abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 18:33 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) nová verze 24.7 open source firewallové a routovací platformy OPNsense (Wikipedie). Jedná se o fork pfSense postavený na FreeBSD. Kódový název OPNsense 24.7 je Thriving Tiger. Přehled novinek v příspěvku na fóru.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:11 | Bezpečnostní upozornění

    Binarly REsearch upozorňuje na bezpečnostní problém PKFail (YouTube) v ekosystému UEFI. Stovky modelů zařízení používají pro Secure Boot testovací Platform Key vygenerovaný American Megatrends International (AMI) a jeho privátní část byla při úniku dat prozrazena. Do milionů zařízení (seznam v pdf) po celém světě tak útočníci mohou do Secure Bootu vložit podepsaný malware. Otestovat firmware si lze na stránce pk.fail. Ukázka PoC na Linuxu na Windows na YouTube.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 11
    včera 02:22 | Nová verze

    Mobilní operační systém /e/OS (Wikipedie) založený na Androidu / LineageOS, ale bez aplikací a služeb od Googlu, byl vydán ve verzi 2.2 (Mastodon, 𝕏). Přehled novinek na GitLabu. Vypíchnuta je rodičovská kontrola.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 01:22 | IT novinky

    Společnost OpenAI představila vyhledávač SearchGPT propojující OpenAI modely umělé inteligence a informace z webů v reálném čase. Zatím jako prototyp pro vybrané uživatele. Zapsat se lze do pořadníku čekatelů.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 00:11 | Nová verze

    Distribuce Linux Mint 22 „Wilma“ byla vydána. Je založená na Ubuntu 24.04 LTS, ale s desktopovým prostředím Cinnamon (aktuálně verze 6.2), příp. MATE nebo Xfce, balíkem aplikací XApp, integrací balíčků Flatpak a dalšími změnami. Více v přehledu novinekpoznámkách k vydání.

    Fluttershy, yay! | Komentářů: 2
    25.7. 17:44 | Zajímavý článek Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    25.7. 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 14 integrovaného vývojového prostředí (IDE) Qt Creator. Podrobný přehled novinek v cgitu. Vypíchnout lze podporu rozšíření v Lua.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 17:11 | Nová verze

    Byla vydána verze 1.80.0 programovacího jazyka Rust (Wikipedie). Podrobnosti v poznámkách k vydání. Vyzkoušet Rust lze například na stránce Rust by Example.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    25.7. 14:11 | IT novinky

    Apple oznámil, že v beta verzi spustil své Apple Maps na webu. Podporován je také webový prohlížeč Chrome. Ne však na Linuxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 23
    25.7. 13:11 | IT novinky

    Portál Stack Overflow po roce opět vyzpovídal své uživatele, jedná se především o vývojáře softwaru, a zveřejnil detailní výsledky průzkumu. Průzkumu se letos zúčastnilo více než 65 tisíc vývojářů. Z Česka jich bylo 710. Ze Slovenska 246.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    Rozcestník

    Dotaz: XFCE Terminal a psani ceskych znaku

    12.5.2008 12:04 Daniel Svozil
    XFCE Terminal a psani ceskych znaku
    Přečteno: 337×
    Ahoj,

    pouzivam Gentoo a presel jsem ted na Xfce. Na systemu potrebuju psat v terminalu cesky (mam XFCE Terminal 0.2.8) v UTF-8, prepinam mezi ceskou (cz_qwerty) a anglickou (us) klavesnici v xorg.conf. Jinak zadnou jinou cestinu v systemu mit nechci - zadny cesky hlasky, cesky menu ci cokoliv jineho, jenom proste to psani v terminalu (locale vsechny s vyjimkou LANG a LC_ALL jsou nastaveny na "POSIX"). V /etc/rc.conf mam nastaveny UNICODE="yes".

    Jde o to, ze po zkompilovani XFCE mi to vsechno bezelo bez problemu, cesky psal jak XFCE Terminal, tak xterm. Pak jsem ale asi nekde neco zmenil a v Terminalu (i xtermu) uz mi to cestinu nepise (v Terminalu mi to misto ceskych znaku pise otazniky). Je to zjevne problem fontu, ale nedari se mi dopatrat, kde mam co zmenit.

    Poradite nekdo?

    Dik Dan

    Odpovědi

    12.5.2008 12:21 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE Terminal a psani ceskych znaku
    Zkontrolujte výstup locale -a a locale a pak spusťte xterm z jiného xtermu a zkontrolujte chybové hlášky. Také se ujistěte, že v xtermu skutečně používáte unicodový font s českými znaky (xterm -fn '*-fixed-*-iso10646-1').
    12.5.2008 12:43 Daniel Svozil
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE Terminal a psani ceskych znaku
    Diky, tohle zafunguje, kdyz spustim uxterm se spravnym fontem, tak mi to vypise jenom tyhle dva Warningy, ale ty nejsou asi nic fatalniho: Warning: Cannot convert string "false " to type Boolean
    Warning: Cannot convert string "true " to type Boolean Pak mi cestina opravdu funguje spravne. Takze jiste reseni to je, ale neni to presne to, co bych potreboval. Jednak pouzivam XFCE Terminal (a ten nema spousteci parametr pro font, ten se nastavuje z menu), druhak by me zajimalo, co jsem kde dodrbal a jak to v XFCE vlastne presne funguje. V XFCE Terminalu mam font Mono 14, ale jakykoliv jiny font mi dela stejnou paseku (otazniky misto ceskych znaku). Nejsem si jistej, ale snad ty fonty v XFCE Terminalu maji spravny kodovani (v kazdem pripade u nich kodovani zvolit nelze, alespon ne z manu). Jsem v XFCE novy, takze nevim, mozna bych mel rucne upravit nejakou konfiguraci, ale nemam tuseni, jakou. Divny je na tom to, ze pred tim to fungovalo ok.
    12.5.2008 14:04 petr_p | skóre: 59 | blog: pb
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE Terminal a psani ceskych znaku
    Warning: Cannot convert string "false " to type Boolean
    Warning: Cannot convert string "true " to type Boolean
    Chyba v X resources. Řetězec „false “ s mezerou na konci asi není platnou hodnotou typu boolean. Prozkoumejte ~/.Xresources nebo ~/.Xdefaults a taky soubory v /usr/share/X11/app-defaults/. Ve vašem případě /usr/share/X11/app-defaults/UXTerm. (Nicméně mě uxterm v Gentoo funguje bez jakýchkoliv chyb. Avšak já používám xterm s vlastní konfigurací z x11-terms/xterm-232, protože vyšší verze způsobují problémy ve ViMu.)
    Jednak pouzivam XFCE Terminal (a ten nema spousteci parametr pro font, ten se nastavuje z menu), druhak by me zajimalo, co jsem kde dodrbal a jak to v XFCE vlastne presne funguje.
    Nevím, XFCE neznám. Pokud mě paměť neklame, je založené na GTK. Takže bych hledal chybu tam, případně knihovnách, které se používají na zpracovaní textu (pango, font-config apod.)
    Divny je na tom to, ze pred tim to fungovalo ok.
    Příkazem qlop -l lze zjistit historii instalace ebuildů. Zjistíte tak, co jste v kritickém období instaloval a která aktualizace by to mohla způsobit. Mimochodem psal jste, že všude máte vypnutou češtinu. Doufám, že jste nepovypínal podporu unicodu v jednotlivých balíčcích (use flagy unicode, případně ucs2, ucs4). Některé balíky bez nich neporozumí unicodovým řetězcům.
    13.5.2008 17:14 svoza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: XFCE Terminal a psani ceskych znaku
    Tak jsem to nakonec vyresil (nasel jsem reseni tady). Do .bashrc se musi pridat
    if test -t 1 -a -t 2 ; then
        echo -n -e '\033%G'
    fi
    a aby se zobrazovala cestina treba v mceditu, tak jeste

    export LC_CTYPE=cs_CZ.utf8.

    Nicmene diky moc za pomoc, zase neco noveho jsem se naucil.

    Dan

    Založit nové vláknoNahoru

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.