abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
AbcLinuxu hledá autory!
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
    včera 11:55 | IT novinky

Společnost Perplexity AI působící v oblasti umělé inteligence (AI) podala nevyžádanou nabídku na převzetí webového prohlížeče Chrome internetové firmy Google za 34,5 miliardy dolarů (zhruba 723 miliard Kč). Informovala o tom včera agentura Reuters. Upozornila, že výše nabídky výrazně převyšuje hodnotu firmy Perplexity. Společnost Google se podle ní k nabídce zatím nevyjádřila.

Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 04:33 | Bezpečnostní upozornění

Intel vydal 34 upozornění na bezpečnostní chyby ve svých produktech. Současně vydal verzi 20250812 mikrokódů pro své procesory řešící 6 bezpečnostních chyb.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

Byla vydána nová verze 1.25 programovacího jazyka Go (Wikipedie). Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    12.8. 13:44 | Nová verze

Byla vydána beta verze Linux Mintu 22.2 s kódovým jménem Zara. Podrobnosti v přehledu novinek a poznámkách k vydání. Vypíchnout lze novou XApp aplikaci Fingwit pro autentizaci pomocí otisků prstů nebo vlastní fork knihovny libAdwaita s názvem libAdapta podporující grafická témata. Linux Mint 22.2 bude podporován do roku 2029.

Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    12.8. 13:00 | IT novinky

Provozovatel internetové encyklopedie Wikipedie prohrál v Británii soudní spor týkající se některých částí nového zákona o on-line bezpečnosti. Soud ale varoval britského regulátora Ofcom i odpovědné ministerstvo před zaváděním přílišných omezení. Legislativa zpřísňuje požadavky na on-line platformy, ale zároveň čelí kritice za možné omezování svobody slova. Společnost Wikimedia Foundation, která je zodpovědná za fungování

… více »
    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    12.8. 12:55 | Nová verze

Byla vydána verze 2.0.0 nástroje pro synchronizaci dat mezi vícero počítači bez centrálního serveru Syncthing (Wikipedie). Přehled novinek na GitHubu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    12.8. 12:33 | IT novinky

Americký prezident Donald Trump se v pondělí osobně setkal s generálním ředitelem firmy na výrobu čipů Intel Lip-Bu Tanem. Šéfa podniku označil za úspěšného, informují agentury. Ještě před týdnem ho přitom ostře kritizoval a požadoval jeho okamžitý odchod. Akcie Intelu v reakci na schůzku po oficiálním uzavření trhu zpevnily asi o tři procenta.

Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    11.8. 04:55 | Nová verze

Byl vydán Debian GNU/Hurd 2025. Jedná se o port Debianu s jádrem Hurd místo obvyklého Linuxu.

Ladislav Hagara | Komentářů: 6
    11.8. 02:44 | Komunita

V sobotu 9. srpna uplynulo přesně 20 let od oznámení projektu openSUSE na konferenci LinuxWorld v San Franciscu. Pokuď máte archivní nebo nějakým způsobem zajímavé fotky s openSUSE, můžete se o ně s námi podělit.

lkocman | Komentářů: 6
    9.8. 21:11 | Nová verze

Byl vydán Debian 13 s kódovým názvem Trixie. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    Kolik tabů máte standardně otevřeno ve web prohlížeči?
     (52%)
     (19%)
     (4%)
     (5%)
     (3%)
     (1%)
     (1%)
     (16%)
    Celkem 389 hlasů
     Komentářů: 23, poslední 4.8. 13:01
    Rozcestník

Dotaz: PHP+Apache - majitel souboru po uploadu

9.6.2005 15:06 jirik3
    PHP+Apache - majitel souboru po uploadu
    Přečteno: 189×
    Zdravím všechny, v diskuzích ani v tlusté knížce o Apache jsem nenašel správný způsob zabezpečení souborů. Potřebuji používat Apache s více virtuálními servery pro různé uživatele. Aby si pomocí PHP nemohli navzájem do souborů, mají pomocí chown nastavené vlastnictví souborů pro web každý zvlášť. HomeDir virtuálních serverů nejsou v domácím adresáři uživatele, proftpd jsem přiměl nastavovat vlastníka souborů každému zvlášť a správně. Všimnul jsem si ale, že po uploadu nebo vytvoření nového souboru pomocí PHP je vlastníkem nového souboru uživatel "nobody", skupina "4294967295". Apache běží pod uživatelem nobody, skupina -1.

Je možné nějak nastavit, aby nové soubory patřily určenému uživateli? Nebo mám rovnou všechny soubory nechat vlastníkovi nobody? Jak ale potom ochránit jednotlivé uživatele (virtuální servery) vzájemně mezi sebou?

Opravdu si s tím při nejlepší vůli nevím rady. Jsem zvyklý na nastavení IIS, kde se nastaví "anonymní uživatel" na požadovaného a na adresář práva NTFS a dál se nemusím starat. Tak mě prosím nekamenujte. Předem díky, Jiří

Odpovědi

9.6.2005 18:43 zabza | skóre: 52 | blog: Nad_sklenkou_cerveneho
    Rozbalit Rozbalit vše Re: PHP+Apache - majitel souboru po uploadu
    asi nejrelevantnější diskuse
    13.6.2005 14:19 jirik3
    Rád bych ještě obnovil tento dotaz. Pořád s tím nemůžu hnout. Dozvěděl jsem se, že je na Linuxu vhodné zapnout safe_mode. Jenomže pokud je vlastníkem uploadovaného souboru uživatel nobody, tak i safe_mode nebude fungovat tak úplně správně. A diskové kvóty také ne. Moc prosím o jakoukoliv radu v tomto směru. Díky!
    13.6.2005 15:12 azurIt | skóre: 34 | blog: zatial_bez_mena
    no safe_mode zapni urcite, inak vsetky ochrany, ktore si robil su zbytocne :) ==> Apache moze pristupovat k suborom vsetkych pouzivatelov a teda nic nikomu nebrani, aby nakodil skript, pomocou ktoreho sa bude cez web hrabat v suboroch inych.
    13.6.2005 14:24 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    suphp by nepomohlo?
    13.6.2005 17:02 jirik3
    Jo! To bude ono!! Díííík

Jenom se mi to nějak nedaří, zkompiloval jsem si to jako .so, phpinfo mi tento modul taky zobrazí, ale výsledek je pořád stejný. Pokud zapnu v httpd.conf handler x-httpd-php, tak se php stránka nezobrazuje, ale chce se stáhnout a uložit. Nemůžu najít žádný rozumný návod, co je v httpd.conf potřeba nastavit, aby suphp korektně fungovalo .

Tuto informaci nemůžu najít: Now, you have to modify your "httpd.conf" to activate suPHP for specific VHosts. See apache/CONFIG for details on this.

Ještě jednou díky předem.
    13.6.2005 21:49 jirik3
    Pojal jsem podezření, že i suphp vyžaduje, aby php běželo jako CGI. To se mi moc nelíbí. Copak s Apachem toto není možné vyřešit? Nebo např. hostingy mají PHP as CGI??
    14.6.2005 09:02 Michal Čihař | skóre: 61 | blog: Bláboly | Praha
    Hostingy mají dost často zakázaný upload :-)
    14.6.2005 17:59 jirik3
    A o tom smajlíku to je - na takový hosting bych se totiž jenom zdáli pousmál :)

Založit nové vláknoNahoru

Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.