Vývojáři Ubuntu představili projekt Myna, tj. iniciativu zaměřenou na přidání funkce převodu řeči na text do prostředí desktopu Ubuntu. Dle plánu již v Ubuntu 26.10.
Společnost Epic Games představila nový open source systém pro správu verzí Lore navržený pro "bezprecedentní škálovatelnost dat i týmů a optimalizovaný pro projekty, včetně her a zábavy, které kombinují kód s velkými binárními soubory, aby uspokojil potřeby vývojářů i umělců". Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) provedl v říjnu 2024 místní šetření u společnosti Seznam.cz. Úřad prověřoval důvodné podezření na možné protisoutěžní jednání, konkrétně zneužití dominantního postavení. Krajský soud v Brně v květnu 2025 konstatoval, že toto šetření bylo nezákonné. Nejvyšší správní soud (NSS) včera rozhodl, že šetření bylo provedeno v souladu se zákonem. Krajský soud bude muset případ posoudit znovu.
Byl představen skládací telefon Commodore Callback 8020. Ani hloupý, ani chytrý. Pro fanoušky Commodore a digitálního minimalismu. Bez webového prohlížeče a sociálních sítí. S předinstalovaným WhatsAppem. S operačním systémem Sailfish OS.
V OpenBSD byla objevena 27 let stará chyba v ppp pomocí níž lze vzdáleně obejít autentifikaci. Chyba byla nahlášena 12.6. a 14.6. byla opravena. Bližší info v článku A 27-Year-Old Authentication Bypass in OpenBSD's PPP Stack.
Odpověď Evropské komise (pdf) k evropské občanské iniciativě Stop Destroying Videogames, jež je součástí hnutí Stop Killing Games: "Komise se domnívá, že v této fázi nemůže navrhnout právní povinnost zachovat hratelnost videoher poté, co přestaly být poskytovány komerčně. Důvodem jsou i stávající práva duševního vlastnictví. Podle autorského práva EU mají nositelé práv výlučná práva ke svým výtvorům. Kromě autorských práv mohou být
… více »Byl vydán Mozilla Firefox 152.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání a poznámkách k vydání pro vývojáře. Řešeny jsou rovněž bezpečnostní chyby. Nový Firefox 152 bude brzy k dispozici také na Flathubu a Snapcraftu.
Desktopové prostředí KDE Plasma bylo vydáno ve verzi 6.7 (Mastodon). Přehled novinek i s videi a se snímky obrazovek v oficiálním oznámení. Podrobný přehled v seznamu změn.
Hříčka xsnow, která na ploše spustí sněžení, je protestware. Pokud jste v Rusku (LANG=ru), zobrazuje ukrajinské vlajky.
UBports, nadace a komunita kolem Ubuntu pro telefony a tablety Ubuntu Touch, vydala beta verzi Ubuntu Touch 24.04-2.0. Nová verze již počítá s výřezy pro fotoaparát (notch) a zaoblenými rohy displeje. Webový prohlížeče Morph přešel z Chromia 87 na Chromium 134. Do shellu Lomiri byl přidán editor snímků obrazovky.
Zdravím.
Při snaze rozchodit dálkové ovládání ke kartě WinFast DTV2000H jsem zjitil, že toto DO generuje eventy, stejně jako klávesnice. Bohužel, tlačítka jsou stejně namapována, takže když zmáčknu 1 na ovladači, je to jakobych tom zmáčkl na klávesnici.
GentooOnAthlon hrabosh # showkey kb mode was RAW [ if you are trying this under X, it might not work since the X server is also reading /dev/console ] press any key (program terminates 10s after last keypress)... keycode 28 release keycode 3 press keycode 3 release
... a opravdu, pokud třeba v Opeře kliknu do řádku pro URL a mačkám tlačítka na DO, objevují se mi tam bud čísla, nebo diakritické znaky (podle toho, jestli mám CZ, nebo EN klávesnici).
Chtěl jsem ty tlačítka použít k přepínání kanálu v kaffeinu, ale počítám, že když si na to nastavím třeba xbindkeys, tak mi to bude reagovat na čísla z klávesnice, což pochopitelně nechci ...
Nevíte někdo, jak z toho ven? Aby ten ovladač šel normálně používat .. ?
Jj. už vím, jak to funguje. Ovladač je LIRCem podporovaný, ale já jsem chtel nejdříve vyřešit tu duplicitu s klávesnicí, aby se mi to nehádalo. Pokud ale zapnu lirc, klávesnicové eventy (generované DO) už se odchytnout nedají, což jsem potřeboval.
Mám s tím ale další problém. LIRCD jsem nakonfiguroval, ale nejde mi irexec. Mám vytvořený konfigurační soubor (/etc/lirc/lircrc) na testování:
begin
prog = irexec
button = FM
config = xterm
repeat = 1
end
, můj /etc/conf.d/irexec vypadá takto:# Options to pass to the irexec process IREXEC_OPTS="/etc/lirc/lircrc" # User to execute irexec as. # Warning: Running irexec as root can open security holes IREXEC_USER="hrabosh" # Use this to disable the warning printed when starting irexec as root IREXEC_DISABLE_ROOT_WARNING=yesAle když ho pomocí /etc/init.d/irexec start spustím, tak nedělá nic. (Na tlačítka na DO nic nereaguje.)
Když ale irexec normálně spustím (irexec -d), tak se po stisku tlačítka na DO spustí xterm, jak má.
spouštecí skript z distribuce (Gentoo) vypadá takto:
#!/sbin/runscript
# Copyright 2003 Martin Hierling
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: /var/cvsroot/gentoo-x86/app-misc/lirc/files/irexec-initd,v 1.3 2007/05/24 20:12:16 zzam Exp $
: ${IREXEC_USER:=root}
depend() {
need lircd
}
start() {
if [ "x${IREXEC_USER}" = "xroot" -a "x${IREXEC_DISABLE_ROOT_WARNING}" != "xyes" ]; then
ewarn "Warning: Running irexec as root can open security holes"
fi
ebegin "Starting irexec"
start-stop-daemon --start --chuid ${IREXEC_USER} --user ${IREXEC_USER}\
--exec /usr/bin/irexec -- --daemon ${IREXEC_OPTS}
eend $? "Failed to start irexec."
}
stop() {
ebegin "Stopping irexec"
start-stop-daemon --stop --exec /usr/bin/irexec --user ${IREXEC_USER}
eend $? "Failed to stop irexec."
}
Přitom když založím systémové proměnné IREXEC_USER a IREXEC_OPTS a spustím ten řádek (start-stop-daemon --start --chuid ${IREXEC_USER} --user ${IREXEC_USER} --exec /usr/bin/irexec -- --daemon ${IREXEC_OPTS}) v konzoli, tak to jede.
V zoufalství jsem vytvořil jiný spouštecí skript muj_irexec, který vypadá takto:
#!/sbin/runscript
# Copyright 1999-2004 Gentoo Foundation
# Distributed under the terms of the GNU General Public License v2
# $Header: /var/cvsroot/gentoo-x86/sys-process/vixie-cron/files/vixie-cron.rc6,v 1.2 2005/06/09 01:35:44 ka0ttic Exp $
start() {
ebegin "Starting IREXEC ..."
/usr/bin/irexec -d
eend $?
}
stop() {
ebegin "Doing nothing ..."
eend $?
}
Ten bohužel nefunguje, přestože /usr/bin/exec -d v konzoli jo .... napadá vás něco ?
Tiskni
Sdílej: