Richard Biener oznámil vydání verze 16.1 (16.1.0) kolekce kompilátorů pro různé programovací jazyky GCC (GNU Compiler Collection). Jedná se o první stabilní verzi řady 16. Přehled změn, nových vlastností a oprav a aktualizovaná dokumentace na stránkách projektu. Některé zdrojové kódy, které bylo možné přeložit s předchozími verzemi GCC, bude nutné upravit.
Zulip Server z open source komunikační platformy Zulip (Wikipedie, GitHub) byl vydán ve verzi 12.0. Přehled novinek v příspěvku na blogu.
Před 30 lety, tj. v úterý 30. dubna 1996, byl spuštěn Seznam.cz.
Byly zpracovány a zveřejněny všechny videozáznamy, které stojí za zveřejnění, z konference FOSDEM 2026.
Od úterý 28. dubna musí nově uváděné notebooky v Evropské unii podporovat nabíjení přes USB-C. Jednotná nabíječka byla schválena Evropským parlamentem v říjnu 2022.
Byly publikovány informace o kritické zranitelnosti CVE-2026-31431 pojmenované Copy Fail v Linuxu, konkrétně v kryptografii (AF_ALG). Běžný uživatel může získat práva roota (lokální eskalaci práv). Na všech distribucích Linuxu vydaných od roku 2017. Pomocí 732bajtového skriptu. V upstreamu je již opraveno. Zranitelnost byla nalezena pomocí AI Xint Code.
Textový editor Zed dospěl do verze 1.0. Představení v příspěvku na blogu.
Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender představili (𝕏, Mastodon, Bluesky) nejnovějšího firemního sponzora Blenderu. Je ním společnost Anthropic stojící za AI Claude a úroveň sponzoringu je Patron, tj. minimálně 240 tisíc eur ročně. Anthropic oznámil sponzorství v tiskové zprávě Claude for Creative Work.
VNC server wayvnc pro Wayland kompozitory postavené nad wlroots - ne GNOME, KDE nebo Weston - byl vydán ve verzi 0.10.0. Vydána byla také verze 1.0.0 související knihovny neatvnc.
Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 44. Ve finální verzi vychází šest oficiálních edic: Fedora Workstation a Fedora KDE Plasma Desktop pro desktopové, Fedora Server pro serverové, Fedora IoT pro internet věcí, Fedora Cloud pro cloudové nasazení a Fedora CoreOS pro ty, kteří preferují neměnné systémy. Vedle nich jsou k dispozici také další atomické desktopy, spiny a laby. Podrobný přehled novinek v samostatných článcích na stránkách
… více »trápím se s tiskárnou HP Deskjet D2460 (serie D2400), která by měla v linuxu pracovat bezproblému. Po utrapách jsem ji vyzkoušel v Ubuntu 8.04 (live CD), kde po zapnutí, byla za pár vteřin inhed k dispozici a krásně tiskla..
V Archlinuxu pokus o jakýkoli tisk skončí hláškou:
/usr/lib/cups/filter/foomatic-rip failedVůbec nevím co s tím, zkoušel jsem různě měnit ovladače, porovnal jsem jak detekovalo tiskárnu Ubuntu, porovnal jsem i CUPS s Ubuntu a vše je indentické i v Archu. Zkusil jsem i použít ovladač PPD s Ubuntu (Deskjet_D2400_series.ppd) ale nemá to vliv, pořád to samé..
Mám tyto balíčky:
# pacman -Q foomatic-filters foomatic-db-engine ghostscript foomatic-filters 3.0_20080420-1 foomatic-db-engine 3.0_20080420-1 ghostscript 8.62-1
lsusb
Bus 005 Device 004: ID 03f0:7a04 Hewlett-PackardV Archu jinak nebyl tiskárnu problém přidat, CUPS ji našel ihned, vše šlo hladce..
Description: HP Deskjet D2400 series Location: Local Printer Printer Driver: HP DeskJet D2400 Foomatic/hpijs, hpijs 2.8.2 Printer State: idle, accepting jobs, published. Device URI: usb://HP/Deskjet%20D2400%20series?serial=TH7BD5437704Y7Prosím o jakoukoli radu, děkuji
Tiskni
Sdílej: