abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 00:44 | IT novinky

Po 8. květnu 2026 už na Instagramu nebudou podporované zprávy opatřené koncovým šifrováním. V chatech, kterých se bude změna týkat, se objeví pokyny o tom, jak si média nebo zprávy z nich stáhnout, pokud si je chcete ponechat.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:33 | IT novinky

V lednu byla ve veřejné betě obnovena sociální síť Digg (Wikipedie). Dnes bylo oznámeno její ukončení (Hard Reset). Společnost Digg propouští velkou část týmu a přiznává, že se nepodařilo najít správné místo na trhu. Důvody jsou masivní problém s boty a silná konkurence. Společnost Digg nekončí, malý tým pokračuje v práci na zcela novém přístupu. Cílem je vybudovat platformu, kde lze důvěřovat obsahu i lidem za ním. Od dubna se do Diggu na plný úvazek vrací Kevin Rose, zakladatel Diggu z roku 2004.

včera 12:33 | Zajímavý projekt

MALUS je kontroverzní proprietarní nástroj, který svým zákazníkům umožňuje nechat AI, která dle tvrzení provozovatelů nikdy neviděla původní zdrojový kód, analyzovat dokumentaci, API a veřejná rozhraní jakéhokoliv open-source projektu a následně úplně od píky vygenerovat funkčně ekvivalentní software, ovšem pod libovolnou licencí.

NUKE GAZA! 🎆 | Komentářů: 11
    včera 03:55 | Bezpečnostní upozornění

Příspěvek na blogu Ubuntu upozorňuje na několik zranitelností v rozšíření Linuxu o mandatorní řízení přístupu AppArmor. Společně jsou označovány jako CrackArmor. Objevila je společnost Qualys (technické detaily). Neprivilegovaný lokální uživatel se může stát rootem. Chyba existuje od roku 2017. Doporučuje se okamžitá aktualizace. Problém se týká Ubuntu, Debianu nebo SUSE. Red Hat nebo Fedora pro mandatorní řízení přístupu používají SELinux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    12.3. 17:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 19 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v changelogu.

12.3. 03:44 | Nová verze

Bitwig Studio (Wikipedie) bylo vydáno ve verzi 6. Jedná se o proprietární multiplatformní (macOS, Windows, Linux) digitální pracovní stanici pro práci s audiem (DAW).

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    12.3. 02:11 | Komunita

Společnost Igalia představila novou linuxovou distribuci (framework) s názvem Moonforge. Jedná se o distribuci určenou pro vestavěné systémy. Vychází z projektů Yocto a OpenEmbedded.

12.3. 00:44 | Nová verze

Google Chrome 146 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 146.0.7680.71 přináší řadu novinek z hlediska uživatelů i vývojářů. Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 29 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

12.3. 00:22 | Nová verze

D7VK byl vydán ve verzi 1.5. Jedná se o fork DXVK implementující překlad volání Direct3D 3 (novinka), 5, 6 a 7 na Vulkan. DXVK zvládá Direct3D 8, 9, 10 a 11.

11.3. 23:22 | Nová verze

Bylo vydáno Eclipse IDE 2026-03 aneb Eclipse 4.39. Představení novinek tohoto integrovaného vývojového prostředí také na YouTube.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    Které desktopové prostředí na Linuxu používáte?
     (16%)
     (7%)
     (0%)
     (12%)
     (29%)
     (2%)
     (5%)
     (1%)
     (13%)
     (25%)
    Celkem 1069 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 12.3. 08:56
    Rozcestník

Dotaz: Které distribuce jsou optimalizované pro AMD64?

6.12.2004 16:58 ivitek | skóre: 5 | blog: Z_nudy
    Které distribuce jsou optimalizované pro AMD64?
    Přečteno: 234×
    Dobrý den, potřebuji distribuci, která je optimalizovaná pro AMD64. Vynechme Fedoru, Ubuntu, Mandrake... které další mohu ještě zkusit? Slack ani Debian tuším pro AMD64 nejsou. Jiné distribuce moc neznám. Díky :-)
    "Jidášku, kamaráde, můžeš mluvit... Hele je tam pro tebe třicetník za kříž..."

Odpovědi

6.12.2004 16:59 jm
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Které distribuce jsou optimalizované pro AMD64?
    Gentoo aneb zoptimalizuj si sam. Vic to asi vazne nezoptimalizujete ;-)
    6.12.2004 17:38 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Debian pro amd64 samozřejmě je. Akorát ne stable, protože když vyšel poslední stable, tak ještě žádné amd64 nebylo ;-) Ale optimalizovaný? Pokud si pod tím představuješ -O3 -ffast-math -funroll-all-loops, tak to rozhodně není...
    6.12.2004 17:42 makak | skóre: 16
    Poviem Vam to takto... Kupil som suse pre amd64 .. A uz lutujem..
    6.12.2004 19:38 Pavel Jurcik | skóre: 9 | Hradec Králové
    No ja jsem daval SuSE 9.1 na AMD64 a je tam par problemu. Jako ze ne vsechny veci jsou dotedka napsany v 64 bitech. Takze tam nektery veci nejsou. Co me stve je vecicka, ze na tom kompu nejede SBlive! na master kanalu. Nevim proc a podpora od SuSE mi k tomu moc nerekla. Dali mi jen odkaz na nejakej kernel 2.6.8 at si ho zkusim a stim mi to stejne neslo. Ono s tou 64-bitovou podporou to bude jeste nejakou chvíli trvat. Treba KDE jsou 64bit. Ale mozilla tam ma jen prohlizec a nema email klienta. A tak proste tam par vecicek chybí.
    6.12.2004 20:03 Michal Kubeček
    Mně SB Live funguje i s čistou distribucí, jen mi KDE při startu z nepochopitelných příčin vždycky vynuluje PCM, Wave i Music v mixéru, ale když je zvednu, hraje to bez nejmenších problémů.

Jediný podstatnější problém, na který jsem zatím narazil, je ten, že počítadla bytů a paketů (ta, co ukazuje ip -s link) jsou sice v hlavičkovém souboru deklarována jako 64-bitová, ale ve skutečnosti jsou 32-bitová, takže ip -s link ukazuje nesmysly. Ale jak jsem zjistil, dělá to i vanilkové 2.6.9 jádro, takže na distribuci bych to nesváděl. Z věcí, které běžně používám, je 32-bitový jen Acrobat Reader a flash plugin (Firefox jsem si přeložil sám), ale bez posledně jmenovaného se mi nějak žije lépe... :-)
    6.12.2004 19:34 Libor Klepac | skóre: 45 | Mýto
    debian je, ale ne oficialne ....

http://alioth.debian.org/projects/debian-amd64/

resp

http://debian-amd64.alioth.debian.org/

muzes si vybrat mezi pure64 bitovou instalaci a mixem 32 ,64 bitu
    Urine should only be green if you're Mr. Spock.

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.