abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:11 | IT novinky

Před 30 lety, tj. v úterý 30. dubna 1996, byl spuštěn Seznam.cz.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 11:44 | Komunita

Byly zpracovány a zveřejněny všechny videozáznamy, které stojí za zveřejnění, z konference FOSDEM 2026.

dnes 01:11 | IT novinky

Od úterý 28. dubna musí nově uváděné notebooky v Evropské unii podporovat nabíjení přes USB-C. Jednotná nabíječka byla schválena Evropským parlamentem v říjnu 2022.

Ladislav Hagara | Komentářů: 51
    včera 23:44 | Bezpečnostní upozornění

Byly publikovány informace o kritické zranitelnosti CVE-2026-31431 pojmenované Copy Fail v Linuxu, konkrétně v kryptografii (AF_ALG). Běžný uživatel může získat práva roota (lokální eskalaci práv). Na všech distribucích Linuxu vydaných od roku 2017. Pomocí 732bajtového skriptu. V upstreamu je již opraveno. Zranitelnost byla nalezena pomocí AI Xint Code.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | Nová verze

Textový editor Zed dospěl do verze 1.0. Představení v příspěvku na blogu.

včera 04:44 | Komunita

Vývojáři svobodného 3D softwaru Blender představili (𝕏, Mastodon, Bluesky) nejnovějšího firemního sponzora Blenderu. Je ním společnost Anthropic stojící za AI Claude a úroveň sponzoringu je Patron, tj. minimálně 240 tisíc eur ročně. Anthropic oznámil sponzorství v tiskové zprávě Claude for Creative Work.

Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    včera 03:55 | Nová verze

VNC server wayvnc pro Wayland kompozitory postavené nad wlroots - ne GNOME, KDE nebo Weston - byl vydán ve verzi 0.10.0. Vydána byla také verze 1.0.0 související knihovny neatvnc.

28.4. 16:22 | Nová verze

Bylo oznámeno vydání Fedora Linuxu 44. Ve finální verzi vychází šest oficiálních edic: Fedora Workstation a Fedora KDE Plasma Desktop pro desktopové, Fedora Server pro serverové, Fedora IoT pro internet věcí, Fedora Cloud pro cloudové nasazení a Fedora CoreOS pro ty, kteří preferují neměnné systémy. Vedle nich jsou k dispozici také další atomické desktopy, spiny a laby. Podrobný přehled novinek v samostatných článcích na stránkách

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 7
    28.4. 15:44 | Zajímavý článek

David Malcolm se na blogu vývojářů Red Hatu rozepsal o vybraných novinkách v GCC 16, jež by mělo vyjít v nejbližších dnech. Vypíchnuta jsou vylepšení čitelnosti chybových zpráv v C++, aktualizovaný SARIF (Static Analysis Results Interchange Format) výstup a nová volba experimental-html v HTML výstupu.

28.4. 15:11 | Nová verze

Byla vydána verze R14.1.6 desktopového prostředí Trinity Desktop Environment (TDE, fork KDE 3.5, Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání, podrobnosti v seznamu změn.

JZD | Komentářů: 0
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (14%)
     (8%)
     (2%)
     (13%)
     (31%)
     (3%)
     (6%)
     (3%)
     (15%)
     (24%)
    Celkem 1464 hlasů
     Komentářů: 30, poslední 3.4. 20:20
    Rozcestník

Dotaz: 3D plocha Ubuntu 8.04

14.7.2008 10:04 NeiTH
    3D plocha Ubuntu 8.04
    Přečteno: 4240×
    Jak se prosim dela ta 3D plocha v Ubuntu 8,04 ? Aj ta kocka.

Odpovědi

14.7.2008 11:16 trivius
    Rozbalit Rozbalit vše Re: 3D plocha Ubuntu 8.04
    Nastav si virtuální plochy na 1x4
    (pravý klik na panel) - Přidat na panel-applet "Přepínač pracovních ploch"
    Pravý klik na applet "Prepínač pracovních ploch" - Sloupců=4, Řádků=1

Doinstaluj správce efektů
    sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
    System-Volby-Advanced Desktop Effects Settings

Zaškrtni Cube efekty
    Pracovní plocha-Rotate Cube (Přepíná plochu: Ctrl-Alt-Left/Right)
    Pracovní plocha-Desktop Cube (Rozbalí všechny plochy do pásu: Ctrl-Alt Down)
    Efekty-3D Windows (Ukáže kostku, okna vystoupí do prostoru: Ctrl-Alt a táhnout levým myšítkem kdekoliv na ploše)
    Nástroj-Cube Caps (přidá obrázek na vrch a spodek kostky)
    Efekty-Cube reflections (při rotování kostkou se objeví její odraz v prostoru)
    14.7.2008 11:58 NeiTH
    Nejde mi to . Nepotrebujem mit zapnuty efekty (System -> Volby -> Vzhled -> Efekty Vzhladu) na Normal alebo Extra ?
    14.7.2008 12:10 trivius
    Díval jsem a skutečně mám efekty zapnuté na extra. Co konkrétně ti nejde?
    14.7.2008 12:40 NeiTH
    Kdyz dam efekty na extra tak mi vypise ze sa nedaju pouzit.
    14.7.2008 12:58 trivius
    Pokud máš ATI nebo Nvidia, zkontroluj že máš pro ně odpovídající ovladače (System-Správa-Hardware Drivers). Zkus otestovat 3d režim, třeba pomocí glxgears. Víc info k instalaci grafických karet v Ubuntu najdeš na

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9271&Itemid=42&limit=1&limitstart=0
    14.7.2008 13:40 NeiTH
    Skusil som System -> sprava -> Ovladače hardwaru bol tam ovladač na muju kartu no po nainštalovaní mi nezobrazovalo nič tak som dal opravit linux . Zase ide vsetko ale ked dam efekty na extra tak mi nabehne čierna potom biela obrazovka s kurzorom a naspet nabehne linux ale efekty su stale ako žiadne.
    14.7.2008 14:23 trivius
    Poslední co mě napadá - pokud máš na základní desce integrovanou grafickou kartu, můžeš v biosu zvýšit množství paměti používané jako video RAM, a tím i její výkon. Každopádně bys měl přijít na to proč ti nabízené ovladače nezafunkgovaly (/var/log/messages , /var/log/Xorg.0.log , ...), jestli je tvoje grafika v Ubuntu podporována a jestli zvládá 3D. Ale to už je na jiné téma. Přeju hodně štěstí.
    14.7.2008 14:28 rinpoche
    mne osobne idu tieto efekty len ked instalujem ovladace (mam ati mobile x1400) pomocou utilitky envy, ked som to robil cez System -> sprava -> Ovladače hardwaru tak mi to nikdy neslo (myslim ze pri tomto postupe sa spravi len apt-get install fglrx a to je malo pretoze som si vsimol ze envy instaluje toho trochu viac a funguje mi to len po instalacii ovladacov cez envy)...
    14.7.2008 14:54 NeiTH
    Co je to envy ? (ja mam ATI x1650 256mb)
    15.4.2009 23:03 Kobra

Díky jen bych trochu poupravil tady radu, jak využít 3D pracovní plochu, mě to zajímalo čistě ze zvědavosti, jak se píše nad mým příspěvkem s linkem na rozeběhnutí Vaší grafické karty, tak nebyl problém zhruba před 2 hodinami jsem nainstaloval ubuntu a našlo to na mém starém železe všechno, akcelerace 3D bez problémů, ale pročetl jsem si to, z hlediska toho prográmku, který umožňuje 3D plochu http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=9271&Itemid=42&limit=1&limitstart=4 tak ho stačí zadat do aplikací > přidat / odstranit již v článku zminovaný program

Compiz Fusion

no a potom nastal problém, který vyřešil pouhý restart, a vše šlape tak jak má pod nabídkou: systém > volby > pokročilé nastavení efektů plochy a fachá to. (advanced desktop effects settings)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.