abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    dnes 01:22 | Nová verze Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 00:55 | Zajímavý projekt

PyXL je koncept procesora, ktorý dokáže priamo spúštat Python kód bez nutnosti prekladu ci Micropythonu. Podľa testov autora je pri 100 MHz približne 30x rýchlejší pri riadeni GPIO nez Micropython na Pyboard taktovanej na 168 MHz.

vlk | Komentářů: 0
    včera 19:44 | Nová verze

Grafana (Wikipedie), tj. open source nástroj pro vizualizaci různých metrik a s ní související dotazování, upozorňování a lepší porozumění, byla vydána ve verzi 12.0. Přehled novinek v aktualizované dokumentaci.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:33 | Nová verze

Raspberry Pi OS, oficiální operační systém pro Raspberry Pi, byl vydán v nové verzi 2025-05-06. Přehled novinek v příspěvku na blogu Raspberry Pi a poznámkách k vydání. Pravděpodobně se jedná o poslední verzi postavenou na Debianu 12 Bookworm. Následující verze by již měla být postavena na Debianu 13 Trixie.

včera 05:33 | Komunita

Richard Stallman dnes v Liberci přednáší o svobodném softwaru a svobodě v digitální společnosti. Od 16:30 v aule budovy G na Technické univerzitě v Liberci. V anglickém jazyce s automaticky generovanými českými titulky. Vstup je zdarma i pro širokou veřejnost.

Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 03:55 | Komunita

sudo-rs, tj. sudo a su přepsáné do programovacího jazyka Rust, nahradí v Ubuntu 25.10 klasické sudo. V plánu je také přechod od klasických coreutils k uutils coreutils napsaných v Rustu.

6.5. 22:11 | Nasazení Linuxu

Fedora se stala oficiální distribucí WSL (Windows Subsystem for Linux).

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    6.5. 13:22 | IT novinky

Společnost IBM představila server IBM LinuxONE Emperor 5 poháněný procesorem IBM Telum II.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 04:55 | Nová verze

Byla vydána verze 4.0 multiplatformního integrovaného vývojového prostředí (IDE) pro rychlý vývoj aplikaci (RAD) ve Free Pascalu Lazarus (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání. Využíván je Free Pascal Compiler (FPC) 3.2.2.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    6.5. 00:33 | Komunita

Podpora Windows 10 končí 14. října 2025. Připravovaná kampaň Konec desítek (End of 10) může uživatelům pomoci s přechodem na Linux.

Ladislav Hagara | Komentářů: 34
    Jaký filesystém primárně používáte?
     (57%)
     (1%)
     (8%)
     (22%)
     (4%)
     (2%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (3%)
    Celkem 551 hlasů
     Komentářů: 26, poslední dnes 09:58
    Rozcestník

Dotaz: FC2 a WinXP

17.3.2005 15:43 xsilvio
    FC2 a WinXP
    Přečteno: 200×
    dobry den.

Nainastaloval jsem Windows XP na 15GB oddil na 40GB HDD samsung. Pak jsem chtel instalovat FC2 a pri instalaci mi to hodilo chybu, ze je poskozena tabulka. Igniroval jsem to. fedora se nainstalovala, a po restartu me pocitac nabootoval z HDD ale z CD. V instalace WinXP jsem tedy dal fixmbr a najely mi wokna. Chtel bych se tedy zeptat, jestli musim reinstalovat windows abych korektne nainstaloval Linux? (RedHat9 mi delal to same)

Dekuji.

Odpovědi

17.3.2005 16:00 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: FC2 a WinXP
    Pokud opravdu otázka zní "jestli musim reinstalovat windows abych korektne nainstaloval Linux", tak odpověď zní - ne, nemusíte :-)
    17.3.2005 16:57 xsilivo
    Tak v tom prirade jeste jedna otazka.. Co mam tedy delat?
    18.3.2005 06:59 ZAH
    Nejprve použít vyhledávání v této konferenci. Hledej grub , XP , lilo MBR je toho tu k tvému tématu halda.
    18.3.2005 07:49 Lord Norton
    Asi si pri instalacii WXP dal vytvorit automaticky NTFS suborovy system. Ono to zvykne robit problemy. Najjednoduchsie je dat win na FAT-ku. Vtedy to bezi bez problemov (odskusane na fedorach 2,3). Ak ti ine nepomoze tak to sprav takto...
    18.3.2005 09:23 Zaphod | skóre: 37 | blog: zaphod_blog
    Skuste bootpart http://www.winimage.com/bootpart.htm. Pomocou rescue nainstalovat grub do particie s linuxom. Bootpart potom zaradi linux do boot managera XP. Skuste hladat bootpart a grub-install v diskusii.
    18.3.2005 10:11 Zdenekm
    Doporučuji se podívat na adresu

http://pcquest.ciol.com/content/networking/100080119.asp

tam je řešeno bootování linuxu pomocí Win2K.
    18.3.2005 10:17 Martin Peška
    Používám WXP a FC2 souběžně. WXP na NTFS. Stroj Athlon 2kXP a deska s NFORCE chipsetem. Disk 160 GB
    Postup:
    1) vzít cd s FC a pustit rescue režim. Dále fdisk a udělat partitions pro linux a win. Pro misto kde budou widle udelat zatim fat32. Dale doporučuji udělat si partition pro data s FAT 32 pro sdílení dat mezi win a linuxem. Tabulka muže vypadat třeba takto:
    / 8 GB ext3 primary
    winsys 10 GB ntfs (zatim fat32)
    512 MB swap
    windata zbytek FAT32
    2) spustit instalaci WIN a vybrat pro instalaci winsys a nechat migrovat na NTFS.
    3) spustit instalaci FC2, vybrat grub a nechat ho nainstalovat do MBR.
    4) pomocí mkfs.vfat připravit oddíl windata.
    Já používám windata o velikosti cca 30GB a zbytek disku do 160 GB mám ext3 připojený do /data. Oddíl windata je připojen do /mnt/windata . V /etc/fstab mám všehny identifikace udělány jako /dev/hd???, ne přes LABEL. Je to z důvodů šuplíků které občas připojuji a ty mohou dělat problémy, pokud mají partitions stejná jména.
    PS:Jinak widle používám pouze jako herní konsoli. Na nic jinýho se ten cedník stejně nehodí.
    30.3.2005 18:26 xsilvio
    juchu....uz jsem to vyresil :) stacilo hodit Woknum jen 2GB FAT a pak uz to jelo v poho.
    30.3.2005 19:04 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Nevim zda zhorseni funkcnosti woken je zrovna to prave reseni.
    30.3.2005 19:09 unchallenger | skóre: 69 | blog: unchallenger
    To nejlepší. Budeš-li do nich o to méně bootovat...
    30.3.2005 19:56 Silvio
    No pak na Programy a Pagefile jsem si vytvoril jiny oddil(Taky FAT). Ja myslim ze 2GB Woknum staci...
    20.6.2005 16:33 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Nejde o 2GB (ty stačí), ale o použití FAT (fuj).
    20.6.2005 15:55 outlier | skóre: 14
    Je tenhle problem i u FC3 a FC4?
    20.6.2005 16:34 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Pokud jsem ten problém dobře pochopil, tak plyne ze samé podstaty existence více operačních systému na jednom počítači.
    20.6.2005 16:36 podlesh | skóre: 38 | Freiburg im Breisgau
    Dokončení: z nichž ten první je Windows XP.
    20.6.2005 16:35 klassik | skóre: 24 | blog: Klassikov | Praha
    tenhle problem neni ani u FC2 proste to byla jen spatne zapsana tabulka ktera se dala ignorovat.Pokud das fixmbr bude se tak chovat kazda distribuce.Viz hledani v diskuzi ohledne zavadece
    V podstatě nic nevím
    20.6.2005 16:57 outlier | skóre: 14
    Ale ja jsem nekde cetl, ze u FC1 se tohle nestavalo a u FC2 ano, je to znamy problem...

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.