abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:00 | IT novinky

    DuckDuckGo AI Chat umožňuje "pokecat si" s GPT-3.5 Turbo od OpenAI nebo Claude 1.2 Instant od Anthropic. Bez vytváření účtu. Všechny chaty jsou soukromé. DuckDuckGo je neukládá ani nepoužívá k trénování modelů umělé inteligence.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    18.4. 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    18.4. 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    18.4. 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    18.4. 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (11%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 566 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Otevřená veřejná správa & školy

    Používání GNU/Linuxu a OSS programů ve veřejné správě, školách a na jiných podobných místech.
    Informace o skupině
    Založena: 26. 2. 2009
    Členů: 15
    Článků: 0
    Wiki stránek: 1
    Dotazů: 8
    Akcí: 0
    Čtenost: 9 %
    Skóre: 9

    Dotaz: Certifikát ECDL

    6.8.2010 02:12 ecdl
    Certifikát ECDL
    Přečteno: 2024×
    Dobrý den,

    zajímalo by mě, jak je to s mezinárodně uznávaným a standardizovaným certifikátem ECDL. Na webu ecdl.cz totiž není zmíněno, že je svázán s určitou platformou či programovým balíkem (respektive nic tomu nasvědčující jsem při zběžném pročtení nenašel), přitom ale všechna školící střediska, která jsem viděl, prakticky vyučují na produktech Microsoftu, a to včetně rekvalifikačních kurzů úřadu práce. Celý web pojednává o počítačové gramotnosti, ale ta snad není výhradně spjatá jen se softwarem jediné, i když dominující, firmy na trhu.

    Děkuji za jakoukoliv odezvu

    P.S. Tento certifikát je potřebný pro místo, o které se ucházím a jakožto linuxový uživatel, čistě z pragmatičnosti - za málo peněz dostatek muziky (nespím v pyžamu s vyobrazeným tučňákem), mi tento nepatřičný lobbing ve státní sféře dost vadí.

    Odpovědi

    6.8.2010 05:39 Pavel Pinkava | skóre: 12 | blog: pin2k | Bystřice nad Pernštejnem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Kdysi nám to ve škole nabízeli s tím, že si platformu můžeme vybrat. Opravdu nevím jak je to teď. Nicméně na většině pracovních míst se právě používá onen komerční produkt, čili myslím, že je jen na Vás, co si vyberete. Ale tak mě napadá, nelze si vzít obě platformy?
    6.8.2010 11:03 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    ECDL "sjednocuje" obecne pocitacove znalosti. Vystupem absolvovani testu je mezinarodni certifikat a index. Na tomto indexu mas napsano na jake sw platforme jsi testy absolvoval. Je jen na tobe zda tam budes mit Word, nebo Writer. Vysledek je stejny. Takze absolvovat obe platformy je zbytecne.
    6.8.2010 22:44 Pavel Pinkava | skóre: 12 | blog: pin2k | Bystřice nad Pernštejnem
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Jak jsem se zmínil, nepamatuji se jak to přesně bylo. Pokud je to takhle a nezáleží na platformě, pak budiž.
    7.8.2010 14:08 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Neni to takhle. Na platforme urcite zalezi, resp. by buducemu zamestnavatelovi malo zalezat. Pretoze ECDL vobec nie je vseobecne. Resp. ak by aj nahodou bolo, nevie to dokazat. Ked ta niekto (nieco) otestuje na jednom programe, ako moze tvrdit, ze vies v podstate vsetky (vseobecne)? Ak to niekto takto prezentuje, je to logicky podvod. Sam som ECDL absolvoval. Myslim, ze by sa malo testovat na viacerych platformach/programoch naraz, aby to malo nejaky zmysel. A aj tak by to povedalo len o tom, ci clovek vie urobit nejaku funkciu (najst ju v programe a kliknut). Nehovori to nic o tom, ci ju vie pouzivat efektivne a spravne, v spravnych pripadoch, ci ma rozumne navyky, atd. Vid centrovanie medzerami v dalsich prispevkoch nizsie.
    6.8.2010 08:19 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Co se takhle zeptat u kováře (http://www.ecdl.cz/)? V novinkách mají zprávu z roku 2008, že mají standardizovány testy pro distribuci Arch Linux, a na další stránce mají seznam zkušebních středisek.
    6.8.2010 11:40 ecdl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Díky za reakci, ale kdyby tam něco takového bylo, všiml bych si. Jediné novinky, které tu vidím, jsou pod odkazem aktuality a tam nic takového, co píšete není. Možná by se hodil link přímo na danou stránku a v tom případě se kaji, že mi daná informace unikla.
    7.8.2010 02:59 helb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL

    Organizační aktuality, predposledni odstavec.

    6.8.2010 10:54 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    ECDL je multiplatformni.
    Nicmene jednotliva strediska si dane sw platformy nakupuji (resp. plati z nich akreditacni poplatky). Z toho plyne, ze vetsina stredisek vlastni akreditace na MS produkty, pripadne OpenOffice a nebo Office602, ptz na techto produktech otestuji nejvice lidi a tim padem z toho maji i vetsi zisky.
    OpenOffice je pomerne casto testovan, ale na win platforme. Pokud se chces nechat otestovat na Linuxu musis si najit stredisko, ktere vlastni akreditaci na linux. Seznam stredisek najdes na webu ecdl.cz ale blizsi informace ti podaji v kancelari ecdl.
    6.8.2010 12:06 ecdl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Onen kurz je zprostředkován přímo úřadem práce, takže si nemohu vybrat mě vyhovující středisko (úřad má se školitelem smlouvu). Dotaz jsem položil právě z toho důvodu, že jsem nikde neviděl používat jiné produkty než ty od microsoftu. Veškerá počítačová gramotnost, ať už se jedná o základní užívání či práci se specializovaným softwarem (např. účetní programy) jsou na Windows, programy jsou dělány taktéž pro Windows a počítačový analfabetici se učí kam, kde mají kliknout v nabídce start a co, že jsou ty slavné miniaplikace ve zbrusu nových Windows 7, potažmo Vistách. Vím to, protože jsem se jednoho tohoto kurzu na hodinku účastnil jako návštěvník.

    Navíc, nedokážu si představit, jak se může stavět na roveň uživatelská zkušenost ve Windowsech a desktopových prostředí jako KDE, GNOME apod. Já zase nejsem takový lála a tohle mi problém nedělá, ale moc dobře vím, jak lidé, co u počítače nevyrostli, mají problém s každou ikonkou a tlačítkem a jsou ztraceni, když jim vyskočí dialogový box s OK a storno, ANO a NE a ani se neobtěžují si hlášku přečíst, natož pak pochopit.

    A také tvrdit, že OpenOffice a Microsoft Office jsou rovnocenné ne-li zaměnitelné aplikace je lež. Mají společnou podmnožinu funkcí, ale takové klíčové prvky jako hlavní menu a nabídky jsou zcela jinak (jsou naprosto klíčové pro uživatele), stejné je to i u rozhraní Windows a jiného OS či DE. Já používám na domácí stanici Arch Linux a rozdíl v používáni KDE a GNOME je dost markantní.

    Poslední příklad je například právě zmíněný účetní software, když ponechám stranou ergonomii ovládání stranou, která je mimochodem v mnoha případech otřesná (obzvláště u tuzemských bastlů), tak zorientovat se v nové aplikaci je opravdu kumšt a trvá to, nic intuitivního to tedy není.
    Jendа avatar 6.8.2010 13:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    A také tvrdit, že OpenOffice a Microsoft Office jsou rovnocenné ne-li zaměnitelné aplikace je lež. Mají společnou podmnožinu funkcí, ale takové klíčové prvky jako hlavní menu a nabídky jsou zcela jinak (jsou naprosto klíčové pro uživatele), stejné je to i u rozhraní Windows a jiného OS či DE. Já používám na domácí stanici Arch Linux a rozdíl v používáni KDE a GNOME je dost markantní.
    Jenže znalosti by právě měly být obecné, protože zmíněné věci se neustále mění i ve světě Microsoftu - viz rozdíly mezi W XP, VIsta, 7 a mezi MSO 2003 a 2007.
    6.8.2010 12:13 ecdl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Jinak všem děkuji za odpovědi a to, co jsem chtěl vědět a neobtěžoval se zjistit sám - zda je možnost získat certifikát i pro jiný systém a balík softwaru - jsem se dozvěděl.

    Avšak v obou případech mi to nepřijde šťastně řešené, protože takový certifikát a osvědčení o prokázané počítačové gramotnosti nemůže být obecné, ale vždy svázáné s určitým produktem.

    Nevím jestli je horší být otrokem Microsoftu, Applu či třeba Cannonicalu.
    6.8.2010 12:24 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Na webu ecdl.cz totiž není zmíněno, že je svázán s určitou platformou či programovým balíkem

    To nie je.
    přitom ale všechna školící střediska, která jsem viděl, prakticky vyučují na produktech Microsoftu, a to včetně rekvalifikačních kurzů úřadu práce.
    To máš pravdu.
    mi tento nepatřičný lobbing ve státní sféře dost vadí.

    Aj v tom máš pravdu. Gratulujeme k dokonalému pochopeniu situácie ;-)

    Mám len jednu drobnú rečnícku protiotázku: je skutočne počítačovo gramotný ten (resp. skutočne by mal ECDL dostať ten), kto nezvládne prácu s počítačom, na ktorom je iný kancelársky balík, či operačný systém, než na aký je zvyknutý?
    6.8.2010 13:07 ecdl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    :D příteli, já počítač používám od útlého věku a prakticky jsem také neznal jiné spojení než PC a Windows. Věděl jsem první poslední o svém systému včetně jeho aplikací. Teprve poslední 4 roky jsem výhradní linuxák (tady také, btw, nejsem 100% spokojený - už jsem vyzkoušel všemožná distra a nedotaženosti komunitních projektů se asi nedá vyhnout, přesto jsem si vybral menší zlo) a velmi mě pálí arogance úředníků státní správy, jejich hloupost, neznalost a zkorumpovanost. Když si soukromý podnik zvolí řešení od Microsoftu a IS od SAPu, nevidím tam problém, je to jejich věc a investice z jejich vlastních peněz, ale když stát dělá marketing jedné firmě (jakékoliv) to už problém, myslím, je.

    Domnívám se, že jste nepochopil můj postoj a Vaše poznámka na konci mě dost urazila. Mě šlo o spravedlnost a možnost volby si zvolit. Pod pojmem standard si totiž představuji něco NAPROSTO jiného, než mi bylo předloženo, toť vše.

    A taktéž jsem rád, že chápete situaci a citíte, že je někde problém.

    P.S. To je tady na abclinuxu zvykem si vzájemně tykat, aniž by člověk věděl, kdo je na druhém konci drátu? Jen tak ze zajímavosti.
    6.8.2010 13:35 pavel
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Zareaguji na tento plus jeste na tvuj predchozi prispevek.
    Ty mas moznost volby. ECDL je koncipovano obecne, tzn. napr. pochopit jaky je rozdil mezi kopii a presunem souboru, jak odsadit blok textu, jak dat automaticke cislovani stranek, jak vypocitat sumu, jak najit neco na internetu, preposlat e-mail atd. jsou to veci, ktere jsou stejne na vsech OS a kancelarskych balikach e-mailovych klientech atd.
    Stejne tak si muzes zvolit zda hces delat testy na MS Office 2003, 2007 atd., kazda verze je zvlast.
    Ucetni programy je vec jina, ty zde nejsou vubec zahrnovany ptz jsou to jiz specificke aplikace a popravde receno ja v zivote napriklad s zadnym ucetnim programem nepracoval. Pokud se chces nechat certifikovat na nejaky ucetni program musis vyhledat jiny kurz.
    Pracovni urady vetsinou toto zahrnuji do svych rekvalifikacnich kurzu, kde ma urad prace uzavrenou smlouvu s prislusnym skolicim strediskem. To ze nemaji akreditaci na linux neni vina tvoje. Stredisko v mensim meste, ktere by otestovalo za rok cca. do 10ti uzivatelu na linuxu, tak se mu nevyplati kupovat licenci na tuto platformu. Nicmene zalezi jak je to koncipovano mezi tebou a uradem prace. Urednici vetsinou ani nevedi ze se da delat i na necem jinem nez win a ms off.

    PS.: Ja teda radeji tykam, mozna zvyk ze styku s cizincema. Vykani/tykani mi nekdy na cestine dost vadi.
    6.8.2010 22:44 ecdl
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL

    To s tím účetním softwarem jsem samozřejmě nemyslel jsko součást ECDL, ale jako skvělý příklad obrovského rozdílu v používání dvou produktů dělající prakticky totéž. Tím jsem chtěl naznačit, že se nedá vkládat rovnítko mezi dvěma různými soft. balíky a dvěma různými OS.

    Pokud jsem Vás pochopil správně, tak při certifikaci na linuxu budu mít ECDL pro používání s GNU/Linux, a budu oficiálně způsobilý i na Windows? A o jaké licenci v případě použití free softwaru je řeč - "se mu nevyplati kupovat licenci na tuto platformu"?

    6.8.2010 21:48 rastos | skóre: 62 | blog: rastos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Domnívám se, že jste nepochopil můj postoj a Vaše poznámka na konci mě dost urazila.
    To rozhodne nebolo cieľom. Len mi je divné, že existuje Linux-ové ECDL a Windowsové ECDL. Alebo, že nejakému zamestnávateľovi by vadilo, že svoje ECDL som zložil na platforme X a on používa Y. Alebo, že by nejakému adeptovi vadilo, že má ECDL skladať na platforme X hoci doteraz stretol len Y. A podobne. Opäť - neber to nijak osobne. Ja celé ECDL považujem za paškvil, pretože to, že ho niekto získal, ešte nesvedčí (podľa môjho názoru) o tom, že je počítačovo zdatný.
    To je tady na abclinuxu zvykem si vzájemně tykat, aniž by člověk věděl, kdo je na druhém konci drátu?
    Isto sa tu dajú nájsť dávne diskusie, kde sa to riešilo. Ja sa nad tým moc nezamýšľam. Tiahne mi na 40 a je štatisticky pravdepodobné, že ostatní účastníci sú buď mladší, alebo natoľko starí, že uvítajú zdanie, že sú mladší ;-)
    7.8.2010 10:02 abcdefg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Tak vzhledem k tomu ze jsem managerem jednoho ECDL strediska tak se k tomu vyjadrim. Stredisko si musi zazadat o akreditaci platformy. Coz znamena priprava ucebny a placeni rocnich poplatku za platformu. Pote musite platformu udrzovat (stahovat QTB atd...). Poplatek, ktery za to platite je primarne urcen aby nekdo (Certicon) udrzoval sadu otazek pro danou platformu. Jde jen o to zda budete mit jako stredisko dost zajemcu aby se vam vyplatila tato platforma. Pro 10 uzivatelu se Vam to rozhodne nevyplati. Dalsi vec je srovnani co se tyka pocitacove gramotnosti. Pocitacove gramotnemu je absolutne jedno na jake platforme dela certifikaci - protoze je pocitacove gramotny. Proste vi kde se jaka funkce ma hledat. A garantuji Vam ze vetsina lidi se pak divi ze nesplni certifikaci. Protoze to nejak "oblozi a udelaji to jinak"...Jde o to ze kdyz prijmu sekretarku tak mi od dni nebudou chodit dopisy vystredene mezerama nebo nebude vedet co je zapati. Nebo nebude znat praci s prezentacema a upravama sablon v prezentaci. A je uplne jedno na jake platfome to skladala... Kdyz to nekdo slozi tak to o neceme svedci. Je to stejne jako Cisco Networking Academy Program - ten take poskytuji a take kdyz nekdo dostane certifikat tak to zarucuje alespon neco o tom userovi. Nerekne to ze je to guru do neceho ale rekne ze dokaze samostatne uvazovat...
    7.8.2010 13:54 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Tak toto absolutne nie je pravda. Sam som ECDL pre zaujimavost absolvoval (samozrejme MS, podla vyberu zamestnavatela) a videl som o com to je, resp. tie kurzy, ktore na spravenie ECDL pripravuju. Podla mna mate pravdu len v tom, ze "Pocitacove gramotnemu je absolutne jedno na jake platforme dela certifikaci - protoze je pocitacove gramotny." Ano, kto to uz vie a na ECDL sa nenauci nic nove, ten to v pohode spravi a ma potom (a aj predtym) take zrucnosti ako pisete. Kto ide na ECDL s tym, ze sa tam musi nieco naucit (resp. na kurze ktory mu predchadza), ten je uplne zavisly na platforme, na ktorej sa to robi a ziadnu inu nemusi vediet pouzivat. Taktiez sa nenauci veci, ktore popisujete, napr. centrovanie medzerami atd. V tom rychlokurze sice spomenu moznosti formatovania, ale nenaucia cloveka kedy a preco to pouzivat a neziska ziadne spravne navyky. Nadalej bude centrovat medzerami, lebo to je pre neho zo zvyku rychlejsie. Pre mna ECDL ziskane na jednej platforme (a jedinom konkretnom programe) nie je nic vseobecne, je to kurz a test z jedneho programu. Nema pravo tvrdit nic o vseobecnej gramotnosti ci inych platformach. Keby aspon priprava prebiehala na jednom programe a samotny test na inom (alebo test na viacerych programoch), tak nepoviem ani slovo, malo by to nieco do seba. Ale kedze to takto nebezi, tak je to podvod a ak by som ja posudzoval ECDL certifikat nejakeho uchadzaca, tak na nom uvedena platforma je smerodajna. A vseobecne znalosti u neho musim overit inak.
    7.8.2010 20:01 abcdefg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Tak to prrrrrrr. ECDL je jen testovani... Kurz je neco jineho a to nema s ECDL nic spolecneho... To motate dve veci... Ja vam take klidne udelam kurz... Ale ECDL je jen test... To ze si nekdo zaplati kurz a testovani ECDL je jeho vec... To je ten zasadni problem, ktery je ve spolecnosti... Treba nektere pracaky delaji "kurz dle osnov ECDL". Co to sakra je? A proc je pak neposlou na certifikaci? Protoze je to jeden velkej podvod... Zadne kurzy dle osnov ECDL neexistuji... ECDL je jen testovani zadne kurzy!!!
    7.8.2010 21:29 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Ano, to mate pravdu. A test z jedneho programu nema pravo cokolvek vypovedat o znalostiach inych programov ci dokonca o "vseobecnej gramotnosti". ECDL je test znalosti jedneho programu, ktory bude uvedeny na certifikate. Podla mna nic viac.
    8.8.2010 08:38 abcdefg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    K vseobecne pocitacove gramotnosti patri zvladnuti kancelarskeho baliku - libovolneho, ktery si clovek zvoli (to je ta vyhoda)... ECDL reaguje na vyvoj a poptavku. Az bude do pocitacove gramotnosti brano programovani v bashi tak se to tam take objevi... Ale neni... Sam jsem uzivatel Linuxu nekolik let (desitky serveru), ale o linuxove ECDL neni zajem... Pokazde se jen nekdo zepta a je z toho flame... Jestli mate zajem tak OK... ja Vam zajistim platformu a muzete se otestovat... Jestli chcete jen kritizovat tak je to Vase vec...Budete tvrdit, ze tam to co ono neni? Vychazi se z nejpouzivanejsich programu a jejich alternativ... Nikdo Vas nenuti do MS veci...To ze si nekdo mysli ze kdyz pouziva program xyz, se kterym dela to ci ono a ze je guru je blbost... Ten program nezna drtiva vetsina uzivatelu a o tom to cele je... Jestli se nekomu toto nelibi, tak at si zaplati certifikaci v tom danem programu a pak at tvrdi ze je guru v tom. Cim vic techto certifikatu bude clovek mit tim je vetsi jeho uspech na trhu prace...Komu se to nelibi at nebere a presvedci personalistu jinak...
    13.8.2010 19:48 aceman | skóre: 27
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Dakujem za potvrdenie mojich tvrdeni. Je teda potrebne urobit si certifikat (napr. ECDL) z kazdeho programu samostatne. "ECDL z MS Word 2000" nie je "vseobecna gramotnost z textovych procesorov". Problem je v tom, ze prave ti personalisti to chapu naopak. Nikde som nevidel v poziadavkach na miesto "ECDL na Word 2000". Ak niekde ECDL pozaduju, tak asi len vseobecne, pretoze personalista si mysli, ze je to vseobecne.

    Ak clovek pouziva program xyz, v ktorom vie urobit vsetko co sa testuje na ECDL z textoveho procesora, tak potom podla Vasej definicie je guru a moze prejst ECDL na tomto programe, ak niekto taky test zorganizuje. Co na tom, ze drviva vacsina pouzivatelov ho nepozna? Tejto pripomienke nerozumiem.

    Odpovedali ste teda zadavatelovi otazky. Vacsina testov na ECDL ponuka testy z produktov MS, pretoze zamestnavatelia maju najma produkty MS. Chcu, aby buduci zamestnanci poznali ich program (MS) a vseobecna znalost ich nezaujima. A ani ECDL ju neposkytuje.
    16.8.2010 20:59 abcdefg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Certifikát ECDL
    Ano a personalista si to mysli spravne - ECDL je obecna pocitacova gramotnost... Je jen plus ze to clovek muze skladat na tom co zna... Ted mne opet nejak ocas chytne za slovo a bude to chtit slozit na nejakem minoritnim programu... Opet zaslepena idea nejakeho posuka... Ano kdyz budu pouzivat (jako velka firma) program XZY_WORD_WRITER, ktery bude umet to co jine textove editory nebo u prezentacniho softu nebo tabulkovych procesoru atd... a presvedcim nejake testovaci stredisko potazmo certicon tak se tento program zacleni... Ale je treba mit trh... Ja chapu ze muzu drzkovat treba s texem nebo vimem nebo podobnym ale bude zajem? To ze tady nejakejch par makacu ma zajem je trhu uplne u prdele... V prvni rade jde o penize? Stejne jako je vam u prdele kdyz bydlite v Prahe ze maji rohlik v Ostrave za korunu... Dobre tvrdite ze ANI ECDL neposkytuje vseobecnou pocitacovou gramotnost... Tak napiste kdo poskytuje? Dle meho nazoru je lepsi mit ECDL certifikaci nez tady picovat jak je to spatne a ohanet se nejakym GNU a GPL a tim ze MS je fuj... Je lepsi drzet hubu a krok a neco mit treba si to slozit na FREE vecech a na te karticce to nemate z ceho se to delalo... Takze tak...

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.