá router a bude jasné veřejné spojení dvou bodů, tedy ideální stav pro IPSEC.
Ale další IP nedostanu, takže přemýšlím jak to logicky a hlavně funkčně zprovoznit, aniž by utrpěla bezpečnost.
Původní myšlenka byla nastavit rádio do nějakého módu, tedy plně transparentního stavu, kdy bude vlastně jen prodlouženým ethernetem pro router, což ale vlastně netuším jak
.
Další myšlenka mě vedla nechat rádio routovat a zbytek nechat na routeru s IPSEC, tedy ten by následně NATOVAL, ...ale to mě přijde taky nějaké zvrácené ...
Zkuste mě prosím posunout dál, než se v tom úplně ztratím, díky za nasměrování.
Podmínkou je provoz IPSEC tunelu a to z důvodu roadwarior klientů a již vlastně nastaveného provozu firemního routeru, teď vlastně jen doplnit tu pobočku, která musí mít plný přístup k prostředkům firmy.
Jak je daleko ta pobočka od firmy, tedy ty routery od sebe?
Do centrály se chodí přes veřejnou ajpinu, do pobočky přes privátní? Rádio má veřejnou a umí natovat?
Jak moc znáte ipsec? Na wiki jste už byl?
Tiskni
Sdílej: