abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 12:22 | Nová verze

Laboratoře CZ.NIC vydaly novou verzi 4.27.0 aplikace Datovka, tj. svobodné multiplatformní desktopové aplikace pro přístup k datovým schránkám a k trvalému uchovávání datových zpráv v lokální databázi. Přidány byly funkce pro přerazítkování datových zpráv systémem ISDS. Uživatel muže zvolit zprávy, jejichž časová razítka má aplikace sledovat. Aplikace jej upozorní na časová razítka, která lze přerazítkovat. Uživatel pak může

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:00 | IT novinky

Bylo představeno all-in-one PC aneb mechanická podsvícená klávesnice s Raspberry Pi 5 uvnitř Raspberry Pi 500+. S 256 GB Raspberry Pi SSD a 16 GB RAM za 200 dolarů.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 21:11 | IT novinky

Google, potažmo YouTube umožní návrat tvůrcům, kteří byli zablokováni kvůli údajnému šíření dezinformací souvisejících s COVID-19 a volbami. Tvůrci teď mohou požádat o navrácení přístupu. Společnost Alphabet v této souvislosti uvedla, že zákazy byly uděleny kvůli tlaku tehdejší Bidenovy administrativy.

karkar | Komentářů: 16
    včera 18:33 | Zajímavý článek

Vývojári z distribúcie Artix, ktorá je postavená na Arch Linuxe, alebo skôr jeho forkom, už skôr prešli na Open-RC init systém, stále však niektoré projekty ako GNOME boli závislé na systemd. Teraz pretiekol pohár trpezlivosti a počnúc GNOME 49, kvôli ktorému komponenta gnome-session je úplne závislá na systemd-init, padlo rozhodnutie na odstránenie GNOME z repozitárov Artixu. Táto zmena sa podľa všetkého týka viac než 90 distribúcií, ktoré tiež nepoužívajú systemd. Viac v príspevku na DistroWatch.

lukve | Komentářů: 7
    včera 17:33 | IT novinky

Magazín IEEE Spectrum opět po roce publikoval svůj žebříček programovacích jazyků. Vedou Python, Java, C++, SQL a C#.

Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 15:11 | Komunita

Repozitáře pro spolupráci v rámci projektu Fedora se přesunou z Pagure na nově vzniklý Fedora Forge. Ten stejně jako třeba Codeberg běží na softwaru Forgejo, které bylo už před časem vybráno jako náhrada za Pagure. Pagure pochází z dílny Fedory, ale mimo ni se příliš neuchytil. Jeho vývoj a údržba byly náročné a Fedora se rozhodla jít cestou úspěšnějšího projektu, který má větší základnu přispěvatelů.

včera 12:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) nová verze 2025.3 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení na blogu.

23.9. 12:33 | IT novinky

V IT4Innovations národním superpočítačovém centru byl dnes slavnostně spuštěn první český kvantový počítač VLQ disponující 24 fyzickými qubity s unikátní hvězdicovou topologií. Systém dodala společnost IQM Quantum Computers a jeho celková pořizovací cena činila přibližně 125 milionů korun.

Ladislav Hagara | Komentářů: 31
    23.9. 12:22 | IT novinky

Výrobce čipů Nvidia chce investovat až 100 miliard dolarů (přes dva biliony Kč) do společnosti zaměřené na umělou inteligenci OpenAI. Firmy o tom informují v tiskové zprávě. Oznámené partnerství přichází v době, kdy se mezi technologickými giganty a start-upy zostřuje konkurence o zajištění přístupu k energii a čipům potřebným pro rozvoj umělé inteligence (AI).

23.9. 05:22 | Zajímavý článek

Nové číslo časopisu Raspberry Pi zdarma ke čtení: Raspberry Pi Official Magazine 157 (pdf).

Jaké řešení používáte k vývoji / práci?
     (42%)
     (53%)
     (9%)
     (10%)
     (12%)
     (10%)
     (18%)
     (10%)
     (15%)
    Celkem 89 hlasů
     Komentářů: 9, poslední včera 17:28
    Rozcestník

Dotaz: chovani tab a historie v bashi

Pavel Dobeš avatar 20.1.2005 12:24 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    chovani tab a historie v bashi
    Přečteno: 191×
    Zdravim, nevite nekdo jak se da nastavit chovani bashe pri doplnovani?

Napriklad kdyz dam cd ./<tab>, tak mi to nabidne i soubory, coz je blbost. Kdyzsi na SuSE mi to nedelalo, ale kde je konfogorakum ze SuSE konec, to neim...

A druha vec, ktera mi trochu (vice) vadi je, ze se zapisuje do historie kazdy prikaz, ikdyz ten predchozi je uplne stejny... take pokud chci prohit historii predchozich prikazu a naposledy jsem spoucsel 3x zasebou ps, tak tam je 3x ps.

Nevite, jak toto chovani zmenit? Diky PaD
    Windows? A kdo to ještě používá?

Odpovědi

20.1.2005 12:36 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: chovani tab a historie v bashi
    1. http://www.caliban.org/bash/index.shtml#completion. Jinak viz sekci COMPLETION v bash(1), je docela dlouhá.

2. HISTCONTROL=ignoredups
    Pavel Dobeš avatar 20.1.2005 13:17 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha
    Díky, to je přesně ono!

PaD
    20.1.2005 13:11 Martin Čížek | skóre: 20 | Praha
    Zkus http://www.caliban.org/bash/index.shtml#completion

Dodává se i s některými balíčky bashe, třeba Debian má i úpravu pro apt-get a spol. Do .bashrc pak stačí přidat něco jako . /etc/bash_completion.
    Kdyby dva z nás byli dvěma z nich, všichni z nás by mohli být všemi z nich.
    Pavel Dobeš avatar 20.1.2005 23:33 Pavel Dobeš | skóre: 21 | Praha

Druhá věc je již vyřešena na 100 procent.

Ale zjistil jsem u první ještě jeden zádrhel.

Přidal jsem si vlastní pravidla pro nápovědu... OK

ale když se snažím o doplňování již jednou doplňené cesty, tak se mi to zpravidla nepovede.

Přiíklad:
    ~/nekde/neco/jineho/ -> při <tab> expanduje na /home/pavel/nekde/neco/jineho/

když se chci vrátit a jít do jiného adresáře /home/pavel/nekde/neco<kurzor>/jineho tak to expanduje, jako bych s kurzorem nepohnul... (akorát se expanduje posunutý kus znova) Musím smazat ten konec za aktuální pozicí kurzoru a pak to jde.

v soboru s definicí k mplayeru (na kterém jsem to zkoušel) mám definovaný cur (který expanduje) jako ${COMP_WORDS[COMP_CWORD]}, což s pozicí kurzoru počítá... tak nevím.

Nevíte, co s tím?
    PaD

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.