Byla vydána nová stabilní verze 8.0 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 148. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu.
Ve FreeBSD byla nalezena a opravena zranitelnost FatGid aneb CVE-2026-45250. Jedná se o lokální eskalaci práv. Neprivilegovaný uživatel se může stát rootem.
Společnost Flipper Devices oznámila Flipper One. Zcela nový Flipper postavený od nuly. Jedná se o open-source linuxovou platformu založenou na čipu Rockchip RK3576. Hledají se dobrovolníci pro pomoc s dokončením vývoje (ovladače, testování, tvorba modulů).
Vývojáři Wine oznámili vydání verze 2.0 knihovny vkd3d pro překlad volání Direct3D na Vulkan. Přehled novinek na GitLabu.
Společnost Red Hat oznámila vydání Red Hat Enterprise Linuxu (RHEL) 10.2 a 9.8. Vedle nových vlastností a oprav chyb přináší také aktualizaci ovladačů a předběžné ukázky budoucích technologií. Vypíchnout lze CLI AI asistenta goose. Podrobnosti v poznámkách k vydání (10.2 a 9.8).
Organizace Apache Software Foundation (ASF) vydala verzi 30 integrovaného vývojového prostředí a vývojové platformy napsané v Javě NetBeans (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu. Instalovat lze také ze Snapcraftu a Flathubu.
Byla vydána nová verze 7.0 svobodného open source redakčního systému WordPress. Kódové jméno Armstrong bylo vybráno na počest amerického jazzového trumpetisty a zpěváka Louise Armstronga (What A Wonderful World).
V Drupalu byla nalezena a opravena kritická zranitelnost SA-CORE-2026-004 (CVE-2026-9082). Útočník může provádět libovolné SQL dotazy na webech používajících databázi PostgreSQL.
Richard Hughes oznámil, že službu Linux Vendor Firmware Service (LVFS) umožňující aktualizovat firmware zařízení na počítačích s Linuxem, nově sponzoruje také společnost HP.
O víkendu proběhla demopárty Outline 2026. Publikována byla prezentovaná dema. Upozornit lze na 16 bajtové, opravdu šestnáct bajtové, zvukově obrazové demo Wake Up! 16b (YouTube).
"pkg_info -rR" by mel ukazat vsechny zavislosti
# pkgdu -tRm mc 0 gamin-0.1.9_2 10 gettext-0.17_1 0 gio-fam-backend-2.16.5 7 glib-2.16.5 3 libiconv-1.11_1 4 libslang2-2.1.3 6 mc-4.6.1_8 1 pcre-7.7 28 perl-5.8.8_1 0 pkg-config-0.23_1 0 png-1.2.28 48 python25-2.5.2_2 111
#!/usr/bin/env bash
function is_installed () {
ls -d /var/db/pkg/${1}* &>/dev/null
[ $? -eq 1 ] && echo "Port $1 is not installed."
}
for port in `make all-depends-list | sed 's#^/usr/ports/[^/]*/##'`
do
is_installed $port
done
Sice je to velmi (ale opravdu velmi) špatně napsané, ale už to alespoň něco říká. Při tvorbě tohoto skriptu jsem procházel celý /usr/ports/Mk/bsd.port.mk (SVATÝ GRÁL) a někde u řádku 4927 jsem tento skript měl naznačený a zkoušel jsem ho testovat. Po úspěšném dopsání jsem ještě ze zvědavosti dorazil těch pár set řádků a našel jsem (samozřejmě na úplně posledním místě) zázračnou formuli.. BEHOLD>>
5258 # Show missing dependiencies
5259 missing:
5260 @for dir in $$(${ALL-DEPENDS-LIST}); do \
5261 THISORIGIN=$${dir##${PORTSDIR}/}; \
5262 installed=$$(${PKG_INFO} -qO $${THISORIGIN}); \
5263 if [ -z "$$installed" ]; then \
5264 ${ECHO_CMD} $$THISORIGIN; \
5265 fi; \
5266 done
5267
Výsledky sice nejsou zcela shodné s mým skriptem, ale čekal bych, že make missing bude mít víc pravdu než nějaké shellové ořezávátko. Navíc překlep 'dependiencies' na řádku 5258 byl ten vtip, kvůli kterému se mi to hůře hledalo. Teď jen doufám, že daný příkaz opravdu slouží k tomu k čemu myslím, že slouží.
Tiskni
Sdílej: