abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 15:00 | Zajímavý článek

Byl publikován přehled vývoje renderovacího jádra webového prohlížeče Servo (Wikipedie) za uplynulé dva měsíce. Servo zvládne už i Gmail. Zakázány jsou příspěvky generované pomocí AI.

Ladislav Hagara | Komentářů: 5
    9.5. 17:22 | Nová verze

Raspberry Pi Connect, tj. oficiální služba Raspberry Pi pro vzdálený přístup k jednodeskovým počítačům Raspberry Pi z webového prohlížeče, byla vydána v nové verzi 2.5. Nejedná se už o beta verzi.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    9.5. 15:22 | Komunita

Google zveřejnil seznam 1272 projektů (vývojářů) od 185 organizací přijatých do letošního, již jednadvacátého, Google Summer of Code. Plánovaným vylepšením v grafických a multimediálních aplikacích se věnuje článek na Libre Arts.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 19:22 | Nová verze

Byla vydána (𝕏) dubnová aktualizace aneb nová verze 1.100 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a videi v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.100 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

8.5. 18:00 | Nová verze

Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána v nové verzi 2025.5.

8.5. 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    8.5. 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    7.5. 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

7.5. 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

7.5. 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 17
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 580 hlasů
     Komentářů: 26, poslední 8.5. 09:58
    Rozcestník

Dotaz: enca a CP1250

7.2.2005 16:17 BillyThePilgrim
    enca a CP1250
    Přečteno: 625×
    Zdravim vsechny, zvlaste pak Yetiho (dotaz bude asi spis na nej ;-)

Mam mensi problem s jednim programkem jmenem "enca". Jde o to, ze mi nejak odmita rozpoznat cokoliv, co je kodovano v CP-1250. Chtel jsem ho pouzit na prekodovani nazvu nekolika souboru, ale uspel jsem jenom castecne (cca 50%).

Jednak nerozpoznal cokoliv v CP1250 (Unknown encoding, pri pokusu o enconv to hodi chybu: Cannot convert 'STDIN' from unknown encoding) a jednak u nekterych veci v ISO 8859-2 se mi snazil vnutit nejake pomerne jine (spatne) kodovani.

Divne na tom je hlavne to, ze treba iconv zminene texty v CP1250 prevede na ISO vcelku bez problemu.

Do zdrojaku enca jsem se nedival, ale docela by me zajimalo, odkud enca bere "vstupni" kodovani.

Dalsi info o systemu:
    verze enca: puvodne 1.5 (gentoo), ted i 1.6
    system: gentoo, 2.6.10-gentoo-r4, v jadre NLS jak CP-1250, tak ISO a UTF
    locales:LC_ALL i LANG = cs_CZ (manualne udelane pomoci localedef -i cs_CZ -f ISO-8859-2 cs_CZ)
    font konzole: setfont "lat2-16" Predem dik za kazdy novy napad, ty moje uz mi dosly ;-)

Odpovědi

7.2.2005 17:03 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Rozbalit Rozbalit vše Re: enca a CP1250
    Zavěs někam testovací soubor. Nebo mi ho pošli mailem. No, ale když už jsi začal ve fóru, tak pokračujme zde...
    7.2.2005 18:08 BillyThePilgrim@seznam.cz
    http://jaja.kn.vutbr.cz/~hnilica2/CP1250.txt

Tohle je vystup z konstrukce ve stylu find ... -exec ... "... echo $name | enca" > file Ty soubory s diakritikou maji nazvy normalne v CP1250 Jeste na doplneni - nehledej chybu v ence. Na notebooku mi to jede normalne. Na co ale nemuzu prijit je to, kde je chyba. locale je stejny (cs_CZ s ISO8859-2), v kernelu sou zakompilovany stejny NLS, neni to zadna FATka (ty soubory sou normalne na ext3) aby tam mohla byt chyba v iocharset. Proto by me zajimalo podle ceho enca zjistuje to kodovani...
    7.2.2005 18:21 Tomáš Hála | skóre: 39 | blog: blog
    Ty "ť" ve slově křesťan nevypadají zrovna na CP1250..
    7.2.2005 18:28 BillyThePilgrim
    Jo, to je mozny... netvrdim, ze je to vsechno 100% CP1250... neco asi neni... ale jde mi o to, ze to nerozpoznalo ani to, co CP1250 je 100% (BTW nepoustel sem to na celej soubor, ale na jednotlivy polozky)
    7.2.2005 18:28 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Tři věci.

1. Detekční chování enca by mělo záviset na locale jen do té míry, že určuje defaultní jazyk a výstupní kódování, tudíž s explicitním optionem -L (případně -x) by nemělo záviset vůbec na ničem kromě vstupního textu. (Konverze naopak závisí úplně na všem ;-) Závisí-li, je to samo o sobě bug, ať už závisí jakkoli, a prosím v tom případě o detaily. Zkusil bych ještě find ... >soubor, přenést soubor a porovnat.

2. Zdá se, že se snažíš detekovat kódování jmen jednotlivých skladeb. To moc dobře nefunguje, protože jsou velmi krátké a obsahují jen velmi málo písmen s diakritikou, takže statistické metody v enca nedávají spolehlivé výsledky.

3. Řádek ./Robert Křesťan a Druhá Tráva/Disk 2/03 - Vrs<9d> se.mp3 zjevně obsahuje ť ve dvou různých kódováních zároveň, tudíž není v žádném konkrétním kódování.
    7.2.2005 18:31 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Tady je vidět, jak může špatná čeština úplně změnit smysl věty:

s/protože jsou velmi krátké/protože jsou velmi krátká/

(tj. jména skladeb, ne skladby).
    7.2.2005 18:37 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    Dneska mi ty formulace opravdu nejdou... Řádek samozřejmě neobsahuje ť ve dvou různých kódováních zároveň (jak by to asi vypadalo?), ale jednoduše obsahuje ť ve dvou různých kódováních.
    7.2.2005 19:08 BillyThePilgrim@seznam.cz
    Ok, dik za odpoved... Zkusim to jeste porovnat s tim druhym kompem... napadlo me totiz, ze s nazvama adresaru na tom kompu kde mi to nejede jsem si uz predtim trochu hral (ISO <-> UTF), takze mozna by mohla byt zrada trochu v tom... Taky ty nemam uplne to samo na obou kompech (na tom kde to jede je jenom vyber - tzn. proto mozna ten rozdil v uspesnosti (cca 95% x cca 50%)). Zkusim to jeste projit trochu lip a jeste se ozvu (ale asi az behem zitrka)...
    Kazdopadne pokud ses vyznavacem "free beer" licence, mas u me pivo ;-) Vzhledem k tomu, ze ses z MUNI, tak nekdy dej vedet, k nam na koleje do Alterny to mas kousek ;-)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.